ciasto - 162020 przepisów (strona:1879/10802)

Sernik Królewski 41

Tradycyjny sernik królewski na kakaowym, kruchym cieście. Przepis na to ciacho dostałam od koleżanki:)  Sernik bardzo długo zachowuje świeżość, więc spokojnie możecie go upiec kilka dni przed świętami.  Składniki blaszka 23/33: ciasto: mąka pszenna 600 g, kakao 7 łyżek, masło 450 g, cukier 200 g, żółtka 3 szt, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, masa serowa: twaróg dwukrotnie mielony(...)jajka 8 szt, cukier 230 g, budyń śmietankowy lub waniliowy 60 g, masło 150 g, skórka starta z jednej dużej cytryny, Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Składniki ciasta zagnieść i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Masa serowa: Jajka ubić z cukrem. Następnie dodać rozpuszczone

kulinarne odsłony pati
Ciasto francuskie z serem cheddar, jajkiem sadzonym i boczkiem 157

Niby pizza z ciasta francuskiego z serem, jajkiem sadzonym i boczkiem. Jest to prosty i całkiem smaczny pomysł na śniadanie lub kolację. Najlepiej smakuje na świeżo, tuż po przygotowaniu. Po całonocnym schłodzeniu w lodówce, kiedy ciasto nabiera nieco wilgoci też jest ok. Natomiast najmniej smaczne jest moim zdaniem w tej fazie pośredniej, krótko po przestudzeniu 1 op. ciasta francuskiego(...)jajek tarty ser cheddar 100 g surowego boczku (cienkie plastry) sól, pieprz Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i przenosimy wraz z papierem na blaszkę z wyposażenia piekarnika. Pieczemy przez kilka minut, aż ciasto się zarumieni i nieco podniesie. Następnie ciasto wyjmujemy z piekarnika, posypujemy tartym serem cheddar. Wybijamy jajka, oprószamy je szczyptą soli i pieprzu. Rozkładamy pokrojony

Smaki Na Talerzu
Keks z bakaliami – przepis i sekrety wielkanocnego częstowania 35

Rozpuść masło i pozostaw je do ostygnięcia. Przesiej mąki razem z proszkiem do pieczenia, aby pozbyć się grudek. Bakalie można posiekać na mniejsze kawałki, aby równomiernie rozprowadziły się w cieście. 2. ubijanie jajek i cukru: W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj ostudzone masło oraz esencję waniliową. Całość dokładnie wymieszaj. 3. dodawanie mąki i bakalii: Stopniowo(...)dodawaj przesianą mąkę do miski z masą jajeczną. Mieszaj delikatnie do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie wsyp bakalie i ponownie wymieszaj. 4. pieczenie: Ciasto przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut, aż keks nabierze złocistego koloru i będzie suchy w środku. Możesz sprawdzić gotowość, wbijając w keks

Ania i Marcin gotują
Makowe ślimaczki 32

Pięknie pachną i rozchodzą się jeszcze cieplutkie. Przepis na makowe ślimaczki nie jest trudny i nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Polecam upiec. MAKOWE ŚLIMACZKI PRZEPIS Składniki / ok. 20 sztuk Ciasto 2 szklanki mąki 80 g cukru 2 żółtka 125 g masła 2 łyżki śmietanki 30% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo 1 puszka masy(...)makowej 1 żółtko do posmarowania Przygotowanie 1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki do schłodzenia. 2. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Smarujemy masą makową i całość zwijamy w roladę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy

Alle Dobre!
Szarlotka na biszkoptach bez pieczenia 1647

Szarlotka na biszkoptach to pyszne ciasto bez pieczenia, które koniecznie trzeba wypróbować. Smakuje obłędnie i pięknie prezentuje się na talerzu. Ciasto składa się z podłużnych biszkoptów przełożonych prażonymi jabłkami z dodatkiem galaretki, masą śmietankową i “kruszonki” z ciasteczek zbożowych. Przepis na szarlotkę bez pieczenia na biszkoptach jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Deser idealnie sprawdzi się(...)sztywny krem z dodatkiem cukru pudru wymieszanego ze śmietan-fixem. Wyłożyć na jabłka. 7. Ciasteczka zbożowe pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną “kruszonką” posypać ciasto. 8. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 9. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem na szarlotkę

