można nie lubić pysznego, kruchutkiego, DOMOWEGO mazurka z nadzieniem, które za każdym razem może być inne?:))) Toż to czysta rozkosz!:D Dziś podam Wam przepis na najlepsze kruche ciasto do mazurka, które zawsze się udaje i smakuje wspaniale! A z odpowiednim dodatkiem, np. kajmakiem, zachwyci największego przeciwnika mazurków:) I muszę tu jeszcze koniecznie dodać, że dekoracja mazurka, którą widzicie(...)puszka kajmaku (masy krówkowej) bakalie: np. migdały, żurawina, kandyzowany ananas, itp., rozpuszczona gorzka czekolada WYKONANIE: Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i zagnieć wraz z pozostałymi składnikami ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub mieszadłem miksera (do cięższych ciast). Składniki muszą się dobrze połączyć, ciasto będzie jednolite i elastyczne, nie powinno kleić się do rąk. Uformuj kulę, przełóż
Słodko-Słony Świat Ilonypropozycja na wielkanocny stół, ale nie tylko. Taka słodka przekąska sprawdzi się podczas każdej domowej imprezy. Babeczki nie dość, że smakują wspaniale, to jeszcze stanowią świetną dekorację stołu. Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Krem krówkowy: 400 g masy krówkowej ( u mnie Helio ) 250 g serka mascarpone(...)WYKONANIE: Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce min. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawać krążki
kolorowotorcikowoHiszpańskich użyłam tylko do dekoracji. Nie umywają się do naszych. Sernik piekłam w tortownicy 21 cm, jednak jest ona trochę za mała. Myślę, że lepiej sprawdziłaby się 24 cm. Ciasto po upieczeniu jest trochę rozedrgane. Właściwej konsystencji nabiera po schłodzeniu. Składniki: Ciasto 100 g mąki 50 g mielonych migdałów 75 g masła 50 g cukru źółtko Mąkę wymieszać z migdałami(...)cukrem i szczyptą soli, Posiekać z masłem, aż powstaną grudki. Dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić min. 30 minut w lodówce. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obęcz, zostawiając kilka centymetrów papieru dookoła (łatwiej będzie później przełożyć gotowe ciasto). Cienką warstwą zimnego ciasta wylepić dno i boki formy (lub rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu i przenieść do formy). Gęsto
Pełny talerzTarta z kapustą i grzybami (drożdżowa) Ciasto: 250 g mąki 8 g suszonych drożdży 1/3 szklanki letniej wody 1 jajo 1/4 łyżeczki soli 70 g roztopionego masła Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać wodę, jajo, sól, wymieszać. Wyrabiać ciasto przez 10 minut, stopniowo dodając masło. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i nieklejące. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe(...)cebulą do kapusty. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tarta Dno formy do tarty 25-26 cm z wysokim brzegiem (lub tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia. 1/4 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować na placek. Wyłożyć nim dno i boki formy. Nałożyć farsz i zagiąć dookoła boki z ciasta. Odłożoną część ciasta uformować w wałeczki i ułożyć na wierzchu tarty
Pełny talerzCiasto drożdżowe z malinami to idealny pomysł na ciasto do weekendowej kawy. Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego, więc samo przygotowanie sprawia mi dużo radości ;) Składniki na blachę 20 cm x 20 cm: 1 opakowanie malin (tj. 300 g) 25 g świeżych drożdży 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 50 g rozpuszczonego masła 1/2 szklanki ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru(...)poczekać chwilę, aż rozczyn zacznie rosnąć. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, roztopione (ostudzone!) masło, szczyptę soli i rozczyn. Wbić 2 jajka i wszystko ze sobą połączyć. Ciasto wyrabiać za pomocą dłoni (ok. 10 minut), najlepiej aż do momentu, gdy nie będzie się przyklejać do rąk. Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu
UgotowaćBanalnie proste do przygotowania ciasto czekoladowo-biszkoptowe z kremem śmietanowo-truskawkowym polane gorzką czekoladą - niebo w gębie! Przepis dodaje do akcji milion smaków truskawek . Składniki: biszkopt 4 jajka (rozmiar L) 1/2 szklanki cukru ponad 1/2 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek gorzkiego kakao mus truskawkowy 1/2 kg truskawek bez szypułek(...)miksera - białka ubić na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodawać stopniowo cukier i żółtka (cały czas miksując). Pod sam koniec dodać przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w 180 °C . W międzyczasie truskawki i cukier zmiksować. Masę wlać do rondelka i podgrzać. Gdy będzie gorąca
Ugotowaćpiekarnika i lekko podgrzać. Składniki: farsz 1/2 kg mięsa wieprzowego, np. karkówki 1 cebula 1 marchewka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego gałka muszkatołowa ciasto 450 g mąki (ja użyłam 350 g mąki pszennej i 100 g mąki krupczatki) 1 opakowanie suszonych drożdży 1 całe jajko + 1 żółtko 180 ml mleka 75 g masła 3 łyżeczki(...)będzie szklista przełożyć ją do farszu. Wymieszać. Przygotowany farsz posmakować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Farsz musi być wyrazisty w smaku. Na drugi dzień przygotować ciasto drożdżowe. Do miski wsypać mąkę i suszone drożdże. Wymieszać ze sobą. Następnie dodać 1 całe jajko i 1 żółtko, rozpuszczone (letnie!) masło i letnie mleko. Na sam koniec dodać szczyptę
