ciasto - 160969 przepisów (strona:1824/10732)

Makowiec z masą budyniową 182

Dzisiaj propozycja na makowiec, na kruchym spodzie z masą budyniową i przekładany biszkoptem. Bardzo dekoracyjne i smaczne ciasto. Zapraszam na bloga. ` SKŁADNIKI Ciasto kruche: 1 margaryna  3 szklanki mąki  1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 150 g cukru pudru 1 jajko całe plus 2 żółtka Masa makowa: 1 puszka masy makowej  3 łyżki skórki(...)koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy w takiej samej foremce, w której będzie pieczony makowiec ( 30x25). Wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut (w zależności od piekarnika). Wyjmujemy z blaszki i studzimy. Pieczemy ciasto kruche z makiem. Z podanych składników zagniatamy ciasto i  wstawić

W kuchennym oknie Ewy
Korsarz 186

Drogie mamy, mamusie, mamunie w dniu Waszego święta życzę Wam żeby każdego dnia towarzyszył Wam uśmiech i nieco słodyczy :)  Zapraszam na pyszne ciasto z musem czekoladowym i malinami. K orsarz jest wynikiem moich eksperymentów kuchennych i połączeniu przepisów na kilka słodkich wypieków w jeden.   Kruchy spód, mus czekoladowy, kwaśne maliny i masa kajmakowa.  Bardzo słodki, bardzo dobry(...)uzależniający! Składniki: kruche ciasto: 400 g maki 100 g cukru 15 dag miękkiego masła 3 łyżki miękkiego smalcu jajko 15g proszku do pieczenia 15g cukru waniliowego 3 czubate łyżki kakao mus czekoladowy: 200g czekolady gorzkiej 2 łyżki koniaku 4 łyżki wody mineralnej 30g masła 3 jajka 55g cukru 125 ml śmietanki oraz puszka masy kajmakowej 500g malin (można użyć również

Pyry na Gaz
Sernik Dekoracyjny 356

Serniczek w wersji łaciatej, czemu nie? smak sernika, z kruchym, czekoladowym spodem i wierzchem urozmaica jego smak, doskonała wersja tego ciasta, proszę jak smakowicie wygląda! Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 kostki masła 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek mleka Masa serowa 1 kg  twarogu 0,5 kostki masła 6-8 jaj wielkości(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy 1,5 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki rodzynek skórka z pomarańczy 1 łyżka soku z pomarańczy Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnicę, zarabiamy szybko ciasto, zawijamy w folię spożywczą wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Twaróg i masło przekręcamy przez maszynkę o bardzo drobnych oczkach. Oddzielamy białka od żółtek. Do masy twarogowej

kgwjanczewo
Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem 147

Rabarbar moja miłość... uwielbiam to kwaskowe warzywko. I co roku żałuję, że sezon na nie trwa tak krótko. Rabarbar szczególnie smakuje mi w ciastach lub lodach., Doskonale kontrastuje z ich słodyczą. Dziś zapraszam na sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem. Połączenie karmelu z rabarbarem to idealne zestawienie smakowe. Natomiast do zrobienia dołu sernika wykorzystałam zdrowe ciasteczka jęczmienne z siemieniem lnianym(...)produktów zbożowych, kasz, nasion i ciasteczek właśnie. Cały asortyment, który ma w sprzedaży  Sante znajdziecie  tutaj . Inne przepisy z rabarbarem: Lemoniada z rabarbaru Kompot z rabarbaru Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem

Kulinarne przygody Gatity
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 115

Przepis nadesłany przez czytelniczkę z bloga http://rarossa.blogspot.com   Ciasto 40 dkg mąki 20 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Farsz 4 duże łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Farsz Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z cukrem oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę(...)przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Spód ciasta posypać 1 łyżeczką bułki

e-PrzepisyKulinarne
Makowa Panienka 205

Składniki: ciasto makowe: 0,5 kubka mąki pszennej 1 kubek cukru 0,5 kubka suchego maku 1 cukier waniliowy 5 białek 0,5 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ciasto biszkoptowe: 2 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 4 czubate łyżki mąki pszennej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 1 op serka(...)łyżek cukru pudru 1 kubeczek śmietanki kremówki (200ml) 1 duży kieliszek adwokatu   Dekoracja: 1 galaretka agrestowa Przygotowanie: masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia piekarnik nastawiamy na 200"C przygotowujemy ciasto makowe: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną, dosypujemy cukier waniliowy, białka bijamy ze szczyptą soli oraz cukrem, stopniowo dosypujemy mak, oraz mąkę, dolewamy masło ciasto wylewamy