Przepiski.pl
Makowiec japoński z kremem 337

Makowiec japoński z kremem czekoladowy to mocno wilgotne ciasto, które idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Makowiec przygotowany jest z suchego maku, który gotuje się w mleka, następnie mieli w maszynce do mięsa. Można to również zrobić za pomocą blendera. Ten pyszny makowiec z jabłkami i kremem czekoladowy jest bardzo zbity, ciężki i treściwy. To makowiec z prawdziwego zdarzenia(...)jest dużo smaczniejszy. Przepis na makowiec japoński wbrew pozorom jest bardzo prosty. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą znajdziecie poniżej. Miłego pieczenia! MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KREMEM – PRZEPIS Składniki CIASTO MAKOWE 8 jaj 400 g maku 200 g kaszy manny 4 jabłka 200 g masła 250 g cukru pudru 500 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 garści rodzynek

Alle Dobre!
Jak zrobić dobre kopytka: pyszne kopytka z ziemniaków na obiad 30

wodzie aż będą miękkie. Obrane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub tłuczemy na gładką masę. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajko i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałek o średnicy około 2 cm. Wałek kroimy na małe kawałki, formując kopytka. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Gotowe kopytka podajemy(...)składniki były świeże i wysokiej jakości. Wybierając ziemniaki, zwróć uwagę na ich gatunek – najlepsze do kopytek są ziemniaki mączyste. Proporcje składników są kluczowe dla uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta, dlatego warto trzymać się podanych wyżej proporcji. W trakcie formowania kopytek możesz lekko posypać stolnicę mąką, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Faqs: najczęściej zadawane pytania o kopytka z ziemniaków

Ania i Marcin gotują
Piadina przepis: tradycyjna włoska placka na stół 30

gustu! Piada przepis – przygotowanie Teraz przejdziemy do krok po kroku przepisu na piadinę: W dużej misce połącz mąkę i sól. Następnie dodaj oliwę z oliwek i wodę. Zagniataj ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Podziel ciasto na małe kulki o wielkości piłki golfowej. Każdą kulę rozwałkuj na cienki placek o średnicy około 20 centymetrów(...)można nadziewać ulubionymi składnikami i składać na pół. Piadina sfogliata – wariant piadiny Poza klasyczną piadiną istnieje również wersja zwaną „piadina sfogliata”. Jest to odmiana, w której ciasto jest cienkie jak papier. Aby przygotować piadinę sfogliatę, użyjemy troszkę innych składników: Mąka pszeniczna – 2 szklanki Woda – 3/4 szklanki Oliwa z oliwek – 2 łyżki Sól

Ania i Marcin gotują
Najlepsza szarlotka na kruchym cieście z cynamonem 31

Szarlotka na kruchym cieście z dużą ilością cynamonu, czyli mój zdecydowanie najlepszy przepis na to pyszne, głęboko zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej ciasto. Zdecydowanie nie obawiam się określenia tej szarlotki najlepszą, bo jestem przekonany, że każda osoba, która jej spróbuje z pewnością podzieli moje zdanie. Idealnie kruche ciasto i duża ilość, intensywnie doprawionych cynamonem jabłek ... Artykuł Najlepsza szarlotka na kruchym(...)cieście z cynamonem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Czekoladowe ciasto z burakami 34

Czekoladowe ciasto z burakami to dosyć niekonwencjonalny pomysł na wykorzystanie tych czerwonych warzyw, jednak naprawdę warto go wypróbować! Buraki doskonale sprawdzają się w wypiekach tego typu, bo sprawiają one, że ciasta nie wysychają i z każdym upływającym dniem smakują tak samo dobrze. To czekoladowe ciasto z burakami możecie podać w wersji saute, ale także polane ... Artykuł Czekoladowe ciasto z burakami

