zobaczyłam ten "piernik" w gazetce "Moje gotowanie" to koniecznie chciałam go upiec. Byłam bardzo ciekawa efektu. Muszę Wam powiedzieć, że to ciasto mile mnie zaskoczyło, zarówno smakiem jak i konsystencją. Za sprawą cukinii jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Ciasto jest także nie za słodkie. Przepis zmodyfikowałam do własnych potrzeb, zamiast śliwek w czekoladzie dodałam suszone śliwki, bo stwierdziłam(...)piernik" jest rewelacyjny w smaku. To moja propozycja na tegoroczne święta. Szczerze polecam ten przepis. Przesyłam Wam wirtualne buziaki :-). "PIERNIK" Z CUKINII. Składniki: Ciasto: 8 - 9 łyżek oleju 250 g cukru 2 duże jajka 1 łyżka amaretto 250 g mąki pszennej tortowej 85 g posiekanych orzechów nerkowca 5 łyżek naturalnego kakao 2 łyżeczki sody
Zakątek rozkoszy kulinarnychprzygotowaniu, bardzo efektowna, a przede wszystkim pyszna. Taka s trucla nie może być nieatrakcyjna J Zawijana strucla orzechowa Składniki na struclę pieczon ą w tortownicy 28 cm: Ciasto drożdżowe 450g mąki pszennej (u mnie 250g tortowej i 200g manitoba) 2 jajka 1 szklanka maślanki ( pokojowa temp.) 25g świeżych drożdży 80g masła 60g cukru Nadzienie: 2 łyżki roztopionego masła 170g(...)Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Podrośnięty zaczyn dodajemy do naczynia z przesianą mąka. Następnie dodajemy pozostałe składniki: cukier, jajka i lekko roztopione masło wmieszane z maślanką. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Może się troszkę kleić. Wyrabiamy tak długo, aż zaczną pojawiać się pęcherze powietrza. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce, aż podwoi swoja objętość, ok.1 ½ h. Wyrośnięte
Mia Cucina SofietaPiernik marchewkowy? Czemu nie! To ciasto nie tylko świetnie smakuje ale również ładnie się prezentuje. Będzie idealnym deserem na świąteczny stół. Upiekłam je na spotkanie wigilijne w pracy. Wszystkim bardzo smakowało a koleżanki prosiły o przepis. Dzielę się też przepisem z Wami. Może jeszcze ktoś nie ma pomysłu na ciasto na święta i skorzysta z tego? Polecam! Piernik długo zachowuje(...)świeżość, jest wilgotny i po prostu pyszny. Ma jeszcze jedną zaletę, jest łatwy i szybko się go robi, zatem nie sprawi problemu początkującym kucharkom :) Ciasto: ok 65 dag marchewki 2 szkl mąki 1 szkl oleju 4 jajka 1 1/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Smakołyki Asimazurek jest, jak dotąd, moim ulubionym. Kruchy, delikatny spód i pyszna mleczno-migdałowa masa to dla mnie połączenie idealne. Całość wieńczy dekoracja z bakalii. Mmmmm.... palce lizać :) Ciasto kruche: 2 szkl mąki krupczatki kostka zimnego masła 1/4 szkl cukru pudru 1 jajko 1 żółtko Masa z mleka w proszku: 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 1 szkl mleka w proszku(...)masła Dodatkowo: skórki kandyzowane orzechy, migdały wiórki kokosowe Ciasto kruche: Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować na natłuszczonej blaszce (śr. 30cm). Z reszty ciasta formować małe kuleczki i układać w koło. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego
Smakołyki AsiPrzepis na tradycyjny sernik z brzoskwiniami zmieniłam i dodałam rabarbar. Uwielbiam wszelkie ciasta z dodatkiem tego warzywa. Już nie mogłam się doczekać kiedy upiekę z niego coś dobrego. Tym razem miałam wielką ochotę na sernik. Polecam Wam z całego serca. Rabarbar idealnie łączy się w smaku z sernikiem, delikatną pianką oraz chrupiącą kruszonką. Ciężko mu się oprzeć:) Ciasto: 3 szkl(...)budyń śmietankowy w proszku 3/4 szkl cukru pudru 3/4 kostki miękkiego masła 500g rabarbaru Pianka: piana z 5 białek 1 szkl cukru do piany 1 kisiel (u mnie poziomkowy) Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć na dużą blaszkę (36x24cm) a 1/4 zawinąć i odstawić do lodówki. Masa serowa: Zmielony ser, jajko, budyń w proszku, cukier
