ciasto - 160969 przepisów (strona:1818/10732)

Burek z mięsem, szpinakiem i botwinką. 174

Burek to danie popularne w krajach śródziemnomorskich oraz arabskich. Jest to cienko rozwałkowane ciasto filo, nadziane, zwinięte lub zrolowane i następnie upieczone. Coś jakby nasz pasztecik lub bułka z nadzieniem. Można je podać jako przekąskę lub danie obiadowe ze szklaneczką orzeźwiającego jogurtu. Jeśli komuś się marzy urlop na Bałkanach lub w Turcji zapraszam na kulinarną podróż w tamte(...)strony :-) Składniki na burek z mięsem, szpinakiem i botwinką 500 g ciasta filo  z tego przepisu 250 g ugotowanego mięsa 300 g szpinaku lub liści botwinki (ja pomieszałam w proporcji 50:50) 2 ząbki czosnku sól pieprz ewentualnie garść twarogu lub sera feta olej      Szpinak lub botwinkę gotujemy. Szpinak około 1-2 minut, botwinkę około

Rozpustne gotowanie
Sernik obłędnie czekoladowy. 141

zapraszam. Dziś przedstawiam Wam przepis na bardzo dobry, ba! mało tego, pyszny sernik. Kakaowy spód, czekoladowe, delikatne, kremowe wnętrze, a wszystko to skąpane w intensywnie czekoladowej polewie. Najlepsze ciasto na poprawę nastroju! A że na zewnątrz ziąb i szaruga, brak słoneczka i nieodzowny zimny wiatr, myślę, że takie ciacho powinno się pojawić u każdego z Was. Polecam! Składniki na sernik(...)duże jajko      Suche składniki mieszamy i przesiewamy do miski, dodajemy olej i jajko, wszystko dokładnie miksujemy około minuty. Gdy uzyskamy gładką masę, o konsystencji mokrego piasku ciasto jest gotowe. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę równomiernie rozkładamy ciasto i z całej siły ugniatamy w blaszce. Można pomóc sobie łyżką lub małym wałkiem. Ciasto musi dokładnie przylegać

Rozpustne gotowanie
Zielona babka jogurtowa z bitą śmietaną na Dzień Świętego Patryka. 148

każdym razem dokładnie miksując. Do puszystej masy maślano-jajecznej dodajemy jogurt oraz barwnik i dokładnie ubijamy mikserem, na końcu dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wygładzamy szpatułką i pieczemy około 50-55 minut do zarumienienia. Jeśli wbity w ciasto patyczek wyciągniemy suchy, ciasto jest gotowe. Studzimy w formie.      Zimne(...)ciasto kroimy wzdłóż na pół. Śmietanę ubijamy na sztywno, na koniec ubijania dodajemy cukier puder (do smaku) i śmietanfix. Gotową masę wykładamy na pierwszy krążek ciasta, przykrywamy drugim.      Lukier. 100 g cukru pudru mieszamy z barwnikiem, dodajemy sok z cytryny i ewentualnie wodę. Ciasto oprószamy cukrem pudrem, a z lukru robimy esy-floresy ;D. Ciasto przed podaniem

Rozpustne gotowanie
Ekspresowe ciasto z owocami 160

Dziś zapraszam na znakomite ciasto z owocami. Pyszne, mięciutkie, ale co ważniejsze, soczyste ciasto z dodatkiem sezonowych owoców (u mnie jest sezon na mrożone ;) owoce). Jest bajecznie proste i szybkie do przygotowania (wystarczy wszystko wymieszać łyżką lub mątewką), a zachwyca smakiem. Bardzo polecam!!! Składniki na ekspresowe ciasto z owocami:  na tortownicę o śr. 26-28 cm lub formę 24x28(...)łyżeczki proszku do pieczenia 500-700 g owoców sezonowych (u mnie 2 pokrojone jabłka, po garści mrożonych porzeczek, wiśni, malin, jeżyn i jagód) cukier puder do posypania gotowego ciasta      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175-180 stopni C. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy mątewką lub łyżką, dodajemy kolejno składniki za każdym razem chwilę

Rozpustne gotowanie
Tartaletki z kremem i konfiturą rabarbarową. 119

Kochani, dziś zapraszam na pyszne tartaletki. Bajecznie kruche, maślane, orzechowe ciasto z delikatnym puszystym kremem i wyrazistym w smaku rabarbarem to doskonałe połączenie. Ostrzegam, znikają błyskawicznie!!! Składniki na tartaletki z kremem i konfiturą rabarbarową: KRUCHE CIASTO: 75 g zimnego masła 75 g cukru pudru 30 g zmielonych migdałów (lub orzechów) 150 g mąki pszennej 1 żółtko      Pokrojone(...)kostkę masło, cukier puder, migdały i mąkę mieszamy w misce i miksujemy aż otrzymamy ciasto na wzór drobnej kruszonki, następnie dodajemy żółtko, jeszcze chwilę miksujemy, a następnie szybko zagniatamy zwarte ciasto (jeśli jest sypkie i nie chce się połączyć dodajemy 1 łyżkę zimnej wody). Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy 30 minut. Po tym czasie wałkujemy

Rozpustne gotowanie
Przepyszne jabłka w cieście 345

Jabłka w cieście często goszczą w mojej kuchni. Różne ciasto, inne jabłka, inny sposób przygotowania sprawiają, że potrawa nigdy się nie nudzi i zawsze czymś nowym zaskakuje. Tym razem na stronie Doroty znalazłam przepis, który podała Junisa , na przepyszne jabłka w cieście.   Składniki na ciasto: - 250g mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 ml mleka - 4 średnie jajka(...)kroimy na plastry grubości ok. 1 – 1,5 cm (1 jabłko na 4 plastry) i skrapiamy sokiem z ½ cytryny. W garnku rozgrzewamy oliwę (lub olej). Plastry jabłek zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smażymy na średniej mocy palnika (u mnie na 3) ok. 4 minut z każdej strony, aż się zezłocą. Wyjmujemy i odsączamy na papierowych ręcznikach

mojewypiekiinietylko
Ciasto czekoladowe z czerwoną fasolką 175

połączenie gorzkiego kakao i czerwonej fasoli jest jadalne? Oczywiście, że tak! Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania ciasta czekoladowego z czerwoną fasolą. Wbrew pozorom ciasto wyszło puszyste, miękkie i wilgotne. Jestem pewna, że nikt nie wyczuje, że w cieście znajduje się czerwona fasolka :) Ponadto, ciasto zachowuje świeżość przez 3-4 dni.  Składniki na keksówkę o długości 25 cm: ciasto(...)białek. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę przelać do formy keksowej (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Piec około 45 minut w 180°C (najlepiej za pomocą patyczka sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe w środku). Przestudzone ciasto polać polewą (w kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą) i posypać płatkami migdałowymi. Kroić dopiero wtedy, gdy czekolada stężeje.  Pomysł na przepis

Ugotować
Ciasto ucierane z czereśniami 120

Ciasto ucierane, które jest bardzo łatwe do wykonania i które zawsze się udaje. Lubię ciasta ucierane, bo jest mało przy nich pracy i efekt zawsze znany. Ciasto jest wilgotne i długo utrzymuje swoją świeżość. Składniki 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki wydrylowanych czereśni cukier(...)puder do posypania ciasta Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładko, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać olej i dokładnie połączyć składniki. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy  i posypać czereśniami, lekko je docisnąć dłonią. Piec w 180 stopniach C około

O kuchni z uczuciem
Jagodzianki odrywane z kruszonką i lukrem 173

Przepyszne jagodzianki odrywane, które podpatrzyłam na blogu u Danusi - może i pracochłonne ale ich smak wynagradza każdą poświęconą im minutę :) Dzięki pieczeniu ich w mniejszej blaszce i bez odstępów ciasto w środku jest puszyte i mięciutkie, a jednocześnie bez problemu można je podzielić na porcje. Nadzienie jest cudowne, nie wypływa ze środka - po prostu pychotka! Nawet mój mąż, który(...)formę ok 25x35) Rozczyn: 1 szkl ciepłego mleka (nie gorącego) 1 płaska łyżka cukru pudru 30 g drożdży (świeżych) 3 szklanki mąki pszennej luksusowej (ewentualnie może być też tortowa) Ciasto: 80 g stopionego letniego masła 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie: 25 dag jagód (12 czubatych łyżek) 1 białko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru

Kto ugości moich gości?
Tort marchewkowy z kremem kokosowym 221

Tort marchewkowy przygotowałam wyłącznie z myślą o sobie (w końcu!). Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych, podobnie smak kokosa w deserach jest dla mnie najlepszy z możliwych. Dogodziłam tak sobie z okazji 28 urodzin, które obchodzę właściwie dopiero jutro. Inspirowałam się tym przepisem , jednak zmieniłam kilka składników, proporcje i troszkę odchudziłam tort, który i tak do dietetycznych nie należy(...)szklanki cukru pudru (w oryginale było 2 i 1/2) 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ciasto: Do ciasta potrzebujemy dwóch jednakowych tortownic o średnicy od 21-22 cm. Jeśli nie macie dwóch – należy upiec ciasto w dwóch turach. Można też użyć jednej większej tortownicy, ale wtedy

Poezja smaku
delikatne ciasto biszkoptowe z kremem śmietanowym i truskawkami 350

ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta

Domowy Smak Jedzenia
pyszny sernik 507

ciasto  190g masła rozpuszczonego  2,5 szklanki mąki pszennej  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  3/4 szklanki drobnego cukru  2-3 łyżeczki ciemnego kakao  4 średniej wielkości żółtka masa serowa :  4 białka  szczypta soli  1kg  serka wiejskiego-twaróg ziarnisty ze śmietanką z mlekovita  około 1 szklanki cukru(...)budyń waniliowy ,śmietankowy(proszek)  150g masła Wykonanie Ciasto: Masloro rozpuścić.W drugim naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Do suchych składników dodajemy żółtka ,oraz przestudzone rozpuszczone maslo i zagniatamy ciasto, które nie musi tworzyć zwartej kuli, może przypominać kruszonkę.  3/4 ciasta przekładamy do formy,wyłożonej papierem i ugniatamy je dłonią,.Formę wkładamy do lodówki

w mojej kuchni
Ciasto czekoladowe 310

cieście mogę powiedzieć jedno – urzekło mnie swoim smakiem! Nie należę do czekoladoholików. Czekoladę lubię w nieprzetworzonej postaci, a to ciacho kupiło moje kubki smakowe. Przygotowałam je do pracy i najlepszą dla niego rekomendacją jest tempo, w jakim zniknęło :) Inspiracja: W kuchennym raju Składniki na formę 22x20 cm: 200 g cukru (1 szklanka) 200 ml świeżo zaparzonej kawy 200 g gorzkiej(...)ilość cukru (1/3 szklanki cukru). Piana powinna być mocno sztywna. Delikatnie, łopatką wmieszać ją do czekoladowej masy aż wszystko się dobrze połączy i będzie miało jednolity kolor. Tak przygotowane ciasto wlać do formy silikonowej lub blaszki wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch ciasta. Formę wstawić do większego naczynia i nalać do niego gorącą wodę do wysokości około

Fabryka pomysłów
Kruche ciasto z pianką waniliową i jagodami 138

Zrobię malutką reklamę :) Chciałabym gorąco polecić Wam książkę "Cukiernia Lidla", autorstwa Pawła Małeckiego. Pan Paweł zebrał w jednym miejscu wiele znakomitych przepisów na smakowite ciasta i apetyczne desery. Książka zawiera także receptury na wypieki świąteczne, zarówno bożonarodzeniowe jak i wielkanocne. Znajdziemy tam też pomysły na domowe przetwory oraz pieczywo. Gorąco zachęcam do zapoznania się z tym wydawnictwem. Gwarantuję, że każdy(...)względu na stopień zaawansowania cukierniczego - znajdzie coś na swoją miarę :) Dzisiejsze ciasto świetnie sprawdzi się, gdy nie mamy wiele czasu na pieczenie jednego dnia. Ciasto kakaowe i maślane można przygotować dzień wcześniej. Na następny jedynie upiec i pokryć waniliową pianką. Jak zawsze u mistrza Pawła - szybko, prosto i smacznie :)     Ciasto: 6 żółtek 300 g mąki 250 g masła

Chocolate Muffin Blog
Ciasto biszkoptowe z galaretką 341

każdą sobotę zapraszam na pyszne ciasto. Tym razem mam dla Was przepis na ciasto biszkoptowe z galaretką i kremem budyniowym, doskonałe na każdą okazję.  SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu. Biszkopt ciemny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki(...)tabliczka gorzkiej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Biszkopt ciemny : Białka ubijam

Tradycyjna kuchnia Kasi