UgotowaćSkładniki: ( na tortownicę 22 cm) Ciasto: 150 g mąki 50 g cukru 5 g cukru waniliowego 85 g margaryny/masła 1 żółtko szczypta soli Mus pomarańczowy: 1 bardzo duża pomarańcza, bądź dwie średniej wielkości- miąższ i odrobina startej skórki 50-110 g cukru sok z 1/2 cytryny 2 garstki żurawiny suszonej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej na 1 łyżkę wody(...)limonki odrobina soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Dekoracja: migdały w czekoladzie białej obtoczone w kakao starta skórka z limonki garstka posiekanych pistacji opcjonalnie: pokruszone bezy Przygotowanie: Ciasto: 1. Mąkę przesiać, dodać sól, 50 g cukru, cukier waniliowy, margarynę, żółtko i zagnieść na gładką masę. 2. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki
KreatywnePinyroztopionego masła 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło i zaczyn drożdżowy mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokąt. 2. Z miodu, roztopionego masła, cynamonu. orzechów, cukru(...)migdałów robimy masę wszystko dokładnie mieszając. Masą smarujemy rozwałkowane ciasto i przecinamy wzdłuż na trzy równe części. Kładziemy jedną na drugą i kroimy na kilka części w zależności od wielkości naszej foremki. Foremkę smarujemy masłem i układamy w pionie kawałki ciasta. Ciasto nie musi dokładnie i szczelnie wypełnić formy gdyż urośnie i wtedy ją wypełni. Formę zostawiamy na około
Apetyczna babeczkaPrzepis na struclę z makiem to jeden z najstarszych przepisów w moim domu. Odkąd tylko pamiętam ciasto to zawsze gościło na świątecznym stole, nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc. Ciasto długo zachowuje świeżość i zawsze zjadamy je do ostatniego okruszka. SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag mąki, 8 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 3 dag drożdży(...)wrzątku. Mielę dwa razy. Do maku dodaję cukier, cukier waniliowy, jajko, bakalie oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Masę doprawiam do smaku olejkiem migdałowym. 2. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję drożdże, jajko, żółtko, śmietanę, cukry oraz sól. Zagniatam ciasto. 3. Ciasto rozwałkowuję, tworząc kwadrat o boku 40cm. Na cieście rozsmarowuję masę makową. Zwijam
Tradycyjna kuchnia KasiCzego na Waszym świątecznym stole nie może zabraknąć? Po pierwsze - tradycyjnego koszyczka z pięknymi, kolorowymi pisankami. Po drugie - ciast i czekoladowych zajączków. Dziś zapraszam Was na połączenie tych dwóch ostatnich elementów. Przepyszny, pulchniutki, leciutki, rozpływający się w ustach... sernik śmietankowy. A żeby było jeszcze bardziej świątecznie - sernik przybrany jest w czekoladowe kropki. Spróbujcie tej "zakropkowanej" propozycji. * przepis pochodzi z domowego(...)zeszytu z przepisami, z moimi modyfikacjami Czyż te kropki nie są urocze? Sernik w kropeczki zachwyca nie tylko najmłodszych domowników... Składniki: Czekoladowe ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżki serka naturalnego homogenizowanego 3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka cukru waniliowego Delecta 1/2 łyżki masła czekoladowego 250 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 2 łyżki kakao Masa
Słodkie okruszkiPierwszy Dzień Wiosny zapraszam na orzeźwiające ciasto z musem owocowym. Ciasto, które ucieszy każde podniebienie. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Poncz: 100 ml mocnej herbaty czarnej, 1/2 kieliszka rumu, Masa jabłkowa: 80 dag jabłek, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń(...)Dodatkowo: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Poncz: Herbatę mieszam z rumem. Ponczem nasączam przestudzony biszkopt. 3. Masa jabłkowa: Jabłka
Tradycyjna kuchnia Kasidzisiejszy poście mały skok w bok na moje ulubione ciasto brownie, zwykle robię je w tortownicy, czasami jako muffinki. W wersji oryginalnej ciasto brownie podaję się w formie kwadratowych kostek, jest bardzo gęste i czekoladowe, trudno też je zepsuć. Sama legenda na temat tego ciasta głosi, że jego autorka zapomniała wsypać proszku do pieczenia do klasycznego ciasta czekoladowego, niezrażona porażką(...)pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało słynne brownie, które całkowicie zadowala kubki smakowe:) Składniki na ciasto (12 dużych muffin): 2,5 tabliczki czekolady deserowej Kostka masła Szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 6 jajek Polewa: 1,5 tabliczki czekolady deserowej Płatki migdałów do ozdoby Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczam z masłem, odstawiam do wystygnięcia. Jajka ucieram z cukrem
Pause Gotowanie!Przy okazji zakupów w Lidlu, wrzuciłam do koszyka ich gazetkę z przepisami i postanowiłam wypróbować jeden z ich przepisów, który znajdziecie tutaj: http://kuchnialidla.pl/product/puszysty-placek-borowkowy Ciasto jest pyszne - kruche, lekko cytrynowe, z owocami i w dodatku nie jest bardzo słodkie. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 4 łyżki cukry pudru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku(...)dałam jeszcze poziomki i jagody cukier puder do posypania Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól i kakao mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto dodając po 1 żółtku. Wyrobione, jednolite ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 1/4 do 3/4, każdą z tych części owijamy w spożywczą i wkładamy do zamrażarki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!