ciasto - 160969 przepisów (strona:1868/10732)

Chleb z naczynia żaroodpornego 45

często używane do pieczenia chleba. Ma różne kształty, okrągłe i podłużne i może być wykonany z ceramiki, kamionki, szkła hartowanego. Kształt naczynia i zamknięcia umożliwia równomierne rozprowadzenie ciepła w cieście, dzięki czemu uzyskuje się równomiernie upieczoną i złocistobrązową skórkę. Dodatkowo pomaga utrzymać wilgoć w chlebie, co nadaje mu bardziej miękką konsystencję i zapobiega wysychaniu. Naczynia żaroodporne świetnie nadają się również(...)dodajemy cukier, wlewamy wodę, całość bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie do miski z zaczynem dodajemy mąkę oraz sól. Wyrabiamy ciasto, aby składniki się połączymy. Możecie użyć do tego celu rąk, albo najlepiej robota z hakiem. Ciasto będzie dość rzadkie, ale się tym nie przejmujcie. Odstawiamy ciasto na około 60 minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Co zrobić na Tłusty Czwartek? Pomysły i przepisy! 47

smażonej – można zajadać się nimi bez skrupułów!  ZOBACZ PRZEPIS Oponki z dodatkiem tofu Oponki w wersji wegańskiej – bez jajek i z dodatkiem tofu. ZOBACZ PRZEPIS Pączki z ciasta francuskiego Ekspresowe w przygotowaniu pączki bez smażenia. ZOBACZ PRZEPIS Pieczone faworki bez jajek Chrust z piekarnika w wersji wegańskiej – odchudzone, lekkie faworki. ZOBACZ PRZEPIS Mini pączki z ciasta francuskiego(...)Malutkie smażone pączki z ciasta francuskiego – pyszne i szybkie w przygotowaniu! ZOBACZ PRZEPIS Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Co zrobić na Tłusty Czwartek? Pomysły i przepisy! Zioła na różne dolegliwości. Peruwiańskie zioła Cynamonowe pączki z brązowym cukrem | PYSZNY PRZEPIS PĄCZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO bez smażenia – pączki bez drożdży Czekoladowe

Via Gusto
TOFFIK szybkie ciasto bez pieczenia 30

Przepis na ciasto Toffik , czyli szybkie ciasto bez pieczenia . Na herbatnikach przełożonych masą krówkową, z budyniem o smaku toffi i biszkoptami udekorowanymi czekoladą i orzechami włoskimi. Ciasto jest mięciutkie i rewelacyjne w smaku. Z pewnością wszystkim zasmakuje, nawet tym wybrednym fanom słodkości. Ciasto jest przepyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOFFIK SZYBKIE CIASTO BEZ PIECZENIA SKŁADNIKI: na foremkę 25x35 cm. herbatniki(...)czekolada gorzka (100 g) orzechy włoskie posiekane (około 200 g) Przybory: foremka 25x35 cm. mikser papier do pieczenia szpatułka miarka waga (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: Jak wykonać  ciasto TOFFIK   pokazane jest w  filmiku . Zapraszam do oglądania. Nigdy nie przegap przepisu! 1. Foremkę wykładamy na dnie papierem do pieczenia i układamy warstwę herbatników. 250 g masy krówkowej

Rita creative
Ciasto bananowe 57

zrobić (chociażby ze względu na wykorzystanie "przeleżałych" bananów :). Ja niedawno miałam taką właśnie sytuację i niewiele się zastanawiając- wykonałam słodkiego bananowego tworka - a nawet dwa :) Pyszne, sycące ciasto. Świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy- no i jest nieco zdrowsze, więc pałaszujmy na zdrowie!     Składniki :   1 szklanka cukru   4 jaja   ⅔ szklanki oleju   4 dojrzałe(...)masy jajeczno- bananowej wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą i mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy i rodzynki. Mieszamy.   Dwie średnie formy keksowe wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do ⅔ wysokości formy Pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.     Smacznego

