ciasto - 162020 przepisów (strona:1844/10802)

Kurczak z porem i tymiankiem zapiekany w cieście francuskim wg przepisu Pascala Brodnickiego (Tourte z kurczakiem) 338

Dzisiaj przepyszna propozycja na aromatycznego kurczaka z porem, szynką i kurczakiem zapiekanego w cieście francuskim. Mimo, że potrawa wymaga poświęcenia nieco czasu na jej przygotowanie to jest absolutnie przepyszna. Wsiąkłam w nią już po pierwszym gryzie i nie mogłam się oderwać póki nie zostały same okruszki. Zdecydowanie polecam! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1 godz. Potrawa wolna od glutenu(...)Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 filety z kurczaka 250g pieczarek Opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (rewelacyjną cenę na szynkę znajdziecie  TUTAJ ) 200ml śmietany 30% 125ml wytrawnego białego wina 100g żółtego sera 3  szalotki 2 jajka Olej rzepakowy 1 por 1 łyżka świeżego tymianku Garść mąki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić

Kolizje Smaków
Ciasto Rajski Obłok 170

Przepis na trójwarstwowe ciasto z biszkoptem, masą budyniowo-kokosową i pianką z owocami. Jest naprawdę bardzo pyszne i ładnie wygląda. Składniki: Biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa kokosowa: 500 ml mleka (1,5%) 100 g cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej budyń(...)śmietany 30% Ponadto: ok 150 g herbatników Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm, ale proponuję wziąć większą, gdyż ciasto wyszło tak wysokie, że brzegi musiałam wydłużać za pomocą

e-PrzepisyKulinarne
Ciastka/Paszteciki z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem i Żółtym Serem 198

Paszteciki ze szpinakiem, mozzarellą i serkiem brie w cieście francuskim to idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno. Idealnie doprawiony szpinak w tym połączeniu smakuje wyjątkowo i być może przekona do siebie osoby, które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny. Ciastka/Paszteciki z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem i Żółtym Serem - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego duża cebula 350 g rozdrobnionego szpinaku(...)ząbki czosnku ok. 40 g masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 200 g żółtego  sera Ciastka/Paszteciki z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem i Żółtym Serem - Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonego).  Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.  Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu

Słodka Strona
Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym 156

Już niedługo zacznie się u nas okres imieninowo-urodzinowy, który będzie trwał nieprzerwanie od maja do lipca. Idealne do podania dla gości są ekspresowe przekąski z ciasta francuskiego. Szczególnie dla tych niezapowiedzianych gości są idealnym kulinarnym ratunkiem. Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym to moja propozycja na taką szybką do tego pyszną przekąskę. 1 opakowanie ciasta francuskiego gruszki(...)sera pleśniowego orzechy włoskie 1 łyżka masła Gruszki obieramy (jak mają cienką skórkę to zostawiamy), kroimy na połówki, usuwamy gniazdka nasienne. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Roztopionym masłem smarujemy ciasto. Kruszymy ser pleśniowy i orzechy rozdrabniamy. Każdy kwadrat ciasta francuskiego smarujemy rozpuszczonym masłem, delikatnie posypujemy serem, wciskamy w ciasto połówkę gruszki, którą posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i serem pleśniowym. Pieczemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jesienne ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi 153

ciasto to propozycja na drugie śniadanie albo podwieczorek. Pachnie cynamonem, imbirem, jabłkami i orzechami. Jest ciężkie, wilgotne i nieco chlebowe w smaku, a to za sprawą pełnoziarnistej mąki. Tak, tak, ostatnio mam fazę na eksperymentowanie z mąkami. Takie ciasto nie wzbudza wyrzutów sumienia - dzięki pełnoziarnistej mące czuję się rozgrzeszona zajadając kolejny kawałek tego przysmaku;) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (albo(...)pokroić w 1,5-2 cm kawałki. Skropić je sokiem z cytryny (jeśli jabłka są kwaśne można ten zabieg pominąć). Orzechy lekko posiekać - chodzi o to, aby w cieście były wyczuwalne ich spore kawałki. Jabłka i orzechy wymieszać z ciastem. Będzie to wyglądało tak, że ciasto jest spoiwem dla dużej ilości pokrojonych jabłek. Tak ma być, po upieczeniu proporcje się