Pogotujmy.pl
Pomidorowy chlebek do odrywania 66

Drożdżowe ciasto do odrywania z suszonymi pomidorami i serem na wierzchu. Pyszne. Idealne jako przekąska na imprezowy stół, wieczór filmowy czy spotkanie ze znajomymi przy piwie. Przepis znaleziony na instagramowym profilu kinga_w_quchni. Kiedyś robiłam też wersję z czosnkiem, ale to ta z suszonymi pomidorami zdecydowanie jest mi bliższa i bardziej smakuje. 1 szkl. ciepłej wody 25 g drożdży(...)łyżkę mąki, ponownie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Wlewamy wodę (1/2 szklanki) oraz wyrośnięte drożdże, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę, do wyrośnięcia. W czasie gdy ciasto rośnie, szykujemy pomidorową oliwę. Do szczelnego rozdrabniacza wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, suszone pomidory oraz listki pietruszki

Smaki Na Talerzu
Ciastka bankietowe kawowo- wiśniowe 44

aparycją i zachęcają do skosztowania. A kryją w sobie symfonię trzech smaków: kawowego kremu, soczystości wiśni, i kuszącej deserowej czekolady. Ciastka w takiej formie są podzielne i bardziej niż ciasto przyciągają wzrok. Jeśli zależy Wam zatem na efektownej ,słodkiej ozdobie uroczystego stołu- zapraszam do wykonania.  *Z podanych proporcji możecie upiec także tradycyjne ciasto w blasze

Domowe ciasta
Pyszna szarlotka 461

Prosta i smaczna szarlotka na kruchym cieście. Idealny wypiek na różne okazje. Składniki 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 3 łyżki cukru pudru 4 jajka łyżka gęstej śmietany 250 g masła 1,5 kg jabłek cynamon cukier waniliowy Przygotowanie Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wkroić(...)masło, dodać 4 żółtka i łyżkę śmietany. Zagnieść ciasto. 3/4 ciasta wykleić w blaszce razem z bokami, resztę włożyć do zamrażalnika. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, przesmażyć krótko na patelni z cynamonem i cukrem waniliowym. Z białek, mąki ziemniaczanej i cukru pudru ubić pianę. Ostudzone jabłka wyłożyć na ciasto. Na Jabłka piane z białek. Na pianę zetrzeć na tarce

Wasze Przepisy
Racuchy ze śliwkami 194

Składniki mam w temp. pokojowej. Do przepisu wykorzystałam mąkę pszenną uniwersalną. Polecam małe śliwki węgierki. 300 g to około 16 sztuk śliwek. PRZYGOTOWANIE: W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto na placki: 260 g mąki pszennej – nieco ponad 1,5 szklanki 230 ml mleka – niecała szklanka 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 1 jajko(...)łyżki cukru z wanilią – 30 g Do przygotowania ciasta na racuchy nie potrzebujesz miksera. Składniki dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną, odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce. Miskę z ciastem przykryj ściereczką. Jeśli po 40 minutach ciasto nieznacznie urosło, zostaw je jeszcze na parę minut. Porada. Mleko można lekko podgrzać, wsypać suche lub świeże drożdże (7 g suchych drożdży

Zasmakuj Kuchni
Puszyste ciasto zebra 191

Ciasto zebra, czyli lekkie i puszyste ciasto w dwóch kolorach. Bardzo proste, smaczne i łatwe w przygotowaniu! Składniki 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2,5 szkl mąki 1 szkl oleju 1 szkl wody gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Przygotowanie Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo żółtka i cukier. Dalej ubijając(...)dodać mąkę, proszek, olej i wodę. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej wsypać kakao i zmiksować. Wlewać na przemian łyżką na środek blaszki raz ciemne raz jasne ciasto. Piec w 180 st. około 60 minut do suchego patyczka. Blacha wymiary 25/25. Smacznego! Autor przepisu: Dorota Artykuł Puszyste ciasto zebra pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy