Smaczna tarta z mirabelkami i bezą.Mirabelki po upieczeniu są lekko kwaskowe i doskonale się komponują ze słodką bezą. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 3 żółtka Beza: 3 białka 9 łyżek cukru pudru Dodatkowo: ok. 500 gram mirabelek Sposób przygotowania: Ciasto kruche zagniatamy z podanych składników .Formujemy w kulę(...)wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.Ciastem wylepiamy formę do tarty (średnica 30 cm). Z mirabelek usuwamy pestki i układamy na cieście skórą do ciasta,lekko je wciskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 st. C na ok. 30 minut , aż ciasto będzie miało złoty kolor.Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę,dodajemy cukier puder,dokładnie mieszamy .Gdy ciasto
Bajeczna KuchniaSzybki i smaczne ciasto drożdżowe z kruszonką i jeżynami, bardzo lubię ciasta drożdżowe z różnymi owocami. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 50 gram świeżych drożdży 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 3 jajka Kruszonka: 1,5 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 200 gram margaryny Dodatkowo: 500 gram jeżyn Tłuszcz do formy Bułka tarta(...)Sposób przygotowania: Z niewielkiej ilości mąki, cukru, mleka i drożdży robimy zaczyn, odstawiamy na kilka minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka, olej, mleko i zaczyn, ciasto mieszamy mikserem na gładką masę. Pozostawiamy pod przykryciem na godzinę, ciasto przekładamy do formy (25x40 cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą, na wierzch układamy jeżyny. Składniki kruszonki łączymy ze sobą, posypujemy
Bajeczna Kuchniaformie nadzienia do makowca, zamiast maku! Tak, tak wiem że brzmi to dość groteskowo, bo co to za makowiec bez maku. Ale zapewniam Was, że gdybyście jedli to ciasto z zawiązanymi oczami to bylibyście przekonani, że to właśnie strucla makowa. Powoli myślami zbliżam się to okresu świątecznego, chociaż tak wiem, że to jeszcze ponad miesiąc. Ale kocham ten czas(...)pierników w puszcze i ukrywanych prezentów po szafach ;-) Oj tak! zdecydowanie nie mogę się już doczekać! Dlatego dzisiaj zapraszam Was na makowca bez maku, którego nazwałam orzechowcem! ;-) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła MASA ORZECHOWA: - 2 szklanki orzechów
SMYKWKUCHNIskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 – 3 jabłka 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki brązowego cukru wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Ciasto dzielimy na 6 lub 12 równych prostokątów. Na połowie każdego prostokąta układamy plasterki jabłek, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i przykrywamy drugą połową ciasta. Dokładnie zlepiamy brzeg przy pomocy np. widelca
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: ciasto: 1 kg mąki 5 dag drożdży 7 dag cukru ok 1/2 l mleka 2-3 jaja 5 dag tłuszczu 2 dag tłuszczu do formy 1/2 jaja do smarowania ciasta Ponadto: 2 budynie + składniki do ich przygotowania wiórki kokosowe do posypania gotowy lukier Wykonanie: Mąkę przesiać, zagrzać. Dużą szeroką prostokątną blachę posmarować tłuszczem, opruszyć(...)letniego mleka i 25 dag ogrzanej, przesianej mąki, zostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, dodać resztę mąki, mleko rozmącone z jajkami, posolić. Wyrabiać ciasto ręką tak, aby wchłonęło jak najwięcej powietrza i było pulchne. Pod koniec gdy ciasto jest gładkie, wlewać po trochu stopiony, letni tłuszcz ciągle wyrabiając, brzegi miski obrać z ciasta, wyrównać powierzchnię
PychotkaaaBardzo dobre ciasto tortowe, proste a zarazem wzbudzające zachwyt poprzez dobre dobranie smaków orzechów jabłek i kruchego ciasta. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki kostka masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Jabłka: duży słoik prażonych jabłek 2 galaretki o dowolnym smaku Masa Orzechowa: 200 g orzechów włoskich zmielonych cukier do smaku(...)kostka masła mleko (tyle ile przyjmą orzechy) Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części, rozwałkować i upiec obie części w dwóch osobnych brytfankach. Jabłka przełożyć do rondla lub garnka z podwójnym dnem aby zapobiec przypaleniu się, ciągle mieszając podgrzewać, gdy jabłka będą już ciepłe wsypać do nich