Domowe ciasta
Chleb orkiszowy na zakwasie 33

wyrastania. Ja robię to wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie chleba. Te składniki możesz pominąć i wziąć 250 g gotowego żytniego zakwasu dokarmionego 12-14 h wcześniej. SKŁADNIKI CIASTO CHLEBOWE : – cały wcześniejszy zaczyn lub 250 g zakwasu – 400 g mąki orkiszowej typ 630 – 400 ml wody – 12 g soli – 1 łyżka miękkiego masła lub oleju kokosowego i otręby do wysypania formy Przygotowanie(...)misy miksera dodaj mąkę, wodę, cały wcześniej przygotowany zaczyn lub odpowiednią ilość zakwasu i sól. Ciasto mieszaj przez 4-5 minut aż zrobi się siatka glutenowa i ciasto będzie się już „ciągnęło”. Ciasto pozostaw w misie lub innej misce na 4h. Przykryj je folią spożywczą, aby nie obeschło. Przygotuj keksówkę, posmaruj ją bardzo dokładnie masłem, a najlepiej olejem

nietylkopasta.pl
Brownie Milka - ekstremalnie czekoladowe 39

ponownie ubijamy.  Następnie dodajemy krem czekoladowy - mieszamy do dokładnego połączenia.  Teraz wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,  mieszamy przez chwilkę, do powstania idealnie gładkiego ciasta. Na koniec wsypujemy pokruszone herbatniki. Mieszamy ciasto łyżką, przelewamy do formy  i pieczemy około 25 minut w 175 - 180 stopniach.  Ja używałam formy silikonowej. Ciasto jest upieczone, jeśli patyczek(...)włożony  w środek ciasta, po wyciagnięciu jest suchy. Wyciągamy brownie z piekarnika i studzimy. Jest rewelacyjne lekko ciepłe, ale przynajmniej 10 minut  powinno się przestudzić przed pierwszym krojeniem. Skorupka, która tworzy się na powierzchni - pozostaje chrupka. Ciasto nie jest mokre i ciężkie, mimo tak zawrotnej zawartości czekolady. Jest delikatne, mięsiste, wilgotne, ale nie zakalcowate.  Ciasteczka petitki

Kronika Piekarnika
Chlebek bananowy 234

Chlebek bananowy, czyli pyszne ciasto bananowe, które przygotujecie w kilka chwil! Sprawdzi się idealnie, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na chlebek bananowy jest bardzo prosty i szybki. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka prostych składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni. Chlebek bananowy jest aromatyczny, mięciutki i wilgotny. Doskonale smakuje w połączeniu z twarożkiem(...)świeżymi owocami. Zapraszam do wypróbowania przepisu. CHLEBEK BANANOWY PRZEPIS Składniki 4 dojrzałe banany (3 do ciasta, 1 do dekoracji) 2 szklanki płatków owsianych 50 g oleju rzepakowego 2 duże jajka 3 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie 3 obrane banany przełożyć do miski i przy pomocy widelca rozgnieść na papkę. Następnie

Przepiski.pl
Pączki z dziurką. Niezawodny przepis. 110

dodać do nich jajka i żółtka, szczyptę soli i całość wymieszać. Następnie do wymieszanych składników dodać mąkę i dobrze wszystkie składniki wymieszać do momentu ich polaczenia. Na koniec do ciasta dodać masło, tym razem ciasto bardzo dobrze zagnieść, ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z końcówką haka. Ciasto wyrabiać minimum 10 minut. Wyrobione ciasto uformować w kulę, ułożyć na dnie(...)miski, którą następnie przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość, u mnie zajęło to godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Następnie za pomocą szklanki lub foremki, moja o średnicy 8.5 cm, wyciąć koła. W uzyskanych w ten sposób kółkach, w samym środku za pomocą mniejszej

Pani M - kuchnia smakowita
Karnawałowe zawijasy czyli LANY CHRUST-pyszny, chrupiący, tylko kilka składników +FILM 41

łyżki spirytusu lub octu -2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) -250ml mleka  DODATKOWO -cukier puder do posypania -olej do smażenia  Do miski dajemy składniki na ciasto-wszystko mieszamy trzepaczką tak by powstało gładkie ciasto bez grudek. Następnie część ciasta przekładamy do np mocnego woreczka lub rękawa cukierniczego z tylką z małym otworem  Na patelnię wlewamy olej(...)podgrzewamy go na średnim ogniu. Jeśli damy na olej odrobinkę ciasta i się zaczyna mocno smażyć wtedy temperatura oleju jest ok. Wyciskam na olej esy floresy i smażymy na złoty kolor z  dwóch stron  (polecam zobaczyć na filmie jak wyciskać chruściki)    Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy , chociaż te chruściki nie są tłuste, nie piją oleju. Smażymy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto z owocami 38

