ciasto - 163312 przepisów (strona:1849/10888)

Tarta z gruszkami 194

składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 125 g margaryny 1 żółtko  1 łyżka cukru pudru szczypta soli nadzienie 2-3 duże gruszki 2 jajka 180 g śmietany 18% 100 g cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru waniliowego Ze składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kule owinąć(...)folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki a potem w plasterki. Śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem

Monia miesza i gotuje
Tarta z malinami 188

składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 125 g margaryny 1 żółtko  1 łyżka cukru pudru szczypta soli krem 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 2 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej 350 g malin Ze składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kule owinąć w folię i włożyć(...)lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Ciasto piec ok 25 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić. Serek mascarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem

Monia miesza i gotuje
Tarta budyniowa ze śliwkami i figami 188

składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 125 g margaryny 1 żółtko  1 łyżka cukru pudru szczypta soli nadzienie 1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 mleka) 3/4 l mleka 3 łyżki cukru śliwki węgierki ok 12 szt 3 figi Ze składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię(...)włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Budyń ugotować wg przepisu i przestudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć ciepły budyń. Na budyniu ułożyć połówki śliwek

Monia miesza i gotuje
Rustykalna tarta z jabłkami 198

znów na moim stole gościło ciasto z jabłkami. Jak przystało na miłośnika szarlotki, nie brak u mnie różnych wersji wypieków z tymi owocami. Nie martwcie się, pomysłów mam jeszcze wiele, szkoda że mniej czasu na ich realizowanie. Tym razem ciasto powstało po namowach mamy, która miała ochotę na szarlotkę, a ja w końcu się niechętnie zgodziłam, ale pod warunkiem, będzie(...)wybór skierowałam na rustykalną tartę, którą miałam ochotę zrobić już jakiś czas temu, tylko z innymi owocami. Kruchy spód tym razem połączyłam z karmelizowaną szarą renetą, oczywiście doprawioną cynamonem. Ciasto było tak pyszne, że poszło w jedno popołudnie, dlatego gorąco Wam je polecam. Dla niektórych z pewnością będzie to dobra informacja, że nie trzeba do niej formy do tarty. Wystarczy

Fabryka pomysłów
Miodek- na dzień kobiet! :) 287

Składniki: Ciasto miodowe: 300g mąki 150g margaryny 1 łyżka śmietany 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem: 3 szklanki mleka margaryna 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Ciasto miodowe: Wszystkie(...)składniki mieszamy razem, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy, wykładamy na blachę i pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do schłodzenia. Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze trochę ubijamy. Mąki mieszamy razem. Następnie dodajemy na przemian żółtka i mąkę, mieszamy

Czerwona Porzeczka
Makowa panienka 436

Dawno nie było u mnie żadnego przepisu na ciasto, a to z tego względu, że ostatnim czasem dość rzadko zarówno je jem, jak i robię, chyba że w wersji uzdrowionej, która zawsze do mnie bardziej przemawiała aniżeli bardzo słodkie wypieki. Stąd też na moim blogu króluje więcej dań obiadowych lub w wersji na słono, aczkolwiek słodkości też się od czasu(...)czasu pojawiają, szczególnie w okresie świątecznym, w którym pozwalam sobie na odrobinę łakoci. Ciasto, które Wam dziś przedstawiam nie jest za słodkie, wręcz lekko orzeźwiające, dzięki cytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy i przesłodzonych ciast

Fabryka pomysłów
Ciasteczka francuskie z serowym nadzieniem i truskawkami 54

składa aby przygotować je na Dzień Dziecka. Wasze dzieciaki, ale przede wszystkim Wasze wewnętrzne dziecko będzie się na pewno cieszyć na takie słodkości. Składniki (na 12 ciasteczek): opakowanie gotowego ciasta francuskiego 4 łyżki mleka 2-3 łyżki brązowego cukru Na szybki dżem truskawkowy (można zastąpić gotowym ze słoika): 300g truskawek łyżka soku z cytryny 5 łyżeczek cukru Serowy krem: 200g(...)czasu do czasu mieszając, gotujemy na gęsty dżem, około 30 minut. Ściągamy z ognia do ostygnięcia.   Nagrzewamy piekarnik na 200°. 2 blachy do pieczenia wykładamy papierem.   Gotowe ciasto francuskie odwijamy z opakowania i kroimy ostrym nożem lub świetnie sprawdza się kółko do pizzy- najpierw wzdłuż na połowę, a następnie na równej szerokości prostokąty – moje ciasto miało około

Smaczna Strona
Ciasto z truskawkami na maślance 25

Sezon na truskawki właśnie się zaczyna, więc u mnie też nie mogło zabraknąć wypieku z tymi właśnie owocami. Postawiłam na klasykę, czyli ciasto ucierane na maslance. Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste, ale też wilgotne zarazem. Świętnie sprawdzi się jako dodatek do codziennej kawy lub herbaty. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 duże jajka 1 i 1/3szkl cukru kryształu(...)maślanki naturalnej  3,5szkl mąki pszennej tortowej  2 łyżeczki proszku do pieczenia  Truskawki świeże lub mrożone  Mąka ziemniaczaną do obtoczenia truskawek Cukier puder do posypania ciasta  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jajka umieścić w misce miksera I utrzeć z cukrem zwykłym I waniliowym na puszystą jasną masę. Dodać olej I maślanki I delikatnie zmiksować. Mąkę

