Szybkie ciasto z owocami można znaleźć w sieci pod różnymi nazwami: ,, Ciasto leniwej synowej'', Ciasto łyżką mieszane ;) Ja swoje tak nazwałam i zrobiłam bez kruszonki :) To ciasto ma wiele zalet: szybkie- zrobienie to ok 10 minut, zawsze wychodzi i jest pyszne. Polecam :) SKŁADNIKI: SUCHE: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru łyżka(...)pomocą łyżki lub widelca tylko do połączenia składników. Nagrzewamy piekarnik na 180 st. C- góra dół. Blachę o wym. 25/ 20 cm (lub zbliżoną) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, układamy owoce i pieczemy ok 1 godzinki. Najlepiej sobie sprawdzić drewnianym patyczkiem. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) INNE SZYBKIE PRZEPISY: 1. CIASTO JADĄ GOŚCIE
Pani na desersię jesień? Na pierwszą myśl przychodzą mi jabłka, gruszki otulone cynamonowym aromatem. Jesień pachnie cynamonem i szarlotką. Przygotowałam przepis na bardzo prostą tartę na bazie sera twarogowego, samo bazowe ciasto składa się z zaledwie 4 składników. Rustykalna tarta nadziewana farszem owocowym z jabłek i gruszek pokrojonych w drobną kostkę, oczywiście z dodatkiem cynamonowego cukru. Do takiego słodkiego wypieku idealnie sprawdzi(...)przełóż do miski. Zagnieć dłonią aż uzyskasz jednolitą masę. Uformuj w kulkę, włóż do woreczka foliowego i wstaw do lodówki na 1 godzinę aż masa schłodzi się i stężeje. Ciasto wyłóż na papier do pieczenia i rozwałkuj na grubość około 3mm tworząc okrąg. Jabłko i gruszkę obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Zasyp cukrem i cynamonem, dokładnie wymieszaj
ProstePesto.plCiasto migdałowa krówka to bardzo proste ciasto bez pieczenia. Można je przygotować bez użycia piekarnika. Artykuł Ciasto migdałowa krówka pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudaherbatników 120 – 140 g masła, roztopionego 2 łyżki kakao wykonanie: Herbatniki rozdrabniamy np. miksując w kielichu blendera. Następnie dodajemy kakao oraz masło i mieszamy, aż „ciasto” będzie miała konsystencję mokrego piasku. Gotowym „ciastem” wykładamy dno tortownicy (ok. 22cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia oraz dodatkowo folią spożywczą) i dociskamy np. dnem szklanki. składniki na część
Domowy Smak JedzeniaZaletą tych bułek jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Przygotowujemy składniki, mieszamy, zagniatamy ciasto, formujemy bułki, pieczemy, studzimy i gotowe. Można je nawet upiec rano na śniadanie, a potem zabrać ze sobą do pracy czy zapakować dziecku do śniadaniówki. Pewnie większość osób zna te bułki na jogurcie. Ja swoje wzbogaciłam o płatki błyskawiczne, a mianowicie dodałam owsiane i jaglane(...)Wyszły bardzo pyszne z bardzo chrupiącą skórką. Bardzo polecam. Upieczcie takie. Udanych wypieków. Potrzebujemy: Na ciasto: 30 dag mąki tortowej 5 dag płatków owsianych błyskawicznych ( u mnie płatki od KUPIEC ) 5 dag płatków jaglanych błyskawicznych 1 mała łyżeczka soli pół łyżeczki sody oczyszczonej 40 dag jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju Dodatkowo: mąka pszenna do podsypania stolnicy
IzabelawkuchniBardzo smaczne ciasto z jabłkami i bezą. Idealne na małą słodką przekąskę. JABŁKA : 1,3 jabłek - waga po obraniu 1 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej CIASTO : 200 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 5 żółtek 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki(...)nasiennych. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i prużymy do miękkości. Następnie pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Odkładamy je aby trochę ostygły. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie dzielimy je na większą i mniejszą połówkę. Blaszkę o rozmiarze 25/30 cm wykładamy papierem do pieczenia, na to rozkładamy większą cześć ciasta i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy około
Kulinarne Fantazje Mariolilubi sernika? Dziś chcę się z Wami podzielić kolejną wersją pysznego sernika gotowanego. Tym razem na kakaowym, delikatnym biszkopcie i z pianka kawową. Jest to przepyszne ciasto, idealne na każdą okazję łatwe i rewelacyjne w smaku. Zdecydowanie jedno z moich ulubionych. Zapraszam Zapraszam też na film z jego wykonaniem krok po kroku SKŁADNIKI Blaszka ok 25x35cm używam szklanki 250ml BISZKOPT(...)gorąca wodą i odkładamy do przestudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy kawę i miksujemy. Miksując dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy do połączenia i wykładamy na ciasto, wyrównujemy i posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc i gotowe. Ciasto przepięknie wygląda, pięknie się kroi, jest po prostu wspaniałe Połączenie kawy z serową masą i delikatnym
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokulodami, to jednak brownie, z czasem okazało się jej godnym substytutem. Teraz zagościł na stałe w mojej książce kucharskiej. Niektóre wersje brownie nie zawierają proszku do pieczenia, przez co ciasto jest zbite, ale i bardziej mokre. Przypomina ciasto z zakalcem, jednak tutaj ten efekt jest zamierzony. Ja, robiąc brownie, dodaje odrobinę proszku do pieczenia. Dzięki temu ciasto jest bardziej puszyste(...)dodaniu mąki dokładnie, delikatnie mieszając. Mieszamy nie zbyt długo, tylko do połączenia składników. Przełóż masę do przygotowanej formy. Piecz w piekarniku na środkowej półce, ok 25-30min. Ciasto będzie gotowe, gdy na wierzchu utworzy się skorupka, a środek będzie jeszcze miękki. Po wyjęciu z piekarnika, odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy aż ciasto ostygnie. Notes Brownie czekoladowe świetnie smakuje
SmartBake.pljednego ciągle wracam. Prosty i niezawodny biszkopt. Bardzo lubię piec biszkopty… ciekawe czy wy też? Nie wiem co bardziej mnie kręci, czy ubijana piana z białek, czy widok ciasta rosnącego w piekarniku. Chyba jedno i drugie. Biszkopt kakaowy (tradycyjny) rośnie dzięki pęcherzykom powietrza zamkniętym w pianie z białek . O tym rozpisywałam się już pisząc przepis na biszkopt waniliowy. Również(...)dziale porad znajdziesz wiele artykułów opisujących „ Dlaczego ciasto rośnie? „. Dlaczego ciasto rośnie? Jak ubijać pianę z białek? – Aspekt chemiczny. Biszkopt Waniliowy – Tradycyjny. Problematyczny Biszkopt. – Co może pójść nie tak? Co zrobić, aby biszkopt kakaowy wyrósł, tak jak zwykły? Jest jedna sztuczka, którą zdradziła mi ciocia, dzięki której biszkopt wyrasta nam „pod niebo” . Całkiem
SmartBake.plProste smaki zawsze sprawdzają się idealnie, dlatego dziś z takim właśnie przepisem przychodzę do Was. Kruche ciasto, beza z płatkami migdałów i bita śmietana w której zanurzone są borówki - naprawdę banalne połączenie ale uwierzcie mi smakowało po prostu obłędnie. Kruchość ciasta, przyjemne chrupanie migdałowych płatków i słodycz śmietany przełamana owocami, tak niewiele trzeba, by cieszyć się efektownym deserem. Ciasto(...)kruche: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce przez co najmniej 30 minut. Dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie bardziej kruche Beza: 5 białek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka
Cynamonowe szczęściekilka tygodni. Po tym czasie trzeba przecedzić płyn, dodać cukier i znów pozostawić w ciemnym miejscu na pewien czas. Domowe nalewki sprawdzą się pite samodzielnie albo jako dodatek do ciast i deserów. Ich przygotowanie będzie łatwiejsze, jeśli zaopatrzysz się w takie akcesoria do kuchni jak drylownice, karafki czy szklane butelki o różnej pojemności. Sposoby na wykorzystanie warzyw Co można przygotować
Kuchnia MagdaLenyognia, wlewamy mleko i mieszamy *** *** Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, sól, jajko oraz jeszcze ciepłe masło z mlekiem. Mieszamy najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste *** *** Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Po tym czasie(...)ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę na stolnicy podsypanej mąką *** *** Gotowe ciasto dzielimy na 4 części *** *** Każdą część rozwałkujemy na kształt koła *** *** Koło dzielimy na 8 trójkątów *** *** Na szerszym brzegu każdego trójkąta układamy pełną łyżeczkę jagód (jeśli używamy mrożonych jagód należy je wcześniej odmrozić na sitku) i posypujemy cukrem (ok pół łyżeczki na każdy rogalik) *** *** Trójkąty zwijamy zaczynając od szerszego brzegu
Blog z ApetytemBabka bananowa z likierem kawowym to świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Dodatek likieru kawowego doskonale urozmaica smak i delikatnie „tuszuje” bananową dominację w cieście, która nie wszystkim odpowiada Babka jest naprawdę wciągająca. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 115 g masła ½ szklanki cukru 2 jajka 160 g (2 niewielkie sztuki) dojrzałych bananów 60 ml likieru kawowego 1 płaska łyżeczka sodki(...)cukru i jajek. Miksuję. Następnie wlewam likier kawowy i całość miksuję. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, sodką i solą i dodaję do masy. Całość mieszam łopatką. Gotowe ciasto wylewam do keksówki 12x25cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut do suchego patyczka. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam babkę jeszcze
Słodki sentymentKiedyś ciasto było murzynkiem dziś jest ciastem kakaowym. Podaję dziś obie nazwy aby mieć rozeznanie. Ciasto pieczone na piwie smakuje obłędnie, piwo tutaj dodane nie ma na celu upić zjadających ale podnieść ciasto aby było jeszcze bardziej puszyste. Kawałek tego pysznego ciasta to przysłowiowe "niebo w gębie", spróbujcie. Murzynek na piwie - ciasto kakaowe na piwie - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCiasto śnieżny puch z jeżynami Ciasto śnieżny puch z jeżynami, zwany też łabędzim puchem, to jedno z moich lubionych ciast bez pieczenia. Robię je głównie latem, bo wtedy takie ciasta najbardziej nam smakują, ale zimą też czasami pojawiają się na naszym słodkim stole. Przygotowuję je z różnymi owocami, a tym razem padło na jeżyny, bo moje krzaczki pięknie owocują(...)właśnie po nie. Serdecznie polecam Ci ten patent, mocno ułatwia życie i zaoszczędza czas. Kulinarne inspiracje na inne śnieżne puchy Na blogu znajdziesz również inne przepisy na śnieżny puch Ciasto śnieżny puch z granatem Ciasto śnieżny puch z limonką Profil na Instagramie Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/ . Zaobserwuj moje
Kulinarne przygody Gatity