ciasto - 162020 przepisów (strona:1877/10802)

Sernik na kruchym cieście 41

Witamy sernikiem na kruchym cieście. Z tym sernikiem wiąże się pewna historia, ale o tym później.       Składniki na ciasto:    -1/2 szklanki cukru pudru    -1,5 szklanki mąki    -10 dkg masła    -1 jajko    -szczypta soli    -płaska łyżeczka proszku do pieczenia    -wanilia(...)łyżeczka proszku do pieczenia    -można dodać rodzynki    -szczypta soli Mąkę łączymy z cukrem, odrobiną soli, wanilią, dodajemy masło i wszystko skruszamy. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Jeśli po zagnieceniu ciasto będzie kleiło się do rąk, dodajemy jeszcze troszkę mąki. Odcinamy 1/5 ciasta na paseczki a pozostałą część rozwałkowujemy na cienki placek. Ciastem wykładamy blaszkę a mniejszy

Maminek kulinarny
Ranking przepisów 2023! 45

Ranking przepisów 2023! Oto trzy najczęściej odwiedzane przez Was przepisy 2023 roku. Największe uznanie przypadło Malinowej księżniczce (ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia), na drugim miejscu znalazły się roladki z tortilli 3 w 1, a na trzecim szybkie racuszki jogurtowe. Cieszę się, że przepisy przypadły Wam do gustu i zapraszam po następne!         1. Malinowa księżniczka(...)kremem budyniowym Przepis tutaj (KLIK) Niebiańsko smaczne i mega efektowne ciasto bez pieczenia.   2. Roladki z tortilli 3w1 Przepis tutaj (KLIK) Pyszne i niezwykle efektowne przekąski, które z pewnością zrobią furorę na każdym przyjęciu!   3. Szybkie racuszki jogurtowe Przepis tutaj (KLIK) Puszyste, przepyszne i wprost ekspresowe w wykonaniu. Rumiane placuszki na jogurcie naturalnym wykonacie z zaledwie kilku podstawowych

Blog z Apetytem
Przepyszny sernik na bogato! 35

Sernik dacquise, to ciasto, które jest inspirowane słynnym deserem dacquise. Zaczynając od czekoladowego brownie na spodzie, przez puszysty sernik, po masę krówkową i chrupiącą bezę na wierzchu – to ciasto jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Nie mogę się oprzeć temu wyjątkowemu sernikowi, chociaż wiem, że jest on niezwykle kaloryczny. Jako miłośnik pieczenia serników , uwielbiam eksperymentować z różnymi smakami, ale tylko(...)wtedy, gdy wszystkie smaki idealnie się uzupełniają. Sernik dacquise jest doskonałym przykładem ciasta. Nie ma tu miejsca na przypadkowe połączenia – wszystko jest być perfekcyjnie dopasowane. Trzywarstowy sernik dacquise Jednym z najbardziej zachwycających elementów tego sernika jest czekoladowe brownie na spodzie. Jego bogaty smak i wilgotna konsystencja stanowią solidne fundamenty dla całego ciasta. Gdy wbijam widelcem w to miękkie

codojedzenia
Wegetariański Wellington 49

ryzykować, testować nowości zwłaszcza tych z gatunku trudnych, postawiłam na łatwiejszą wersję „Wellingtona” – tą wegetariańską, nadzianą warzywami oraz orzechami i pysznie zawiniętą w chrupiące i złociste ciasto francuskie. Mi to danie świetnie wpisuje się w świąteczny klimat – jest aromatyczne, idealnie podzielne, pięknie się prezentuje na stole i do tego przepysznie smakuje, najlepiej w akompaniamencie z domowej(...)Dijon lub innej kremowej 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 6 łyżek bułki tartej 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki wody lub mleka sojowego/owsianego szczypta kurkumy Do podania: galaretka żurawinowa z nutą pomarańczy   Farsz najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, aby dobrze schłodził się, związał i przegryzł

