Ciągły brak czasu, więc idę na łatwiznę i wstawiam zaległe przepisy. Ciasto robiłam ze świeżymi owocami ale można użyć też i mrożonych . Uwielbiam ciasta z kruszonką dlatego zawsze robię jej trochę więcej. Przepyszne delikatne ciasto z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Dzisiaj przepis na ciasto z dodatkiem truskawek. Przepis wzięłam z TEJ strony. Składniki(...)ciasto: 200 g masła 160 g cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli aromat waniliowy lub śmietankowy ok. 50 dag truskawek (świeżych lub mrożonych) Składniki na kruszonkę: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru Sposób wykonania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę
Na słodko lub wytrawnieJedno z najlepszych ciast drożdżowych jakie kiedykolwiek jadłam, niesamowicie delikatne i pachnące z dodatkiem żurawiny. Wzięłam przepis z TEJ strony. Moja modyfikacja tego przepisu polegała na tym, że dodałam jeszcze żurawinę. Z podanego przepisu wychodzi duża keksówka, początkowo myślałam że będzie za duża, ale ciasto tak wyrosło , że było o wiele wyższe niż keksówka. Polecam, naprawdę jest wspaniałe :-) Wprawdzie(...)zdjęciu ukroił mi się kawałek bez żurawin, ale uwierzcie mi na słowo, że naprawdę dałam żurawiny ;-) Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 45 g cukru 1/4 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki suchych drożdży ( 6 g ) 1 jajko 50 roztopionego masła lub margaryny 1/2 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki suszonej żurawiny Składniki na kruszonkę : 50 g miękkiego masła
Na słodko lub wytrawnieprzesiaduję w kuchni dwa razy tyle ;-) Ponieważ zaczęłam o słodyczach to oczywiście będzie coś słodkiego. miałam masę kajmakową i śmietanę 30 % i musiałam je wykorzystać, wybór padł na to ciasto. Wspaniałe ciasto z lekko wyczuwalnym miodem, bitą śmietaną i orzechami zatopionymi w karmelu, to jest dokładnie to o co chodziło :-) Składniki na dużą blachę ciasta: 500 g mąki pszennej ½ szklanki(...)cukru pudru 150 g miodu 125 g masła lub margaryny 2 jajka 16 g cukru waniliowego ( całe opakowanie) 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Ze wszystkich podanych składników zagnieść ciasto a następnie podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na wielkość blachy. Każdą z rozwałkowanych połówek ciasta umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Każdą
Na słodko lub wytrawnieJeżeli nie wiecie co zrobić z nadmiarem białek, to polecam ten placek drożdżowy. Ciasto bardzo ładnie wyrasta i jest naprawdę smaczne, może troszkę za mało dałam owoców, ale następnym razem ( bo na pewno do niego wrócę) dam dwa razy tyle. Przepis znalazłam na jednej z wyciętych kartek z gazet. Zaciekawił mnie sposób zrobienia ciasta, jednak w razie czego gdyby(...)wyrosło postanowiłam owoce ułożyć po wyrośnięciu ciasta. Składniki na dużą blachę: 750 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suszonych niecała szklanka białek – ( z 6 – 7 jajek) 1 szklanka ciepłego mleka ¾ szklanki cukru 1 cukier waniowy 16 g ½ szklanki oleju szczypta soli dodatkowo: 600 – 700 g świeżych lub mrożonych owoców, dałam mrożone śliwki i porzeczki
Na słodko lub wytrawnieCiąg dalszy przepisów z książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe” Wydawnictwa SBM. Już po raz kolejny piekę jakieś ciasto z tej książki i naprawdę się jeszcze nie zawiodłam. To chyba najdelikatniejsze ciasto z owocami jakie kiedykolwiek jadłam. W wersji oryginalnej były śliwki, ja natomiast dałam mrożone jagody i nieznacznie zmieniałam ilość składników. Polecam, ciasto naprawdę jest pyszne :-) Składniki: 2 szklanki(...)pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16g) 300 – 400 g dowolnych owoców (mogą być mrożone) Dodatkowo: 1 łyżka masła lub margaryny 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania. Białka oddzielić od żółtek. Miskę z białkami przykryć i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Masło lub margarynę rozpuścić i schłodzić. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia
Na słodko lub wytrawniecoś z nią zrobić. Tym razem upiekłam wieniec z makiem. Już wcześniej piekłam wieniec cynamonowy z tego przepisu. Wyszedł tak pyszny, że mój mąż stwierdził, że to najlepsze ciasto z makiem jakie jadł dotychczas. Polecam, bo ciasto naprawdę jest pyszne :-) Składniki: 570 g mąki (ok. 3 i 3/4 szklanki) 2,5 łyżeczki suszonych drożdży 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki(...)mleko i wodę a następnie ostudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Dodać wystudzone masło z mlekiem i wodą a także jajko. Wyrobić dokładnie jednolite, gładkie ciasto a następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. W oddzielnym naczyniu masę makową wymieszać z bakaliami i kandyzowanymi owocami. 4 łyżki masła rozpuścić i schłodzić
Na słodko lub wytrawniewybawiłam jak teraz. Mam nadzieję, że cały 2015 rok będzie tak udany jak tegoroczny sylwester, czego i wam życzę :-) Dzisiaj podam przepis na wspaniały zapiekany omlet na cieście kruchym. To był jeden z takich dni kiedy, głowę ma się pełną pomysłów i chce się zrobić coś nowego, własnego i wszystko się udaje. Dodając poszczególne składniki, wiedziałam, że to musi(...)się udać i nie pomyliłam się, wyszło przepyszne! Już dawno nie jadłam czegoś tak wspaniałego. Połączenie idealnie kruchego ciasta z idealnie wypieczonym omletem oraz wspaniały smak dały wyśmienity efekt. Polecam, nie będziecie zawiedzeni :-) Przepis jest dla 3 – 4 osób. Należy przygotować naczynie do zapiekania, ja użyłam blachy o wymiarach 30x30 Składniki na kruche ciasto: 250 g maki pszennej
Na słodko lub wytrawniepara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Ponieważ nie mogę jeść surowych jabłek, często piekę ciasta z ich dodatkiem. Ostatnio upiekłam wspaniały placek z jabłkami i bananami. Przepis znalazłam w czasopiśmie „Najlepsze ciasta”. Polecam, jest naprawdę pyszne. Składniki na dużą tortownicę: 1 i ½ szklanki maki pszennej(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 175g masła lub margaryny 2 jabłka 2 banany 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania ciasta. Sposób wykonania: Margarynę roztopić na małym ogniu i wystudzić. Jajka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masa jajeczną. Wszystko dokładnie wymieszać
Na słodko lub wytrawnieCiasto: 500 g mąki 300 g ciepłej wody 30g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Do miski przesiać mąkę, dodać letnią wodę, wkruszyć drożdże, dodać sól i cukier oraz oliwę. Teraz wyrabiamy ciasto przez chwilę, aż będzie odchodzić od ręki (jeśli jest za rzadkie dodać odrobinę mąki). Odkładamy ciasto w ciepłe i suche(...)miejsce do wyrośnięcia (mniej więcej do podwojenia jego objętości). Ciasta powinno wystarczyć na dwie duże blaszki, jeśli robicie pizzę na dość cienkim cieście. Spokojnie można część ciasta zamrozić – ostatnio tak robiłam i smakowało tak samo dobrze jak świeże ;) Kategoria: Ciasto drożdżowe , Pizza
kuchcikowniapołączenie idealne, a jeśli do tego dodamy jeszcze grecki jogurt lub kulkę lodów waniliowych to mamy istne... niebo. Na jesienne, ponure, deszczowe dni, polecam również z filiżanką kawy :-) Ciasto: 300 g mąki 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego Mąkę połączyć z cukrem i ekstraktem z wanilii, dodać posiekane(...)masło, a następnie żółtka. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 20 min. Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę ciastem. Piec 15 - 20 min aż ciasto się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. Krem frangipane: 250 g mielonych migdałów 170 g cukru
maniapieczeniazaczyna się "sezon" na cytrusy i można bez problemu kupić dojrzałe, niewoskowane cytryny, bardzo chętnie piekę przepyszną, angielską tartę cytrynową. Ze względu na swój bardzo orzeźwiający, kwaśno-słodki smak, ciasto to stało się wręcz nieodłącznym elementem świąt w moim domu, kiedy to zasłodzeni pozostałymi słodkimi wypiekami z przyjemnością sięgamy po coś o kontrastującym smaku :-) Tarta najlepiej smakuje w towarzystwie(...)greckiego jogurtu lub lodów waniliowych, można też podawać ją z bitą śmietaną. Ciasto: 300 g mąki 150 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka cukru waniliowego W misce, połączyć mąkę z cukrem pudrem, dodać pokrojone w małą kostkę masło, rozetrzeć palcami. Dodać żółtka. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto kruszy się, można
maniapieczeniachrupką bezą na wierzchu. Przepyszne! Tylko to słowo przychodzi mi do głowy :-) Kto raz je upiecze, będzie piekł co roku... polecam bo naprawdę warto! Składniki na 40-50 szt. Ciasto: 400 g mielonych migdałów 150 g cukru pudru 2 białka 2 czubate łyżeczki cynamonu 1 cytryna 1 laska wanilii Glazura: 1 białko 150 g cukru pudru szczypta soli Cytrynę dobrze(...)przerywając ubijania. Wsypać mielone migdały, cynamon, skórkę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, nożem ściągnąć z niej nasionka i dodać je do masy. Wymieszać wszystkie składniki, a następnie ręką zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Blat roboczy lub stolnicę przykryć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto położyć
maniapieczeniasmakować. Wystarczy podgrzać je krótko w piekarniku lub kuchence mikrofalowej, a uzyskamy znów mięciutkie pączki. Z poniższego przepisu można przygotować 10 sztuk, nieco mniejszych od tradycyjnych. Do przygotowania ciasta wykorzystałam mrożone purée z dyni. Pączki dyniowe z nadzieniem orzechowym Składniki: ciasto drożdżowe 250g mąki pszennej 140g purée z dyni 80ml mleka (u mnie pół na pół z wodą) 20g masła(...)wanilią (lub zwykłego) sos karmelowy 100g cukru 50ml wody 60ml śmietanki 30% 20g masła olej rzepakowy do smażenia garść orzechów włoskich do posypania wierzchu (około 20g) Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać połowę lekko podgrzanego (ma być letnie) mleka oraz 1 łyżkę mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia
Smakołyki BerenikiZielone ciasto znane na pewno wielu osobom. Jednak może zrobić wrażenie. Wygląda ciekawie i smakuje doskonale. Ciasto wymaga trochę pracy, ale cóż to jest w porównaniu z efektem , który zagości na stole. Wzbudzi zachwyt i pochwały dla gospodyni. Polecam. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 16 g 5 łyżek mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)budynie śmietankowe bez cukru. Masa śmietanowa: ½ l śmietany kremówki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru 2 galaretki agrestowe 1 szklanka wody Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 2 opakowania delicji WYKONANIE: Ciasto: Białka ubijamy ze szczyptą soli. dodajemy cukry i cukier waniliowy. Dalej ubijając dodajemy żółtka. Miksujemy ,aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec dodajemy olej, chwilę ucieramy i małymi porcjami
W kuchennym oknie EwyPonieważ miało być fit to nie ma mąki, jednak bez czekolady nie było by takie fajne hehe. Hmm ciasto wyszło obłędnie, do kawy idealne i nie za słodkie - pycha. Kto z Was nie lubi czekolady? To pytanie jest bardzo często zadawane, a większość ją kocha lecz nie może jej jeść za dużo, bo idzie w boczki(...)rękami i nogami jednak, tłumaczę sobie, że wszystkich przyjemności nie można nam zabrać, a jeden kawałek to nie zbrodnia. Wieczorem godzinka ćwiczeń i jest nam wybaczone :) Składniki: ciasto 100 g miękkiego masła 120 g cukru trzcinowego 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 130 g mielonych migdałów 40 g bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta
Niezły Młynek