ciasto - 160969 przepisów (strona:1829/10732)

Mazurek z masą kawową i bezami 136

Wielkanoc, to mazurek! :) Jedną z propozycji jest pyszny mazurek z masą kawową, bezami i karmelem, na który dzisiaj zapraszam. Składniki: Ciasto: 175 g mąki 50 g cukru (może być cukier puder) 100 g masła łyżka śmietany 18% 1 żółtko Masa kawowa: 200 g masy krówkowej z puszki 80 g masła 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej Karmel: 1/4 szklanki cukru(...)łyżka wody 2 łyżki śmietany szczypta soli oraz: ok 10 - 12 małych bezików Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta energicznie mieszamy i formujemy w kulę, zawijamy w folie i chłodzimy w lodówce przez ok godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma pergaminami (podobnie jak w przypadku mazurka czekoladowego ) i przekładamy na blaszkę. Rękoma formujemy małe ranty z ciasta i pieczemy

Taste Of My Day
Mazurek z orange curd 145

Kruche ciasto, udekorowane kwiatuszkami z bitej śmietany i pomarańczowym kremem. Nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. Krem jest tak pyszny, że ciężko jest się powstrzymać od wyjadania go prosto ze słoiczka ;) Polecam! Kochani! Życzę Wam radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych, mokrego dyngusa i bogatego zajączka :-) Wszystkiego co najlepsze na ten szczęśliwy czas! :* Składniki na ciasto: 175 g mąki(...)pszennej 25 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżka śmietany 18% 1 żółtko Składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrobić gładkie ciasto, schłodzić w lodówce przez około 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy, lekko podsypanej mąką, na grubość około 4-5 mm. Szklanką o średnicy 7-8 cm wyciąć koła. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i przykleić

Domowa cukiernia Ewy
119. Pora dla małego głodomora czyli: pierogi z piersią z kaczki i sosem boczniakowym. 268

obiad.. Mamy nadzieje, że dzisiejszą propozycją choć trochę Was zainspirujemy i być może na Waszych Wielkanocnych stołach zagoszczą i nasze pierogi. (; Dzisiejsza propozycja obiadowa a nie wyróżnia się ciastem pierogowym, ale mięsnym, smakowitym (i naprawdę znakomitym!) farszem na bazie piersi z kaczki, majeranku i dużej ilości czosnku. Całą kompozycję idealnie wypełnia sos na bazie boczniaków oraz świeża kolendra(...)Brzmi apetycznie?  Zapraszamy do przepisu:  Składniki: Składniki: Ciasto na pierogi:  3 pełne szklanki mąki, 1 żółtko, 1 szklanka letniej wody, 2 łyżki oleju, sól Farsz: 400g piersi z kaczki, 1 szalotka, 2 spore ząbki czosnku, garść posiekanego, świeżego majeranku (opcjonalnie, może być również suszony), 1 jajo (opcjonalnie) Sos boczniakowy:  300g boczniaków, 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina

Symfonia Smaków
Ciasto z czerwoną porzeczką i borówkami 151

Tęskniąc za latem postanowiłam przygotować proste i letnie ciasto z borówkami i czerwoną porzeczką. Ciasto idealnie komponuje się i smakuje z innymi owocami: jabłkami, jagodami, malinami, wiśniami, zarówno świeżymi, jak i mrożonymi.  Zapraszam również na  ciasto z rabarbarem. 6 jajek kostka margaryny 40 dag mąki krupczatki 1,5 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżeczka(...)borówki amerykańskiej Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po jednym żółtku, po łyżce śmietany i mąki, aż do wyczerpania składników. Ubić białka na sztywną pianę. Łyżką wymieszać pianę z resztą ciasta.  Do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy wylać połowę ciasta. Wsypać na to po 3/4 szklanki porzeczki i borówek, wylać resztę ciasta. Pozostałe owoce wsypać na wierzch ciasta. Wstawić

Humanistka w kuchni
Mazurek czekoladowy 162

Składniki: Ciasto: 250 g mąki (najlepiej krupczatki) 50 g cukru pudru 150 g masła 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% Masa czekoladowa: 150 g masy kajmakowej powstałej z ugotowanego mleka skondensowanego lub gotowej masy 2 tabliczki gorzkiej czekolady Dodatkowo: ok. 2 garści bakalii Mąkę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem. Dodać żółtko, śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki dokładnie(...)posiekać i zagnieść jednolite, zwarte ciasto. Ciasto owinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować, uformować prostokąt pozostawiając więcej ciasta na bokach (żeby masa się nie wylała) lub zawinąć doklejając do ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut aż ciasto się zarumieni. Masę kajmakową (kupioną gotową w puszce lub uzyskaną poprzez gotowanie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Cytrynowy sernik z polewą kajmakową 197

