ciasto - 162020 przepisów (strona:1839/10802)

Tarta z kremem czekoladowym i czereśniami 100

daleko stąd Noc oddycha kolorami... " Czekolada i wiśnie to duet idealny. Ale czekolada i czereśnia to także znakomite połączenie. W towarzystwie nalewki orzechowej i chrupiących platkow migdałowych. Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd ( klik ) a krem jest juz moją inwencją. Składniki: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 jajka szczypta soli Masa czekoladowa(...)gorzkiej czekolady 200 g śmietany kremówki 50 g masła 3 łyżki nalewki orzechowej (lub ulubionego alkoholu) 3 łyżeczki żelatyny czereśnie płatki migdałowe Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na kształt koła i wyłożyć ciastem formę. Wstawić formę z ciastem ponownie do lodówki na 20 minut. W  międzyczasie nagrzać piekarnik

My simple kitchen
Ciasto z czereśniami i czekoladą na kefirze. 100

ledwo nadążam z wklepywaniem wszystkiego na komputer. Organizm chyba krzyczy, że czas się zresetować i znaleźć się poza zasięgiem;) No ale jak tak, bez słodkiego? :P Bez ciasta? Bo ciasto na weekend być musi :) Prostszego ciasta już chyba nie ma - składniki, które każdy ma w domu, do tego sezonowe owoce i ulubione dodatki. I nie trzeba nawet włączać miksera. Ciasto(...)jest wilgotne, mięciutkie i długo pozostaje świeże. Trzeba coś jeszcze dodawać? :)  Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd ( klik ), zamieniłam tylko dodatki. Porcja na małą blaszkę Składniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka kefiru 1/2 szklanki oleju kilka kostek gorzkiej czekolady czereśnie kilka kropel aromatu śmietankowego (opcjonalnie) Czereśnie wydrylować

My simple kitchen
Kostka jogurtowo-wiśniowa 169

Niespostrzeżenie umyka dzień za dniem. Ale drobne, miłe gesty zawsze potrafią nawet zwykły dzień zmienić w milszy :) Poniższe ciasto to wypiek ekspertmentalny, ale muszę stwierdzić, że bardzo udany. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i owocowe.W sam raz na letnie upały i kawkę w ogrodzie :) Ja wprawdzie zamieniłam ogród na balkon ale czy to ważne gdzie? Ważnie z kim :) Ciasto na małą(...)białek. Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać partiami cukier i ubijać aż powstanie lśniąca beza. Następnie dodawać po jednym żółtku a na końcu obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe zdjąć papier i pozostawić do wystudzenia

My simple kitchen
Ciasto czekoladowe z gruszkami i whisky 157

Samotne popołudnie. Cisza. W tle słychać tylko odgłos piekarnika, do którego przed chwilą włożyłam ciasto. Na dworze zimno, pochmurno. M w pracy. Tak było wczoraj. Tak będzie i dzisiaj. Z tą różnicą, że połowy ciasta już nie ma. Lubię taki stan rzeczy a jednocześnie go nie znoszę. Nie znoszę takiej smętnej i sennej aury wkoło która sprawia, że człowiekowi(...)samotności. Gdy nikt niczego ode mnie nie chce i to ja jestem królową swojego czasu i układam go według swoich potrzeb. Wtedy mam chwilę aby wszystko ogarnąć, upiec jakieś ciasto, zająć się blogiem i zrobić kilkanaście innych rzeczy, które w czyjeś obecności zajęłyby mi dwa razy tyle więcej czasu. W absolutnej ciszy. Lub z cichą muzyką w tle. Z piątym

My simple kitchen
Ciasto drożdżowe na miodzie z gruszkami 165

już o owocach mowa, to zastanawiając się, do czego mogłabym zużyć parę kilogramów gruszek z ogrodu rodziców, natrafiłam na ten przepis na drożdżówkę ( klik ). Zaintrygował mnie dodatek miodu do ciasta drożdżowego. Autorka zachwalała, że ciasto na miodzie jest smaczniejsze niż tradycyjna drożdżówka. Nie myliła się. Gdy ciasto postoi parę godzin lekko da się wyczuć aromat miodu, co w połączeniu(...)cynamonową kruszonką daje chwilę rozkoszy naszym podniebieniom :) A przynajmniej mojemu;) Składniki na blaszkę 25x35 cm Zaczyn: 4 łyżki mleka 2 łyżki cukru 25 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki Ciasto: 500 g mąki 250 ml mleka 100 g masła 2 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu szczypta soli 3-4 dojrzałe gruszki Kruszonka: 60 g masła 50 g cukru

