Jedno działanie cenniejsze jest od dziesięciu pomysłów" Emre Yilmaz Dzisiaj przepis na pyszne ciasto. Nieskomplikowane a efektowne i o wielu warstwach smakowych. Najbardziej przypadł mi do gustu krem czekoladowy z dodatkiem czekolady, który wyjadaliśmy z miski. A tak naprawdę każda warstwa ciasta smakuje osobno dobrze a wszystkie razem tworzą doskonałe połączenie. Idealne ciasto na urodziny, imieniny czy imprezę. Polecam :) Ciasto(...)dosypywać cukier i ubijać aż beza będzie gładka i lśniąca. Dodać żółtka. Następnie stopniowo wsypywać obie mąki wymieszane ze sobą oraz proszek do pieczenia. Na końcu dodać cappuccino. Gotowe ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdjąć papier.Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Wkładka kokosowa
My simple kitchenSzybkie ciasto na niedzielę :) Wprawdzie czas wyrastania ciasta nie jest najkrótszy, ale ma to swoją dobrą stronę. Można zarobić je na początku krzątania się po kuchni, pozostawić w ciepłym miejscu i zapomnieć na dłuższy czas :) Taka domowa drożdżówka smakuje najlepiej ze szklanką mleka, na drugie śniadanie :) Ciasto : 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka(...)ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość . W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Chocolate Muffin Blognich nowego nie przygotowałam. Nadrabiam braki i zapraszam na pyszne drożdżówki z truskawkami. Truskaweczki były wyjątkowo dorodne, słodkie i aromatyczne, w sam raz do ciasta. Puszyste drożdżowe ciasto, chrupiąca kruszonka i soczyste truskawki to kwintesencja idealnej drożdżówki. Zapraszam) Drożdżówki z truskawkami i kruszonką Składniki na 14 dużych bułeczek: na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka(...)Jajko i żółtko roztrzepujemy z resztą cukru. Masło topimy w garnuszku i lekko studzimy. Do miski z mąka dodajemy rozczyn z drożdży, jajka z cukrem i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1,5- 2 godziny. Truskawki
Mia Cucina SofietaJedno z najlepszych ciast, jakie miałam okazję przygotować. Spód jest idealnie kruchy i intensywnie kakaowy, wspaniale komponuje się z cytrynowo- śmietankowym kremem. Całość doskonale zwieńczają kwaśne owoce leśne i słodkie beziki. Tego po prostu trzeba spróbować! SKŁADNIKI: kruchy spód 100 g masła 1/3 szklanka brązowego cukur 2/3 szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao szczypta soli 1 jajko krem(...)tabliczki mlecznej czekolady świeża mięta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Masło z cukrem utrzeć na jednolitą masę. Dodać jajko i sól i miksować dalej. Przesiać mąkę i kakao. dalej miksować. Gdy ciasto przybierze jednolitą masę wyciągnąć je z misy owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 15 min. 2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około
DefinicjaSmakutruskawek Wykonanie: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijając dodajemy stopniowo żółtka. Do wyrobionej masy wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 C. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Budyń mieszamy w 1 szklance mleka, pozostałe mleko(...)cukrem gdy będzie się gotować wlewamy rozrobione budynie, gotujemy chwilę. Do ugotowanego budyniu wkładamy margarynę i energicznie mieszamy do powstania jednolitej masy. Gorącą masę wykładamy na spodnią część ciasta przykrywamy drugą częścią ciasta, odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę wieloowocową rozpuszczamy w szklance przegotowanej gorącej wody odstawiamy do stężenia. Zastygniętą galaretkę kroimy w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3/4 litra przegotowanej gorącej
kgwjanczewoOstatnimi czasy zostałam poproszona o upieczenie ciasta którego nie znałam. Szczerzę powiem, że trochę się bałam ale przecież do odważnych świat należy. Byłam strasznie ciekawa jak smakuje bo przepis był ciekawy. Podczas pieczenia ciasta po całym domu unosił się cudowny zapach czekolady, cynamonu i orzechów. Miałam wielką ochotę na kawałeczek. Długo nie wytrzymałam więc upiekłam(...)siebie. Ciasto jest przepyszne, mocno czekoladowe z wyraźnie wyczuwalnymi orzechami. Szybkie do zrobienia i bardzo łatwe. Świetnie komponuje się z kubkiem kawy ale jedzone samo również bardzo szybko znika;) Polecam ;) Składniki: kostka masła 2 gorzkie czekolady dobrej jakości łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 200 g mąki 300 g cukru 4 jajka