PychotkaaaSkładniki: ciasto 10 całych jaj szklanka cukru 12 łyżek mąki pszennej 8 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek kawy cappucino orzechowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka suchego maku krem 1/2 l mleka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek kawy cappucino 1/2 l śmietany kremówki kostka masła Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę(...)piany dodać żółtka - wymieszać. Do ubitych jajek dodać obie mąki, proszek do pieczenia, mak oraz kawę cappucino. Całość miksować na wolnych obrotach do czasu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tradycyjna prostokątna). Piec 25-35 minut w 160 stopniach bez termoobiegu lub 180 stopni z termoobiegiem. Krem cappucino Z sypkich składników przygotować zawiesinę
Pychotkaaakokosowa 25 dag kokosu 10-15 dag masła 20 dag cukru 6 łyżek mleka Masa budyniowa 1 l mleka 1 1/2 budyniu jasnego 6 łyżek cukru 1 kostka margaryny Ciasto 20 dag tłuszczu 20 dag cukru 1/2 kg mąki 8 łyżek mleka 4 jajka 1 proszek do pieczenia Wykonanie: Masa kokosowa Wszystkie składniki składniki wymieszać w garnku i smażyć. Odstawić(...)wystygnięcia. Masa budyniowa Przygotować budyń według przepisu i wystudzić. Margarynę utrzeć dodając stopniowo przestudzony budyń. Ciasto Utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę, mleko nadal ucierając. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i lekko wymieszać. Wyłożyć ciasto do foremki. Na ciasto nałożyć przestudzoną masę kokosową i piec na złoty kolor w temp 180 stopni. Po upieczeniu ciasto
PychotkaaaSkładniki: ciasto orzechowe 25 dag orzechów grubo krojonych 5 jaj 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 1/2 l mleka 1 szklanka cukru 5 żółtek (pozostałych z ciasta) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej 1 1/2 kostki masła (zrobiłam z 2 kostek) dodatkowo: 50 dag suszonych śliwek które(...)zostały zamoczone przez noc w alkoholu wcześniej upieczony cienki biszkopt kakaowy Wykonanie: ciasto orzechowe Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę dołączyć resztę składników i delikatnie wymieszać. Powstałe ciasto upiec. krem Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając zimny budyń. Przełożenie ciasta: Ciemne ciasto - warstwa kremu - ciasto orzechowe - warstwa kremu - śliwki - warstwa kremu
Pychotkaaajest inny, ma w sobie migdały i jest o połowę mniejszy. Obydwa pyszne. Ja dziś planuję zrobić swój i cały czas się waham, który przepis wybrać :). Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 300g miodu (polecam lipowy lub wielokwiatowy) 120g masła 40-50g przyprawy do piernika 110g cukru 60g mielonych migdałów 100ml mleka 2 jajka łyżka sody oczyszczonej Składniki(...)opcjonalnie) Składniki na polewę i dekorację: bakalie - orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki (opcjonalnie) lub cukrowe dekoracje 100g masła 3 łyżki kakao pół szklanki cukru pudru łyżeczka żelatyny Wykonanie ciasta (surowej masy): W garnku na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Pod koniec dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Odstawiamy masę do przestudzenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sodę, przyprawę