My simple kitchen
Ciasto marchewkowe z kremem 140

ironicznie zmrużonymi oczami Dopiero późną nocą przy szczelnie zasłoniętych oknach gryziemy z bólu ręce umieramy z miłości Małgorzata Hillar Nie widzicie tutaj przypadkiem własnego odbicia...? Do tej pory piekłam ciasto marchewkowe ze sprawdzonego przepisu ale tym razem postawiłam na inny przepis. I żałuję. Żałuję, że dopiero teraz to zrobiłam, bo ten nowszy przepis okazał się o wiele lepszy od poprzedniego(...)prostu nieziemski. A dodatek lekkiego, orzeźwiającego kremu wieńczy całość. Wprawdzie zdjęcia robione przy sztucznym świetle wizualnie nie powalają na kolana, nie mniej jednak gorąco zachęcam do wypróbowania mojej wersji ciasta marchewkowego :) Składniki na małą blaszkę: Ciasto: 300 g startej marchewki 3 jajka 150 ml oleju 180 g cukru 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody

My simple kitchen
Wianuszek drożdżowy z jabłkami i orzechami 102

ciągłym biegu. Pomiędzy kroplami deszczu. Wychwytuję promienie słońca. Już od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto drożdżowe. Wówczas miałam przed oczami wizję upieczenia słodkich bułeczek z cynamonem, aż w sieci nie znalazłam tego ciasta. Wtedy od razu wiedziałam, że je upiekę. Ładnie się prezentuje a przy tym jest smaczne i łatwe do zrobienia. Nuta cynamonu jest tutaj dobrze wyczuwalna(...)drożdże i dokładnie mieszamy. Masę mleczną wlewamy do mąki i mieszamy lub miksujemy za pomocą miksera. W trakcie mieszania dodajemy łyżkę masła. Następnie już ręcznie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy je spowrotem do miski, przykrywamy ,ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut aż podwoi swoją objętość. Orzechy włoskie siekamy. Dodajemy do nich brązowy cukier oraz miękkie

My simple kitchen
Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 3747

Pewnie wielu z Was to ciasto jest doskonale znane. Już dłuższy czas przymierzałam się do upieczenia tego ciasta, żeby się przekonać, czy rzeczywiście jest takie wspaniałe jak wszyscy mówią. No i nie zawiodłam się. Zdecydowanie jedno z lepszych wypieków, jakie jadłam, dlatego mogę Wam je gorąco polecić. Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny (zimnego(...)pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek  Pianka budyniowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju  Dodatkowo: 500 g truskawek Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagniatamy ze sobą. Ciasto dzielimy na dwie części (40 % i 60 %) i wkładamy do zamrażarki. Blachę o wymiarach 33x20 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy większą

My simple kitchen
Truskawkowa chmurka 1564

Dziś zapraszam na pyszną, lekką tartę na kruchym spodzie z truskawkową galaretką, kremem śmietankowym z mascarpone oraz chrupiącą migdałową bezą. Pyszności <3 Zainspirował mnie przepis ze strony ' Świat Ciasta '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 3 żółtka 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła Składniki(...)krawędź formy na tartę o średnicy 25 cm - to pozwoli nam przygotować idealną bezę. Spód: Zaczynamy od przygotowania spodu: wszystkie składniki umieszczamy w misce i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po 30 minutach schłodzonym ciastem wyklejamy foremkę do tarty o średnicy 25 cm - dno oraz boki. Nakłuwamy gęsto widelcem i ponownie wkładamy do lodówki

My Culinary Art
Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą 131

coś słodkiego :) Rabarbar nigdy nie był tym, za czym przepadałam. Nigdy nie czułam tej zbiorowej fascynacji i szaleństwa rabarbarowego. Kojarzył mi się z niesmacznym kompotem i kwaśnym ciastem. Omijałam go więc szerokim łukiem. Skusiłam się, aby przełamać tę niechęć, dopiero po owsiankowych warsztatach, kiedy przygotowywaliśmy tartę z truskawkami i rabarbarem. Okazało się, że rabarbar może dobrze smakować połączony z odpowiednimi(...)więc kilka czerwonych łodyg i wymyśliłam swoją wersję rabarbarowej tarty. Szybko zniknęła, zdecydowanie zbyt szybko :)  Może to ekscentryczne łączyć z nim melona, ale uwierzcie, że smak jest niesamowity :) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 1/3 szklanki drobnego cukru, szczypta soli, 3 płaskie łyżki kakao, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 żółtko. Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort cappuccino 338

