ciasto - 163312 przepisów (strona:1858/10888)

Najlepsze ciasta na Wielkanoc 2024 298

Początek marca to idealny moment aby zaplanować świąteczne wypieki, dlatego tradycyjnie już przychodzę do Was z zestawieniem ciast, które doskonale sprawdzą się na Wielkanocnym stole. Wiem, że bardzo lubicie te moje wpisy, dlatego z przyjemnością przygotowałam kolejny ze sprawdzonymi przepisami na puszyste babki, kruche mazurki, rozpływające się w ustach serniki i apetyczne warstwowe ciasta z kremem. Jednym słowem dla każdego(...)kokosową kruszonką Sernik brownie z żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z  białą czekoladą Sernik królewski Sernik z kokosową bezą Wiedeński Sernik z makiem i jabłkami Sernik z rosą Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Euforia czekoladowo makowa Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Makowa panienka Tort makowy Makowa pokusa Ciasta bez pieczenia: Śnieżny puch

Cynamonowe szczęście
Kruche ciasteczka migdałowe 89

Mój ulubiony przepis na kruche ciasteczka. Ciasteczka wychodzą kruche i delikatne, mają maślano – orzechowy smak, ciasto z łatwością się wałkuje i pozwala na wykrawanie kształtu foremką. Ciastka migdałowe są przepyszne same w sobie, nawet bez dekoracji. Jeśli jednak masz taką potrzebę, możesz posypać je cukrem pudrem, polać roztopioną czekoladą lub lukrem. Te ciasteczka sprawdzą się idealnie na święta, wystarczy(...)push({}); Sposób przygotowania: Do misy przesyp mąkę, mielone migdały, oba cukry oraz szczyptę soli. Suche składniki wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj jajko oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieć ciasto aż stanie się jednolite. Uformuj z niego 2 kule, każą owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godzin. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, ponownie krótko zagnieć. Rozwałkuj

ProstePesto.pl
Chleb żytnio-orkiszowy na maślance z kurkumą 73

pozostawiamy na 12-14 godzin w temperaturze  Pokojowej. Zaczyn jest gotowy do użycia, jeśli wyrośnie i będzie miał lekkie wgłębienie na środku. x) Zakwas powinien być aktywny, dokarmiony. Ciasto właściwe Cały zaczyn, 350g mąki orkiszowej typ 550, 200g maślanki, 1 łyżeczka kurkumy, 10g soli. Składniki mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Ciasto jest dość przyjemne w wyrabianiu, dość stabilne(...)niezbyt ścisłe. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce przykryte ściereczką na godzinę. W trakcie tego czasu 2-3 razy  ciasto  składamy. Nie chciałam ciasta pozostawiać jak to zwykle na 2-2,5 godziny z uwagi na zawartość mąki żytniej i ze względu na konsystencję ciasta. Po godzinie uformowałam bochenek i włożyłam do koszyczka do ostatecznego wyrośnięcia. Ciasto rosło

Leśny Zakątek
Różowa focaccia pełna czułości i pomidorów 76

Sposób przyrządzenia: 1. W ciepłej wodzie rozpuść drożdżoe z cukrem i odstaw na 10min do wyrośnięcia. 2. Dodaj sok z buraka, sól i oliwę. 3. Dosyp mąkę i wyrabiaj ciasto do momentu aż stanie się jednolite i gładkie (ok. 7-10min.) 4. Ciasto przełóż do natłuszczonej oliwą miski i odstaw do wyrastania na 1h. 5. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć(...)przełóż do natłuszczonej miski i odstaw do wyrastania do lodówki na 2h. 6. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem (nie zagniataj ponownie) do pieczenia, skrop oliwą i delikatnie rozciągnij ciasto palcami na całą blachę tak, aby zatrzymać pęcherzyki powietrza w cieście. 7. Na ciasto wykładaj pomidorki, cebulę pokrojoną w plasterki i zioła według własnego upodobania. 8. Oprósz solą, skrop

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Churros z sosem czekoladowym 60

Portugalii, meksyku. Smakują dość podobnie i najczęściej podaje się je z sosem czekoladowym. Dziś możesz je zrobić w domu, bo ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Zobacz, wystarczy przygotować ciasto parzone, wymieszać z jajkami i przełożyć do rękawa. No i wtedy już można je smażyć. A sos? Sos jest jeszcze prostszy. Podgrzewacie śmietankę, dodajecie czekoladę, mieszacie i gotowe! @import(...)włoskie tiramisu –  tiramisu –  prosta szarlotka –  gruszki pieczone w miodzie –  chlebek bananowy –  florentynki –  przepis na chałwę –  truskawki z kruszonką –  blok czekoladowy – ciasto zebra CHURROS Przygotowanie : 40 minut Składniki: – 160 g mąki pszennej – 250 ml wody – 100 g masła – 2 łyżki cukru brązowego – szczypta soli – 3 jajka rozmiar

nietylkopasta.pl
pączki z dżemem wiśniowym 90

drożdże z letnim mlekiem, cukrem oraz ok. 100 g mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Do podrośniętego rozczyny dodajemy jajka i mieszamy, dodajemy pozostałą mąkę, sól oraz alkohol i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy miękkie masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 60-90 min.). Wyrośnięte ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Pączki na Tłusty Czwartek 89

