ciasto - 160969 przepisów (strona:1857/10732)

Babka bananowa z likierem kawowym 23

Babka bananowa z likierem kawowym to świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Dodatek likieru kawowego doskonale urozmaica smak i delikatnie „tuszuje” bananową dominację w cieście, która nie wszystkim odpowiada Babka jest naprawdę wciągająca. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 115 g masła ½ szklanki cukru 2 jajka 160 g (2 niewielkie sztuki) dojrzałych bananów 60 ml likieru kawowego 1 płaska łyżeczka sodki(...)cukru i jajek. Miksuję. Następnie wlewam likier kawowy i całość miksuję.   Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, sodką i solą i dodaję do masy. Całość mieszam łopatką. Gotowe ciasto wylewam do keksówki 12x25cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut do suchego patyczka. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam babkę jeszcze

Słodki sentyment
Pączki pieczone 24

mleko i wsypujemy drożdże, mieszamy *** *** Do miski z ubitymi jajkami dosypujemy mąkę i pomału mieszając wlewamy masło z mlekiem *** *** Całość dobrze zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, ciasto wychodzi dość klejące, ale lepiej nie podsypywać zbytnio mąką *** *** Ciasto przykrywamy ściereczką lub folią i odkładamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką(...)blacie na grubość około 1 cm *** *** Dużą szklanką wycinamy w cieście kółka *** *** Na każdym kółku układamy po około pół łyżeczki konfitury lub powideł *** *** Sklejamy ciasto z nadzieniem jak sakiewkę *** *** Formujemy kulkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu *** *** Przykrywamy ściereczką i odkładamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Pozostałe ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nadziewamy

Blog z Apetytem
Chleb z mąki durum w/g J. Hamelmana 23

autor użył mąki chlebowej /, 110g wody, 20g zakwasu płynnego. Łączymy składniki, przykrywamy i pozostawiamy na taki sam czas i  w takiej samej temp. jak bigę.  Ciasto właściwe 540g mąki durum, 440g. wody, 20g soli, 12g świeżych drożdży, Biga, Levain. x) x) Autor proponuje odjąć 1 łyżkę i 1 łyżeczkę z zaczynu. Ja dałam całość. Wszystkie składniki ciasta właściwego(...)łączymy, świeże drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mechanicznie wyrabiamy 3 minuty na I prędkości i 2 minuty na drugiej. Ja wymieszałam drewnianą łyżką. Ciasto jest dość luźnie ale nie dosypujcie mąki. Po wyrobieniu, ciasto przykrywamy i pozostawiamy na 2 godziny. W tym czasie składamy ciasto 2 razy  w odstępie 40 minut. Ciasta składałam nie wyjmując go z miski. Należy się

Leśny Zakątek
Japońskie pierożki Gyoza 23

wyglądem przypominają tradycyjne polskie pierożki , jednak pomimo wielu cech wspólnych różnią się od naszych. Mięsne nadzienie z warzywami i grzybami shitake , soczyste w środku i chrupkie dzięki obsmażeniu surowego ciasta na patelni. Idealne na przystawkę z domowym dipem czy sosem słodko kwaśnym, choć są tak pożywne i sycące, że z powodzeniem mogą zastąpić obiad. Wersji na te pierożki jest mnóstwo(...)mnie smakują najbardziej w tym wydaniu.  Palce lizać !   Składniki: Ciasto: 45 dag mąki pszennej 4 dag mąki ryżowej 1 jajko 1 szklanka gorącej około 80*c wody Szczypta soli       Nadzienie: 50 dag mięsa mielonego z szynki lub łopatki 30 g suszonych grzybów shitake 100 ml bardzo zimnej wody 1 marchewka 1 pełna szklanka posiekanej drobno

Wanilia i Kardamon
Chleb drożdżowy z ziarnami i płatkami 22

możemy pokroić tak cieniutko czy grubo jak chcemy. Do tego prosty i szybki w wykonaniu. Upieczcie taki i dajcie znać czy smakował. Udanych wypieków.     Potrzebujemy:   Na ciasto: 50 dag mąki tortowej 5 dag świeżych drożdży 500 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru pół szklanki płatków owsianych ( u mnie błyskawiczne ) pół szklanki płatków kukurydzianych pół(...)płatki owsiane, kukurydziane, pestki słonecznika i siemię lniane, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę i mieszamy do bardzo dokładnego połączenia się składników. Ja wszystko mieszam łyżką. Tak wykonane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę dość dobrze posypaną mąką i wyrabiamy przez kilka minut

