ciasto - 160969 przepisów (strona:1854/10732)

Domowy chleb z garnka 77

minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować *** *** Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płynne drożdże, sól, pozostałą ciepłą wodę i olej. Całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników, ciasta nie trzeba wyrabiać *** *** Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą (miska musi być większa, bo ciasto urośnie) *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin (najlepiej na całą(...)czasie ciasto musi urosnąć *** *** Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką bla i wyrabiamy przez chwilę *** *** Formujemy chleb, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia *** *** Następnie do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne razem z przykrywką w którym będziemy piec chleb i nagrzewamy do 220’C . Nagrzane naczynie wyjmujemy i przekładamy do niego chleb, który dodatkowo nacinamy z wierzchu. Naczynie

Blog z Apetytem
Ciasto stracciatella z truskawkami 27

Ciasto stracciatella z truskawkami to idealna propozycja dla osób, które cenią sobie połączenie owocowej świeżości z nutą delikatnej słodyczy. Artykuł Ciasto stracciatella z truskawkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Ciasto francuskie z budyniem i truskawkami 27

Ciasto francuskie z budyniem i truskawkami to super pomysł na małe co nieco, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Artykuł Ciasto francuskie z budyniem i truskawkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Kopytka z sosem koperkowym 19

świeżego koperku, drobno posiekanego 1 mała cebula, drobno pokrojona 300 ml śmietany 18% lub 30% 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Sól i pieprz do smaku Przygotowanie kopytek: Ciasto na kopytka: W dużej misce połącz przeciśnięte ziemniaki, mąkę i jajka. Dodaj szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj trochę więcej mąki(...)staraj się nie dodawać jej zbyt dużo, aby kopytka były miękkie. Formowanie kopytek: Na posypanej mąką stolnicy uformuj z ciasta długi wałek, a następnie pokrój go na małe, równomierne kawałki. Każdy kawałek delikatnie obtocz w mące, aby nie kleiły się do siebie. Gotowanie kopytek: W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i masła. Partiami wrzucaj kopytka do wrzącej wody

Moja Książka Kucharska
Chrupiący chleb z gara z ziarnami 60

lnianego 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki sezamu   Wykonanie pysznego chleba: 1. Mąkę przesiewany do miski, dodajemy drożdże, cukier, sól i dodatki, mieszamy, następnie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy w misce przez około 15-20 minut. Podczas wyrabiania w misce nie podsypujemy mąką. Ciasto jest dość luźne, ale takie ma być. Następnie ciasto przekładamy na oprószoną mąką(...)stolnicę, zagniatamy w tej mące kilka chwil i przekładamy ponownie do miski. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. 2. Pod koniec wyrastania ciasta piekarnik ustawiamy na 250-230 stopni, u mnie jest to 250 stopni, następnie wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką do nagrzanego piekarnika. Nagrzewamy naczynie, powinno być dobrze gorące. 3. Wyrośnięte ciasto

Izabelawkuchni
Szybkie ciasto z borówkami 28

Ciasto z borówkami to obowiązkowa pozycja do upieczenia w lato i nie tylko. Przepis jest prosty, a ciasto wychodzi przepyszne. Składniki Ciasto 3 szkl mąki 1 szkl cukru 3 żółtka 1 całe jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 margaryna Kruszonka pół kostki masła 3/4 szkl cukru pudru 1 szkl mąki Dodatkowo borówki lub inne owoce Przygotowanie(...)Składniki na ciasto wyrobić w misce i wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Następnie borówki i na to kruszonka. Piec ok. 40 min w 170-180 C. Autor przepisu: Margarita The post Szybkie ciasto z borówkami first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Drożdżówki z serem i rabarbarem 26

letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, kardamonem oraz solą. Dodać żółtko, jajko, wyrośnięty rozczyn(...)zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny. Nadzienie serowe : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg

Opowieści z piekarnika
Tarta z rabarbarem 28

Składniki: Ciasto – 1 ¼ szk. mąki – 2 łyżki cukru – szczypta soli – 125g masła – 3 łyżki lodowatej wody Nadzienie – ok. 500 g rabarbaru – 2 łyżki cukru – płaska łyżeczka cynamonu – 1 jajko (opcjonalnie) do posmarowania ciasta dodatkowo – 1 łyżka cukru – 1 łyżka mąki – 2 łyżki roztopionego masła Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie(...)uformować z ciasta kulę i włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Rabarbar umyć (nie obierać ) i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z cynamonem i cukrem. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na formę do tarty o średnicy 28 cm. Spód posypać mieszanką (1 łyżka mąki i 1 łyżka cukru

I LOVE LIFE
Jabłkowe orzeźwienie 22

Witajcie. Mamy słoneczną majówkę. Dlatego chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkiem i miętą. Powoli pojawia się mięta w moim ogrodzie. Kokos, jabłko i mięta to doskonale połączenie, dlatego są głównymi bohaterami w moim cieście.  Składniki. Biszkopt. mąka pszenna 90 g drobny cukier 100 g 3 jajka olej 2 łyżki Warstwa owocowo-jogurtowa jogurt(...)Przygotowanie. Biszkopt. Tortownica 21-22 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia. Całe jajka ubijamy z cukrem do białości. Potem przesiewamy mąkę, delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy olej leciutko mieszając. Ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy w 170 C ok. 25 minut. Studzimy, Warstwa owocowa. Jabłka kroimy w drobną kostkę. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, dodajemy jabłka. Studzimy. Przestudzoną galaretkę