Idealne ciasto, pulchne i pyszne. Polecam Masło z cukrem utrzeć na gładką puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy maślanej. Dokładnie wymieszać. Na koniec wlać sok z cytryny i wymieszać. Można dodać skórkę z cytryny. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Na górze rozłożyć owoce. Piekarnik(...)nagrzać do 180 C i piec ciasto 40-45 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Przestudzone ciasto polać lukrem. Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego włożyć masło, pokrojone na kawałki, wsypać cukier. Wymieszać, obroty 5, czas 2 minuty podczas mieszania dodawać po jednym jajku, obroty 6 mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy, wlać

Kuchnia Pokoleń
Wytworna zakąska z selera 79

Plastry selera, zanurzone w cieście na bazie kefiru, smażone w głębokim tłuszczu, to znakomita przekąska  😊 Idealny  obiad czy kolacja, szczególnie dla zabieganych. Dzień wcześniej można seler ugotować, drugiego przygotować ciasto, szybką sałatkę z mieszanki sałat czy ulubionych warzyw, usmażyć i podać. Pysznie i ekspresowo, polecam 😇   Składniki:  -1 duża bulwa selera -sól -pieprz -cytryna -posiekana garść orzechów(...)włoskich -olej do smażenia Ciasto: 1 szklanka = 220 ml -1 szklanka kefiru -1/2 szklanki mąki tortowej -jajko -łyżka (o poj. 15 ml ) oleju  -sól, pieprz -szczypta gałki muszkatołowej Seler włożyć do garnka, zalać wodą do przykrycia, gotować do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości bulwy, u mnie zajęło to pół godziny. Można to sprawdzić wbijając nóż w bulwę

Kulinarne przemyslenia
Piegusek. 206

Dawno nie robiłam pieguska. Tak jakoś mi się przypomniało i musiałam  koniecznie zrobić. Pamiętam to ciasto z dzieciństwa. Bardzo je lubiłam i lubię  do dziś. Lubię ten strzelający między zębami mak :)  Piegusek, to ciasto babkowe z dodatkiem maku.  Jego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu.  Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować(...)dalej ucierać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę,  żeby składniki się połączyły.  Na koniec wsypać mak i zmiksować, żeby mak połączył się z ciastem.  Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 50 minut.  Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe

Agusiowe smakołyki
Przepisy na Tłusty Czwartek 170

dzień trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka, aby wiodło się w życiu. Wywodzi się on z tradycji pogańskich. W dawnych czasach świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Spożywano pączki z ciasta chlebowego, które były nadziewane słoniną, mięsem oraz ziołami. Biesiady toczyły się w towarzystwie wina oraz mocniejszych trunków. Tłuszcz stanowił wówczas symbol bogactwa, dlatego też kobiety o rubensowskich kształtach postrzegano jako(...)które żyją w dobrobycie i mogą wydać na świat zdrowe potomstwo. Pączki w wersji słodkiej zaczęły cieszyć podniebienia mieszkańców dworów w XVI wieku. Dopiero sto lat później ciasto przybrało lżejszą postać i bardziej apetyczny wygląd. Prawdopodobnie właśnie w XVII wieku zwyczaj przywędrował do Polski.  Pączek początkowo nadziewano orzechami lub migdałami, które wróżyły szczęście i dostatek. Tylko nieliczne osoby mogły

Via Gusto
Taratuszki, faworki na kefirze. 211

kroku. Wykonanie: Do miski wlać kefir, wbić jajko, dodać sól, pastę waniliową, cukier i sodę. Całość wymieszać. Do wymieszanych składników przesiać mąkę i wyrobić. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać rozpuszczone masło i kontynuować wyrabianie do momentu uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Wyrobione ciasto zostawić w misce, którą należy przykryć ściereczką i miskę odstawić na bok na 20 minut. Kiedy ciasto(...)odstoi dwadzieścia minut, podzielić je na dwie części i każdą z nich po kolei przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto wyrobić chwilę na stolnicy wrabiając w nie tylko tyle mąki aby przestało się ono kleić do rąk. Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Rozwałkowane ciasto podzielić radełkiem lub nożem na paski o wielkości

Pani M - kuchnia smakowita