Waniliowe Improwizacje
Pyszne, maślane ciasto ucierane z owocami 27

roku. Okazji - nie okazji, by piec wykorzystując tą propozycję znajdowałam ostatnio kilka - pożegnania, powitania, pocieszenia. Za każdym razem równie pyszne, więc śmiało polecam,  przede wszystkim jako świetne ciasto sezonowe. Co do samej procedury przygotowania - to klasyk ucierany,  dlatego o jego jakości decyduje właściwa kolejność  łączenia składników ( koniecznie w temperaturze pokojowej ) i odpowiedni czas poświęcony na ich ucieranie(...)dodaniu miksując około minuty,  do dokładnego połączenia się z masą. Powstały krem powinien być jednolity, jeśli jednak troszkę  zacznie ważyć - nie szkodzi, nie wpłynie to na strukturę ciasta.  Teraz do masy przesiewamy przez sitko suche składniki,  również w kilku ratach, miksujemy na niskich obrotach miksera, naprzemiennie z dolewaniem niewielkich ilości śmietanki. Ucieramy całość chwilkę

Kronika Piekarnika
Karmelek – szybkie ciasto bez pieczenia! 29

Karmelek – szybkie ciasto bez pieczenia! Bardzo proste i wprost ekspresowe ciasto. Do wykonania w zaledwie pół godzinki. Polecam!     Składniki: Herbatniki ok 12 sztuk 250ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru podłużne biszkopty ok 14 sztuk 3 łyżki kawy cappuccino 1 puszka masy kajmakowej opcjonalnie polewa czekoladowa     *** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja(...)powstanie gęsty krem *** *** Krem śmietankowy wykładamy na herbatniki i wyrównujemy *** *** Podłużne biszkopty krótko namaczamy kolejno w kawie cappuccino *** *** Namoczone biszkopty układamy na kremie *** *** Na biszkoptach rozsmarowujemy masę kajmakową *** *** Opcjonalnie ciasto możemy polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą *** *** Wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ

Blog z Apetytem
Ciasto z domowym czekodżemem 26

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułeczki pieczone w rulonikach z czekodżemem są urozmaiceniem diety zwłaszcza dla dzieci. Połączenie kakao, cynamonu i owocowego dżemu przypadnie do gustu niejadkom. Składniki na ciasto: 500 g orkiszowa jasna mąka typ 650 25 g świeżych drożdży  szklanka cukru szklanka mleka  jajko do posmarowania wierzchu ciasta  Składniki na dżem czekoladowy: 2 łyżki cukru 2 łyżki(...)mleka  2 łyżki kakao łyżeczka cynamonu 2 łyżki dżemu owocowego  1. Zaczyn na ciasto z rozkruszonych drożdży, mleka, cukru i łyżki mąki odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. 2. Dodajemy resztę mąki zagniatając ciasto aż łatwo odejdzie od rąk.  3. Wałkujemy ciasto na kształt prostokąta.  4. Mieszanką czekodzemu smarujemy całe ciasto i zawijamy w rulon

prawdziwe jedzenie
Ptysiowa rozkosz — tort, który robi wrażenie 46

wygląd! Najważniejsze, że solenizant szczęśliwy, a tort i tak zniknie szybciej niż zdążę pomyśleć o dietetycznych wyrzutach sumienia. Tort ptysiowy – lekkość, słodycz i odrobina magii Lubię wypieki z ciasta parzonego . Najczęściej piekę ptysie — są zgrabniejsze i zdecydowanie bardziej eleganckie niż cały tort ptysiowy, który po przekrojeniu trochę traci na urodzie. Ptysie za to zawsze wyglądają jak małe dzieła sztuki(...)znikają w tempie ekspresowym! Tort ptysiowy — lekki jak chmurka, słodki jak beza Ten deser wygląda niewinnie, znika błyskawicznie i sprawia, że nawet najtwardszy przeciwnik słodyczy kapituluje przy pierwszym kawałku. Ciasto delikatne jak westchnienie, krem puszysty i z nutą lemon curd — jednym słowem: ideał. A najlepsze jest to, że po zjedzeniu porcji (albo trzech) można sobie bezkarnie wmawiać: „Przecież

codojedzenia
Biszkopt z sezamem i masą ajerkoniakową 25

tegoroczne Święta przygotowałam nowe ciasto, a mianowicie biszkopt z masą ajerkoniakową i sezamową wkładką. Ciasto wyszło wysokie (zrobiłam je na blaszce 18x28cm) i efektowne. Moim bliskim smakowało bardzo, mnie natomiast, jeśli mam być szczera, nie urzekło w 100%. Uważam również, że nie jest to dobry wybór dla początkujących cukierników. Potrzebne jest tutaj lekkie wyczucie w postępowaniu oraz wyczuciu czasu(...)błąd, bo do warstwy czekoladowej użyłam łyżeczek mleka, zamiast łyżek i masa wyszła wg mnie zbyt… „żelowata”. Przepis dodaję na bloga z uwagi na to, że ciasto bardzo smakowało moim bliskim oraz z zamiarem przygotowania go ponownie…. być może w nieco okrojonej wersji – widzę go bardziej z 2 warstwami biszkoptu (każdy z 3 jajek

Smaki Na Talerzu
Bezglutenowe ciasto rabarbarowe 24

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  Pyszne ciasto sezonowe bez glutenu oraz bez dodatków drożdży i proszku do pieczenia. Idealne dla dzieci także jako prosty przepis, z którym dzieci (z pomocą dorosłych) mogą uczyć się piec. Składniki: mąka ryżowa, owsiane lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (lub octu jabłkowego) 2-3 gałązki rabarbaru(...)odcinamy tylko brzydkie końcówki. Kroimy w kostkę i opruszamy cukrem. Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec ucierania ciasto jest bardzo gęste. Białka z solą ubijam na pianę mikserem na wolnych obrotach. Pod koniec można dodać 2-3 łyżki soku z cytryny, aby ciasto lepiej wyrosło. Piana musi być sztywna

prawdziwe jedzenie

Proponowane wyszukiwania