ciasto - 162020 przepisów (strona:1889/10802)

Migdałowo - orkiszowy placek z kruszonką 37

dobre. Nie uciekajmy przed pokusą wyglądania poza logiczny stan rzeczy. Ryzykujmy, chyba warto. Absolutnie nielogicznie rozpoczynając mój dzisiejszy post,  polecam Wam rewelacyjne migdałowe, miękkie, delikatne ciasto.  Szybkie, nieskomplikowane, ale też niebanalne - smak zaskakuje tych,  którzy nieświadomi składników wykorzystanych do wypieku. Składniki: proporcje na blaszkę o rozmiarach 20 cm / 20 cm 80   gram miękkiego masła 100 gram(...)słodkie jabłko - obrane i pokrojone w drobną kosteczkę Wykonanie: Proponuję rozpocząć od przygotowania kruszonki - masło, cukier, sól i mąkę   wkładamy do miseczki, rozcieramy palcami do powstania grudek ciasta. Jabłko - obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę,  opcjonalnie możemy dodać do niego troszkę cukru waniliowego lub cynamonu. Przygotowujemy ciasto - miękkie masło wkładamy do miski,  wsypujemy cukier, cukier

Kronika Piekarnika
Pierogi z pysznym nadzieniem 50

pamiętać, że nie powinno ono być zbyt zwarte ale też zbyt rzadkie. Wiadomo nikt nie lubi jak podczas gotowania pierogów wypływa z nich nadzienie. Oczywiście ważne jest również przygotowanie ciasta na pierogi. Typowe polskie pierogi to pierogi przyrządzone z ciasta, ukręconego z pszennej mąki i jajka z dodatkiem wrzątku. Tak przyrządzone ciasto na pierogi bardzo łatwo się wałkuje(...)kiedy władam maszynką do krojenia makaronu, używam jej zawsze do wałkowania. Nieważne czy przyrządzam nietypowe ciasto na pierogi , tradycyjne polskie pierogi , czy ravioli . Zawsze korzystam z maszynki do makaronu. Farsz na pierogi można przyrządzić na mnóstwo sposobów. Uwielbiam pierogi z groszkiem . Przyrządzam pierogi z bobem . W sezonie na jagody gotuję pierogi z jagodami . Tym razem wypróbowałam nadzienie do pierogów

codojedzenia
Tarta z jabłkami, orzechami i kruszonką. 59

Kruche ciasto wypełnione jabłkami, a na wierzchu orzechy i kruszonka.  Oto pyszna tarta.  Idealna dla gości, lub kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego.   Nie jest trudna w wykonaniu. Jeśli macie gotowy mus jabłkowy w słoiku, to zrobicie  ją jeszcze szybciej. Bardzo polecam, jest na prawdę pyszna.  Składniki: 200 g. mąki pszennej tortowej(...)pszennej 50 g. cukru  Wykonanie: Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder. Dodać pokrojone masło  i posiekać nożem.  Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciastoCiasto możecie też zagnieść mikserem z hakami, lub robotem.  Kiedy ciasto będzie zwarte, uformować z niego kulę i zawinąć  ją w folię spożywczą.  Następnie schłodzić

Agusiowe smakołyki
Pierniczki marchewkowe – przepis krok po kroku 46

temacie świątecznych wypieków. W tym roku postanowiłam nieco poeksperymentować i oprócz tradycyjnych pierniczków, (na które przepis znajdziecie TUTAJ ) upiec również takie z dodatkiem marchewki Oczywiście, nie jest to typowe ciasto marchewkowe, a zmodyfikowana receptura na tradycyjne pierniczki. Dzięki marchewce, pierniczki są miększe od tych tradycyjnych, więc nie muszą długo leżeć, żeby zmięknąć Z podanych proporcji, wyszło mi prawie 3 pełne(...)podgrzewamy, po czym odstawiamy do przestudzenia. 5. Do przestudzonej mieszanki, dodajemy jajko oraz śmietanę i wszystko razem mieszamy, do połączenia składników. 6. Następnie dodajemy mąki oraz sodę i wyrabiamy ciasto – najpierw łyżką, a później rękami. 7. Tak przygotowane ciasto, wkładamy do lodówki na około 20 minut. Ciasto przed włożeniem do lodówki może być lekko klejące. 8. Po tym czasie, rozgrzewamy