Kulinarne Inspiracje
Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym 323

piękne wtorkowe przedpołudnie zapraszam na pyszne ciasto z musem brzoskwiniowym. Ciasto doskonałe na każdą okazję. Jest trochę pracochłonne, ale efekt końcowy wart jest naszej pracy.  SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 4 łyżki oleju 3 łyżeczki kakao 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu Biszkopt jasny: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka(...)pianę. Nie przerywając ubijania naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaję ocet i mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm). Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Biszkopt jasny : Białka ubijam na sztywno. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chrupiące kieszonki z ananasem w waniliowym sosie chili 170

nadzieję, że sam tytuł brzmi zachęcająco. Przeglądając jeden z wegetariańskich magazynów, natknęłam się na intrygujący przepis. Piękne zdjęcia przedstawiały słodkie plastry ananasa otulone ciastem filo - musiałam go spróbować. Do tego obłędny waniliowy, słodki sos z kawałkami chili, a całość posypana pistacjami. Postanowiłam nieznacznie przekształcić przepis tak, aby był wegański. Efekt wyszedł nieziemski! Ciasto filo przypomina ciasto francuskie, jednak jest nieco(...)ciastka przestygną, w przeciwnym razie grozi Ci poparzenie gorącymi i buchającymi kawałkami ananasa.  Składniki: 4 plastry świeżego ananasa (5-7 mm grubości) 3 łyżki oleju kokosowego 4 plastry ciasta filo cukier puder do posypania 1 laska wanilii  5 łyżek syropu klonowego 1 papryczka chili 4 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem

Roślinna - blog wegański
Babka waniliowa z czekoladową polewą i rodzynkami 230

Lubię rodzynki. Nie, żebym się nimi zajadała non stop. Po prostu czasem lubię je podjadać, takie prosto z torebki. W cieście też mi nie przeszkadzają. Moi domownicy jednak skrupulatnie wydłubują je, doprowadzając mnie tym czasami do białej gorączki ;) Postanowiłam połączyć moją sympatię do rodzynek z ich antypatią. W końcu dlaczego mam sobie czegoś odmawiać i ustępować? ;) W ten sposób powstała(...)babka z rodzynkami, które nie znalazły się w środku ciasta, lecz na zewnątrz, na polewie. Pomysł okazał się trafiony, bo jak komuś nie pasują te pyszne kuleczki, to może sobie je zdjąć bez problemu z powierzchni ciasta, nie wydłubując mało apetycznie z ciasta. Przepis znalazłam u Liski >>klik Składniki: 230 g mąki ziemniaczanej , 170 g mąki pszennej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak w cieście francuskim na szpinaku z serem feta 358

Szybko, smacznie i prosto? Tak, da się! Soczysty kurczak na szpinaku, obłożony serem feta i zapieczony w cieście francuskim to doskonała propozycja na szybki obiad lub ciepłą kolację. Danie ładnie się prezentuje przez finezyjny, ale wbrew pozorom bardzo łatwy splot wykonany z ciasta. Poniżej znajdziecie zdjęcie ze szczegółami wykonania :) Gorąco polecam :) Składniki : 8 kawałków kurczaka sól pieprz 1 opakowanie mrożonego(...)szpinaku 3 ząbki czosnku 1 kostka sera feta 1 opakowanie ciasta francuskiego  roztrzepane jajko Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać czosnek i szpinak. Smażyć 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 8 części.  Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki 10 cm. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć delikatnie kawałki mięsa. Odłożyć

Chocolate Muffin Blog
Tarta z kremem czekoladowym i malinami na czerwonym winie 95

deser to mój numer popisowy :) Bardzo wykwintna tarta na kruchym spodzie, z perfekcyjnym, delikatnym kremem z gorzkiej czekolady oraz warstwą malin na czerwonym winie. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, niemal bezproblemowe. Jedyne czego potrzebujemy to dobra jakościowo gorzka czekolada o zawartości kakao min. 70 % i wytrawne czerwone wino. Reszta robi się sama! Elegancko, ale prosto i wytwornie :) Ciasto(...)zimnego masła 1 jajko 1 łyżka śmietany kremówki 36 %   Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło i posiekać łopatka lub nożem. Wbić jajko i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć folie spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na okrąg 3 cm większy niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy

Chocolate Muffin Blog
ciasto a’la 3 Bit bez pieczenia 1882

krówkowej (kajmak z puszki) 3 szkl mleka 125 g masła 2 budynie waniliowe 1/2 szkl cukru 330 ml śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: starta czekolada na wierzch ciasta wykonanie: Dno formy (25 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładami warstwą herbatników. Masę krówkową podgrzewamy a następnie wylewamy na ciastka i przykrywamy warstwą herbatników. 2 szkl mleka zagotowujemy(...)przykrywamy go kolejną warstwą ciastek. Lekko dociskamy i odstawiamy do ostygnięcia a następnie najlepiej na noc wkładamy do lodówki. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy startą czekoladą i podajemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto jabłkowo-kokosowe 141

Sama jestem pod wrażeniem, że przez cały tydzień nie upiekłam żadnego ciasta i nie dodałam żadnego wpisu:) A to z tego względu, że dzięki takiej pogodzie namnożyło mi się obowiązków i pracy na działce. A dodatkowo moja mała nie chce wcale siedzieć w domu. Ale wczoraj upiekłam przepyszne ciasto. Zachęcam do wypróbowania:D Ciasto: 15 dag białego sera 6 łyżek(...)śmietany 8-10 jabłek 1 1/2 szklanki cukru 20 dag wiórków kokosowych 1 słoik konfitury morelowej 1 słoik borówek lub wiśni-u mnie wiśnie w żelu Wykonanie: Składniki na ciasto miksuję razem i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Żółtka, śmietanę, połowę cukru i połowę wiórków mieszam i masą smaruję wierzch wysypanego ciasta.  Jabłka obieram, kroję

Ciasteczkowy Potwór
Tort makowy z kremem z białej czekolady 133

Przepis na ten torcik wypatrzyłam u Dorotki . Zaciekawiło mnie to, że przy przygotowywaniu tego ciasta nie trzeba parzyć maku. I to jest fajne, bo dużo mniej pracy przy pieczeniu. Przygotowując ciasto kierowałam się wskazówkami z Doroty przepisu, jedyne co zrobiłam od siebie, to dorzuciłam do kremu trochę wiśni w syropie. Składniki na ciasto: 5 jaj; 15 dkg cukru pudru(...)ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, potem żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Składniki połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 23 cm, piec około 45 min. w temperaturze 180 0 C. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto

In my kitchen
Raffaello z adwokatem 163

Przepis na to ciasto pochodzi z książki "173 specjały siostry Anastazji". Ciacho jest przepyszne, a tym samym pracochłonne. No ale jak ktoś lubi pieczenie i zachwycone miny pałaszujących nasze wypieki, to na przeszkodzie na pewno mu nie stanie pracochłonność pieczenia:)   Składniki na biszkopt : 6 jajek; 1 szklanka cukru kryształu; 1 szklanka mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)delikatnie mieszamy je z pianą. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 o C. Upieczone i wystudzone ciasto należy przekroić na dwie części. Składniki na ciasto kokosowe: 5 białek; 3/4 szklanki cukru kryształu; 20 dkg wiórków kokosowych; 1 łyżka mąki pszennej; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku

In my kitchen
Puszek 216

Kolejny przepis z książki "100 nowych ciast" Siostry Anastazji. Kolejne ciasto trafione w mój gust: mleko skondensowane, migdały, śmietana... Ciasto "przesiąka" swoim smakiem po dwóch dniach, wtedy jest najlepsze:) Oczywiście, nie zapomnijmy ciasta przechowywać w chłodzie (śmietanie może stać się coś nie dobrego:)) upiec biszkopt jasny (będzie służył jako spód ciasta); Masa migdałowa: 150 g cukru kryształu; 3 łyżki słodkiego(...)rozpuszczoną w 60 ml gorącej wody. Dodatkowo: 1 puszka mleko skondensowanego słodzonego (gotować 2,5 godziny); 1 paczka okrągłych biszkoptów; 3-4 kostki czekolady mlecznej, gorzkiej lub deserowej; Przełożenie ciasta: Biszkopt-mleko skondensowane (wykładamy ciepłe, bo lepiej je rozprowadzić na biszkopcie)-masa migdałowa (też ciepła). Ciasto z masami należy przestudzić. Następnie wykładamy bitą śmietanę I, na to biszkopty

In my kitchen