ciasto - 162020 przepisów (strona:1859/10802)

Ubijana babka cytrynowa 216

Ubijana babka cytrynowa... Lekko wilgotna, pyszna. Z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Oblana lekko kwaśnym lukrem. Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową. Zapraszam! Składniki: Ciasto: 4 duże jaja; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka mąki pszennej;  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; 200 g margaryny; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; Skórka starta z całej, jednej cytryny; 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)miksując na wolnych obrotach, wlać powoli stopioną, wystudzoną margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Formę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut (gdyby babka zbyt się przypiekała można zmienić na samą dolną grzałkę). Upieczoną

Gospodyni Miejska
Babka pomarańczowa z makiem 199

Babka pomarańczowa z makiem... Lekko wilgotna, mocno  pomarańczowa. Z dodatkiem maku. Oblana słodkim syropem pomarańczowym. Oprószona startą skórką pomarańczową. Zapraszam! Składniki: Ciasto: 370 g mąki pszennej; 180 g miękkiej margaryny; 3 jaja; 1 szklanka białego cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/3 szklanki maku; 1/2 szklanki mleka; 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy; Skórka otarta z 1 dużej(...)minut. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2 duże pomarańcze oblać wrzątkiem i porządnie wyszorować. Z obydwu zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Połowa soku i skórki pójdzie do ciasta, a połowa do syropu. Miękką margarynę wraz z cukrem utrzeć mikserem na gładką masę. Do utartej margaryny z cukrem, stale miksując na wolnych obrotach, dodawać powoli po jednym jajku, sok wycisnięty

Gospodyni Miejska
babka zebra kawowa... 223

rozpuszczalna 3/4 szklanki w misie robota utrzeć jajka z cukrem do "białości" na kogel-mogel w trakcie mieszania wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i utrzeć na gładkie ciasto w trakcie mieszania wlewać olej rzepakowyi utrzeć na gładkie ciasto ciasto podzielić na 2 części i do jednej wsypać kawę rozpuszczalną i wymieszać z ciastem forma silkonowa z kominkiem 24cm(...)przemian do formy dodawać ciasto jasne i na nie ciasto kawowe piec w 200C około 40-45 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy wystudzone zebra kawowa jest delikatna i ma wyśmienity smak kawy.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik złota rosa... bez rosy. ;-) 406

sernik zna chyba każdy. Kruche ciasto, serowa masa a na górze lekka i puszysta pianka. Swoją nazwę zawdzięcza złotym kropelkom, które pojawiają się na powierzchni ciasta po upieczeniu...a których u mnie zabrakło. ;-) Foremka okazała się zbyt niska i niemożliwe było wyłożenie wskazanej przepisie warstwy piany. Ale nie ujmuje mu to w smaku. :-) To moje pierwsze podejście do tego sernika(...)blogu MojeTwojePrzetwory a jego autorce Ewie dziękuję za wskazówki dotyczące czasu pieczenia. :-) (Składniki na tortownicę o średnicy 18cm, na dużą blachę należy dać ich dwa razy więcej) Ciasto:  1 szklanka i 2 łyżki mąki (150g) 1/4 kostki miękkiego masła (50g) 5 łyżek cukru pudru (50g) 1 małe jajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 500g sera

Szefowa kuchni
Czekoladowe fondant po polsku 155

Jestem kłamczuchem, miałam nie jeść słodyczy przez cały wrzesień. Jak robiłam ciasto obiecałam sobie, że nie skosztuję. Ani troszkę... Nie udało się, jest to tak pyszne ciasto, że nie ma opcji przejść obojętnie. Jednak trzeba być przy nim cierpliwym. Ja nie mogłam się doczekać kiedy przestygnie i trochę masy mi spłynęło. Pamiętajcie, czekamy 2 godziny i dopiero przekładamy(...)siak jest pycha . Składniki: ciasto - pierwsza warstwa: 125 g miękkiego masła + odrobina do wysmarowania tortownicy  50 g gorzkiej czekolady 175 g cukru  szczypta soli  1 jajko (od szczęśliwej kurki) 175 g mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia  ciasto druga warstwa:  200 g gorzkiej czekolady  200 g masła  50 g mąki

pieprzny smaczek
Paszteciki z kapustą i grzybami 341

barszczu. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta kruchego. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne maślane świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami. Polecam(...)szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła (może być 60%) i 1/2 szklanki śmietany 18% zagniatamy za pomocą haka robota ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 prostokąty. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brazylianka 354

Kolejne ciasto z książki Siostry Anastazji.  Miodowy placek przełożony masą budyniową i jabłkową.  Spokojnie może pojawić się nawet na świątecznym stole.   Podczas wałkowania ciasta miałam wątpliwości czy jest go wystarczająco i czy każdy placek urośnie odpowiednio.  Okazało się, że moje obawy były bezpodstawne.      Składniki: 500 g mąki 2 jajka 100 g masła(...)polewa czekoladowa: 130 g masła 5 łyżek cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny 5 łyżek kwaśnej śmietany     Wykonanie:  Wszystkie składniki ciasta (poza śmietaną) posiekać i zagnieść.  Jeżeli ciasto jest twarde należy dodawać stopniowo śmietanę.  Ciasto podzielić na 3 równe części.  Formę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia

Sto kolorów kuchni
Szarlotka Sypana 329

Proste, kruche ciasto z jabłkami. Takie proste, niewyszukane a takie jedyne w swoim rodzaju. Czy jest ktoś, kto nie lubi szarlotki?! Nie sądzę. Dzisiejsza szarlotka jest tak zwaną szarlotką sypaną. Jest ekspresowa w wykonaniu. Jest przepyszna, krucha, soczysta… Zakochałam się w niej podczas ostatniej wizyty w Polsce. Nie omieszkałam prosić o przepis. Składników na ciasto nie zagniatamy. Lekko łączymy(...)ubitą z kokosem, możemy posypać również cynamonem, całość pokrywamy kruszonką i voila – gotowe. Szarlotka jest dość podzielna, na dużą blachę, idealna dla całej rodziny. Bardzo polecam. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki 1,5 kostki margaryny lub masła 220 g cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek Składniki na ciasto wsypujemy do misy. Łączymy

Made By Mom And Son
Śnieżna kula 249

śladu, jednak u mnie w kuchni pojawiła się śnieżna kula.  Domyślam się, że zniknie tak szybko jak ten wczorajszy śnieg.  Śnieżna kula to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto-torcik, biszkopt z wiórkami kokosowymi przełożony warstwą dżemu wiśniowego oraz bitą śmietana, a wszystko oprószone wiórkami kokosowymi. Nic dodać nic ująć, tylko się zajadać.  Przepis pochodzi z książki "Domowe(...)wypieki". SKŁADNIKI Ciasto 125 g masła 125 g cukru* 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 100 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g wiórków kokosowych szczypta soli Krem 500 ml śmietany kremówki 1 opakowanie cukru waniliowego Oraz 6 łyżek dżemu wiśniowego** 30 g wiórków kokosowych cukier puder Masło, cukier, cukier waniliowy, 4 żółtka oraz szczyptę soli dokładnie zmiksować

Złote przepisy
Szarlotka z budyniem (siostry Anastazji) 424

mną szarlotka z budyniem. Postanowiłam skorzystać  z przepisu Siostry Anastazji.  W oryginale masa budyniowa była zrobiona z gotowego budyniu.  Ja jednak wykorzystałam przepis z innego ciasta i przygotowałam swój własny.  Szarlotka wyszła obłędna.  Trzeba tylko poczekać żeby chwilę przestygła, zanim zaczniemy ją kroić.  Ja do zdjęć tego nie zrobiłam, bo chciałam złapać ostatnie promienie(...)słońca. Dlatego kawałki ciasta nie trzymają ładnie formy.       Składniki: 250 g masła 1 szklanka cukru 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru waniliowego (domowego ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g mąki   Masa budyniowa: 2 żółtka 1 jajko 2,5 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru

Sto kolorów kuchni
DROŻDŻOWA BABKA Z ŻURAWINĄ 213

puszystą masę z cukrem  i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja korzystam(...)zazwyczaj z piekarnika, leciuteńko nagrzanego, do którego wstawiam miskę z ciastem. Po upływie ok 30min ciasto powinno zdecydowanie podrosnąć. Wtedy do dajemy skórkę pomarańczową i żurawinę i  przekładamy je  do  posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą foremki.   P onownie zostawiamy w ciepłym miejscu, aby nam po raz drugi wyrosło. Kiedy ciasto wypełnia już po brzegi

Walijskie Pichcenie
Biszkopt z truskawkami 181

Waniliowy biszkopt, bita śmietana, truskawki i galaretka Najprostsze ciasta zazwyczaj bywają najlepsze i taki okazał się ten biszkopt . Waniliowy biszkopt , pianka śmietankowa i delikatnie kwaśne truskawki zalane galaretką to połączenie które sprawiło , ze ciasto znikło w mgnieniu oka. Ciasto szybkie w wykonaniu i idealne na upalne dni. Biszkopt: 4 jajka 1/2  szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babka górnicza 198

Szybkie w wykonaniu ciasto do którego składniki praktycznie zawsze są w domu, przepis znalazłam na blogu Moje Kucharzenie. Składniki : pół kostki margaryny 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 2 łyżki słodkiego dżemu 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka kakao pół łyżeczki cynamonu 1 szklanka mleka Margarynę , cukier, jajka i dżem utrzeć mikserem na gładką masę. Nadal miksując dodawać(...)mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i kakao oraz wlewać mleko. Ciasto przełożyć do podłużnej keksowej formy [ u mnie 36 x 9 cm ] wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 40-50 minut w zależności od piekarnika Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babka marmurkowa 261

Chyba każdy zna babkę marmurkową, ta jest pyszna pulchna i długo zachowuje świeżość. Ciasto jest proste a przy tym ładnie prezentuje sie na stole  i idealnie nadaje się do popołudniowej kawki lub herbatki. Czas pieczenia:   około 45 min                     Temperatura pieczenia(...)Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, wodę, olej, proszek do pieczenia, sól i mąkę. Odłożyć 1/3 ciasta i wsypać do niej kakao i 1 łyżkę wody. Do blaszki o wymiarach 12x40 wylać najpierw jasne ciasto a na wierzch ciemne. Przemieszać widelcem zgodnie z ruchem wskazówek zegara

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babka chmurka 163

Temperatura pieczenia:   180  °C           Wielkość formy :   36 cm x 9 cm Ciasto: 200g masła lub margaryny 3 jajka 350g maki 300g cukru cukier waniliowy 200g śmietany kremówki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao rodzynki i  wiórki kokosowe ( po ok. 3 - 4 łyżki) polewa lub cukier puder do posypania(...)piane,z druga polową cukru ubić śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka połączyć z ubita śmietaną, wmieszać mikserem na najniższych obrotach mąkę  i na koniec margarynę. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać 2 łyżki kakao i wiórki kokosowe, a do drugiej 2 łyżki mąki i rodzynki. Nakładać do tortownicy kleksy jasnego i ciemnego ciasta. (tort

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia