Dzisiaj zapraszamy na aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów Składniki: - 270 g mąki - 160 g cukru trzcinowego - 1/2 szklanki oleju - 4 jajka - 270 g startej marchewki - 100 g orzechów włoskich - szczypta soli - 2 łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki: - 1 jajko - 5 łyżek cukru pudru - 3 łyżki kakao(...)masła Do dekoracji połówki orzechów i trochę startej marchewki. Forma do ciasta keksówka wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą. Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę. Do tego dodajemy przesianą mąkę, sól, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę, olej i miksujemy. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeżeli marchewka jest za bardzo wilgotna to trzeba ją odcisnąć
Kuchenne Wariacjeciszyła - dwa razy życzenia z tej samej okazji...? Dlaczego nie. Do Mamuni mam daleko, ale rano C. rozmawiał ze swoją, i zaprosiła nas na obiad. A C. obiecał jej ciasto, nie zważając, że wyjść z domu będziemy musieli stosunkowo niedługo (od moich Rodziców dzielą nas setki kilometrów, ale do jego też mamy spory kawałek), a lodówka zieje pustkami. Poza(...)miałam ambitny plan upieczenia ciasta z malinami, warstwami i w ogóle bajerami. No ale nic. Na blogu Doroty znalazłam przyjazny ludziom spieszącym się przepis, pojechaliśmy więc szukać rabarbaru. A rabarbar wcięło . Zjeździliśmy wszystkie sklepy (a mamy cztery) w naszej mieścinie - i nic. Były za to truskawki. Obłędnie czerwone, ładnie pachnące i nawet odrobinę truskawkami smakujące, co w maju
Pożeraczka, czyli raz adobrzemrożony, ale musiałam go wykorzystać, bo przecież powoli zaczyna się sezon na świeży. Zapraszam na kawałek drożdżówki ze szklanką mleka i życzę smacznego :) Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką Składniki: CIASTO: 50 dag mąki 20 g świeżych drożdży 3 żółtka 6 dag drobnego cukru do wypieków 6 dag miękkiego masła łyżeczka cukru wanilinowego szklanka letniego mleka szczypta soli masło do formy(...)OBŁOŻENIE: 30 dag mrożonego rabarbaru 2 łyżki cukru KRUSZONKA: 10 dag mąki 5 dag zimnego masła 5 dag cukru kryształu szczypta soli Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką Wykonanie: CIASTO: do miski przesiałam mąkę, zrobiłam wgłębienie, do którego wkruszyłam drożdże, wsypałam odebraną od całości łyżkę cukru i wlałam część letniego mleka. Drożdże rozmieszałam drewnianą łyżką, przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam
Kuchenne zapiski Edytyczytaj: kilku siatkom antonówek z jej działki), jesienią ubiegłego roku stałam się szczęśliwą posiadaczką sporej ilości słoiczków musu jabłkowego. Moja szarlotka to jeden ze sposobów. aby go smacznie wykorzystać :) CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1,5 szklanki mąki krupczatki troszkę ponad 0,5 szklanki cukru łyżeczka cukru wanilinowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka rozmiar(...)margaryny MASA JABŁECZNA: około 900 ml musu z antonówek – u mnie domowy, zapakowany do słoiczka jesienią łyżeczka cynamonu łyżeczka kardamonu łyżka mąki ziemniaczanej łyżka bułki tartej do posypania spodu ciasta ewentualnie cukier w zależności od słodkości musu WYKONANIE: CIASTO: Margarynę rozpuściłam w rondelku, odstawiłam do przestudzenia. Do miski przesiałam mąkę, dodałam cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól. Wymieszałam
Kuchenne zapiski EdytyCoś dla wielbicieli rabarbaru :) W zasadzie sezon na rabarbar niedługo się skończy, dlatego czym prędzej zachęcam do spróbowania tego orzeźwiającego ciasta. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje wyśmienicie, zwłaszcza schłodzone. A imbir doskonale podkręca jego smak. Jeśli jednak ktoś nie przepada za imbirem, to można go pominąć ;) Składniki: 150 g miękkiego masła 700 g rabarbaru 50 g cukru(...)mielony imbir. Wymieszać. 5. Miękkie masło utrzeć z brązowym cukrem na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajku. Na koniec (dalej ucierając) stopniowo dodawać mąkę. 6. Gdy ciasto będzie jednolite przełożyć je za pomocą łyżki do tortownicy i równomiernie rozsmarować na rabarbarze (ciasto wyjdzie gęste, więc trzeba uważać, żeby rabarbar się nie przemieścił). 7. Piec przez
Domowa Cookierenka Agiwiem czy tylko ja, czy Wy też macie takie odczucia - latem odchodzi nieco ochota na ciężkie ciasta, z czekoladą czymś coś w tym stylu. W okresie letnim w moim piekarniku w 99% lądują ciasta z owocami, wszelakie - biszkopty, jogurtowe, maślankowe, ucierane, drożdżowe... Ciasto, ktore przedstawiam dzisiaj jest jedynym z tych, które najbardziej kojarzą mi się z latem i wakacjami, zaraz(...)drożdżowym. Nie wymaga dużo pracy, jest banalne w wykonaniu. W dodatku można bez obaw zjeść drugi kawałek, bo nie należy do kalorycznych ciast ;) Owoce, które umieścicie w galaretce można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie pod ręką, najważniejsze, żeby nie było więcej niż ok. 400g. No to co, pieczemy? :) KAKAOWY BISZKOPT Z GALARETKĄ I OWOCAMI przepis autorski
chili & sugarkrzakach cała w komarach...;) Nigdy wcześniej nie łączyłam jagód z kakao - to był błąd, bo to połączenie jest wspaniałe! Zresztą ostatnio dodaję kakao prawie do wszystkiego, uwielbiam ten produkt ;) Ciasto jest wilgotne i ciężkie, prawie jak brownie! Mi bardzo smakowało, rodzicom również. Może i Wy je upieczecie? Jeszcze można kupić jagody, ale to już ostatnie podrygi, więc trzeba się śpieszyć(...)KAKAOWE CIASTO Z JAGODAMI źródło przepisu: Gotuję, bo lubię // tortownica 22-24cm ~250g mąki pszennej ~80g kakao ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej + łyżeczka proszku do pieczenia ~200g cukru ~2 jajka (użyłam dużych wiejskich jaj) ~1/2 szklanki maślanki o naturalnym smaku ~150ml wody ~120g masła ~400-500g jagód Tortownicę o średnicy od 22 do 24cm wykładamy papierem do pieczenia
chili & sugarjuż miesiąc od kiedy prowadzę akcję "Czekoladowa Niedziela" . Cieszę się, że Wam się podoba! :) Czekoladowe ciasta zazwyczaj wszystkim dbającym o linię wydają się być złem wcielonym. Jednak nie koniecznie zawsze musi tak być. I dzisiaj Wam to udowodnię :) Ciasto bez mąki, z kaszy, czekoladowe bez czekolady i nie zawierające w sobie kostki masła. Nie brzmi jak brownie, prawda(...)jajka ~50ml (5-6 łyżek) oleju rzepakowego ~1/2 szklanki jogurtu naturalnego (w oryginale śmietana kremówka) ~1/2 szklanki fruktozy (lub szklanka cukru/ksylitolu) ~1/2 szklanki kakao ~łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli ciasto ma być bezglutenowe musicie użyć bezglutenowego proszku do pieczenia!) ~200-250g brzoskwiń Zagotować wodę, dodać sól i kaszę, gotować do momentu aż kasza nie wchłonie całej wody
chili & sugartrochę do podsypania przy wałkowaniu) ~130g masła ~jajko ~żółtko ~80g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków + łyżeczka cukru z wanilią ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić można dodać trochę śmietany/jogurtu naturalnego Na stolnicę przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, wsypujemy cukier (jesli używacie pudru można go przesiać wraz z mąką(...)robimy wgłębienie w które dodajemy jajko, żółtko i posiekane w kostkę masło. Łączymy składniki za pomocą noża. Jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę śmietany lub jogurtu naturalnego. Gdy przesiekamy już składniki nożem (ok. 5-10 minut) szybko sklejamy ciasto rękoma. Nie powinno się go "ugniatać" gdyż straci kruchość. Formujemy z ciasta kulę i okładamy je do lodówki
chili & sugarCiasto marchewkowe które już chyba każdy zna,doskonale smakuje w jesienny czas,wzbogaciłam go kremem które przypomina mi smaki dzieciństwa,wyszło pycha! Składniki Na blachę o wym 24/28 cm Ciasto: 2 szklanki startej marchewki 5 jajek 10 dag cukru kryształu 15 dag cukru trzcinowego brązowego 1 szklanka oleju roślinnego 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska(...)litra mleka 5 łyżek kaszy manny błyskawicznej 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z pomarańczy 150 g masła Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru pomarańczowy aromat do ciast złoty krokant Sposób przygotowania Marchew obieramy myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach. Do miski wbijamy jajka wsypujemy cukry i mikserem ubijamy do białości, wlewamy olej oraz dodajemy