Potem na kolejną imprezę powstała wersja inna ;) Ale o tym następnym razem... Bardzo prosty i lekki biszkopt i troszkę kawowej masy... Cud w prostocie;) Tort cappuccino    Składniki: Ciasto I: 8 jajek 28 dag cukru kryształu 16 dg mąki 4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto II: 20 dag kokosu 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka(...)Masa: 5 żółtek 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki  1 budyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 25 dag masła 3 dag kawy cappuccino Przygotowanie: Ciasto I : Z 8 białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do niej żółtka i cukier. Ucieramy do czasu, aż nie wyczuwamy żadnej grudki cukru.  Do przygotowanej masy

Lawendowe Niebo
Tarta z kremem rabarbarowym i maracują 199

Szukajcie rabarbaru i róbcie tą tartę ! Jest pyszna. Kruche ciasto i kwaskowy rabarbarowy krem , a wszystko to dopełnione maracują. Słodka i orzeźwiająca zarazem. A jeśli nie ta, to przepisy na inne tarty znajdziecie tutaj Ciasto kruche: 150 g zimnego masła 150 g mąki krupczatki   90 g mąki pszennej   80 g cukru pudru 2 żółtka kilka kropli soku(...)kostkę, mąkę połączyć z cukrem pudrem. Do mąki dodać masło i żółtka - rozdrobnić składniki w malakserze lub posiekać dokładnie nożem na stolnicy. Następnie dodawać sok z cytryny i zlepiać ciasto, formując kulę. Kulę ciasta spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty o średnicy

kolorowotorcikowo
Puszysta, wilgotna babka kokosowa - niezawodne i zawsze udane ciasto 354

Długi weekend, a więc spotkania z rodziną, przyjaciółmi lub po prostu leniwe chwile przy kawie, bądź herbacie. Dlatego dziś zapraszam Was na puszystą, wilgotną babkę kokosową. To ciasto jest niezawodne i zawsze się udaje. Dlaczego postanowiłam akurat je upiec? Cóż... po pierwsze u mnie w rodzinie po prostu każdy przepada za babką kokosową. A po drugie, ze względu na przeprowadzkę(...)zaprzyjaźniam się teraz z moim nowym piekarnikiem. A kokosowa, niezawodna babka jest ciastem, które idealnie nadaje się na pierwsze pieczenie w nieznanym piekarniku. Spróbujcie i Wy, mam nadzieję, że moje ciasto Wam posmakuje. * przepis własny, ze starego domowego zeszytu z moimi zmianami ... jak, to w przypadku takich ciast bywa... kokosowa babka znikła równie szybko jak się pojawiła. ... nie wiem

Słodkie okruszki
CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ! 190

budyniem. Zwieńczona bezą z migdałami!  Czego chcieć więcej? ;-) Polecam, tarta rozpływa się w ustach jest słodko-kwaśna w smaku, a aromat migdałów nadaje niepowtarzalny smak i charakter ciasta! Zapraszam! Pieczemy! SKŁADNIKI: na ciasto: - 250 g mąki pszennej - 130 g zimnego masła - 80 g cukru pudru - 2 zimne żółtka - 3 płaskie łyżki zimnej śmietanki 12% lub 18% tłuszczu - łyżeczka proszku(...)pieczenia W/w składniki bardzo szybko zagnieść. Ciasto powinno być gładkie.  Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 15 minut do zamrażalki. Nadzienie: -  4 laski rabarbaru - 4 łyżki cukru brązowego - 5 łyżek marmolady wiśniowej - 2 torebki budyniu waniliowego - 2 szklanki mleka W rondelku dusimy pokrojony w kostkę rabarbar wraz z cukrem. Jak masa przybierze formę dżemu/konfitury uważamy, że jest

SMYKWKUCHNI
Ciasto niedzielne bez jajek 137

wstać z ochotą na coś słodkiego? Ale niestety zaglądamy do lodówki.. a tam pustka, nawet nie ma jednego jajka! W takiej sytuacji ten przepis niejednokrotnie mnie uratował :) to ciasto na szybko, bez wyszukanych składników, które zapewne każdy ma w swojej szafce. Idealne na niedzielną chandrę ! :) Składniki: ½ kg mąki tortowej, 1 margaryna, ¾ szklanki cukru, 3 łyżki śmietany, ½ łyżki octu, ½ łyżeczki(...)proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, ½ szklanki wiórki kokosowe, owoce sezonowe lub mrożone, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie: Z podanych składników zagęścić kruche ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny.  Blaszkę wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami i wylepić ciastem dno i boki blaszki ( 1/3 ciasta zostawić).  Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika

Tradycyjna Kuchnia