ciasto - 160969 przepisów (strona:1831/10732)

Sernik z jagodami na kruchym spodzie 160

cały czas pamiętam. Zwłaszcza, że jakiś kilogram jagód leży zamrożony w lodówce i czeka na głęboką zimę, żeby wypełnić cały dom swoim zapachem... Ja to już czuję ;) Ciasto jest pyszne! Kruchy spód, kremowy sernik, rozpływające się w ustach jagody... Ach! :) Składniki: Kruchy spód i kratka: 2,5 szklanki mąki pszennej kostka masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki(...)wypieków 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 ml śmietany kremówki - 30 lub 36% 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 700 g owoców: u mnie jagody   Kruche ciasto: Mąkę posiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę, cukier i zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Proste ciasto pomarańczowe bez miksera 163

Kolejne pyszne ciasto bez miksera. Uwielbiam takie łatwe ciasta, które zawsze wychodzą. Polecam dziś na deser, jeśli nie macie nic do kawki po południu :) Składniki: skórka starta z dwóch pomarańczy 1/2 szklanki soku z pomarańczy (nie więcej) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3 jaja 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)jogurt, wbić jaja – dokładnie połączyć (łatwiej połączą się składniki, jeśli łyżkę zamienimy na trzepaczkę ręczną :) ) Wsypać przesiane suche składniki i krótko mieszać – tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem lub do silikonowej formy. Piec ok. 45 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem w środku ciasta. Jeśli wyjdzie suchy – ciasto wyciągamy z pieca. Jeśli

Moja Delicja
Pączki z różą 121

wypłynęło po wyrośnięciu uformowanych pączków. Dlatego następnym razem spróbowałabym usmażyć pączki bez konfitury, a nadziewać je już po usmażeniu. Przepis pochodzący z książki „Kuchnia dla oszczędnych”. :) Składniki ciasta: (ok. 25 pączków) 1 kg mąki 100 g świeżych drożdży 7 żółtek + 1 jajo 100 g masła 100 g cukru 2 szklanki mleka 100 ml rumu ziarenka z 1/2 laski(...)mące. Dodajemy utarte jaja z cukrem, niecałe mleko, ziarenka z laski wanilii oraz połowę alkoholu. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Jeżeli mieszanina jest za sucha – dodać resztę mleka. Ciasto wyrabiamy ręką tak długo, aż przestanie się kleić do rąk. Jeśli będzie się za bardzo kleić można dosypać odrobiny mąki, umyć dłonie, posmarować masłem i wrócić do ugniatania (nie korzystałam

Moja Delicja
Odwrócone ciasto z ananasem 189

Odwrócone ciasto z ananasem to sposób na wykorzystanie świeżego i dojrzałego ananasa. Pokrojonego w kostkę ananasa wykładamy na dno formy, którą wcześniej smarujemy roztopionym masłem z cukrem brązowym (podczas pieczenia cukier się skarmelizuje i stworzy błyszczącą, lekko chrupiącą skorupkę). Na to wylewamy ciasto, które przygotujemy bez użycia miksera. Składniki ciasta: 100 g masła 80 g cukru brązowego(...)patelni, po czym dodać 80 g cukru brązowego. Wymieszać. Całość wyłożyć na dno formy. Pozostałą ilość masła rozpuścić i ostudzić (ale ma być płynne, gdy będziemy je dodawać do ciasta). Na cukrze z masłem poukładać ananasa w kostce. W jednej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą waniliową, makiem. W drugiej misce rozbełtać widelcem jaja, wymieszać

Moja Delicja
Drożdżowe ślimaczki z Nutellą 178

Przy okazji przepisu na ślimaczki z Nutellą zdradzę Wam co zrobić, żeby drożdżowe ciasto zawsze wychodziło fantastycznie: trzeba się nim nie przejmować :) Czyli dać mu mnóstwo czasu na wyrośnięcie robiąc w tym czasie rzeczy przyjemne lub pożyteczne. Drożdże powinny wyrosnąć kilka razy: najpierw same w misce z mlekiem i cukrem, potem kiedy ciasto jest wyrobione, na końcu, kiedy leży już(...)ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę mleka i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół i dzielimy na 12 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy na stole i smarujemy cienką