Luźna Kuchnia
FRANCUSKA STRUCLA BUDYNIOWO-OWOCOWA 183

Szybki pomysł na słodkie "co nieco" :))  Warunkiem jest tylko posiadanie ciasta francuskiego mrożonego lub chłodzonego. Z dodatkiem budyniu i pysznych owoców otrzymamy chrupiący budyniowo-owocowy raj dla podniebienia ... :)) Składniki: Op. ciasta francu skiego (600g) 1 budyń waniliowy z cukrem 1 szkl. mleka 1 jajko gruby cukier kryształ (do posypania) dowolne owoce: u mnie truskawki i maliny ok 200g(...)łyżki cukru 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta cynamonu Wykonanie: Jeśli korzystamy z ciasta francuskiego mrożonego, rozmrażamy je do temperatury pokojowej wyjmując 1h wcześniej z zamrażarki. Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając jednak mleko o połowę (korzystamy z 250 ml mleka). Studzimy. Owoce wsypujemy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy szczyptę cynamonu i dusimy ok 15 minut. Studzimy. Płat ciasta francuskiego

Walijskie Pichcenie
Szarlotka na kakaowym spodzie z różową pianką 165

póki co moja ostatnia kombinacja - wymyśliłam sobie kakaowy spód, kruszonkę i dodałam kisiel do jabłek, żeby były bardziej zwarte i gęste (przyspieszyło mi to przygotowanie;)). Bo jednak jest to ciasto nieco pracochłonne... Czy ja już mówiłam, że uwielbiam szarlotki? :) Składniki: Ciasto: 5 szkl. mąki pszennej 6 żółtek 3/4 szkl. cukru kryształu (Diamant) 1 kostka margaryny (Palma z Murzynkiem) 3 łyżki(...)szkl. cukru (Diamant) 1 cukier wanilinowy (Gellwe) 1 mały kisiel jabłkowo-gruszkowy Słodki Kubek opcjonalnie: 3-4 łyżki wody Sposób przygotowania: Z podanych składników (oprócz kakao) szybko zagniatamy ciasto. Odcinamy 2/3 ciasta i dodajemy do niego kakao, jeszcze raz zagniatamy. Obie części zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 50-60 minut. W tym czasie myjemy

Kolorowy Przepisownik
Fale Dunaju 125

ciasto bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa. Obok Królewicza i Bawolego Oczka ;) często pojawiało się na niedzielę czy święta. Jest pyszne i efektownie wygląda. A wykonanie dość proste. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru  pudru 1 kostka masła roślinnego 6 jaj 1 cukier waniliowy 1 olejek rumowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce(...)mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Polewa: 1/2 kostki margaryny 1 szkl. cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, dodając po 1 żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem i ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną wykładamy na wyłożoną papierem

Kolorowy Przepisownik
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego na Światowy Dzień Pieczenia i syrop jabłkowy do napojów 144

prostego, co każdy - jeśli chce - może powtórzyć w domu. Kiedy Marta z bloga Magiczne Życie Marty zaproponowała mi dołączenie do grupy, która tego dnia będzie piekła jabłkowe róże z ciasta francuskiego, nie zawahałam się. Ciasto francuskie można kupić, a przygotowanie jabłek zajmuje krótką chwilę. To co? pieczecie ze mną? :) Składniki: jabłka , ciasto francuskie , pół szklanki cukru , 1 szklanka wody(...)pół. Wyciąć z nich delikatnie gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wkładać na wrzący syrop i lekko obgotowywać partiami. Jabłka powinny sparzyć się, żeby łatwo było je zwijać z ciastem. Sparzone plastry jabłek wykładać na ręcznik papierowy, żeby dobrze odsączyły się z syropu. Dobrze wystudzić. Ciasto francuskie rozwinąć. Pokroić paski o szerokości około 3-4 cm. Plastry jabłek układać wzdłuż