Mania Wypiekanianieśmiałość, strasznie się wstydzę obiektywu, a tym bardziej przycisku REC :) Na fan page`u piszecie do mnie dużo, tam Was poznaję bliżej i jak jedna z Was napisała, że ciasto drożdżowe to jej całkiem nie wychodzi chciałam pomóc. Pewnego ranka postanowiłam upiec ulubione drożdżówki mojego dziecka i kiedy spał ja wzięłam telefon i nagrałam pierwszą część sama. Potem pomógł(...)mnie są lekko nudne, ale jak ktoś zaczyna z ciastem drożdżowym to pewnie się przyda. Dawno się tak bardzo nie stresowałam jak wtedy, zresztą to widać, dwa pierwsze odcinki są bez głosu, bo tak czułam się bezpieczniej, że nie muszę mówić, a powinnam! Potem w trzecim włączyłam już głos, słychać muzykę jakiej słuchałam i jedno moje zdanie :) Chyba potrzebowałam czasu
Blondynka Gotujeupieczenie tego chleba namówiła mnie siostrzenica.Chleb prosty w wykonaniu.Po upieczeniu jest mięciutki,puszysty i chrupki.Bardzo go polecam!!!.Przepis z internetu.! Ciasto : ********************** 60 dag.mąki 300 ml.ciepłej wody 50 g.oleju 4 dag.drożdży 0.5 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Masło czosnkowe : ****** **************** 12 dag.masła nie margaryny 6 dużych ząbków czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich *********************************************** W miseczce robimy zaczyn(...)zaczyn wyrobić przez 7 minut mikserem lub 10 minut ręcznie ciasto.Dodać o!ej i znów wyrobić przez 7 minut mikserem lub 10 minut ręcznie podsypując lekko mąką.Zostawić ciasto na 1 godzinę przykryte ściereczką. W tym czasie przygotować masło czosnkowe. Masło ucieramy na gładką masę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami prowansalskim. Gotowe , wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki na ciasto mąka krupczatka, 3 szklanki margaryna, 200g cukier, 1 szklanka żółtka, 5 sztuk proszek do pieczenia, 3 łyżeczki Składniki na masę serową ser biały twarogowy, 500g jajko, 1 sztuka budyń śmietankowy, 1 sztuka cukier puder, 1 szklanka brzoskwinie, 1 puszka Składniki na pianę z białek białka, 5 sztuk cukier, 1 szklanka Przygotowanie Do mąki dodajemy cukier, proszek(...)pieczenia, margarynę i żółtka, początkowo szybko siekamy nożem, później zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepiamy blaszkę, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną grysikiem lub bułką tartą. Ciasto wylepiamy na wysokość około 1cm. Odstawiamy Twaróg przekładamy do wysokiej miski, dodajemy rozmącone jajko, budyń oraz cukier. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy
Gotowanie moimi oczamimleka przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże ruszyły. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, resztę mleka, sól, cukier puder i zaczyn. Delikatnie wyrabiamy ciasto. Dopiero gdy wszystkie składniki będą połączone dodajemy roztopione masło, dalej wyrabiamy, aż ciasto wchłonie całe masło. Nie dodajemy w tym czasie mąki. Po kilku minutach ciasto będzie gładkie i elastyczne(...)czasie przygotowujemy "foremki" do pieczenia. Rolki po papierze owijamy folią aluminiową, brzegi zawijamy do środka. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem w proporcjach wedle uznania. Po godzinie jak ciasto podwoi objętość, wyciągamy je na blat i odgazowujemy, kilkakrotnie uderzając pięścią. Krótko ugniatamy i dzielimy na około 15 porcji. Każdy kawałek wałkujemy w cienki rulonik i nawijamy na przygotowane rolki. Delikatnie
Gotowanie moimi oczamiłyżek mąki robimy zaczyn. Odstawiamy na 10 minut, aż zacznie pracować. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, cukier. Dodajemy zaczyn, żółtka, letnie mleko i roztopione masło. Mikserem wyrabiamy ciasto przez 3-4 minuty, aż będzie elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyciągamy ciasto na obsypany delikatnie mąką blat. Wałkujemy na grubość 0,5cm tworząc(...)prostokąt. Smarujemy ciasto powidłami. Krótsze boki ciasta składamy do środka. Ponownie wałkujemy. Ciasto tniemy w paski. Każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paseczki układamy jeden obok drugiego, blisko siebie. Pieczemy ciasto w temperaturze 180st przez około 25-30 minut. Mnie pozostało troszkę powideł więc podgrzałam je i posmarowałam dodatkowo wierzch ciasta po upieczeniu
Gotowanie moimi oczami