STAREGO PRZEPISU BABCI Cudowne, puszyste i mięciutkie, z piękna obrączką po usmażeniu. Przepis pochodzi od mojej babci, która dostała go na kursie kulinarnym jako młoda dziewczyna. PĄCZKI Z CIASTA DROŻDŻOWEGO ZAPARZANEGO To ciasto jest zupełnie inne od klasycznego, nieco inaczej smakuje i trochę inaczej się z nim pracuje. Pączki z niego zrobione wychodzą bardzo puszyste i mają piękna obrączkę(...)usmażeniu. PĄCZKI KLASYCZNE Przepis na te paczki jest chyba najbardziej klasyczny, z ciastem bardzo łatwo się pracuje i zawsze wychodzą z niego przepiękne pączki z obrączką.   PĄCZKI Z PIEKARNIKA Chcesz trochę odchudzić karnawałowe słodkości? Nic trudnego, wystarczy przygotowane pączki upiec w piekarniku, zamiast smażyć na głębokim tłuszczu. MINI PĄCZKI SEROWE Bez wyrabiania, bez długiego czasu potrzebnego na wyrastanie ciasta

Słodki Blog
Ciasto kajmakowe bez pieczenia 228

Ekspresowe i przepyszne ciasto z kajmakiem na każdą okazję. Zrobisz je w 15 minut bez włączania piekarnika! Artykuł Ciasto kajmakowe bez pieczenia pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Pączki budyniowe 60

się z nadzieniem - sama uwielbiam pączki z budyniem, zwłaszcza o smaku toffi 😍 Choć i waniliowym nigdy nie pogardzę! Tym razem jednak zamiast robić nadzienie budyń dodałam bezpośrednio do ciasta. Dzięki temu pączki miały delikatny waniliowy posmak, a z dodatkiem jogurtu ciasto było delikatne i rozpływało się w ustach. Podczas przygotowywania ciasta nie zapomnijcie o dodatku spirytusu - zapobiegnie on nadmiernemu wchłanianiu(...)tłuszczu w trakcie smażenia. Już niewielka ilość alkoholu dodana do ciasta sprawi, że wchłanianie zostanie znacznie ograniczone i nasze pączki nie będą przesączone olejem. Pączki budyniowe - przepis Do przygotowania pączków będą Ci potrzebne: 260g mąki orkiszowej jasnej, budyń waniliowy bez cukru, 400g jogurtu naturalnego, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki ksylitolu, łyżeczka spirytusu, olej rzepakowy do smażenia

Z notatnika dietetyka
Placek z wiśniami 72

Wyjątkowy prosty w przygotowaniu maślany placek z wiśniami. To uniwersalny przepis na szybkie ciasto, do którego dodasz dowolne owoce: świeże, mrożone lub te z puszki. Ciasto przygotujesz z kilku łatwo dostępnych składników, bez miksera. Zapraszam po mój sprawdzony od lat przepis na placek z owocami. Placek z wiśniami SKŁADNIKI: 75 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)pomarańczy / mandarynki. 75 g mąki pszennej mieszam z jedną, płaską łyżeczką proszku do pieczenia i przesiewam do mokrych składników. Wsypuję 50 g cukru. Całość mieszam krótko do połączenia składników. Ciasto wylewam do formy, wyrównuję, układam równomiernie 60 g wiśni. Piekarnik nagrzewam do temp. 175 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Tortownicę wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę

Zasmakuj Kuchni
Brownie z malinami 61

wystygnięcia. Jajka ubijam z cukrem na puszystą, kremową masę. Zmniejszam obroty miksera o połowę i cały czas miksując dodaję rozpuszczoną czekoladę z masłem. Następnie dodaję mąkę i mieszam ciasto łopatką. Brownie wylewam na blaszkę (28x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układam maliny. Jeśli korzystasz z mrożonych malin, wybierz i odłóż około 10 sztuk, a resztę wrzuć do rondelka(...)podsmaż, aż sok się zredukuje. Wyłóż zredukowany sos malinowy i odłożone całe maliny na ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę 25-30 minut. Po tym czasie blaszkę od razu wyciągam z piekarnika i odstawiam ciasto do wystygnięcia. Brownie z malinami gotowe. Smacznego ? Artykuł Brownie z malinami pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Babka bananowa z likierem kawowym 57

Babka bananowa z likierem kawowym to świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Dodatek likieru kawowego doskonale urozmaica smak i delikatnie „tuszuje” bananową dominację w cieście, która nie wszystkim odpowiada Babka jest naprawdę wciągająca. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 115 g masła ½ szklanki cukru 2 jajka 160 g (2 niewielkie sztuki) dojrzałych bananów 60 ml likieru kawowego 1 płaska łyżeczka sodki(...)cukru i jajek. Miksuję. Następnie wlewam likier kawowy i całość miksuję.   Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, sodką i solą i dodaję do masy. Całość mieszam łopatką. Gotowe ciasto wylewam do keksówki 12x25cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut do suchego patyczka. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam babkę jeszcze

Słodki sentyment
Pączki pieczone 68

mleko i wsypujemy drożdże, mieszamy *** *** Do miski z ubitymi jajkami dosypujemy mąkę i pomału mieszając wlewamy masło z mlekiem *** *** Całość dobrze zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, ciasto wychodzi dość klejące, ale lepiej nie podsypywać zbytnio mąką *** *** Ciasto przykrywamy ściereczką lub folią i odkładamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką(...)blacie na grubość około 1 cm *** *** Dużą szklanką wycinamy w cieście kółka *** *** Na każdym kółku układamy po około pół łyżeczki konfitury lub powideł *** *** Sklejamy ciasto z nadzieniem jak sakiewkę *** *** Formujemy kulkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu *** *** Przykrywamy ściereczką i odkładamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Pozostałe ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nadziewamy

Blog z Apetytem