Ciastkozercy
Apfelkuche, czyli orzeźwiający i delikatny niemiecki jabłecznik :) 140

jakiejś gazecie niemieckiej. Wtedy niemiecki był dla mnie zupełnie obcym językiem, ale znał go mój tata, który musiał mi ów przepis przetłumaczyć, gdyż uparłam się, że muszę to ciasto upiec :) Od tamtego czasu piekłam ten jabłecznik kilkanaście razy i zawsze wychodził pyszny. Nawet raz moja mama piekła go ponad 1,5 godziny, bo zapomniała wyciągnąć go z pieca… no cóż(...)było :) A więc polecam wszystkim :) Przepis na małą blaszkę lub tortownicę 25cm. Nadzienie: 75dag jabłek (najlepiej kwaśnych) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 75g cukru 50ml wody Ciasto: 20 dag margaryny 15 dag cukru 4 jajka 1 łyżka otartej skórki z cytryny 20 dag mąki Jabłka obieramy ze skórki i  gniazdek. Kroimy w ząbki do garnka

Smakowy Raj
Babka Panettone, czyli włoska babka drożdżowa 275

tego jak powinna wyglądać babka Panettone- czyli być wysoka i okrągła. Dla moich potrzeb stwierdziłam że najlepsza będzie podłużna. Babka Panettone najlepiej smakuje po lekkim przestygnięciu, czyli jak większość ciast drożdżowych, które podobno świeże nie są zbyt zdrowe. Polecam :) Ciasto drożdżowe: 50 dkg mąki (+ ok. 2 łyżki do posypania) 12 dkg margaryny 250 ml mleka 5 dkg drożdży (+ 1 łyżeczka(...)odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie dodajemy alkohol, olejek, żółtka i cukier. Na koniec dodajemy drożdże i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ja do tego celu używam widelca. Ciasto po wyrobieniu ma wolną konsystencję. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojoną skórkę z pomarańczy, migdały (można zostawić kilka sztuk na górę) i rodzynki, które

Smakowy Raj
Oryginalne kluski na parze, z marmoladą, dżemem, czekoladą, cynamonem i czym tylko chcecie :) 129

robić je sama, wtedy z przepisu na pączki. Później wymyśliłam swój własny przepis, który jest poniżej. Z przepisu tego można zrobić kluski na parze, a jeśli zostanie Wam surowego ciasta, można też z niego zrobić drożdżówki z różnymi dodatkami np. marmoladą lub serem, albo bułeczki makowe, wystarczy je posmarować białkiem i posypać makiem :) Jak widać przepis jest dość elastyczny :) Ciasto(...)mieszamy i pozostawiamy by wyrosły. Resztę mleka wlewamy do dołka w misce, dodajemy do żółtka i oliwę. Gdy drożdże podniosą się do góry wlewamy je do miski i wyrabiamy ciasto widelcem. Górę ciasta prószymy delikatnie mąką i pozostawiamy je na około pół godziny by wyrosło. Po wyrośnięciu kolejny raz mieszamy ciasto, dosypując do niego trochę mąki i wyrabiamy je ręcznie

Smakowy Raj
Drożdżowa babka waniliowa z serkiem homo 126

Ciasta drożdżowe to jedna z tradycji mojego regionu, a ja mogę je piec bez końca :) Uwielbiam świeżutkie ciasto drożdżowe, dlatego po upieczeniu pierwszego dnia, konsumuje ze smakiem, ile zdołam pochłonąć :) Następnego dnia jest również pyszne, ale jak dla mnie już mniej, chociaż wtedy zdrowsze :) Składniki: 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 100ml mleka (letniego) 5 szklanek mąki ½ szklanki cukru(...)dołek, do którego dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, rozpuszczony (letni) tłuszcz, serek, olejek waniliowy, żółtka i wyrośnięte drożdże. Całość dobrze wyrabiamy widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posypujemy mąką i jeszcze raz wyrabiamy ręcznie.   Rodzynki płuczemy we wrzątku, lekko osuszamy na sicie, a następnie dodajemy do ciasta, które jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem

Smakowy Raj
Szachownica – sernik siostry Anieli 311

Wiadomo nie wyszedł mi tak dobrze jak mistrzyni, siostrze Anieli, ale jak na pierwszy raz, jest nieźle. Poprawię się następnym razem :) PS. Z podanego przepisu wychodzi całkiem wielka blaszka ciasta, zawsze można podzielić porcję na połowę, choć ja upiekłam z całości, a ciasto znikło w zastraszająco szybkim tempie :) Ciasto biszkoptowe: 1 ½ szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru ½ szklanki kakao 8 jajek(...)sztywną pianę, następnie dodajemy do nich cukier, ciągle miksując, a po chwili stopniowo dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z kakao i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na jedną wielką lub dwie mniejsze blaszki wyłożone pergaminem. Rozsmarowujemy ciasto na grubość około centymetra i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Biszkopt pieczemy około 15 – 20 minut

Smakowy Raj
Banalny herbaciany piernik 150

Piernik z herbatą, to jedno z tych ciast, które nie wymagają żadnego wysiłku, gdyż jest bardzo prosty w zrobieniu (wystarczy wszystko razem wymieszać, wlać do formy i upiec), do tego długo pozostaje świeży, a smakuję świetnie. Polecam go wszystkim, zwłaszcza tym, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, a cenią sobie domowe wypieki. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)sztuczny miód i olej mieszamy razem trzepaczką lub łyżką. Następnie dodajemy do nich przyprawę do piernika, sodę, ocet, mleko, przestygniętą esencję herbacianą i dosypujemy stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma w nim grudek. Wymieszane ciasto przelewamy do dwóch dużych lub trzech średnich foremek na babkę, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Można też upiec

Smakowy Raj
Brownies z nutą pomarańczy 135

Brownies to amerykańskie ciasto u nas nazywane murzynkiem :) Ostatnio bardzo polubiłam gorzką czekoladę z pomarańczową skórką, dlatego postanowiłam zrobić ciasto w tym smaku. Samo w sobie jest bardzo dobre i można je dowolnie modyfikować np. dodać zamiast pomarańczy olejku rumowego, migdałowego lub jeszcze innego, albo zrobić tradycyjne o smaku czekolady. Można też dodać orzechy lub inne lubiane przez nas bakalie(...)cukru 1/3 łyżeczki soli 250g jogurtu naturalnego 350g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Ok. ½ aromatu pomarańczowego Dodatkowo można dodać: Około 100g kandyzowanej skórki z pomarańczy (około 70g do ciasta, 30g do polewy) lub otartą skórkę z 1 pomarańczy do ciasta. Polewa: 100g czekolady 100ml śmietany Czekoladę łamiemy lub kroimy nożem na drobniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Smakowy Raj
Sernik z krówkami i kruszonką 291

Krówki to moje ulubione cukierki (zwłaszcza te ciągnące :) nie potrafię się im oprzeć! Karmel stał się moim ukochanym dodatkiem do ciast, lodów, deserów i drobnych słodkości, tym razem nadarzyła się okazja do tego, by wypróbować połączenie krówek z sernikiem i powiem szczerze, że serniczek wyszedł świetnie :) Ciasto kruche (kruszonka): 150g masła 82% 2 żółtka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru(...)twarogu półtłustego (najlepiej twardego w kostce) 50g masła 82% 1 szklanka cukru 5 jajek 2 białka 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: 200g krówek Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ręcznie na jednolitą masę. Średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm – może być mniejsza), wysmarować tłuszczem, a następnie wyłożyć na nią większą częścią ciasta. Resztę kruszonki odstawiamy do lodówki. Twaróg

Smakowy Raj
Muffiny drożdżowe z malinami, borówkami i kruszonką 110

Dostałam w prezencie fajnie silikonowe foremki na muffiny, czyli babeczki :) Trzeba przyznać, że całkiem ładnie się sprawdzają, zwłaszcza że nie trzeba ich smarować tłuszczem, a ciasto odchodzi z nich wprost rewelacyjnie :) Jako, że sezon na maliny i borówki jeszcze trwa,(a ja mam to szczęście, że rosną w naszym ogródku :) to tym razem upiekłam babeczki z nimi, ale samo ciasto(...)nadaje się również pod inne owoce lub jeśli ktoś lubi może zrobić muffiny z samą kruszonką lub z samymi owocami, a bez kruszonki. Można powiedzieć technika dowolna :) Ciasto drożdżowe: 35 dag mąki 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 1 niepełna szklanka mleka ½ łyżeczki soli 1 jajko 80 dag masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka oleju Kruszonka

Smakowy Raj
Marchewkowo – pomarańczowy wieniec 135

marchewki, bo lubię zjeść taką potartą, lekko posłodzoną. No i tak sobie jej natarłam chyba z kilogram, a potem nie umiałam przejeść, no więc wpadłam na pomysł że upiekę ciasto marchewkowe, ale inne niż zwykle . Marchewka doskonale komponuje się z pomarańczą (co wiem po torcie marchewkowym ), a dodatek prażonych migdałów sprawia, że to ciasto jest naprawdę wyjątkowe :) Składniki: 400g marchewki(...)wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Miękkie masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka, szklankę mąki, sodę i proszek do pieczenia, startą marchewkę, kolejną szklankę mąki i dżem pomarańczowy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 1 godzinę w 170 ⁰ C, na środkowym poziomie piekarnika. Najlepiej po tym czasie sprawdzić przy pomocy wykałaczki, czy ciasto nie lepi się do patyczka

Smakowy Raj