Pyszny serniczek na kruchym cieście. Kwaśny posmak masy serowej idealnie komponuje się ze słodką polewą kajmakową. składniki: kruche ciasto 1 szkalnka mąki 5 łyżek cukru pudru 100 g miekkiego masła 2 żółtka szczypta soli masa serowa 1 kg zmielonego sera 5 jajek 100 g miekkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy skórka otarta z dwóch cytryn sok wyciśnięty(...)jednej cytryny polewa kajmakowa 200 g masy kajmakowej Helio 50 g gorzkiej czekolady oraz skórka cytrynowa Helio do posypania Wszystkie składniki na kruche ciasto przełożyć do miski i zagnieść. Gotowe ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Potem schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach 28x25. Blaszkę wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika

Monia miesza i gotuje
Ciasto miodowe z brzoskwiniami 141

jakoś naszło mnie na konkretne ciasto ;) Pyszne miodowe placki, przełożone kremem z kaszy manny z brzoskwiniami. Nie za słodkie, konkretne powiedziałabym :D Nie jest zbyt słodkie, a brzoskwinie tylko podkręcają jego smak. Najlepsze 2-3 dni po zrobieniu, gdy placki zmiękną. Polecam! :) Składniki na ciasto: 1 jajko 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 200 g masła 3 łyżki(...)masła 3/4 szklanki cukru pudru 8 łyżek kaszy manny sok z 1/2 cytryny brzoskwinie z puszki Mąkę połączyć z cukrem i sodą, dodać jajko, masło i miód. Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części. Dwie blaszki o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Krem

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto Murzynek 192

słodkiego macie dziś do kawy? Ja upiekłam cudownie czekoladowego murzynka. Ciasto idealnie pasuje nie tylko do kawy ale również do popijania mlekiem. Prezentowany przepis jest naprawdę prosty a ciasto zawsze wychodzi pyszne! Zapraszam do wypróbowania.   Ciasto Murzynek Składniki: 2 szklanki mąki tortowej, 2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, margaryna, 4 łyżki kakao, 1/4 szklanki wody(...)masy dodajemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i wszystko dokładnie mieszkamy (do uzyskania jednolitej masy). Z białek ubijamy pianę i powoli dodajemy do masy czekoladowej. Całość ciasta najlepiej połączyć mieszając drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20x30 (możemy też użyć keksówki) i piec w temperaturze

paapilotkaa
Mazurek migdałowy z kremem amaretto i białą czekoladą 234

Składniki: (na tortownicę 26 cm) Ciasto: 180 g mąki 50 g mielonych migdałów- mają być drobno zmielone na mączkę/piasek, ja miele płatki migdałów gdyż są miększe, w tym celu wykorzystałam młynek do mielenia kawy :) 55 g cukru pudru 100 g zimnego masła lub margaryny 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem amaretto z białą czekoladą(...)śmietana: 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny na 1 łyżkę wody 1 łyżeczka cukru pudru Dekoracja: 100-150 g uprażone płatki migdałowe 30-40 g konfitury malinowej Przygotowanie: Ciasto: 1.Mąkę przesiać, dodać zimne masło i posiekać je nożem aż masło będzie już bardzo drobnymi kawałeczkami i zacznie łączyć się z mąką. 2. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, śmietanę

KreatywnePiny
Przepis na ciasto z mango i truskawkami 180

zimą. Ostatnio kupiłam na straganie greckie truskawki, które bez żadnego przetworzenia, nie są jeszcze najlepsze i  miękkie mango, z którego chciałam wyczarować coś słodkiego. Postanowiłam przygotować przepis na ciasto z mango i truskawkami. Aby to ciasto jeszcze jakoś wzbogacić, wierzch obsypałam migdałową kruszonką. Uwierzcie mi, że na jednym kawałku się nie skończy! Zapraszam na przepis na ciasto z mango(...)truskawkami i migdałową kruszonką. Składniki na ciasto z mango: 5 jaj 120 g cukru 150 g masła 250 g mąki 1 łyżeczka proszku szklanka truskawek 1 mango Składniki na kruszonkę: 50 g masła 50 g cukru 80 g mąki 40 g mielonych migdałów Sposób przygotowania ciasta z mango: Piekarnik nagrzewamy do 180`C. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy

Słodkie Przyjemności
Drożdżówki z Makiem 141

klasycznych na blogu nie było! Wstyd Blondynko, wstyd :) Ale od dzisiaj klasyka zagościła na mój blog. Przedstawiam Wam drożdżówki z makiem. Domowe o wiele lepsze od kupnych! Mięciutki ciasto drożdżowe i wilgotna masa makowa, pysznie! Nie nie mieliłam maku, bo nie lubię mielić maku :) Przepis pierwotnie pochodził z Moje Wypieki, ale po kilku latach wciąż coś w nim zmieniam, coś(...)dużej miski wsypałam sól, przesiałam mąkę i wymieszałam wszystko. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość wlałam go do mąki, dodałam roztrzepane widelcem jajka, ekstrakt waniliowy i zagniotłam wszystko w jednolite ciasto. Kiedy ciasto przestało kleić się do dłoni wlałam rozpuszczone masło i zagniatałam do czasu, w którym ciasto przestało się błyszczeć. Miskę z ciastem przykryłam lniana ściereczką i odstawiłam na ponad

Blondynka Gotuje
Drożdżowy koszyk Wielkanocny 158

Boże Narodzenie powstał domek z piernika to i na Wielkanoc powstał koszyk drożdżowy. Długi czas przymierzałam się do ozdób na chleb z "martwego ciasta " wykorzystuję się je do ozdabiania chleba, oraz tworzenie wszelkich inspiracji. Ciasto to nie rośnie podczas pieczenia przez co daje nam wiele możliwości twórczych. Dziś nastąpiła jego premiera:)) Do świąt już kilka dni, więc dziś postanowiłam zrobić(...)świeżych drożdży (dwie łyżeczki suchych) 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki cukru pół łyżeczki soli około 4 szklanek mąki (jeżeli ciasto będzie zbytnio kleić się do rąk, można dosypać mąki) 1 jajko (do posmarowania koszyka)   SPOSÓB WYKONANIA: Do garnuszka wlewamy ciepłe mleko rozkruszamy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru i odstawiamy

Basia w kuchni
MAZUREK KAJMAKOWY 140

można nie lubić pysznego, kruchutkiego, DOMOWEGO mazurka z nadzieniem, które za każdym razem może być inne?:))) Toż to czysta rozkosz!:D Dziś podam Wam przepis na najlepsze kruche ciasto do mazurka, które zawsze się udaje i smakuje wspaniale! A z odpowiednim dodatkiem, np. kajmakiem, zachwyci największego przeciwnika mazurków:) I muszę tu jeszcze koniecznie dodać, że dekoracja mazurka, którą widzicie(...)puszka kajmaku (masy krówkowej) bakalie: np. migdały, żurawina, kandyzowany ananas, itp.,  rozpuszczona gorzka czekolada  WYKONANIE: Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i zagnieć wraz z pozostałymi składnikami ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub mieszadłem miksera (do cięższych ciast). Składniki muszą się dobrze połączyć, ciasto będzie jednolite i elastyczne, nie powinno kleić się do rąk.  Uformuj kulę, przełóż

Słodko-Słony Świat Ilony
Kruche babeczki z kremem krówkowym i bakaliami 160

propozycja na wielkanocny stół, ale nie tylko. Taka słodka przekąska sprawdzi się podczas każdej domowej imprezy. Babeczki nie dość, że smakują wspaniale, to jeszcze stanowią świetną dekorację stołu.   Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Krem krówkowy: 400 g masy krówkowej ( u mnie Helio ) 250 g serka mascarpone(...)WYKONANIE: Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce min. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawać krążki

kolorowotorcikowo
Sernik panna cotta z truskawkami 418

Hiszpańskich użyłam tylko do dekoracji. Nie umywają się do naszych. Sernik piekłam w tortownicy 21 cm, jednak jest ona trochę za mała. Myślę, że lepiej sprawdziłaby się 24 cm. Ciasto po upieczeniu jest trochę rozedrgane. Właściwej konsystencji nabiera po schłodzeniu. Składniki: Ciasto 100 g mąki 50 g mielonych migdałów 75 g masła 50 g cukru źółtko Mąkę wymieszać z migdałami(...)cukrem i szczyptą soli, Posiekać z masłem, aż powstaną grudki. Dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić min. 30 minut w lodówce. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obęcz, zostawiając kilka centymetrów papieru dookoła (łatwiej będzie później przełożyć gotowe ciasto). Cienką warstwą zimnego ciasta wylepić dno i boki formy (lub rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu i przenieść do formy). Gęsto

Pełny talerz