ciasto - 160969 przepisów (strona:1858/10732)

Szybkie ciasteczka na oleju 27

ciasteczka świąteczne, do codziennej kawy, dla dzieci i na imprezę. Wiem, że nie wszyscy są fanami kruchych ciastek z cukrem, ponieważ dość często są to czasochłonne przepisy, w których ciasto trzeba dzielić, chłodzić i formować. Czy warto dla kilku lub kilkunastu ciastek? Nasze kruche ciasteczka w 15 minut są nieskończenie łatwiejsze, cudownie chrupiące i w dodatku bez grama masła! Zapraszamy(...)jeśli za dużo, będą bardzo twarde. Z podanych składników powinno wyjść ok. 20 ciasteczek. Jak zrobić szybkie ciasteczka? Pierwszym krokiem jest nagrzanie piekarnika do 180 °C. Kolejnym jest przygotowanie ciasta. W tym celu do miseczki wbij jako, wlej olej i dodaj cukier biały i cukier z wanilią. Wymieszaj dobrze trzepaczką. Następnie w dwóch trzech porcjach dodaj przesiane mąki i proszek

Kuchnia Na Wypasie
Paszteciki pół na pół ( z farszem mięsnym i grzybowym) 30

święta. Paszteciki spokojnie można przygotować wcześniej, po wystudzeniu zamrozić, a potem lekko rozmrozić i włożyć na chwilę do piekarnika, będą smakować jak świeżo upieczone. Polecam!     Składniki: Ciasto drożdżowe: 0,5kg mąki pszennej 1 szklanka mleka – 250ml 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 100ml oleju 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 białko jajka(...)być dobrze przyprawiony, lekko pikantny i mieć zwartą, lepką konsystencje *** *** Jeśli jest zbyt suchy dodajemy trochę więcej rosołu lub bulionu. Całość dokładnie mieszamy. Oba farsze odkładamy na później *** *** Przygotowujemy ciasto. Do ciepłego ale nie gorącego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz 2 łyżki mąki, mieszamy i odkładamy całość na około 10-15 minut *** *** Do miski wsypujemy resztę mąki, sól

Blog z Apetytem
Paszteciki z serem i pieczarkami 123

uzupełniają smak wigilijnego barszczu. Chrupiące, a w środku mięciutkie. Jak zrobić takie pyszne paszteciki!! Zapraszam do wypróbowania przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z serem i pieczarkami- Składniki: SKŁADNIKI NA CIASTO DO PASZTECIKÓW: 300 g mąki pszennej typ 650 300 g mąki pszennej tortowej typ 450 60 g masła 2 jajka rozmiar M 20 g świeżych drożdży 150 ml letniej wody(...)sera 1 średnia cebula olej rzepakowy do smażenia sól i pieprz do smaku DODATKOWO: mak, sezam lub zioła do posypania pasztecików 1 roztrzepane jajko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Przygotowujemy ciasto: – Letnie mleko mieszamy z letnią wodą. Drożdże kruszymy do miseczki i wlewamy połowę mleka wymieszanego z wodą. Do innej miski wsypujemy przesiane mąki sól oraz cukier. Drugą połowę mleka

Olcia gotuje!
Mikado 39

Dziś mam gratkę dla fanów miodowych ciast. Cieniutkie miodowo kakaowe placki przekładane kremem czekoladowym i obficie polane polewą czekoladową. Żeby nie było tak całkiem słodko, jedną warstwę przełożyłam dżemem porzeczkowym. Idealne na święta, na pewno nikt się nie oprze kawałkowi takie słodkiej rozpusty.  Przepis znalazłam w zeszycie u teściowej, podobno w domu rodzinnym mojego Męża gościło dość często(...)dzielę się z Wami przepisem tutaj.  Ponieważ placki wychodzą dość twarde, najlepiej jest upiec placki kilka dni wcześniej, a potem przełożyć masą budyniową i polać polewą.  Ciasto:   5 szklanek mąki 1 łyżeczka sody oczyszczanej   1 jajko 250 g masła (może być margaryna)  3 łyżki mleka   4 łyżki miodu   2 łyżki kakao