Wanilia i Kardamonrazem z nim 26 lat, goście się zajadali, a ja choć cukiernik ze mnie wyjątkowo marny, byłam bardzo zadowolona z efektu. Smak jest naprawdę niepowtarzalny. Polecam! na 3 blaty ciasta: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 75% kakao lub więcej 150g miękkiego masła 150g cukru pudru 7 jajek (M) 150g mąki, najlepiej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)ozdobienia tortu: 1l śmietany kremówki 30% (choć 36% będzie lepsza) 4 łyżki cukru pudru 4 śmietan-fixy 10 sztuk wiśni pół tabliczki gorzkiej czekolady Zanim przystąpimy do robienia ciasta, zajmujemy się mrożonymi wiśniami. Wyjmujemy je z opakowania do miseczki i zasypujemy połową szklanki cukru pudru oraz zalewamy 50 mililitrami nalewki wiśniowej. Owoce pozostawiamy do momentu, aż się rozmrożą
Kuchenna Kontrrewolucyacieplutką kołdrą, z kubkiem herbaty w ręku, z laptopem na kolanach i nie muszę nigdzie się spieszyć. Za niedługo pójdę zrobić śniadanie, wypić kawę i zjeść kawałek ciasta w rodzinnej atmosferze. A dzisiejsza deszczowa aura za oknem zachęca do zaszycia się w kuchni i odbycia kilku podróży kulinarnych. Chwilo trwaj... W zasadzie to ciasto powinno się nazywać(...)względów finansowych chwilowo nie jest możliwe). Dlatego liczę na Waszą wyrozumiałość w tej kwestii. Jak tylko będzie lepszy sprzęt to i zdjęcia będą lepsze:) Składniki na dużą blachę: Ciasto: 6 jajek 2 i 1/4 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 22 dag masła lub margaryny 4 duże
My simple kitchenwiele zachodu. Jako rekomendację dodam, że nawet mój M (który będąc na diecie odpycha od siebie wszelkie słodkości rękami i nogami), skusił się na 3 kawałki...:) Przepis na ciasto stąd ( klik ) (zamieniłam tylko orzechy laskowe na włoskie) a przepis na krem zaczerpnęłam od babci. Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto orzechowo - czekoladowe 5 jajek 6 łyżek cukru(...)włoskich pół tabliczki gorzkiej czekolady kostka masła 200 ml mleka 15 dag cukru 50 ml wódki Dodatkowo: kawałki orzechów starta gorzka czekolada (ok. 40 g.) Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy partiami cukier i ubijamy aż masa będzie lśniąca. Nie ubijania wlewamy po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem
My simple kitchentylko chwilowe bo na dłuższą metę przyprawią mnie one (w najlepszym wypadku) o utratę cierpliwości. Jak pewnie zauważyliście na blogu dominującą część stanowią potrawy słodkie i ciasta. Jest to spowodowane tym, że przyrządzaniem deserów w moim domu zajmuje się głównie moja osoba. Jak wyfrunę z gniazdka wówczas będę mogła nieco bardziej poszaleć z nie-słodkimi daniami :) Karpatkę zna chyba każdy(...)niezawodny przepis na ten wypiek. Ja dzisiaj prezentuję swoją wersję. Krem wzbogaciłam o cytrynę, aby nabrał bardziej zdecydowanego charakteru i nie był za mdły. Porcja na dużą blachę Składniki: Ciasto:* 13 dag masła 1/4 litra wody szczypta soli 15 dag mąki 4 jajka Wodę, szczyptę soli i masło zagotowujemy. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż wszystkie grudki znikną
My simple kitchenTyle tytułem wstępu, przejdźmy do konkretów :) Tadaaammmm.... A to ciacho, które zrobiło furorę wśród gości:) A mój M wręcz oszalał na jego punkcie :) I wcale mu się nie dziwię. Ciasto jest rewelacyjne!!! Już teraz wiem, że pojawi się u mnie na Wielkanocnym stole :) Placki miodowe przełożone kremem, do tego dżem wiśniowy, masa kajmakowa i pyszne, karmelowe orzechy na wierzchu(...)trzeba więcej pisać? :) Przepis na ciasto znalazłam na tym blogu ( klik ) Składniki: Ciasto miodowe: 600 g mąki 250 g masła lub margaryny 200 g cukru pudru 2 jajka 3 łyżki miodu (autorka podaje, iż ma to być miód naturalny; ja użyłam sztucznego) 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich, posiekanych
My simple kitchen