Smaczna Strona
Ciasteczka migdałowe 35

Chrupiące na zewnątrz, lekko ciągnące w środku. To wszystkie dzięki temu, że dodacie do nich białko. To idealny przepis jak zostaną Wam białka jajek, bo żółtek użyjecie do innego ciasta. Składniki na ciasteczka wystarczy wrzucić do misy robota i zagnieść przy użyciu końcówki typu hak. To naprawdę szybki proces. Ciasto po zagnieceniu będzie jeszcze nieco klejące, więc zanim zaczniesz dalej(...)robić ciasteczka migdałowe, konieczne będzie schłodzenie ciasta. Jak masz 30-40 minut czasu to możesz to robić w lodówce, ale ja czasem skracam ten proces i robię schładzanie w zamrażarce. To naprawdę świetny sposób. Później wystarczy już tylko rolować w dłoniach kulki, obtoczyć je w cukrze pudrze i upiec. Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie Lubisz robić ciasteczka przed Świętami

nietylkopasta.pl
Szwedzkie ciasteczka imbirowe 39

pamiętać o kilku sprawach. Do ciasteczek szwedzkich używamy tradycyjnie melasy, ale możecie zastąpić ją syropem daktylowym lub ewentualnie syropem klonowym - z dodatkiem klonowego zmieni się smak i kolor ciastek. Ciasto na ciasteczka imbirowe należy naprawdę cienko rozwałkować, inaczej mogą wyjść trochę za twarde. Przygotowane ciasteczka są smaczne zaraz po upieczeniu, ale z każdym kolejnym dniem stają się delikatniejsze i bardziej(...)pół godziny, by mieszanka wystygła. Przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dodać przyprawy i sól. Dodać jajko razem z wystudzoną mieszanką. Zmiksować całość do połączenia. Uformować kulę ciasta, lekko ją spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny lub do czasu aż klejące i miękkie ciasto stwardnieje i da się wałkować. Po tym czasie schłodzone

Lekcje w kuchni
Szybkie ciasteczka na oleju 36

ciasteczka świąteczne, do codziennej kawy, dla dzieci i na imprezę. Wiem, że nie wszyscy są fanami kruchych ciastek z cukrem, ponieważ dość często są to czasochłonne przepisy, w których ciasto trzeba dzielić, chłodzić i formować. Czy warto dla kilku lub kilkunastu ciastek? Nasze kruche ciasteczka w 15 minut są nieskończenie łatwiejsze, cudownie chrupiące i w dodatku bez grama masła! Zapraszamy(...)jeśli za dużo, będą bardzo twarde. Z podanych składników powinno wyjść ok. 20 ciasteczek. Jak zrobić szybkie ciasteczka? Pierwszym krokiem jest nagrzanie piekarnika do 180 °C. Kolejnym jest przygotowanie ciasta. W tym celu do miseczki wbij jako, wlej olej i dodaj cukier biały i cukier z wanilią. Wymieszaj dobrze trzepaczką. Następnie w dwóch trzech porcjach dodaj przesiane mąki i proszek

Kuchnia Na Wypasie
Paszteciki pół na pół ( z farszem mięsnym i grzybowym) 45

święta. Paszteciki spokojnie można przygotować wcześniej, po wystudzeniu zamrozić, a potem lekko rozmrozić i włożyć na chwilę do piekarnika, będą smakować jak świeżo upieczone. Polecam!     Składniki: Ciasto drożdżowe: 0,5kg mąki pszennej 1 szklanka mleka – 250ml 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 100ml oleju 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 białko jajka(...)być dobrze przyprawiony, lekko pikantny i mieć zwartą, lepką konsystencje *** *** Jeśli jest zbyt suchy dodajemy trochę więcej rosołu lub bulionu. Całość dokładnie mieszamy. Oba farsze odkładamy na później *** *** Przygotowujemy ciasto. Do ciepłego ale nie gorącego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz 2 łyżki mąki, mieszamy i odkładamy całość na około 10-15 minut *** *** Do miski wsypujemy resztę mąki, sól

Blog z Apetytem
Paszteciki z serem i pieczarkami 133

uzupełniają smak wigilijnego barszczu. Chrupiące, a w środku mięciutkie. Jak zrobić takie pyszne paszteciki!! Zapraszam do wypróbowania przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z serem i pieczarkami- Składniki: SKŁADNIKI NA CIASTO DO PASZTECIKÓW: 300 g mąki pszennej typ 650 300 g mąki pszennej tortowej typ 450 60 g masła 2 jajka rozmiar M 20 g świeżych drożdży 150 ml letniej wody(...)sera 1 średnia cebula olej rzepakowy do smażenia sól i pieprz do smaku DODATKOWO: mak, sezam lub zioła do posypania pasztecików 1 roztrzepane jajko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Przygotowujemy ciasto: – Letnie mleko mieszamy z letnią wodą. Drożdże kruszymy do miseczki i wlewamy połowę mleka wymieszanego z wodą. Do innej miski wsypujemy przesiane mąki sól oraz cukier. Drugą połowę mleka

Olcia gotuje!
Mikado 49

Dziś mam gratkę dla fanów miodowych ciast. Cieniutkie miodowo kakaowe placki przekładane kremem czekoladowym i obficie polane polewą czekoladową. Żeby nie było tak całkiem słodko, jedną warstwę przełożyłam dżemem porzeczkowym. Idealne na święta, na pewno nikt się nie oprze kawałkowi takie słodkiej rozpusty.  Przepis znalazłam w zeszycie u teściowej, podobno w domu rodzinnym mojego Męża gościło dość często(...)dzielę się z Wami przepisem tutaj.  Ponieważ placki wychodzą dość twarde, najlepiej jest upiec placki kilka dni wcześniej, a potem przełożyć masą budyniową i polać polewą.  Ciasto:   5 szklanek mąki 1 łyżeczka sody oczyszczanej   1 jajko 250 g masła (może być margaryna)  3 łyżki mleka   4 łyżki miodu   2 łyżki kakao

Cynamonowe szczęście
Piernik na śmietanie 38

szklanka cukru pudru 3-4 łyżki słodkiej śmietanki   *** Miękkie masło ucieramy z cukrem i miodem. Ciągle miksując dodajemy żółtka *** *** Dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Do ciasta przesiewamy mąkę wraz sodą i proszkiem do pieczenia *** *** Ponownie mieszamy *** *** Dodajemy kakao, przyprawę do piernika i cynamon *** *** Mieszamy *** *** Na koniec dokładamy białka jaj ubite na sztywno i ponownie mieszamy(...)połączenia składników *** *** Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 50 minut – do suchego patyczka *** *** Gdy ciasto całkowicie ostygnie, przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy dokładnie ze śmietanką *** *** Ciasto polewamy lukrem *** *** Kroimy gdy polewa całkowicie zastygnie (ja pokroiłam za szybko ;)) *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: Ciasta

Blog z Apetytem
Piernik podwójnie przekładany 39

Pyszny piernik przekładany dwoma masami - masą jabłkową oraz masą z kaszy manny :) Samo ciasto piernikowe jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a w trakcie studzenia piernika przygotowujemy obie masy do przełożenia, które też są banalnie proste. Tak więc nie jest to wcale skomplikowany wypiek, nawet jeżeli na taki wygląda :) Bardzo polecam, bo smakuje naprawdę wybornie. Nie pomijajcie oczywiście polewy(...)czekoladowej! Piernik i czekolada to przecież połączenie wręcz obowiązkowe :) Składniki na ciasto piernikowe : 320 g mąki pszennej tortowej 120 g masła 3 jajka, białka i żółtka osobno 165 g cukru trzcinowego 3 łyżki płynnego miodu 250 ml mleka 3 łyżki kakao 3 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Opowieści z piekarnika
Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, cukinią i fetą 36

Share Pinterest Print Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, cukinią i fetą , doprawiona ziołami prowansalskimi. W środku mięciutka, z wierzchu chrupiąca. To pomysł na pyszny wegetariański obiad lub ciepłą kolację. Ciasto filo ze szpinakiem zwinęłam w harmonijkę, gdzieniegdzie powciskałam plasterki cukinii i sera feta. Całość zalałam masą jajeczną i zapiekłam. Ciekawy pomysł i wart wypróbowania Składniki: 4 – 5 płatów(...)ciasta filo 1 cukinia (wąska) 200 g sera feta około 180 g świeżego szpinaku 300 g śmietany kremówki 30 % 3 jajka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Patelnię cienko posmarować oliwą i lekko zrumienić cukinie z obu stron. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek

Oryginalny smak