Cynamonowe szczęście
Piernik na śmietanie 31

szklanka cukru pudru 3-4 łyżki słodkiej śmietanki   *** Miękkie masło ucieramy z cukrem i miodem. Ciągle miksując dodajemy żółtka *** *** Dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Do ciasta przesiewamy mąkę wraz sodą i proszkiem do pieczenia *** *** Ponownie mieszamy *** *** Dodajemy kakao, przyprawę do piernika i cynamon *** *** Mieszamy *** *** Na koniec dokładamy białka jaj ubite na sztywno i ponownie mieszamy(...)połączenia składników *** *** Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 50 minut – do suchego patyczka *** *** Gdy ciasto całkowicie ostygnie, przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy dokładnie ze śmietanką *** *** Ciasto polewamy lukrem *** *** Kroimy gdy polewa całkowicie zastygnie (ja pokroiłam za szybko ;)) *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: Ciasta

Blog z Apetytem
Piernik podwójnie przekładany 29

Pyszny piernik przekładany dwoma masami - masą jabłkową oraz masą z kaszy manny :) Samo ciasto piernikowe jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a w trakcie studzenia piernika przygotowujemy obie masy do przełożenia, które też są banalnie proste. Tak więc nie jest to wcale skomplikowany wypiek, nawet jeżeli na taki wygląda :) Bardzo polecam, bo smakuje naprawdę wybornie. Nie pomijajcie oczywiście polewy(...)czekoladowej! Piernik i czekolada to przecież połączenie wręcz obowiązkowe :) Składniki na ciasto piernikowe : 320 g mąki pszennej tortowej 120 g masła 3 jajka, białka i żółtka osobno 165 g cukru trzcinowego 3 łyżki płynnego miodu 250 ml mleka 3 łyżki kakao 3 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Opowieści z piekarnika
Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, cukinią i fetą 28

Share Pinterest Print Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, cukinią i fetą , doprawiona ziołami prowansalskimi. W środku mięciutka, z wierzchu chrupiąca. To pomysł na pyszny wegetariański obiad lub ciepłą kolację. Ciasto filo ze szpinakiem zwinęłam w harmonijkę, gdzieniegdzie powciskałam plasterki cukinii i sera feta. Całość zalałam masą jajeczną i zapiekłam. Ciekawy pomysł i wart wypróbowania Składniki: 4 – 5 płatów(...)ciasta filo 1 cukinia (wąska) 200 g sera feta około 180 g świeżego szpinaku 300 g śmietany kremówki 30 % 3 jajka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Patelnię cienko posmarować oliwą i lekko zrumienić cukinie z obu stron. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek

Oryginalny smak
Zawijana drożdzówka z białym serem i dżemem 27

podwieczorek. Upieczcie i koniecznie dajcie znać czy smakowała.     Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 3 jaka 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru 6 łyżek oleju Na nadzienie: 25 dag sera białego półtłustego 1 cukier waniliowy cukier do smaku 1 budyń(...)Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wsypujemy mąkę i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ".  2. Ciasto: Mąkę przesiewany do miski, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące, powinno dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką

Izabelawkuchni
Sernik królewski z persymoną 38

Sernik królewski z persymoną to moja propozycja ciasta na święta. Sernik jest u mnie w rodzinie bardzo lubiany. To jedno z tych ciast, które zawsze jest zamawiane na święta, uroczystości i jubileusze. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów na serniki bo często je piekę i lubię je urozmaicać. Dzisiaj propozycja sernika z kakaowym spodem i wierzchem oraz bardzo sezonowo(...)owocem persymony (kaki). Jak wam się podoba? PRZEPIS SERNIK KRÓLEWSKI Z PERSYMONĄ Składniki: ciasto na spód i wierzch: 300 g mąki pszennej 200 g masła 1 szkl cukru 3 łyżki kakao 2 żółtka lub 1 jajko całe 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg sera mielonego z wiaderka 1 szkl cukru sok z 1 cytryny

