ciasto - 160969 przepisów (strona:1859/10732)

kajzerki – prosty przepis na domowe bułki 30

oleju 1 łyżeczka soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z letnią wodą, cukrem oraz ok. 100 g mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok.15-20 min.). Następnie ciasto dzielimy na 8 kawałków z których formujemy kulki, które następnie spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem

Domowy Smak Jedzenia
Biszkopt z masą śmietanową kawowo-czekoladową 38

Idę o zakład, że to będzie jedno z Waszych ulubionych ciast! Jest przepyszne! Mocno „piankowe”. U mnie na pewno trafia wysoko na listę tych TOPowych ciast. Jeśli lubisz ciasta z masą, albo te z posmakiem kawy, koniecznie wypróbuj ten przepis. Biszkopt kakaowy, na nim śmietankowa masa z dodatkiem karmelowej kawy zbożowej, a dalej śmietankowa pianka z białą czekoladą(...)papierem do pieczenia blaszki (21x28cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut (ja zwykle nie patrzę na czas, a na to czy krawędzie ciasta odchodzą mi już od blaszki). Studzimy. Masa kawowa: Do szklanki wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny oraz 2,5 łyżki kawy zbożowej. Całość zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą (troszkę mniej niż

Smaki Na Talerzu
Sernik szachownica 25

zamieściłam.  Jeśli  jeszcze nie mieliście okazji próbować to ten sernik to połączenie prostego sernika z murzynkiem, oblane domową polewą czekoladową, prosto, domowo i absolutnie przepysznie.    Ciasto:   1/3 szklanki mleka 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 150 g masła (możecie użyć margaryny) 180 g mąki  3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Mleko, kakao(...)podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników. Gotową masę studzimy. Do wystudzonej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka i mieszamy tylko do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 25 minut. Upieczone ciasto studzimy i kroimy wzdłuż

Cynamonowe szczęście
Przepis na wafle z masą krówkową 17

krówkową: 200g masła 1 szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki mąki pszenna 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Masa kajmakowa do wafli Przygotowanie ciasta: Zaczniemy od przygotowania ciasta na wafle. Jest to proces prosty i przyjemny. W dużym naczyniu roztop masło i pozwól mu wystygnąć. Do stopionego masła dodaj cukier i dokładnie wymieszaj(...)osobnej misce połącz mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do masy jajecznej, naprzemiennie z mlekiem, cały czas mieszając. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy, który doda ciastu cudowny aromat. Smażenie wafli: Teraz przygotujmy się do smażenia naszych wafli przekładanych masą krówkową. Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją delikatnie masłem lub olejem. Wsyp porcję ciasta na środek gofrownicy

Ania i Marcin gotują
Racuchy ze śliwkami 21

Składniki mam w temp. pokojowej. Do przepisu wykorzystałam mąkę pszenną uniwersalną. Polecam małe śliwki węgierki. 300 g to około 16 sztuk śliwek. PRZYGOTOWANIE: W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto na placki: 260 g mąki pszennej – nieco ponad 1,5 szklanki 230 ml mleka – niecała szklanka 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 1 jajko(...)łyżki cukru z wanilią – 30 g Do przygotowania ciasta na racuchy nie potrzebujesz miksera. Składniki dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną, odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce. Miskę z ciastem przykryj ściereczką. Jeśli po 40 minutach ciasto nieznacznie urosło, zostaw je jeszcze na parę minut. Porada. Mleko można lekko podgrzać, wsypać suche lub świeże drożdże (7 g suchych drożdży

Zasmakuj Kuchni
Ciastka francuskie z makiem 26

sprawdzą się na święta lub na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty. Nie wymagają dużej ilości składników i pracy, a smakują obłędnie. Jeśli lubicie takie szybkie przekąski z ciasta francuskiego , to te ciastka z makiem z pewnością przypadną wam do gustu. CIASTKA FRANCUSKIE Z MAKIEM PRZEPIS Składniki 1 płat ciasta francuskiego 300 g masy makowej 1 żółtko cukier puder(...)Przygotowanie 1. Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraciki. 2. Na każdy kawałek nałożyć porcję masy makowej i rozmasować po całej powierzchni, zostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. 3. Dwa przeciwległe boki ciasta zlepić ze sobą tworząc kopertę. 4. Tak przygotowane ciasteczka przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem. 5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez

Alle Dobre!
Pizza balls 21

balls Pizza inna niż wszystkie, bo z niespodzianką w środku. Świetna jako przekąska na imprezę lub rodzinną kolację, podzielna, łatwa w wykonaniu i mega smaczna. Polecam!     Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej 25g świeżych drożdży 250ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu 1 łyżeczka oregano 2 łyżki oliwy Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki(...)wyrośnięcia *** *** Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, pieprz, oregano, resztę ciepłej wody, olej i wyrośnięty rozczyn z drożdży *** *** Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem na gładkie ciasto *** *** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia *** *** Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 14-16 kawałków *** *** Każdy kawałek spłaszczamy i nadziewamy

Blog z Apetytem
Jesienna tarta z kremem z serka mascarpone i dynią 27

herbaty mam dla Was recepturę na pyszną tartę. Taką w jesiennym wydaniu. Z dynią i dekoracją z kruchych ciasteczek w kształcie liści. Tarta jest pyszna. Słodka. Idealnie kruche ciasto, masa kajmakowa, serek mascarpone i dynia w galaretce. Ta dynia jest najlepsza. Robi tu najpyszniejszą smakową robotę. Polecam.       Potrzebujemy:   Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki(...)serka mascarpone 100 ml śmietanki kremówki 30% cukier puder do smaku Dodatkowo: 4 kopiaste łyżki masy kajmakowej mąka pszenna do posypania stolnicy   Wykonanie pysznej tarty:   1. Ciasto i ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Niewielką część ciasta wałkujemy i wykrywany ciasteczka które posłużą nam do dekoracji, ja użyłam foremek w kształcie listków. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem

Izabelawkuchni
Kakaowe ciasto z kremem czekoladowym, rumowymi śliwkami i bitą śmietaną 32

Ciasto kakaowe przełożone masą czekoladową z rumowymi śliwkami oraz pianką śmietanową na wierzchu. Ciasto: 200 g masła 3/4 szkl. cukru 2-3 łyżki kakao 125 ml wody 2 szkl. mąki 5 jajek szczypta proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 330 ml śmietanki 36% 1/2 szkl. pełnego mleka w proszku 200 g czekolady mlecznej 250 g mascarpone Masa śmietanowa: 330 ml śmietanki(...)czekoladę i ostawiamy na 2 minuty, następnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wierzch naczynia zabezpieczamy folią spożywczą i odstawiamy (po przestudzeniu) do lodówki na całą noc. 2 dzień Ciasto: W garnku umieszczamy masło, cukier, wodę i kakao, podgrzewamy. Gdy składniki się połączą zdejmujemy z palnika i lekko studzimy. Do ciepłej (nie gorącej!) masy dodajemy żółtka, mieszamy rózgą do połączenia

Smaki Na Talerzu
Sernik Królewski 31

Tradycyjny sernik królewski na kakaowym, kruchym cieście. Przepis na to ciacho dostałam od koleżanki:)  Sernik bardzo długo zachowuje świeżość, więc spokojnie możecie go upiec kilka dni przed świętami.  Składniki blaszka 23/33: ciasto: mąka pszenna 600 g, kakao 7 łyżek, masło 450 g, cukier 200 g, żółtka 3 szt, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, masa serowa: twaróg dwukrotnie mielony(...)jajka 8 szt, cukier 230 g, budyń śmietankowy lub waniliowy 60 g, masło 150 g, skórka starta z jednej dużej cytryny, Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Składniki ciasta zagnieść i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Masa serowa: Jajka ubić z cukrem. Następnie dodać rozpuszczone

kulinarne odsłony pati
Ciasto francuskie z serem cheddar, jajkiem sadzonym i boczkiem 146

Niby pizza z ciasta francuskiego z serem, jajkiem sadzonym i boczkiem. Jest to prosty i całkiem smaczny pomysł na śniadanie lub kolację. Najlepiej smakuje na świeżo, tuż po przygotowaniu. Po całonocnym schłodzeniu w lodówce, kiedy ciasto nabiera nieco wilgoci też jest ok. Natomiast najmniej smaczne jest moim zdaniem w tej fazie pośredniej, krótko po przestudzeniu 1 op. ciasta francuskiego(...)jajek tarty ser cheddar 100 g surowego boczku (cienkie plastry) sól, pieprz Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i przenosimy wraz z papierem na blaszkę z wyposażenia piekarnika. Pieczemy przez kilka minut, aż ciasto się zarumieni i nieco podniesie. Następnie ciasto wyjmujemy z piekarnika, posypujemy tartym serem cheddar. Wybijamy jajka, oprószamy je szczyptą soli i pieprzu. Rozkładamy pokrojony

Smaki Na Talerzu
Keks z bakaliami – przepis i sekrety wielkanocnego częstowania 25

Rozpuść masło i pozostaw je do ostygnięcia. Przesiej mąki razem z proszkiem do pieczenia, aby pozbyć się grudek. Bakalie można posiekać na mniejsze kawałki, aby równomiernie rozprowadziły się w cieście. 2. ubijanie jajek i cukru: W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj ostudzone masło oraz esencję waniliową. Całość dokładnie wymieszaj. 3. dodawanie mąki i bakalii: Stopniowo(...)dodawaj przesianą mąkę do miski z masą jajeczną. Mieszaj delikatnie do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie wsyp bakalie i ponownie wymieszaj. 4. pieczenie: Ciasto przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut, aż keks nabierze złocistego koloru i będzie suchy w środku. Możesz sprawdzić gotowość, wbijając w keks

Ania i Marcin gotują
Makowe ślimaczki 26

Pięknie pachną i rozchodzą się jeszcze cieplutkie. Przepis na makowe ślimaczki nie jest trudny i nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Polecam upiec. MAKOWE ŚLIMACZKI PRZEPIS Składniki / ok. 20 sztuk Ciasto 2 szklanki mąki 80 g cukru 2 żółtka 125 g masła 2 łyżki śmietanki 30% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo 1 puszka masy(...)makowej 1 żółtko do posmarowania Przygotowanie 1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki do schłodzenia. 2. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Smarujemy masą makową i całość zwijamy w roladę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy

Alle Dobre!
Szarlotka na biszkoptach bez pieczenia 1622

Szarlotka na biszkoptach to pyszne ciasto bez pieczenia, które koniecznie trzeba wypróbować. Smakuje obłędnie i pięknie prezentuje się na talerzu. Ciasto składa się z podłużnych biszkoptów przełożonych prażonymi jabłkami z dodatkiem galaretki, masą śmietankową i “kruszonki” z ciasteczek zbożowych. Przepis na szarlotkę bez pieczenia na biszkoptach jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Deser idealnie sprawdzi się(...)sztywny krem z dodatkiem cukru pudru wymieszanego ze śmietan-fixem. Wyłożyć na jabłka. 7. Ciasteczka zbożowe pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną “kruszonką” posypać ciasto. 8. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 9. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem na szarlotkę

Przepiski.pl
Makowiec japoński z kremem 326

Makowiec japoński z kremem czekoladowy to mocno wilgotne ciasto, które idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Makowiec przygotowany jest z suchego maku, który gotuje się w mleka, następnie mieli w maszynce do mięsa. Można to również zrobić za pomocą blendera. Ten pyszny makowiec z jabłkami i kremem czekoladowy jest bardzo zbity, ciężki i treściwy. To makowiec z prawdziwego zdarzenia(...)jest dużo smaczniejszy. Przepis na makowiec japoński wbrew pozorom jest bardzo prosty. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą znajdziecie poniżej. Miłego pieczenia! MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KREMEM – PRZEPIS Składniki CIASTO MAKOWE 8 jaj 400 g maku 200 g kaszy manny 4 jabłka 200 g masła 250 g cukru pudru 500 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 garści rodzynek

Alle Dobre!