Okiem Blondynki by McBlondi
Piernik czekoladowy 46

Piernik czekoladowy. Pyszne ciasto czekoladowo-piernikowe. Piernik czekoladowy Witam się z Wami pysznym i szybkim ciastem. U mnie gościło na Święta, ale zapewniam, że będzie się u Was pojawiać nie tylko od święta, ale również w chwilach, kiedy będziecie potrzebowali zjeść coś słodkiego, zabrać coś ze sobą w podróż, czy włożyć małe co nieco dzieciom do śniadaniówek.  Piernik czekoladowy(...)Piernik czekoladowy Piernik czekoladowy Piernik czekoladowy Piernik czekoladowy to ciasto niezwykłe, mocno podzielne i pyszne. Dodam, że bardzo proste do wykonania. Zrobiłam je z filmu od Przepisy Joli i zdradzę, że można się nim zajadać bez końca, modyfikować składniki i formę do pieczenia.  Piernik czekoladowy Składniki na piernik czekoladowy: - 4 łyżki majonezu - 2 łyżki powideł śliwkowych  - 2 jaja

Z Kuchni Do Kuchni
Parówki w cieście 60

Jako przekąskę polecam Wam parówki w cieście drożdżowym. Bardzo pyszne. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, ale smaczne są również zimne. Nadają się też do odgrzania. Podajemy z dowolnym ulubionym ketchupem. Takie parówki można przygotować na różne imprezy, ciepłą kolację czy zabrać ze sobą do pracy czy szkoły, a w sezonie letnim na piknik. Bardzo polecam.     Potrzebujemy(...)ciasto: 25 dag mąki pszennej 2 dag świeżych drożdży 1 łyżka ciepłego mleka 2 łyżki śmietany 12 % lub 18 % 1 łyżeczka cukru  1 jajko 1 łyżka oleju sól do smaku ( około pół łyżeczki, takiej małej )  Dodatkowo: około 10 parówek ( 30 dag ) mąka pszenna do posypania stolnicy dowolny ketchup do podania   Wykonanie pysznych parówek w cieście: 1 Ciasto

Izabelawkuchni
Szybkie przekąski z ciasta francuskiego 76

Ciasto francuskie to świetna baza do tworzenia pysznych przekąsek na imprezy. Można nadawać mu dowolną formę, a co najważniejsze, urozmaicać ją smakowo, dodając za każdym razem inne nadzienie. Poniżej mamy dla Was kilka pysznych inspiracji na przekąski z ciasta francuskiego , które staną się hitem każdej Twojej imprezy! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEKĄSKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 1. Szybkie pierożki kebabowe przepis(...)przepis na: Kulinarne Cuda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Mini zapiekanki przepis na: Prosta Kuchnia 4. Parówkowe przeplatańce przepis na: Przepiski 5. Paluchy z serem przepis na: Kulinarne Przeboje 6. Ciasto francuskie ze szpinakiem przepis na: Całkiem Smaczne Życie 7. Cynamonowe ciastka przepis na: Smaki na Talerzu 8. Roladki z pieczarkami i serem przepis na: Słodka Strona 9. Świderki przepis

BabskiePorady.pl - Przepisy
Kiełbaski pieczone w cieście francuskim 75

talerza, co dobrze wróży. Ogólnie wszystko wyszło naprawdę smaczne i w miarę urodziwe, ale zastanawiam się czy ta przekąska nie będzie smaczniejsza, gdy owinie się ją większą ilością ciasta francuskiego. Musicie popróbować, możecie je szczelnie owinąć lub odrobinę bardziej niż ja to zrobiłam. A, i jeszcze jedno. Wielkość kiełbasek. Szukaliśmy raczej małych, właściwie najmniejszych jak się da. I klasycznie(...)Następną wersje zrobię jednak chyba z jeszcze mniejszymi kąskami. Takie 3-4 centymetrowymi będą ok. I owinę je prawie całe. Z resztek, które mi zostały z dzisiejszych kiełbasek w cieście francuskim, wyszły fajnej wielkości maluchy. My mówi, że w sumie obie wersje mu smakują, mi zdecydowanie bardziej przypadły do gustu te mniejsze. Co będzie pasowało do dzisiejszej przystawki? Różnego rodzaju

Kardamonovy
Migdałowe rogaliki 47

białko dodatkowo 1 białko 50 g płatków migdałowych 100 g kuwerury Wykonanie: 1. Masę marcepanową, mielone migdały, sok z cytryny, puder cukier i jedno białko zagnieść na elastyczne ciasto. Ciasto mocno się klei, najlepiej jest zostawić je na noc w lodówce. 2. Nastepnego dnia lekko zwilżonymi w wodzie rekami( lub w rękawiczkach)brać małe kulki prawie wielkości orzecha włoskiego(...)bardzo polecam: 1. Alpejski chlebek, czyli lekko piernikowe, kruche ciasteczka. Jak dla mnie to jeden z najlepszych przepisów na blogu. Bardzo, bardzo je Wam polecam. Połączenie korzennego, lekko czekoladowego ciasta z cytrynowym lukrem- po prostu bajka! Możesz już zapomnieć inne przepisy na ciasteczka :) 2. Czekoladowe ciasteczka z karmelem cudowne, przepyszne, prawdziwe klejnoty. Nawet jeśli nie jesteś fanem kakao, ten smak

dolcevitainmykitchen
Pierogi z kapustą i grzybami – sprawdzony przepis 57

Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie, które można podać na wigilijnym stole czy na zwykły codzienny obiad. Świetnie smakują okraszone cebulą i z kubkiem czerwonego barszczu. Ciasto jest mięciutkie, a farsz po prostu pyszny. Ulepionych pierogów nie trzeba gotować od razu, można je zamrozić na później. Można również zamrozić ugotowane pierogi, a potem odmrozić je i odgrzać(...)parze lub odsmażyć na maśle.   Składniki na pierogi z kapustą i grzybami (około 40 sztuk): Ciasto: 350 g mąki pszennej (typ 450) 225 ml gorącej wody łyżka oleju płaska łyżeczka soli   Farsz: 400 g kapusty kiszonej niewielka cebula 25 g grzybów suszonych 150 g pieczarek sól, pieprz po 2-3 ziarna ziela angielskiego i liści laurowych   Przygotowanie

e-PrzepisyKulinarne
Vanillekipferl – waniliowe półksiężyce 64

wywodzące się z Austrii, ale popularne także w Niemczech, Szwajcarii, na Węgrzech oraz w Polsce ciasteczka migdałowe . Ciasteczka te robi się z mąki, cukru, tłuszczu, wanilii i mielonych migdałów. Ciasto po wyrobieniu formowane jest w kształt półksiężyca, a po upieczeniu ciasteczka intensywnie oprószane się cukrem pudrem. Waniliowe półksiężyce są chętnie wypiekanymi ciastkami w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Upieczone ciasteczka(...)oraz cukier puder, dodać miękkie masło, cukier waniliowy, sól, mielone migdały oraz ziarna zeskrobane z laski wanilii. Wyrabiać przez 3-4 minuty, po czym dodać żółta i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na cztery części, na raz pracować tylko nad jedną z nich, a pozostałe trzymać

MeCooks
Sernik z pomarańczami. 51

smaczne. Sernik jest wilgotny i wyjątkowo smaczny. Pełen smaku i o bardzo atrakcyjnym kolorze. W brew pozorom jest bardzo łatwy do zrobienia. Bardzo go Wam polecam. Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 175 g masła 1 żółtko szczypta soli Masa serowa: 750 g twarogu tłustego 100 ml śmietanki 18% 150 g cukru pudru(...)duża pomarańcza Dodatkowo: 3 pomarańcze 1 mandarynka opcjonalnie kilka owoców miechunki cukier puder do posypania Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku Wykonanie: Zrobić kruche ciasto: Do miski przesiać mąke, dodać do niej pozostałe składniki i szybko wyrobić na gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. W międzyczasie

Pani M - kuchnia smakowita
KETO PIERNIK CZEKOLADOWY (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) 59

Oceń ten przepis Rewelacyjny keto piernik czekoladowy to kolejna propozycja na świąteczne ciacho, które z pewnością Wam zasmakuje! Mocno czekoladowe, a zarazem mocno piernikowe ciasto przełożone dżemem bez cukru. Fantastycznie pachnący przyprawami korzennymi i czekoladą. Mięciutki, puszysty, delikatny w smaku i bardzo aromatyczny! Przepis powstał jako drobna wariacja receptury na lubiane przez Was bardzo czekoladowe ciasto i z pewnością również(...)momentu aż masa będzie gładka i puszysta. Następnie dodać mąkę bambusową, przyprawę do piernika oraz rozpuszczoną masę czekoladową. Całość przełożyć do ubitej piany i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Następnie ciasto przelać do formy i wstawić do rozgrzanego na 160° C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180° C i piec przez kolejne 20 minut. Można sprawdzić

Ola la LCHF
To pierogi czy pierniczki? Pierniczki jak alpejskie, nadziewane i wyglądające jak pierogi! 61

Wlewam wystygnięty miód z masłem i przyprawami. Dokładnie mieszam, aż wszystkie składniki idealnie się połączą. Miskę zawijam w folię i wstawiam do lodówki na przynajmniej 12 godzin, by zgęstniało. Ciasto może zostać w lodówce kilka dni, nie musisz piec następnego dnia. Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielę na porcje. Podsypuję mąką i rozwałkowuję na grubość ciasta do pierogów - jeśli robię(...)pierniczki nadziewane. Na pierniczki bez nadzienia ciasto powinno być dwukrotnie grubsze.  Wycięte kółka układam na natłuszczonej foremce do pierogów, dodaję marmoladę i zamykam. Gotowe "pierogi" układam na blaszce. Przed upieczeniem smaruję rozmąconym białkiem. Piekarnik ustawiam na termoobieg i nagrzewam do 180C stopni. Pierniczki jak pierogi (nadziewane) piekę 12 minut, pierniczki bez nadzienia (po prostu wycięte wzory) 7-8 minut

Gotowanie i blogowanie