Smakołyki Asiustach.... Wszyscy goście zachwycali się jego smakiem. Wam też polecam, zwłaszcza na większe uroczystości można sobie pozwolić na taką rozrzutność ;) Torcik podałam na pięknym talerzu Filona od Porcelany Bogucice . Ciasto: 200 g margaryny 200 g mąki 2/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 50g płatków migdałowych Krem: 500ml śmietanki 30% 4 łyżki(...)c.pudru 2 zagęstniki do śmietany (śmietan-fixy) 3 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: ok 8-10 kuleczek rafaello łyżeczka wiórków kokosowych do posypania tortu Ciasto: Zwykły cukier wymieszać z waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć z połową cukru. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie partiami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić
Smakołyki Asikorzennymi przyprawami. I chociaż jabłka także uważam za słodką kwintesencję jesieni, czasem czuję potrzebę, by upiec coś innego niż szarlotkę. Nie spodziewałam się, że cokolwiek wyjdzie mi z tego ciasta. Chociaż znałam podstawowy przepis i proporcje składników, praktycznie całość improwizowałam. Na początku wyszło tak gęste, że przeniesienie go do formy graniczyło z cudem. No to dodałam o 2 jajka więcej(...)trochę otrębów, rodzynek, cukru... I w sumie to zadowolona jestem. Ładnie wyrosło, nie opadło, do popołudniowej herbatki jak znalazł. Marchew jest praktycznie niewyczuwalna, ale nadaje ciastu ciekawego koloru, a całość dopełnia słodka, lekko kwaskowata polewa. Dzięki otrębom i mące pełnoziarnistej ciasto zawiera także cenny błonnik i wiele witamin. Jako posypka doskonale sprawdziłyby się orzechy włoskie, ale ja tym razem wykorzystałam
Kuchnia ElliePrzepis na ciasto mam od mamy. Karpatkę uwielbiam! Myślę, że i wśród czytelników bloga sporo jest wielbicieli tego przepysznego ciasta! Składniki (blaszka 20x36 cm): Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 5-6 jajek Krem karpatkowy: 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kostka masła(...)pudru Sposób przygotowania: 1. Margarynę zagotować z 1 szklanką wody, kiedy się zagotuje woda, dosypać szklankę mąki i dokładnie wymieszać. Całość odstawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Następnie do ciasta dodawać po jednym jajku i miksować do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany. 3. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć nimi jednakowe blaszki i piec
Kuchnia domowa AniDzisiaj znowu mam dla Was ciasto ;) Myślę, że kolejne wpisy będą już bardziej świąteczne, teraz jeszcze kruchy, czekoladowy placek z masą kokosową i jeżynami, które latem, przezornie zamroziłam ;) Masa rozpływa się w ustach :) Tym ciastem uczciliśmy koniec remontu, uff, wreszcie! Ostatnim etapem była wymiana kilku okien i zakup osuszacza powietrza. Strasznie wilgotno mieliśmy w domu, a wiadomo, ze nadmiar wilgoci(...)bogatej i urozmaiconej oferty http://www.osuszacze.watersmile.pl/ i jak na razie jesteśmy zadowoleni. W końcu o swoje zdrowie trzeba dbać, szczególnie gdy ma się skłonności do alergii ;) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 200 g cukru 4 żółtka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 4 białka 200 g cukru 1 budyń śmietankowy
Domowa cukiernia EwyCiasto kwiat jabłoni to lekki orzechowy biszkopt przełożony duszonymi jabłkami i kremem z białej czekolady. Delikatność kremu na bazie kremówki i serka mascaropne komponuje się z lekko kwaskowatą masą jabłkową i wilgotnym biszkoptem. Bardzo smaczne ciasto, więc gorąco polecam :) Biszkopt orzechowy: 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 10 jajek 6 płaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek bułki tartej(...)białej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki cukru pudru (najlepiej trzcinowego) Masa jabłkowa: 10 jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do nasączania ciasta: 1/2 szklanki soku jabłkowego sok z 1/4 cytryny 1 kieliszek wódki (opcjonalnie) Do dekoracji: 1 łyżka kakao 1/2 tabliczki białej czekolady Bazę do kremu przygotowujemy dzień wcześniej. Śmietanę podgrzewamy
Trzeci talerzKolejne ciasto do kolekcji ;) Tym razem mam dla Was kruchy placek z jagodami i czekoladowym budyniem. Po prostu pyszne! Rozeszło się raz dwa, ledwo co kawałek uchowałam do zdjęcia ;) Mój mąż śmieje się już, że ciągle siedzę w kuchni i piekę, jak nie dla nas to znowu dla rodziny i znajomych, żartuje, że jestem już uzależniona od pieczenia ciast(...)szczególnie wśród młodych. W takich sytuacjach najlepiej od razu udać się do specjalistów - http://www.mandalawroc.pl/ , tylko dzięki fachowej pomocy można poradzić sobie z tymi problemami. Hobby, jakim jest pieczenie ciast raczej nie przekształci się w uzależnienie, wręcz przeciwnie - pozwoli na odwrócenie uwagi od głównego problemu. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru
Domowa cukiernia EwySkładniki: ciasto 2,5 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa zielona 2 galaretki gruszkowe 4 gruszki masa śmietanowa 400 ml śmietany 30% 2 łyki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody dodatkowo kakao dżem Wykonanie: Mąkę przesiać z kakao oraz proszkiem(...)pieczenia. Wlać mleko, olej i wymieszać do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 180° C przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwa krążki. Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, ostudzić. Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Do tężejącej galaretki dodać gruszkę, wymieszać, wylać na ciasto. Kiedy
magiczna kuchnia Kasiopowiadałam … Że zawsze jak byłam mała … jak jeździliśmy do babci, na wieś, za Wieliczkę … to tam zawsze była szarlotka. Zawsze! A oprócz szarlotki było też ciasto czeskie ( tak, tak – to co tak Wam w Święta smakowało! ). Ta szarlotka smakowała jak żadna inna. Delikatne, półkruche ciasto wypełnione po brzegi prażonymi jabłkami, pachnącymi cynamonem. Tego smaku(...)Jest pyszna! I choć do tej babcinej zawsze jej będzie czegoś brakować, to gwarantuję Wam, że zniknie z blachy błyskawicznie, bo każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 400 g * cukier – 1/3 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * jajko – 2 szt * cukier wanilinowy – 1 op * mleko – 4 łyżki * śmietana kwaśna
Ostra na SłodkoBardzo smaczne i efektowne ciasto,piekłam je pierwszy raz na Święta Bożego Narodzenia,wszystkim gościom bardzo smakowało,ad teraz będę piekła go na każde święta. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki pszennej 100 gram cukru 150 gram margaryny 100 gram miodu 1 jajko 1,5 łyżeczki sody 1,2 szklanki śmietany 18 % Masa bakaliowa: 0,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich(...)gram czekolady gorzkiej 100 ml. śmietany 30 % Sposób przygotowania: Bakalie i miód przełożyć do rondla i podgrzać na małym ogniu przez kilka minut,ostudzić.Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i podzielić na 2 równe części.Jedną rozwałkować i wyłożyć na spód formy (25x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia.Drugą część ciasta rozwałkować i wyciąć z niego 28 kółek
Bajeczna KuchniaDoskonałe ciasto z dużą ilością rabarbaru i kruszonką , jest szybkie do przygotowania i nie wymaga dużo pracy . Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 gram mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 szklanka letniego mleka 50 gram świeżych drożdży 50 gram roztopionej margaryny 1 jajko 2 żółtka Kruszonka: 300 gram mąki pszennej 150 gram cukru 200 gram margaryny Aromat waniliowy Dodatkowo(...)gram rabarbaru Sposób przygotowania: Z drożdży,mleka i cukru robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy do miski,wbijamy jajka,dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto,na końcu dodajemy roztopioną i ostudzona margarynę,ponownie zagniatamy.Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy do formy (25x40 cm)wyłożonej papierem do pieczenia , nożem nacinamy ciasto w kilku miejscach . Rabarbar
Bajeczna Kuchnia