ciasto - 160969 przepisów (strona:1863/10732)

Jak zrobić kruszonkę? 33

Słodka, chrupiąca kruszonka to doskonałe wykończenie każdego wypieku. Świetnie nadaje się do drożdżowych babek, jak również serników, bułeczek czy kruchych ciast z owocami. Aby przygotować idealną, maślaną posypkę, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów gospodyń. Jak zrobić kruszonkę klasyczną, wegańską bądź z dodatkami? Przepis na tradycyjną kruszonkę Osoby zainteresowane wykonaniem kruszonki zazwyczaj decydują się na klasyczną wersję, która pasuje do większości wypieków(...)rozcieraj ze sobą do chwili, aż powstaną zwarte grudki . Możesz także umieścić je na desce do krojenia i siekać nożem, aż do uzyskania właściwej konsystencji. Następnie posyp kruszonką surowe ciasto lub słodkie bułeczki i upiecz je w piekarniku, stosując się do czasu przygotowania podanego w przepisie wybranego wypieku. >> Sprawdź też: Pleśniak – przepis na lekkie ciasto, które skrada serca

Rozdomowiona
Barszcz czerwony z uszkami 19

podsmażoną cebulę, sól, pieprz, gotujemy wszystko 15 minut. Odparowujemy maksymalnie wodę. Jeżeli kapusta wyszła dla Was za mało kwaśna, dodajcie odrobinę soku, który wcześniej odcisnęliście.    Przepis na ciasto na uszka:  Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju sól (przepis na około 80 uszek)   Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej(...)wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je wcześniej ściereczką. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części. Rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej 2 mm. Jeżeli ciasto bardzo się klei, możecie stolnicę podsypać odrobiną mąki. Z ciasta wykrawamy małe kółka (ja użyłam kieliszka

Kardamonovy
Pierogi z kapustą i grzybami 15

pyszne, w to też musicie mi uwierzyć. Róbcie więc na potęgę, nie tylko na święta. Miary objętości na blogu: szklanka 250 ml , łyżeczka 5 ml , łyżka 15 ml . Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej (ja używam poznańskiej) 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki oleju szczypta soli farsz: 700 g kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula(...)ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła sól pieprz (przepis na około 60 pierogów) Grzyby płuczemy i moczymy w wodzie 12 godzin. Po tym czasie robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie być gładkie i sprężyste. Jeżeli ciasto za bardzo się klei do rąk, można dodać

Kardamonovy
Ciasto dyniowe z czekoladą i orzechami 20

Dynia. Znowu. Z jej nadmiaru zrobiłam mus, a z musu, wiadomo – ciasto. Z chili sin carne zostało mi sporo orzechów włoskich, więc postanowiłam je dorzucić do ciasta. I gorzką czekoladę. Oemgie – wyszło pięknie. Składniki: 1 szklanka puree z dyni 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 150 g masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki(...)mieszamy. Dodajemy do nich mus z dyni, roztopione masło, jajka, poszatkowane orzechy i poszatkowaną czekoladę, wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy odrobiną masła, wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeżeli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Tortownica, w jakiej piekłam ciasto była

Kardamonovy
Pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą 21

jagodami, ale ostatecznie zrobiłam pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą. I bardzo dobrze, że zmieniłam zdanie. Baaardzo dobrze. Ilość pierogów jaka Wam wyjdzie, zależy od ich wielkości, grubości ciasta i ilości farszu. Miary objętości na blogu: szklanka 250 ml , łyżeczka 5 ml , łyżka 15 ml . Składniki: ciasto na pierogi: 1,5 szklanki mąki pszennej (ja używam poznańskiej) pół szklanki gorącej(...)pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku pół pęczka zielonej dymki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 30 pierogów) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie być gładkie i sprężyste. Jeżeli ciasto za bardzo się klei do rąk, można dodać trochę więcej mąki. Wyrobione ciasto wkładamy do folii spożywczej i odstawiamy

Kardamonovy
Racuchy drożdżowe ze śliwkami 23

mojej ulubionej starej książki kucharskiej. Niby na blogu mam coś swojego, ale chciałam skorzystać z przepisu z lat 70. Pomieszałam ze sobą wszystko co powinnam wymieszać i odstawiłam ciasto do wyrośnięcia. Po godzinie było dość rzadkie. Na początku chciałam dodać więcej mąki, ale stwierdziłam, że nie będę się wymądrzać, zostawię je w spokoju. Może jajka były za duże? Może wlałam(...)dużej misce) z dwoma łyżkami cukru. Do miski z jajkami przesiewamy mąkę. Dodajemy do tego resztę mleka, roztopione masło, zaczyn z drożdży, mieszamy wszystko aż do uzyskania gładkiego ciasta (ja ciasto ubijałam drewnianą pałką). Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Śliwki myjemy, drylujemy, kroimy na pół. I teraz w sumie