Smaczne moje
Bułki grahamki 20

grahamek zaczynam od przygotowania zaczynu drożdżowego, który robię z użyciem świeżych drożdży , mąki, cukru oraz wody. Zaczyn odstawiam do wyrośnięcia i kiedy gotowy łączę z mąką, olejem oraz solą. Ciasto drożdżowe na bułki wyrabiam przez około 12 minut, po czym odstawiam na ponad godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielę je na osiem części, formuję bułeczki i gotowe odstawiam(...)ubijakiem, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Zaczyn odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski miksera planetarnego wsypać mąkę graham, pozostałą mąkę chlebową, sól, olej a także wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiać przy pomocy miksera planetarnego z nakładką hak przez 12-15 minut. Kolejno, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, na którą położyć ścierkę kuchenną, po czym miskę z ciastem odstawić

MeCooks
Chlebki na Grilla z Nutą Orientu – Za’atar na Czele! 17

jakość przygotowanych posiłków. Grilluj z charakterem – podpłomyki z błonnikiem z owsa Dzisiejszy przepis na chlebki na grilla przypomina nieco tradycyjne podpłomyki . Jednakże, aby nadać mu wyjątkowego charakteru, do ciasta chlebowego dodałam grahamkę oraz błonnik z owsa. Efektem jest chleb, który nie tylko zachwyca swoim aromatem i konsystencją, ale także wzbogaca naszą dietę o dodatkową porcję błonnika. Ta wyjątkowa kombinacja(...)grilla Drukuj Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 90 min Czas gotowania: 20 min 20 min Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat Ocena 5.0 /5 ( 1 Głosujący ) Składniki: Ciasto na chleb 500 g mąki pszennej 100 g mąki grahamki 40 g błonnika z owsa lub tyle samo pszennej mąki 30 g drożdży 1 łyżka oliwy 2½ łyżeczki soli

codojedzenia
Placki drożdzowe z rabarbarem 21

Dziś mam dla Was przepis na moją ulubioną potrawę w sezonie na rabarbar, czyli placki drożdżowe z rabarbarem. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub obiad na słodko! Słodkie ciasto drożdżowe w połączeniu z kwaśnym rabarbarem smakuje rewelacyjnie i z pewnością zachwyci każdego. Jeśli nie macie akurat rabarbaru pod ręką, doskonale sprawdzą się również inne owoce takie jak jabłka, truskawki, maliny(...)smakołyk i przekonać się, jaki jest przepyszny! PLACKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM PRZEPIS Składniki Rozczyn 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 125 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży Ciasto 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 2-3 łodyżki rabarbaru szczypta soli Dodatkowo cukier puder do posypania Przygotowanie Rozczyn: w ciepłym mleku rozpuszczam drożdże

Alle Dobre!
Ciasto z musem z rabarbaru 22

Pyszne i pięknie prezentujące się wiosenne ciasto, które smakuje każdemu :) I to pomimo tego, że mamy tu szpinakowy biszkopt...;) Ale oczywiście szpinaku nie czuć w nim wcale, za to kolor jaki ów szpinak daje jest po prostu obłędny! Tak soczystą i wręcz bijącą po oczach zieleń uzyskacie dzięki świeżemu szpinakowi. Natomiast mus rabarbarowy, to jeden z pyszniejszych musów jakie jadłam(...)Przyjemnie kwaskowy idealnie komponuje się ze słodkim biszkoptem. Ciasto jest lekkie, świetnie się kroi i jest prawdziwą ozdobą stołu :) Polecam! Biszkopt : 4 duże jajka 140 g cukru 220 g mąki pszennej tortowej 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego ( pół szklanki ) 100 g świeżego szpinaku baby 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Mus rabarbarowy : 650 g rabarbaru - waga samych łodyg, bez liści

Opowieści z piekarnika
Pierogi z mięsem i młodą kapustą 24

gotowane, pieczone lub smażone). Do farszu dodajemy także rewelacyjną potrawkę z młodej kapusty. Przed podaniem pierożki możemy posypać zeszkloną cebulką podsmażoną z wędzonym boczkiem. Palce lizać.     Składniki: Ciasto: 200 ml wody 2 łyżki masła 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu Farsz: ok 20 dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa(...)się wygotuje, a warzywa zmiękną *** *** Mięso mielimy lub blendujemy w malakserze *** *** Rozdrobnione mięso dodajemy do kapusty *** *** Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy dość intensywnie do smaku solą oraz pieprzem *** *** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę.Do mąki dodajemy sól i pieprz, mieszamy *** *** Następnie mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące

Blog z Apetytem
Ciasto z rabarbarem, budyniem i kruszonką 22

Kruche i delikatne ciasto z rabarbarem, budyniem i kruszonką. Tak pyszne, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Składniki 3 szkl mąki krupczatki 3 jajka (żółtka i białka osobno) 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 200 ml oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kg rabarbaru 2 budynie waniliowe z cukrem 1 litr mleka Przygotowanie Obrać rabarbar, pokroić(...)zasypać cukrem i odstawić aż puści sok. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wymieszać w misce, wlać olej i dodać żółtka oraz śmietanę. Szybko wymieszać ciasto do konsystencji kruszonki, podzielić ciasto na dwie części (2/3 i 1/3) większą część wyłożyć na blaszkę, podpiec około 10 min w 180 st C. W tym czasie ugotować budyń i jeszcze ciepły wyłożyć na upieczony

Wasze Przepisy