Krakowskie smaki Aniskładniki: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego wykonanie: Ciasto rozwijamy, tniemy na kwadraty. Rogi każdego kwadratu zawijamy do środka, dociskamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez ok. 15 – 20 min., aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem: 375 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki
Domowy Smak Jedzeniajuż ostatni moment aby zrobić coś z truskawkami, a skoro ostatnio tarty przypadły mi do gustu, będzie tarta ! Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki brązowego cukru ( może też być biały-łatwiej się rozpuści ) 120 g masła 2 żółtka 4 łyżki mleka Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 30 minut(...)czasie rozwałkować ciasto na placek wielkości naszej formy do tart. Ciasto bardzo łatwo przenosi się za pomocą wałka :) Dokładnie przykleić do formy. Na spodzie nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać na niego np fasolę lub ryż, aby go obciążyć. Piec w piekarniku nagrzanym na 200*C przez 15 min. Następnie zdjąć fasolę i znów piec przez
Jemy Pijemykogo: dla fanów babek dla szukających przepisu na ciasto z orzeźwiającym posmakiem dla lubiących szybkie i łatwe przepisy Składniki na ciasto: 4 jajka szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka cukru 200g roztopionego masła starta skórka z jednej cytryny kilka kropel olejku cytrynowego lub łyżeczka ekstraktu cytrynowego sok wyciśnięty z połowy cytryny opakowanie cukru waniliowego (16g), przepis(...)cukier waniliowy tutaj 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na lukier: cukier puder sok wyciśnięty z połowy cytryny skórka cytrynowa do dekoracji lub kandyzowana skórka cytrynowa Wykonanie ciasta: Rozpuścić masło i odstawić do ostudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (masa stanie się jasna i gęsta). W osobnym naczyniu przesiać mąkę (pszenną i ziemniaczaną) wraz z proszkiem
Mania Wypiekaniapierwszy zdecydowałam się zrobić ciasto drożdżowe w lodówce i powiem Wam, że efekt bardzo mnie zaskoczył - pozytywnie! Bałam się, że nic z tego nie wyjdzie, a drożdżówka wyszła wspaniale! Zdecydowanie zostawiam tej przepis w moich ulubionych, do których będę wracać! Dla kogo: dla chcących spróbować drożdżówki, która rośnie w zimnie a nie w cieple dla kochających tradycyjne wypieki dla fanów(...)kruszonki Składniki na ciasto: 1kg mąki pszennej 70g drożdży szklanka cukru szklanka mleka 1/2 szklanki śmietany 12% 5 jajek kostka margaryny (250g) szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na kruszonkę: 150g mąki pszennej 60g cukru pudru 90g miękkiego masła rodzynki lub owoce (opcjonalnie) Wykonanie ciasta: Rozetrzeć drożdże ze śmietaną i łyżeczką cukru, w dużym kubku lub miseczce. Odstawić
Mania WypiekaniaTarta o pięknym zapachu różanym , ciekawym wyglądzie oraz oryginalnym smaku. SKŁADNIKI Ciasto 20 dkg mąki 10 dkg masła 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 1 żółtko 1 łyżeczka kakao Masa budyniowa 300 ml mleka 200 ml syropu różanego 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA Ciasto Mąkę, kakao przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki formy. Z pozostawionego kawałka ciasto rozwałkować i wykroić paski. Masa budyniowa Zagotować szklankę mleka, pozostałą
RAROSSADziś zapraszam na delikatny jak mgiełka mus truskawkowy na biszkoptach. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych kulinarnych zdolności, więc poproście do pomocy dzieci. U nas w domu nie przepadamy za zbyt słodki ciastami, więc mus, który przygotowałam jest mało słodki. Jeśli Wy natomiast lubicie słodkości pamiętajcie, aby dodać więcej cukru. Polecam też po przygotowaniu ciasta zostawić(...)minimum 5 godzin w lodówce, żeby dobrze stężało. Na blogu znajdziecie również inne przepisy z truskawkami: Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe
Kulinarne przygody GatityDawno nie robiłam tarty więc się skusiłam i zrobiłam tym razem wersję truskawkową. Do ciasta dodałam nieco tartych migdałów. Do tego delikatny śmietankowy krem z mascarpone, który świetnie komponuje się z truskawkami. Tarta zniknęła bardzo szybko i smakowała nawet mojemu mężusiowi, który za tartami nie przepada. składniki: kruche ciasto 200 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa(...)mascarpone oraz 2 łyżki dżemu truskawkowego truskawki ok 450 g kilka listków świeżej mięty Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą i tartymi migdałami. Dodać masło oraz żółtko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do schłodzenia do lodówki na 1 godzinkę. Następnie schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty, na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Monia miesza i gotuje