ciasto - 160969 przepisów (strona:1885/10732)

Racuchy drożdżowe ze śliwkami 163

mojej ulubionej starej książki kucharskiej. Niby na blogu mam coś swojego, ale chciałam skorzystać z przepisu z lat 70. Pomieszałam ze sobą wszystko co powinnam wymieszać i odstawiłam ciasto do wyrośnięcia. Po godzinie było dość rzadkie. Na początku chciałam dodać więcej mąki, ale stwierdziłam, że nie będę się wymądrzać, zostawię je w spokoju. Może jajka były za duże? Może wlałam(...)dużej misce) z dwoma łyżkami cukru. Do miski z jajkami przesiewamy mąkę. Dodajemy do tego resztę mleka, roztopione masło, zaczyn z drożdży, mieszamy wszystko aż do uzyskania gładkiego ciasta (ja ciasto ubijałam drewnianą pałką). Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Śliwki myjemy, drylujemy, kroimy na pół. I teraz w sumie

Kardamonovy
Murzynek z orzechami na kefirze. 86

Propozycja na weekend. Strasznie szybko ten czas ucieka. Dopiero był weekend  i już jest następny.... To ciasto piekłam w zeszłym tygodniu, ale dopiero zebrałam się,  żeby dodać przepis.  Miękki i wilgotny murzynek z dodatkiem orzechów  laskowych, oblany polewą czekoladową. Polewa to tylko śmietanką i czekolada  w tych samych ilościach. Odkąd ją odkryłam została moją ulubioną(...)piekarnika orzechy wysypać na ściereczkę, a następnie zwinąć ścierkę na kształt sakiewki i pocierać. Skórka się złuszczy i zostaną czyste orzechy. Kiedy orzechy są już gotowe, możemy przygotować ciasto.  Wszystkie składniki oprócz orzechów po kolei przełożyć do miski.  Zmiksować na jednolitą masę.  Garść orzechów zostawić do dekoracji. Resztę orzechów wsypać do miski  z ciastem i wymieszać

Agusiowe smakołyki
🍏🍎 Pyszne drożdżówki z jabłkiem - "grzebyki" 🍎🍏 59

Składniki: (szklanka 250 ml, z podanej porcji wyszło 12 sztuk) Rozczyn: Drożdże świeże 45 g Mleko 1/4 szklanki Cukier łyżka Mąka pszenna łyżka Ciasto: Mąka pszenna 500 g  Żółtka 3  Masło 100 g Cukier 1/2 szklanki Mleko 3/4 szklanki Dodatkowo: Jabłka 2 średnie Opcjonalnie cynamon + cukier  Przygotowanie: W miseczce przygotować rozczyń. Wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka, dodajemy(...)oraz masło do czasu, aż masło się rozpuści. Nie czekamy do zagotowania!. Do dużej miski wlewamy żółtka, dodajemy letnie mleko z cukrem i masłem, wyrośnięty rozczyn oraz mąkę. Zagniatamy ciasto do czasu, aż wszystkie składniki nam się połączą i ciasto zacznie odchodzić od rąk. ( razie konieczności podsypać odrobiną mąki). Wyrobione ciasto przekładamy do miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe

Kulinarne przygody
Najprostszy na świecie chlebek bananowy. 49

którzy mieli ochotę, ale nie mieli odwagi go zrobić do tej pory. Chlebek z tego przepisu zawsze wychodzi i nie ma w nim nic skomplikowanego. Najprostszy sposób na pyszne ciasto. Do zrobienia ciasta nie potrzeba miksera. Składniki: 3 duże banany + 1 do ozdoby szczypta soli 3 jajka 3/4 szklanki cukru 120 g rozpuszczonego masła 220 g mąki pszennej 1 łyżeczka(...)pomocą widelca. Do bananów dodać jajka, sol i wymieszać dobrze z cukrem. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec przesiać mąkę z sodą oczyszczoną. Ciasto delikatnie wymieszać do połączenia składników. Gotową masę przelać do formy, moja o wymiarach 12 x 31 cm. Może być standardowa keksówka. Na wierzchu ciasta ułożyć polówki banana. Ciasto piec w nagrzanym

Pani M - kuchnia smakowita
Drożdżówka z orzechami i miodem 95

który otrzymacie to miód prosto od pszczelarza bez cukru, leków i pestycydów! Wspierajmy polskich pszczelarzy i zachęcam do zakupów bo oprócz miodu znajdziecie jeszcze inne ciekawe produkty.  Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej typ 500 0,5 łyżeczki soli 70 g cukru 2 jajka 50 g masła 150 ml mleka 20 g drożdży świeżych Nadzienie: 100 g orzechów(...)odłożyć w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły pracować.  Mąkę przesiać do misy miksera dodać resztę cukru, jajka, sól, zaczyn drożdżowy, rozpuszczone letnie masło i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Miksujemy na wolnych obrotach około 15 minut. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę by ciasto

Ala piecze i gotuje
Naleśniki z kremem jaglanym i pomarańczami 66

naturalnych składników! Zawiera tylko naturalnie występujące cukry, znaczną ilość mikroelementów, acetylocholinę i witaminy z grupy B, A oraz C. Można wykorzystać go na wiele sposobów. Będzie świetnym dodatkiem do ciast, lodów, naleśników, fit deserów lub placuszków. Dobrze się też rozsmarowuje np. na kanapkach. Sklep SFD oferuje trzy smaki miodów kremowanych, z pomarańczą, maliną i z kakao. Warto zerknąć Osobiście jestem(...)łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy 2 łyżki miodu kremowanego z pomarańczą wyfiletowana pomarańcza do ozdoby Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeżeli używamy mineralnej wody gazowanej, dodajemy ją do ciasta przed samym smażeniem. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę mąki więcej. Patelnie teflonową rozgrzewamy (można ją delikatnie natłuścić) i wlewamy porcję

Oryginalny smak
Pizza cztery sery z pomidorkami koktajlowymi 63

fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki (pizza o średnicy 30 cm.): Zaczyn 10 g. świeżych drożdży 20 g. mąki pszennej 5 g. cukru 140 ml. lekko ciepłej wody Ciasto cały zaczyn 190 g. mąki pszennej 50 g. mąki krupczatki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatki 250 g. pomidorków koktajlowych 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)suszonego oregano sól, pieprz Składniki na zaczyn wymieszaj w misce i pozostaw na 20 minut. Do zaczynu wsyp mąkę pszenną i krupczatkę oraz sól. Dodaj oliwę i połącz składniki. Ciasto wyłóż na blat i zagniataj rękami przez 5-10 minut. Zrób z ciasta kulkę i włóż ją z powrotem do miski. Przykryj miskę ściereczką kuchenną i odstaw ciasto w ciepłe

Delicious Place
Tarta cytrynowe PTASIE MLECZKO (bez glutenu, białego cukru, laktozy, wegańskie) 55

Próbowaliście już cytrynowe Ptasie Mleczko? Bardzo lubimy takie orzeźwiające smaki a w połączeniu z czekoladą to już w ogóle kosmos 💛 Jeśli ktoś nie lubi przesłodzonych ciast to będzie wręcz zachwycony 👌      Składniki (21 cm śr.): Spód - 150g mąki kukurydzianej -40g skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego - 40g kakao - 50g słodu ryżowego/miodu - 40g ksylitolu - 30g oleju rzepakowego - kilka(...)Słód, ksylitol, wodę (6 łyżek) i olej podgrzać w garnuszku do połączenia tych składników (nie ma być zbyt gorące). 3. Mokre składniki wymieszać z suchymi i ugnieść tworząc zwarte ciasto. Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łączyć z innymi kawałkami ciasta podczas wylepiania tarty, dodać odrobinę gorącej (ok 2 łyżki) wody i znów je wyrobić. 4. Wyciąć

Candy Pandas
CIASTO Z RURKAMI 121

Przepis na ciasto z rurkami bez pieczenia. Ciasto jest lekkie i puszyste, doskonałe na deser, szybkie w przygotowaniu, a w konsystencji bardzo kremowe. Polecam. Jak wykonać takie ciasto z rurkami pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj za darmo kanał  RITA creative , a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   CIASTO Z RURKAMI SKŁADNIKI: *foremka(...)24x24 cm.  ( dostępna tutaj ) Ciasto: śmietanka kremówka 30% (600 ml.) serek mascarpone (500 g) cukier puder (4 łyżki) sok z cytryny (3 łyżki) rurki z kakaowym nadzieniem (około 300 g) herbatniki kakaowe ( 1 duże opakowanie = około 35 szt.) Polewa: czekolada mleczna (90 g) śmietanka kremówka (100 ml.) Potrzebne gadżety: miarka waga szpatułka mikser foremka 24x24cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE

RITA food channel
Błyskawiczne rogaliki bez drożdży 88

białego sera. Na twarożku?- zapytala Ela z zapchaną buzia.  Na jogurcie- odpowiedziałam- szybko połykając puszyste okruszki. Smakowite rogaliki i jak szybko gotowe! Bez długiego zagniatania i czekania, aż ciasto wyrośnie. Bez specjalnych procedur i składników. A nawet bez jajek, masła i drożdży. Znasz pewnie skomplikowane wypieki, z długim procesem przygotowania. A efekt jest niestety przeciętny. Dzisiejsze rogaliki to całkowite(...)olej( u mnie rzepakowy). Zagnieść razem i uformować kulę. 3.Prostokatną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni( termoobieg). 4. Stolnicę lekko posypać mąką. Ciasto rozwałkować na koło o grubości około 1 cm. Podzielić na 8 trójkątów ( tak jak dzielimy pizzę). Każdy z trójkatów odrobinę rozciągnąć i zwijać od podstawy, formując rogaliki. Końce rogalików pozostają proste

dolcevitainmykitchen
Koktajle deserowe z BlendyGo 2 (Nowy Blender Bezprzewodowy BlendyGo 2 - test i recenzja) 60

sprawdzi się nie tylko podczas przygotowania koktajli, ale również sosów (sosu ze świeżych pomidorów lub krojonych z puszki, sosu serowego, sosu czosnkowego), pesto (ze świeżych liści bazylii czy pietruszki), ciasta naleśnikowego i na pancakes oraz kremowych sorbetów z mrożonych owoców. I to wszystko można wykonać w dowolnym miejscu, bez dostępu do gniazdka elektrycznego. Urządzenie ładuje się za pomocą kabla

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis 53

dużej miski przekładamy mąkę, cukier, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę(...)wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość. Śliwki kroimy na ćwiartki, pozbawiamy pestek i przekładamy do miski. Posypujemy cukrem i mąką, mieszamy i odstawiamy. Kiedy ciasto drożdżowe wyrośnie, wyjmujemy je z miski, ręcznie krótko wyrabiamy, następnie dzielimy je na 2 równe części. Następnie każdą część dzielimy jeszcze

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto orzechowe z mascarpone i śliwkami 59

Ponownie śliwki.  W zasadzie ponowny jest tylko post z nimi w roli głównej.  Polecane dziś ciasto upiekłam przed miesiącem,  było debiutem tegorocznego sezonu śliwkowego. Przepis czekał na publikację, ja zrobiłam sobie wakacje. Daleko, ciepło, laptop został w domu. Nad wartością nieocenioną takich chwil  nie będę się rozwodzić, zbyt oczywiste :) Tak więc wracam do tego oto debiutanta(...)orzechowym charakterem. Miękkie, wilgotne, intensywne w smaku ciasto,  na nim warstwa waniliowego mascarpone.  Górę wykańcza maślana kruszonka z wyczuwalną nutą cynamonową. Działkowe, stare, często ignorujące sezon owocowania śliwy  - w tym roku z nawiązką nadrobiły minione, skąpe lata. Ich szaleństwo przełożyło się zatem na dwa garnki powideł  i kilka kilogramów owoców, rozdanych ochotnikom  gotowym do walki

Kronika Piekarnika
Kluski śląskie (przepis tradycyjny) 161

600g ugotowanych ziemniaków oraz 120g mąki ziemniaczanej, ale zalecam opisaną metodę proporcji 4 części ziemniaków do 1 porcji mąki. Różne gatunki ziemniaków mają inną gramaturę . Dodatek żółtka sprawia, że ciasto na kluski jest zwarte i nie trzeba dodawać większej ilości mąki ziemniaczanej, przez którą kluski śląskie mogą być gumiaste. Całość zagniatam na sprężyste i jednolite ciasto . Jeśli ciasto się klei(...)dodaję odrobinę mąki ziemniaczanej. Formuje kulę ciasta. Z kuli odrywam kawałek ciasta i formuję w dłoniach kulkę o wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczam i za pomocą palca robię w środku dziurkę . Odkładam na blacie kuchennym podsypanym małą ilością mąki i przykrywam czystą ściereczką bawełnianą, aby nie obeschły. W międzyczasie zagotowuję w garnku osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszam ogień

Ania gotuje