Kardamonovy
Chlebek dyniowy 28

Puszysty, ale jednocześnie bardzo wilgotny. Tak samo dobrze smakował zaraz po upieczeniu, jak dwa dni później. Nie sugerowałam się w 100% oryginalnym przepisem, bo ciasto było upieczone głównie z myślą o mojej córce. Zrezygnowałam więc z masy przypraw, jakie były w oryginale. Były w nim gałka muszkatołowa, cynamon, imbir, goździki. Nie wiem czy Tola by to ogarnęła. Kolejny zrobię chyba(...)olejem, cukrem pudrem, brązowym cukrem i maślanką. Mokre składniki łączymy z suchymi, mieszamy tylko do połączenia składników. Kekskówkę lekko smarujemy olejem, wykładamy ją papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto i wkładamy do piekarnika na jakieś 50 minut (lub do suchego patyczka). Ciasto wyciągamy od razu z piekarnika, studzimy. Keksówka w jakiej piekłam ciasto ma wymiary 21×11 cm. Podobne

Kardamonovy
Kiełbaski pieczone w cieście francuskim 24

talerza, co dobrze wróży. Ogólnie wszystko wyszło naprawdę smaczne i w miarę urodziwe, ale zastanawiam się czy ta przekąska nie będzie smaczniejsza, gdy owinie się ją większą ilością ciasta francuskiego. Musicie popróbować, możecie je szczelnie owinąć lub odrobinę bardziej niż ja to zrobiłam. A, i jeszcze jedno. Wielkość kiełbasek. Szukaliśmy raczej małych, właściwie najmniejszych jak się da. I klasycznie(...)Następną wersje zrobię jednak chyba z jeszcze mniejszymi kąskami. Takie 3-4 centymetrowymi będą ok. I owinę je prawie całe. Z resztek, które mi zostały z dzisiejszych kiełbasek w cieście francuskim, wyszły fajnej wielkości maluchy. My mówi, że w sumie obie wersje mu smakują, mi zdecydowanie bardziej przypadły do gustu te mniejsze. Co będzie pasowało do dzisiejszej przystawki? Różnego rodzaju

Kardamonovy
Pierogi zbójnickie na grilla 40

grillu lub na patelni, podsmażamy i gotowe!   * Ja przygotowałam pierogi z podwójnej porcji składników gdyż potrzebowałam baaardzo dużo pierogów na przyjęcie       Składniki: Składniki na ciasto: 200 ml wody 2 łyżki masła 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na farsz: pół kilograma ziemniaków 1 łyżka masła 20dkg(...)ziołowej przyprawy) Dodatkowo: woda, olej i sól do gotowania pierogów       *** Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści *** *** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę wysypujemy mąkę.Do mąki dodajemy sól i pieprz, mieszamy *** *** Następnie mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto *** *** Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące

Blog z Apetytem
Pierogi z jagodami 26

koniec czerwca pojawiają się jagody i wtedy muszę zjeść jedno z moich ulubionych połączeń, czyli pierogi z jagodami. Pyszne, słodkie, z delikatnym ciastem rozpływającym się w ustach. A do tego słodka śmietanka i jeszcze więcej jagód na górę, idealnie! Nie polecam zamieniać jagód na borówki, te po ugotowaniu robią się nijakie, bez smaku, szkoda więc Twojego czasu na ich przygotowanie(...)pierogi ruskie –  pierogi z żółtym serem i pieczarkami –  zielone pierogi –  leniwe PIEROGI Z JAGODAMI Ilość porcji: około 35-45 pierogów Przygotowanie: 60 minut Składniki: – cała porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów (wyjdzie około 35-45 sztuk) – 1/2 kg świeżych jagód – 3-4 łyżki cukru drobnego (w zależności od tego jak słodkie są jagody

nietylkopasta.pl
Pełnoziarnista tarta z botwiną 32

120g masła, szczypta soli, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 żółtko. 1. Do mąki dodaj twarde, pokrojone w kawałki masło, sól, jogurt i żółtko, po czym szybko zagnieć rękoma (żeby ciasto nie złapało ciepła od rąk) albo wrzuć do malaksera i wyrabiaj dopóki ciasto nie będzie miało postaci zbitej kulki. 2. Gotowym ciastem wyłóż formę do pieczenia - jeśli używasz metalowej formy(...)pamiętaj, aby najpierw wyłożyć ją papierem do pieczenia, jeśli masz formę silikonową nie musisz używać papieru. 3. Formę z ciastem włóż na godzinę do lodówki. 4.  Botwinę opłucz pod bieżącą wodą. 5. W garnku zagotuj wodę. Do wrzątku włóż botwinę, blanszuj 2-3 minuty, po czym odcedź i pokrój w duże kawałki. 6. Kiełbasę pokrój w plastry. 7. Mięso