Dorota Smakuje
Croissanty z francuskiego ciasta drożdżowego 24

lodówki. Następnego dnia, masło pokroić na paski, ułożyć na kawałku folii spożywczej na kształt kwadratu. Przykryć drugim i uderzać wałkiem do momentu, aż będzie tak elastyczne jak ciasto w lodówce. Uformować kwadrat u boku 15 cm i włożyć do lodówki. Ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować, naciąć po środku krzyż na głębokość ok 3 cm. Rozwałkować aby uzyskać kwadrat(...)boku 30 cm, środek kwadratu trochę grubszy niż boki. Na środku ułożyć kwadrat masła, rogi ciasta złożyć do środka jak kopertę. Ciasto rozwałkować w górę i w dół aby uzyskać prostokąt o długości 30 cm. Następnie ciasto złożyć na 3 części, uzyskany placek obrócić w pionie i złożyć na 2 części. Zawinąć w folię włożyć na 30 minut do lodówki

gotuj ze mną
Rurki z kremem orzechowym. 32

przepysznym kremem z dodatkiem orzechów włoskich. Te rurki cieszą się dużą popularnością podczas Świąt Bożego Narodzenia, spotkań rodzinnych, wesel i wszelkiego rodzaju specjalnych okazji. Rurki wykonane są z kruchgo ciast, wypelnionego pysznym i aromatycznym kremem. Pyszne ciasto, które jest idealnie chrupiące za zewnątrz z cudownym, kremowym nadzieniem wewnątrz. Jeśli szukasz przepisu na pyszne rurki, które zadowolą Twoich gości, ten przepis(...)endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Składniki jakie sa potrzebne: Ciasto: – 2 szklanki maki orkiszowej – 1 łyżka cukru waniliowego – 110 g erytrytolu – 2 jajka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: – 125 g margaryny – 150 g orzechów

Zdrowy Styl Joanny
CIASTO W-Z, CZYLI SŁYNNA WUZETKA, W WERSJI MINI 39

Słynna wuzetka, dzisiaj w wersji mini. Ostatnio królują u nas mniejsze ciasta, tak byśmy nie musieli ich zajadać cały tydzień😀🙈 Naszło mnie jakiś czas temu na ciasto czekoladowe (kiedyś nie do pomyślenia, ale smaki się zmieniają🙊😆), więc zmniejszyłam ilości i tak powstało ciasto w-z, w wersji mini. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.24x20cm Inspiracją był wcześniejszy wpis , w którym(...)bazowałam na tym przepisie Ciasto: - 4 większe lub 5 małych jajek (osobno białka i żółtka) - 80g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 135g ksylitolu lub cukru - 60g kakao Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce ksylitol lub cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy po 1 żółtku, cały czas ubijając. Masa musi być bardzo puszysta. Na końcu dodajemy partiami mąkę wymieszaną

Smaczne Zdrowe
Tortilla z ziemniaków 31

które uwielbiam przygotowywać na śniadanie. A smakuje po prostu wyśmienicie, szczególnie w połączeniu ze smażonym boczkiem i sadzonymi jajkami . To naprawdę idealne połączenie smaków! Do przygotowania tortilli używam typowego ciasta na kopytka, które wałkuję na cienkie placki i smażę na oleju. To najprostszy wariant tego dania, ale równie smaczny. Jeśli jednak wolisz, możesz również upiec tortillę na suchej patelni. Taki(...)jest potrzebne do przygotowania tortilli z ziemniaków i szpinaku? Oczywiście, głównym składnikiem są resztki ziemniaków. Jeśli masz je jeszcze w lodówce po obiedzie, świetnie się sprawdzą! Musisz także przygotować ciasto na kopytka, które jest podstawą tej potrawy. Do tego potrzebujesz mąki, wody i soli. Połącz te składniki i wyrób ciasto, a następnie rozwałkuj je na cienkie placki. Gdy już masz

codojedzenia