Codzienna kuchnia niecodzienna
Porzeczkowiec 1837

Witajcie :) na dworze zimno , więc można usiąść przy gorącej kawce i  cieście. Dzisiaj zapraszam na Porzeczkowca , uwielbiam to ciasto , jest przepyszne , mięciutkie wprost rozpływa się w ustach . Do ciasta dodałam pyszne masło orzechowo kakaowe firmy    PRIMAVIKA  a do przełożenia użyłam pysznego dżemu z czarnej porzeczki  firmy  ORZECH . Połączenie dżemu z masą śmietanowo maślaną daje(...)niesamowity smak .    Zapraszam :)   Składniki na ciasto kakaowe : 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki Masła orzechowego kakaowego firmy   PRIMAVIKA 1 łyżeczka sody  1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek Masa śmietanowa : 400 g kwaśnej śmietany  1 cukier waniliowy

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta grzechu warta 114

szkl. oleju wiśnie z nalewki 1 galaretka wiśniowa  3 kostki gorzkiej czekolady i trochę śmietanki na polewę Sposób Z jaj, mąki, cukrów, proszku do pieczenia i oleju zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy mąkę. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy na 15 minut do zamrażalki, w tym czasie drelujemy wiśnie i przygotowujemy galaretkę, aby ją pozostawić(...)tężenia.  Wychłodzone ciasto wyjmujemy z zamrażalki wałkujemy i rozkładamy na nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą  blaszce. Spód ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 ºC. Pieczemy na złoty kolor.  Na wystudzone ciasto wykładamy wydrylowane wiśnie, posypujemy cukrem, całość zalewamy tężejącą galaretką.  Gdy galaretka całkowicie stężeje ciasto polewamy polewą

Kuchenne aromaty
Buchta drożdżowa z masą makową 133

pieczone bułeczki nadziewane bądź pozbawione nadzienia, posypywane cukrem pudrem przed podaniem. W wykonaniu są wg mnie szybsze niż tradycyjne drożdżówki, a równie dobrze podzielne.  Z podanych składników na ciasto wychodzą 24 zlepione kule.  Źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego. Janina Kaczorek "Serniki, makowce, szarlotki" nr 12/211.    Ciasto 1/2 litra ciepłego mleka 5 dag drożdży 4 żółtka(...)tłuszcz i bułka tarta do blaszki ok 700 g gotowej masy makowej Do dekoracji cukier puder Sposób Blaszkę o wymiarach 24x39 wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.  Przygotować ciasto: do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać żółtka, jajo, cukier, sól, mąkę, wlać tłuszcz wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto nabierać

Kuchenne aromaty
Jesienna tarta z gruszkami 148

dalece odbiega od ideału, gruszki są natomiast tak słodkie że po zjedzeniu połówki czujecie się jakbyście zjedli 1/3 słoiczka miodu. Co prawda ten aspekt miał swoje zalety w tym cieście bowiem nie ma cukru, w masie też jest go niewiele, tak więc gruszki osłodziły całość. Wyszła naprawdę bardzo dobra. Przepis na tę tartę znalazłam w TUTAJ. Ciasto 150 gram mąki(...)gram mielonych migdałów 110 gram margaryny ok 3-4 łyżki wody Do przesianej mąki dodajemy mielone migdały, oraz posiekaną margarynę. Dolewamy wodę, a następnie wyrabiamy na jednolite, miękkie ciasto. Gotowe formujemy w kulę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki, bądź na 15 minut do zamrażalnika, uważając aby nie zamarzło całkowicie. Po tym czasie ciastem wykładamy

Kuchenne aromaty
Ciasto Hawana 41027

weekendowej kawusi polecam pyszne ciasto Hawana. Ciasto to jest jednym z najlepszych ciast jakie jadłam w ostatnim czasie. Beza kokosowa, ananas i  rum to dla mnie połączenie doskonałe.  SKŁADNIKI: Biszkopt:   3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Beza kokosowa: 4 białka, 2/3 szklanki cukru(...)tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki mleka. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Beza kokosowa : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier. Wsypuję wiórki kokosowe

Tradycyjna kuchnia Kasi