Z notatnika dietetyka
Ciasto pianka truskawkowa 408

Pianka z truskawek i galaretki Dziś banalnie proste i szybkie ciasto piankowe bez pieczenia na herbatnikach. Ciasto pianka truskawkowa na zimno to znakomity owocowy deser na upalne dni. Piankę można przygotować z jedną lub dwoma warstwami ciastek, to już jak kto lubi. Pianka z truskawek i galaretki to prawdziwe szaleństwo dla kubków smakowych. Słodycz herbatników i galaretki łamie kwaśny smak(...)Jasne herbatniki i różowa masa, a do tego wierzch z jasnej lub ciemniej czekolady. Prawdziwa truskawkowa pokusa, uczta dla duszy i ciała. Truskawkowa pianka Z czego zrobić piankę na ciasto? Zależy czy chce się zrobić piankę na ciepło czy na zimno. My dziś skupiamy się na piance na zimno z truskawek i bitej śmietany. To najprostsza, najpyszniejsza i najszybsza pianka

Dieta moja pasja
Karpatka na groszku ptysiowym 600

Karpatka na groszku ptysiowym to fajny pomysł na ciasto bez pieczenia. Zamiast piec blaty do karpatki, wystarczy zakupić groszek ptysiowy i przygotować krem budyniowy. Taka zamiana znacznie skraca czas przygotowania ciasta, zachowując jego wyjątkowy smak! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjna karpatka jest przepyszna, jednak jej przygotowanie będzie nieco bardziej pracochłonne. Karpatka z groszkiem ptysiowym jest dużo szybsza, ponieważ na dno tortownicy(...)wystarczy wysypać groszek ptysiowy, przełożyć go kremem i na wierzch ułożyć kolejną warstwę groszku. Moim zdaniem to świetna alternatywa dla pieczonej karpatki. Zapraszam serdecznie wszystkich miłośników ciast bez pieczenia do wypróbowania przepisu na pyszną karpatkę na groszku ptysiowym. Na pewno będziecie zachwyceni jej smakiem i prostotą wykonania! KARPATKA NA GROSZKU PTYSIOWYM – PRZEPIS Składniki 150 g groszku ptysiowego

Przepiski.pl
Drożdżowe roladki z kremem orzechowym 37

roladki zaskoczyły smakiem nie tylko mnie;) Mimo że są z ciasta drożdżowego, nie smakują jak typowe drożdżówki. Są bardziej kruche i mocno orzechowe. I co najważniejsze - są w pełni wegańskie. Wzorowałam się na przepisie Ottolenghi, jednak już na etapie zagniatania ciasta musiałam skorygować ilość mąki, żeby nie były zbyt twarde.  Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Orzechowe bułeczki(...)cukru 1/4 łyżeczki soli  Nadzienie: 190g kremu orzechowo-czekoladowego  60g orzechów laskowych (lub innych, np włoskich, pekan) 20g sezamu skórka otarta z pomarańczy  olej do posmarowania ciasta Drożdże wymieszać z cukrem i płynem (wodą lub napojem roślinnym), wsypać mąkę, sól, zagnieść ciasto, pod koniec dodając olej. Ciasto będzie nieco twardsze, nić tradycyjne drożdżowe. Włożyć do miski, przykryć

Obiad gotowy
Placuszki kukurydziane 40

Placuszki to danie mączne , które może być przygotowane na słodko bądź na wytrawnie. Ciasto, z którego powstają placki robi się z mąki, jajka, mleka i szczypty soli. Często do takiego ciasta dodaje się cukier, proszek do pieczenia bądź sodę oraz przyprawy. Mleko to tylko jeden z produktów nabiałowych , z którym zrobić można ciasto na placki . Z powodzeniem zastąpić można(...)maślanką, kefirem bądź jogurtem. Placuszki robić można z samego tylko ciasta lub łączyć je z dodatkami, którymi są albo owoce albo warzywa, wędlina, ser żółty i wiele innych. Ciasto na placuszki kukurydziane robię z mąki pszennej oraz mąki kukurydzanej. Dodaję do niego również kminek, czosnek, jogurt naturalny, odrobinę soli oraz pieprzu. Kiedy składniki mam już połączone dodaję do nich również

MeCooks