jagodowe ciasto Jedną ręką robione, tak właśnie mówiła moja babcia, na tego rodzaju wypieki. Oznaczało to tyle, że wykonując inne kuchenne prace w tak zwanym międzyczasie, jakby przy okazji, można było zrobić taki wypiek. Zachęcam i was do wykonania tego rodzaju ciasta ( możecie oczywiście użyć obu rąk) ponieważ jego smak jest odwrotnie proporcjonalny do nakładu pracy. Pisząc prościej roboty mało(...)Całość przez byle jak mieszamy ( w tym przypadku im gorzej, tym lepiej) i przekładamy do blaszanej formy ( u mnie tortownica o średnicy 30 cm ),wyłożonej pergaminem. Na wierzchu ciasta rozsypujemy jagody. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 50 minut. Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku Wyłączamy piekarnik zostawiając
Miód i pieprzkolorze papilotek jak i piękna patera jest również marki Birkmann , a otrzymałam je do przetestowania od sklepu Leduvel . Zapraszam na FILM . Składniki na 12 sztuk: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu po 1/4 łyżeczki zmielonych(...)łyżeczki cukru wanilinowego 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 120g serka mascarpone 3/4 łyżeczki cynamonu po szczypcie zmielonych goździków i gałki muszkatołowej Dodatkowo: wiórki białej czekolady do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. 2. W drugiej misce wymieszać mikserem puree z dyni, olej i cukier. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu
Mała Cukierenkajagodowe ciasto Jedną ręką robione, tak właśnie mówiła moja babcia, na tego rodzaju wypieki. Oznaczało to tyle, że wykonując inne kuchenne prace w tak zwanym międzyczasie, jakby przy okazji, można było zrobić taki wypiek. Zachęcam i was do wykonania tego rodzaju ciasta ( możecie oczywiście użyć obu rąk) ponieważ jego smak jest odwrotnie proporcjonalny do nakładu pracy. Pisząc prościej roboty mało(...)Całość przez byle jak mieszamy ( w tym przypadku im gorzej, tym lepiej) i przekładamy do blaszanej formy ( u mnie tortownica o średnicy 30 cm ),wyłożonej pergaminem. Na wierzchu ciasta rozsypujemy jagody. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 50 minut. Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku Wyłączamy piekarnik zostawiając
Miód i pieprzWrzesień, to czas kiedy na straganach zaczynają się pojawiać pierwsze śliwki. Dla mnie to znak, że pora rozpocząć śliwkowy sezon, a to oznacza, że w moim domu zapachnie ciastem drożdżowym i na stole pojawi się drożdżowe ciasto ze śliwkami. Tym razem ciasto będzie podwójnie śliwkowe, ponieważ do jego przygotowania wykorzystałam również dżem śliwkowy. Można też zamiennie dodać powidła(...)oczywiście korzenne przyprawy; cynamon, kardamon i mielone goździki. Drożdżowe ciasto ze śliwkami Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm (16 porcji) Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 50 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 350 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej odrobina mleka do posmarowania
Kulinarne przygody GatityUCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I CYTRYNOWĄ NUTĄ Proste i niezwykle leciutkie, naprawdę znakomite ciasto ucierane z jabłkami. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znika ono ze stołu :) Upieczecie je ze składników, które praktycznie zawsze są pod ręką w kuchni. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, z delikatnym cytrynowym aromatem, który fajnie dopełnia smak słodkich jabłek. Idealne do herbatki lub kawy(...)przez chwilę. Wlej ciepłe mleko i utrzyj wszystko na najwyższych obrotach przez około 30 sekund. Masę przelej do tortownicy, delikatnie połóż na nim jabłka przecięciem do dołu i piecz ciasto przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka i zezłocenia się ciasta. Gotowe studź przez 15 minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjmij je z piekarnika i pozostaw
