ciasto - 160969 przepisów (strona:1886/10732)

Prosta tarta ze śliwkami 115

śliwki, więc dziś prawdziwie jesienna tarta, bardzo prosta i szybka, do tego trochę fit. Początkowo miałam ją jeszcze wzbogacić o budyń, ale w końcu postawiłam na szybkość i prostotę. Ciasto kruche zrobione jest z mąki orkiszowej, ale można użyć innej. Tarte najlepiej podać posypaną cukrem pudrem lub z gałką lodów. Składniki (forma o średnicy 24 cm): 250 g mąki orkiszowej(...)miski wsypać mąkę, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko oraz śmietanę i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Następnie podzielić je w proporcji na 3/4 i 1/4 i włożyć do lodówki na około 30 minut. Formę na tarte (użyłam szklanej) posmarować masłem. Większą część ciasta plasterki i wyłożyć

Healthy food explorer
Szarlotka na kruchym cieście 89

Kolejna szarlotka do kolekcji! Sezon na jabłka w pełni, więc w moim domu szarlotki teraz królują🙂 Dzisiaj mam dla Was najprostszą wersję w pysznym kruchym cieście.  Składniki blaszka 23 /33: Ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, cukier 0,5 szklanki, jajko 1 szt,  śmietana 18% 2 łyżki,  masło 250 g,  skórka otarta z połowy cytryny,  Nadzienie(...)jabłka 2 kg,  cukier 0,5 szklanki,  cukier waniliowy 16 g,  cynamon 2 łyżeczki,  Sposób przygotowania: Składniki ciasta posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną z nich włożyć do zamrażarki, a drugą na 1 godzinę do lodówki. Ciasto z lodówki rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec

kulinarne odsłony pati
Bougatsa - grecka kremówka z ciasta filo i kaszy manny 59

jest Bougatsa? To cudowne ciasto (coś jak kremówka) tylko, że w greckim wydaniu! Banalne do zrobienia jak inne greckie potrawy. Chrupiące ciasto filo (choć z francuskiego też powinno wyjść), krem waniliowy z kaszy manny który aż wypływa z Bougatsy i duuużo cukru pudru. Smak, który przywiozłam niedawno z Grecji. Idealne na deser, ale i śniadanie. Bo dlaczego by nie zaczynać(...)dnia od ciasta! WSKAZÓWKI: Bougatsę można jeść na ciepło lub zimno. Należy zjeść ją do 2 dni i trzymać w lodówce. Do Bougatsy możesz dodać również skórkę z 1 wcześniej sparzonej cytryny oraz odrobinę cynamonu. Jeśli jesteś fanem/fanką waniliowych wypieków to poza Bougatsą spróbuj również przepisu na  Budyniowiec ! Jest pyszny :) Kuchnia grecka sprawia, że Twoje serce szybciej bije

Czarnawisienka
Pizza z kurkami 58

Składniki 2 prostokątne: Ciasto – 400 g mąki ( najlepiej  typu 00) – 20 g świeżych drożdży – łyżeczka soli – pół łyżeczki cukru – łyżka oliwy – ok. 200 ml wody Sos –  6 łyżej śmietany 18 % –  świeże lub suszone zioła ( oregano, tymianek, kolendra) –  2 ząbki czosnku – sól, pieprz – 2 kulki mozzarelli(...)ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól a następnie drożdże i oliwę. Wyrabiamy ciasto dodaj równocześnie wodę i obserwując konsystencje ciasta. Nie możemy przesadzić z wodą ( ciasto musi być elastyczne). Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po wyrośnięciu ciasto rozprowadzić na blaszce, najlepiej

I LOVE LIFE
Klasyczny pomarańczowy sernik z kakaową kruszonką 82

Kremowy sernik kakaowo-pomarańczowy czyli najlepsze klasyczne połączenie. Ciasto jest znakomite, bardzo smaczne i podzielne a pokrojony w kostkę zgrabnie prezentuje się na paterze. Klasyka która zawsze się sprawdza. Pamiętajcie jednak aby użyć do niego dobrej jakości sera najlepiej takiego w kostce ze sprawdzonej mleczarni. Najlepszy na każdą okazję. Blaszka o wym 25/30 cm Ciasto kakaowe: 40 dag mąki pszennej(...)szklanki drobnego cukru 16 g cukru wanilinowego 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy Dr.Oetker 1 łyżka startej skórki   ze świeżej pomarańczy   Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, dodać proszek do pieczenia , cukier puder, wsypać kakao, dodać żółtko, miękkie masło , śmietanę, zagnieść   jednolite kruche ciasto. Podzielić na dwie części jedną większą, drugą

Wanilia i Kardamon
Ciasto ucierane ze śliwkami + film 50

Łatwe i szybkie w przygotowaniu, ciasto ucierane ze śliwkami to wyśmienita propozycja na podwieczorek do popołudniowej kawy, świetny smakołyk, który szczególnie polecam w sezonie śliwkowym . Doskonale smakuje również z innymi owocami.     składniki na tortownicę 26 cm 800 g mniejszych śliwek 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml ) 3/4 szklanki cukru kryształu ( szklanka 250 ml ) 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 4 jajka 200 g masła opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) cukier puder do posypania ciasta przepis Śliwki przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki. Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na jednolitą masę, następnie dodajemy po jednym jajku, stale miksując. Do masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy, wszystko miksujemy

Smakowite Dania
PIZZA MARGHERITA 53

Pizza margherita to najprostsza pizza. Cienkie ciasto, sos pomidorowy i dużo sera mozzarella. Uwielbiana szczególnie przez dzieci, ale też nie pogardzą nią dorośli. Ciasto jest cienkie, miękkie po upieczeniu a zarazem chrupiące. Można ją po upieczeniu udekorować listkami świeżej bazylii, ale nie jest to konieczne. W obu wersjach jest równie smaczna. Margherita to klasyk, który na pewno zasmakuje każdemu(...)Pizza margherita - składniki na 2 pizze: Ciasto: 250 g mąki pszennej * 7 g suchych drożdży * pół łyżeczki cukru * 150 ml wody * 1 łyżka oliwy z oliwek * pół łyżeczki soli Sos pomidorowy: * 3/4 szklanki passaty pomidorowej * sól do smaku * pieprz czarny mielony do smaku * 1 łyżeczka suszonej bazylii * pół łyżeczki suszonego oregano Dodatkowo: * ser tarty mozzarella Wykonanie: Do miski wsypać drożdże

Zrób to smacznie
Ciasto balladyna z malinami 87

Klasyczne tortowe ciasto z masą na bazie twarożku i śmietanki . Powstał na specjalne życzenie męża, fana kajmaku, doskonały na każdą okazję. Masę serową wzbogaciłam tartą mleczną czekoladą, orzeźwiającego smaku dodaje warstwa galaretki z malinami. Ciasto z tego przepisu wychodzi  wysokie więc warto mieć to na uwadze wybierając do niego formę. Masie kajmakowej trudno się oprzeć, polecam Wam dobrej jakości(...)masie, dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. Mąkę pszenną, mieszamy z kakao, przesiewamy przez sitko do ubitej mas jajecznej, delikatnie mieszamy na niskich obrotach miksera. Tylko do połączenia. Tak przygotowane ciasto wylewamy do foremki. Pieczemy w   temp 170*c przez 30 minut na grzaniu góra dół. Po upieczeniu studzimy, Zimne ciasto kroimy wzdłuż na dwa blaty.   Galaretkę rozpuszczamy

Wanilia i Kardamon
Kiszona papryka chili 64

ziemniaki, kapusta i buraki. To przede wszystkim bogactwo sezonowych warzyw przyrządzanych na setki sposobów, aromatycznych ziół, pożywnych zup, jak słynny na całym świecie barszcz, chleby na zakwasie, pierogi,wspaniałe ciasta i oczywiście mięsa i ryby. I właśnie takie  dania znajdziecie w tej książce. Spodobał Ci się przepis na kiszoną paprykę chili ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij

Cztery Fajery
Najlepsza pizza na cienkim cieście HIT! 66

czyli krótko mówiąc, wychodzi idealna. Pizzę możecie upiec zarówno na blasze do pieczenia lub kamieniu, a piecze się ją tylko kilka minut. Polecam Wam skorzystać z przepisu na ciasto, a co do sosu i dodatków SZALEJCIE! Przepis na jedną dużą lub dwie małe pizze. Składniki na ciasto: – 250g mąki semoliny lub „00” – 150-250ml letniej(...)łyżeczka oregano – sól, pieprz, cukier Dodatki: – 100g mozzarelli – chorizo w plastrach – 1 cebula – 1-2 pieczarki – garść rukoli – mini pomidorki CIASTO: Drożdże rozrabiamy w 50ml wody i szczyptą cukru. Zaczyn mieszamy z mąką, solą, oliwą, powoli wyrabiamy i w międzyczasie dolewamy stopniowo wodę tak, by ciasto było elastyczne, ale nie kleiło się

Be Fit Be Strong
Najprostszy chleb pszenny na suchych drożdżach 66

dużej misce i wyrobić ręcznie lub robotem z końcówką haka, przez minimum 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy keksówki (30 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na około 50 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno urosnąć lekko ponad(...)krawędź foremki.  Po tym czasie wierzch ciasta delikatnie posmarować wodą (za pomocą pędzelka) i posypać makiem. Piec w temp. 200°C (grzanie góra dół) przez około 40 minut, aż chleb ładnie się zarumieni. Studzić na kratce.   drukuj przepis

Świat Ciasta
Przepis na proziaki z makiem 340

również zna proziaki z makiem. Jeśli tak, to prosimy, dajcie znać w komentarzach. Proziaki Bieszczadzkie były szybkim, niepotrzebującym zakwasu chlebkiem, który smażono na blacie tradycyjnej kuchni kaflowej. Ciasto na proziaki składa się z zsiadłego mleka, jajka, sody oczyszczonej, soli i mąki pszennej lub pszenno – żytniej. Najważniejsze, żeby nie przesadzić z ilością mąki, ponieważ proziaki wyjdą twarde i niesmaczne. Ciasto(...)proziaki Przygotowanie: Do miski wlej mleko, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Wsyp sodę, cukier oraz sól. Ponownie wymieszaj składniki. Mleko zneutralizowalizuje charakterystyczny smak sody. Dodaj nieco przesianej mąki. Mieszaj ciasto do czasu, gdy będziesz mógł je przenieść na blat. Wyrabiaj dosypując mąkę, do momentu, aż ciasto przestanie ją wchłaniać, a samo ciasto przestanie kleić się do rąk. Wyrabianie powinno trwać

Kuchnia Na Wypasie
Pierożki Kebabowe z Sezamem 51

pierożkach kebabowych ? Jeśli nie, koniecznie zapoznajcie się z naszym przepisem. Podpowiemy Wam jak krok po kroku zrobić pyszne i domowe pierożki kebabowe z sezamem . Pierożki kebabowe to inaczej ciasto drożdżowe z mięsno-warzywnym farszem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego, na który przepis najdziecie tutaj: Przepis na Domowy Sos Czosnkowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe pierożki kebabowe(...)zapoznania się z poniższym przepisem. Pierożki kebabowe z sezamem z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. PRZEPIS NA PIEROŻKI KEBABOWE Z SEZAMEM Składniki: Z przepisu wychodzi ok. 40 sztuk Ciasto: 800 g mąki pszennej typu 450 1 jajko 3 łyżeczki drożdży suszonych 450 ml ciepłej wody 2 i 1/2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli sezam

Przepiski.pl
Szarlotka z borówkami na półkruchym cieście 61

gwarantuje komfort. Dziś wracam do tego odkładanego i doceniam ten fakt podwójnie. Piszę z miejsca, za którym zdążyłam się wytęsknić. Nadrabiam zaległości.  W mieście, w którym jestem, to ciasto nosi miano placka. Placek półkruchy, który wilgotniejąc od warstwy jabłuszek,  z każdym kolejnym dniem bardziej przypomina ucierany biszkopt.  Garść borówek, dodana do cynamonowych jabłek, delikatnie urozmaica smak. Przepis(...)spienienia. Do spienionych jajek przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia,  dodajemy śmietanę i miękkie masło.  Mieszamy początkowo wszystkie składniki widelcem, po czym zagniatamy dokładnie dłonią, na zwarte ciasto.  Wkładamy je do lodówki na 20 minut. W tym czasie ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane jabłka,  posypujemy cynamonem i mieszamy dosypując łyżkę galaretki w proszku

Kronika Piekarnika