Izabelawkuchni
Stromboli 25

pysznie smakuje nawet na zimno :) Polecam! W przepisie podaję gramaturę składników na farsz, których ja użyłam. Składniki na farsz można dowolnie zmodyfikować wedle swojego uznania. Składniki na ciasto : 320 g mąki chlebowej lub mąki na pizzę typ "00" 7 g suchych drożdży 200 ml letniej wody 1 łyżeczka soli - 5 g duża szczypta cukru 1 łyżka oleju lub oliwy(...)włoskich, użyłam gotowej mieszanki Dodatkowo : jajko do posmarowania Wykonanie : Mąkę wymieszać z drożdżami, solą oraz cukrem. Powoli wlewać letnią wodę i wyrabiać ręcznie lub w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego, przez 5-6 minut. Dodać olej/oliwę i wyrabiać, aż tłuszcz dobrze wchłonie się w ciasto. Naczynie z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około

Opowieści z piekarnika
Nie daj się zaskoczyć w kuchni – sprawdź, jakie typu mąki warto mieć pod ręką? 22

Mąka to bez wątpienia jeden z podstawowych produktów w każdej kuchni. Bez niej niepowstanie żadne ciasto, makaron, kluski czy naleśniki. Z drugiej strony mąka może być różna. Nie każda sprawdzi się równie dobrze do każdego celu. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem lub pieczeniem, poniższy tekst powinien Cię zainteresować. Omówimy w nim podstawowe typy mąki, co mamy nadzieję, ułatwi(...)identycznie. Jakie typy mąki spotkamy najczęściej? Każdy, kto lubi i potrafi gotować i piec przyzna, że potrzebuje kilku rodzajów mąki, aby móc bez obaw przygotować niemalże każde danie lub ciasto. Najczęściej jednak spotkamy w naszych kuchniach mąkę pszenną, która jest najbardziej uniwersalna i używana do wielu zastosowań, takich jak kluski, pierogi, naleśniki, ciasta, bułki, chleb. Mąka pszenna ma wiele typów

Marcepanowa kuchnia
Krucha tarta z frużeliną owocową, kremem czekoladowym i bezami 24

upiekłam nawet beziki. Może nie wyszły idealne, ale cukier za nic w świecie nie chciał się rozpuścić, ale finalnie wyszły, chrupiące, słodkie i nieidealne. Tarta jet pyszna. Idealnie kruche ciasto, lekko kwaśna frużelina, pyszny krem czekoladowy i słodkie domowe beziki, do tego ładna dekoracja. Filiżanka pysznej kawy, kawałek tarty i czego chcieć więcej? Upieczcie taką. Nie pożałujecie.   Potrzebujemy(...)ciasto i ciasteczka: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny 2 żółtka   Na frużelinę: 1 szklanka owoców ( mrożonych, świeżych w sezonie ), u mnie borówki, truskawki i jagody kamczackie cukier do smaku 2 łyżki mąki ziemniaczanej zimna woda do rozpuszczenia mąki gorąca woda do owoców   Na bezy 2 białka pół szklanki cukru barwnik

Izabelawkuchni
Brzoskwiniowa chmurka 51

blaszki (wymiary ok 20x30) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do piekarnika, jednocześnie zmniejszając temperaturę do 100 ° C. Bezę suszymy około 1,5 godziny.  Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zimne masło siekamy na mniejszą kostkę i wrzucamy wszystkie składniki do misy(...)zagniatamy. Można użyć robota planetarnego z hakiem :) Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Na tę samą blaszkę, w której suszyliśmy bezę wykładamy ciasto i nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy 22 minuty w 180 ° C w opcji góra dół.  Żelka: 3 galaretki cytrynowe 1 puszka brzoskwiń woda Brzoskwinie odcedzamy, ale zostawiamy sok. Owoce kroimy w kosteczkę

Emskie Smaki
Sernik na kruchym cieście 30

Witamy sernikiem na kruchym cieście. Z tym sernikiem wiąże się pewna historia, ale o tym później.       Składniki na ciasto:    -1/2 szklanki cukru pudru    -1,5 szklanki mąki    -10 dkg masła    -1 jajko    -szczypta soli    -płaska łyżeczka proszku do pieczenia    -wanilia(...)łyżeczka proszku do pieczenia    -można dodać rodzynki    -szczypta soli Mąkę łączymy z cukrem, odrobiną soli, wanilią, dodajemy masło i wszystko skruszamy. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Jeśli po zagnieceniu ciasto będzie kleiło się do rąk, dodajemy jeszcze troszkę mąki. Odcinamy 1/5 ciasta na paseczki a pozostałą część rozwałkowujemy na cienki placek. Ciastem wykładamy blaszkę a mniejszy

Maminek kulinarny
Ranking przepisów 2023! 33

Ranking przepisów 2023! Oto trzy najczęściej odwiedzane przez Was przepisy 2023 roku. Największe uznanie przypadło Malinowej księżniczce (ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia), na drugim miejscu znalazły się roladki z tortilli 3 w 1, a na trzecim szybkie racuszki jogurtowe. Cieszę się, że przepisy przypadły Wam do gustu i zapraszam po następne!         1. Malinowa księżniczka(...)kremem budyniowym Przepis tutaj (KLIK) Niebiańsko smaczne i mega efektowne ciasto bez pieczenia.   2. Roladki z tortilli 3w1 Przepis tutaj (KLIK) Pyszne i niezwykle efektowne przekąski, które z pewnością zrobią furorę na każdym przyjęciu!   3. Szybkie racuszki jogurtowe Przepis tutaj (KLIK) Puszyste, przepyszne i wprost ekspresowe w wykonaniu. Rumiane placuszki na jogurcie naturalnym wykonacie z zaledwie kilku podstawowych

Blog z Apetytem
Przepyszny sernik na bogato! 21

Sernik dacquise, to ciasto, które jest inspirowane słynnym deserem dacquise. Zaczynając od czekoladowego brownie na spodzie, przez puszysty sernik, po masę krówkową i chrupiącą bezę na wierzchu – to ciasto jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Nie mogę się oprzeć temu wyjątkowemu sernikowi, chociaż wiem, że jest on niezwykle kaloryczny. Jako miłośnik pieczenia serników , uwielbiam eksperymentować z różnymi smakami, ale tylko(...)wtedy, gdy wszystkie smaki idealnie się uzupełniają. Sernik dacquise jest doskonałym przykładem ciasta. Nie ma tu miejsca na przypadkowe połączenia – wszystko jest być perfekcyjnie dopasowane. Trzywarstowy sernik dacquise Jednym z najbardziej zachwycających elementów tego sernika jest czekoladowe brownie na spodzie. Jego bogaty smak i wilgotna konsystencja stanowią solidne fundamenty dla całego ciasta. Gdy wbijam widelcem w to miękkie

codojedzenia
Wegetariański Wellington 32

ryzykować, testować nowości zwłaszcza tych z gatunku trudnych, postawiłam na łatwiejszą wersję „Wellingtona” – tą wegetariańską, nadzianą warzywami oraz orzechami i pysznie zawiniętą w chrupiące i złociste ciasto francuskie. Mi to danie świetnie wpisuje się w świąteczny klimat – jest aromatyczne, idealnie podzielne, pięknie się prezentuje na stole i do tego przepysznie smakuje, najlepiej w akompaniamencie z domowej(...)Dijon lub innej kremowej 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 6 łyżek bułki tartej 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki wody lub mleka sojowego/owsianego szczypta kurkumy Do podania: galaretka żurawinowa z nutą pomarańczy   Farsz najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, aby dobrze schłodził się, związał i przegryzł

Smaczna Strona
Ciasteczka migdałowe 24

Chrupiące na zewnątrz, lekko ciągnące w środku. To wszystkie dzięki temu, że dodacie do nich białko. To idealny przepis jak zostaną Wam białka jajek, bo żółtek użyjecie do innego ciasta. Składniki na ciasteczka wystarczy wrzucić do misy robota i zagnieść przy użyciu końcówki typu hak. To naprawdę szybki proces. Ciasto po zagnieceniu będzie jeszcze nieco klejące, więc zanim zaczniesz dalej(...)robić ciasteczka migdałowe, konieczne będzie schłodzenie ciasta. Jak masz 30-40 minut czasu to możesz to robić w lodówce, ale ja czasem skracam ten proces i robię schładzanie w zamrażarce. To naprawdę świetny sposób. Później wystarczy już tylko rolować w dłoniach kulki, obtoczyć je w cukrze pudrze i upiec. Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie Lubisz robić ciasteczka przed Świętami

nietylkopasta.pl
Szwedzkie ciasteczka imbirowe 31

pamiętać o kilku sprawach. Do ciasteczek szwedzkich używamy tradycyjnie melasy, ale możecie zastąpić ją syropem daktylowym lub ewentualnie syropem klonowym - z dodatkiem klonowego zmieni się smak i kolor ciastek. Ciasto na ciasteczka imbirowe należy naprawdę cienko rozwałkować, inaczej mogą wyjść trochę za twarde. Przygotowane ciasteczka są smaczne zaraz po upieczeniu, ale z każdym kolejnym dniem stają się delikatniejsze i bardziej(...)pół godziny, by mieszanka wystygła. Przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dodać przyprawy i sól. Dodać jajko razem z wystudzoną mieszanką. Zmiksować całość do połączenia. Uformować kulę ciasta, lekko ją spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny lub do czasu aż klejące i miękkie ciasto stwardnieje i da się wałkować. Po tym czasie schłodzone

Lekcje w kuchni