Słodko-Słony Świat IlonyProsty pomysł na ciasto. Biszkopt czekoladowy przełożony budyniem i masą kajmakową. Ciasto najlepiej upiec w okrągłej formie i podawać w formie tortu. Jest dość słodkie ze względu na kajmak. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao(...)białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste). Dodać ubite białka i wymieszać łyżką. Piec w okrągłej formie o średnicy ok. 22 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, około 45 minut w temperaturze
BullioChałwowiec to pyszne ciasto przekładane, składające się z biszkoptu oraz dwóch mas: chałwowej i czekoladowej. Przygotowuje się je z dodatkiem żelatyny, dlatego ciasto musi być przechowywane w lodówce, ale i poza nią przez jakiś czas zachowa swoją formę. Ciasto ładnie się kroi i efektownie wygląda, jest więc idealną propozycją na spotkania rodzinne lub ważne uroczystości. Smaki uzupełniają się, zarówno chałwa(...)czekolada nie grają tutaj pierwszych skrzypiec, choć masa chałwowa, powstała na bazie serka mascarpone, jest tą, która delikatnie wiedzie prym :) Ciasto możecie bez zmiany proporcji składników przygotować w formie o wymiarach 24x24cm. Chałwowiec Składniki: biszkopt 3 jajka 3 łyżki (30g) mąki pszennej 3 łyżki (30g) domowego cukru z wanilią lub zwykłego 1 łyżka kakao 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki proszku
Smakołyki Berenikioknem jesienna pogoda. Temperatura znacząco spadła...czyżby to już koniec lata? Mamy nadzieję, że nie. Jednak na poprawę humoru proponujemy przepyszne kruche ciasto z borówkami i malinami. Ciasto może być przygotowane również z innymi owocami. Kruche ciasto pieczone było w środku nocy. Wyszło idealnie i bardzo nam smakowało. Coś w tym jest... Kiedy ciasto przygotowujemy bez okazji(...)blat. Dodajemy pokrojone masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i wszystko wyrabiamy na jednolita masę. Formujemy kulę. Przekładamy do woreczka i godzinę chłodzimy w lodówce. Blaszkę smarujemy tłuszczem. Schłodzonym ciastem wyklejamy formę. Owoce mieszamy z cukrami, mąką i wykładamy na ciasto. Następnie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni
Pan i Pani Smith w kuchniSkładniki: Ciasto: 260g mąki pszennej, 1 jajko, 16g cukru waniliowego, 70g cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 125g zimnego niesolonego masła. Ponadto: 620g już obranych i z usuniętym środkiem jabłek, 1/2 cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, 1 czubata łyżka jogurtu greckiego ( można zastąpić śmietaną 18%), 1 szklanka cukru pudru ( szklanka o pojemności 250ml), budyń śmietankowy z cukrem, 500ml mleka(...)Przygotowanie: Zimne masło pokroić w kostkę. Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto i je zagnieść. Zagniecione ciasto podzielić na pół. Jedną polówkę rozprowadzić na spodzie blachy ( o wym. 22,5X28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. Obrane i z usuniętym środkiem jabłka pokroić w plasterki, skropić cytryną, posypać cynamonem, wymieszać i wyłożyć na ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Ugotować budyń
W kuchni u MonikiSzybka do zrobienia, smaczna tarta jogurtowa. Powstała trochę na zasadzie: mam ochotę na coś słodkiego a w lodówce tylko jogurt i ciasto francuskie. I wystarczyło. Lekki deser, nie za słodki, w sam raz do podgryzania przy kawie. Polecam! składnik i: gotowe ciasto francuskie( dałam light) Nadzienie jogurtowe: 500 ml jogurtu greckiego odtłuszczonego 3 jajka (oddzielić białka od żółtek(...)łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu Przygotowanie Przygotować spód z ciasta. Piekarnik nagrzać do 200 st c. Formę do tarty o średnicy 20 cm, wyłożyć ciastem, nadmiar obciąć. obciążyć ( Surowe ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą
Stare Garyposiłków jest zaproszenie ich do wspólnego gotowania i pozwolenie im na decydowanie o doborze składników ich diety, z odpowiednio dobranych grup produktów. Przykładem takiej potrawy są pieczone pierogi z ciasta drożdżowego orkiszowego nadziane serem, które zaledwie w ciągu kilku minut można odgrzać i podać dzieciom na śniadanie lub zapakować do szkoły, bo na zimno również smakują znakomicie. Dodatki do sera(...)nadziane serem twarogowym i mascarpone z dodatkie wędzonego łososie, duszonej dyni i świeżych ziół, podane z sosem jogurtowym z kolendrą. Smacznego :) Czas przygotowania: 90 minut Porcje: 20 pierożków Składniki: Ciasto 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 lub mąki pszennej, 250 ml wody, 80 ml oliwy lub oleju, 20 g drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru. Farsz
SzczyptaSmaQMoją dzisiejszą propozycją w ramach projektu "52 tygodnie", czyli cały rok z deserami, zapraszam Was serdecznie na jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Ciasto marchewkowe traktuję jako wyzwanie, ponieważ przepisów na dobre jest mnóstwo, natomiast gdzieś tam kryje się ten jedyny, najlepszy przepis i zamierzam go znaleźć. Jak na razie prezentowany poniżej przepis przebił wszystkie dotąd wypróbowane, choć jak sądzę(...)się go jeszcze doszlifować i osiągnąć kolejny, wyższy level marchewkowego wtajemniczenia. W każdym razie ten przepis jest rewelacyjny i gorąco go polecam, naprawdę wart wypróbowania. Ciasto zniknęło z talerza w ciągu niecałego dnia. Ciasto marchewkowe 2/3 szklanki mąki pszennej pół szklanki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki
Przepysznik - BLW i nie tylkoświeżych drożdży 200 ml mleka 60 g masła 2 czubate łyżki cukru 2 jajka Nadzienie; ok 30 dag jagód 3 łyzki cukru 3 łyzki mąki ziemniaczanej Najpierw przygotowujemy ciasto. Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe ale nie gorące. Wkładamy drożdze i po łyzce cukru i mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy aby zaczęło " pracować". Masło rozpuszczamy w rondelku. Do większej miski(...)wsypujemy mąke, wbijamy jajka i wlewamy podrośnięte drożdze. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy gładkie i błyszczące ciasto. Jeśli ktoś woli może je zagniatać na stolnicy. Mnie jest wygodniej w misce. Robota planetarnego jeszcze nie mam więc się meczę póki co rękami ;-) Jeśli ciasto jest za twarde to dolewamy odrobinke mleka , a jeśli za luźne dodajemy troszkę mąki
Radość kipiąca uśmiechem.Ciasto jest bardzo niepozorne. Właściwie robiąc je wydawało mi się, ze nic z tego nie będzie. Wydawało mi się za błache, a jednak jak się okazuje proste przepisy potrafią nas zaskoczyć pysznym zakończeniem! Spróbujcie sami! Składniki; Ciasto; 20 dag mąki pszennej 2 łyzki wiórek kokosowych 10 dag cukru 3 żółtka pół łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag masła 1 łyzka(...)formy Papier do formy Tortownica - moja 24 cm. ale 26 tez będzie idealna. Przygotowanie; Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem, wiórkami, cukrem. Dodajemy masło, smietane i zółtka, zagniatamy ciasto. Jeśli jest za luźne dodajemy odrobine mąki a jeśli nie możemy sobie z nim poradzić i jest za suche wtedy odrobina smietany nam pomoże w zagnieceniu ciasta. Kiedy już ciasto
Radość kipiąca uśmiechem.Niestety jesien zbliża się do nas wielkimi krokami, niby jeszcze słonecznie i w miare ciepło ale jakoś tak w powietrzu wisi mi ta jesien. A jak jesień to pierwsze ciasto któe przychodzi mi do głowy to szarlotka. Ta z dodatkiem powideł śliwkowych. Polecam! Skłądniki; 2.5 szklanki mąki 2 żółtka 3 łyżki śmietany 20 dag margaryny 2 łyżki cukru pudru(...)jabłek słoiczek powidła śliwkowego ( 280 ml) 3 łyzki cukru łyzeczka cynamonu Wszystkie składniki ciasta połaczyc ze sobą i wyrobić kruche ciasto. Włozyc je na godzinie do lodówki . Jabłka należy obrac i pokroić w drobną kostke, wymieszać je z cukrem i cynamonem. Ciasto podzielic na dwie czesci. Tortownice (26cm) wyłozyc papierem, wysmarować masłem i posypać kasza manna. Dno i boki
Radość kipiąca uśmiechem.