ciasto - 162020 przepisów (strona:1892/10802)

Tarta z gruszkami z masą marcepanowo - sernikową! 51

Najlepsze ciasto z gruszkami !  TARTA Z GRUSZKAMI! Krzysiek kocha to ciasto i moim zdaniem, jest to najsmaczniejsze ciacho, jakie robię jesienią. Idealne kruche ciasto, soczyste i mokre gruszki i obłędna masa o smaku marcepanu i sernika. POLECAM! SKŁADNIKI  TARTA : 400 G MĄKI PSZENNEJ UNIWERSALNEJ 4  ŻÓŁTKA 200 G MASŁA/ MIXU 100 G CUKRU Całość zagnieć na ciasto(...)Wylep dużą tortownicę. GRUSZKI 6-8 sztuk, obierz ze skórki, wytnij środek, przetnij na pół, ułóż na cieście, może być piętrowo. MASA MARCEPANOWO -SERNIKOWA 4 białka 2 żółtka 250 g serka śmietankowego/ ricotty 150 g cukru pudru 100 g mąki migdałowej (czyli zmielonych na pył migdałów) Całość zmiksuj dokładnie Wykonanie: Zalej gruszki, wstaw do pieca. U mnie 70 minut temp

SMYKWKUCHNI
Chlebek dyniowy 57

Puszysty, ale jednocześnie bardzo wilgotny. Tak samo dobrze smakował zaraz po upieczeniu, jak dwa dni później. Nie sugerowałam się w 100% oryginalnym przepisem, bo ciasto było upieczone głównie z myślą o mojej córce. Zrezygnowałam więc z masy przypraw, jakie były w oryginale. Były w nim gałka muszkatołowa, cynamon, imbir, goździki. Nie wiem czy Tola by to ogarnęła. Kolejny zrobię chyba(...)olejem, cukrem pudrem, brązowym cukrem i maślanką. Mokre składniki łączymy z suchymi, mieszamy tylko do połączenia składników. Kekskówkę lekko smarujemy olejem, wykładamy ją papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto i wkładamy do piekarnika na jakieś 50 minut (lub do suchego patyczka). Ciasto wyciągamy od razu z piekarnika, studzimy. Keksówka w jakiej piekłam ciasto ma wymiary 21×11 cm. Podobne

Kardamonovy
Ciasto czekoladowe SŁONY KARMEL z jabłkami (bez glutenu, laktozy, wegańskie) 49

cynamonem, dlatego wlatuje przepis na podrasowane ciacho czekoladowo-orzechowe z jabłkami w słonym karmelu z cynamonem!!!! Filmik z przygotowania znajdziecie TUTAJ        Składniki (śr: 20cm): Ciasto kakaowo-orzechowe -100g fistaszków -60g mąki ryżowej/kukurydzianej -40g kakao -40g cukru kokosowego -1 dojrzały banan -20g oleju rzepakowego/słonecznikowy -80g mleka roślinnego lub zwykłego(...)cukru kokosowego -30g oleju kokosowego -50g mleka kokosowego -1 łyżka masła orzechowego -ok 2 łyżki cynamonu -1/3 łyżeczki soli -4 duże jabłka Polewa -Nutwist + olej kokosowy CIASTO KAKAOWO-ORZECHOWE 1. Fistaszki zmielić na drobno ale nie na mąkę. 2. Fistaszki, kakao, mąkę wymieszać razem. 3. W blenderze zmielić banana, mleko, cukier i olej. 4. Suche składniki wymieszać

Candy Pandas
Uszka z grzybami do barszczu 38

uszek i pierogów. Mile razem spędzamy czas przedświąteczny.Przygotowanie uszek wigilijnych nie jest skomplikowane. Serdecznie polecam prosty przepis na wigilijne uszka . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uszka z grzybami składniki na ciasto: 1 żółtko  1 łyżka masła 2 szklanki mąki pszennej typ 500 (ok.300g) szczypta soli pół szklanki wrzącej wody Farsz do uszek: Około 60 g suszonych grzybów leśnych zalać zimną(...)łyżeczki bułki tartej oraz doprawić dość intensywnie solą i mielonym pieprzem. Wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Podany farsz wystarczy do nadziania ok.70-80 uszek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić ciasto na uszka: Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i żółtko. Wymieszać. Do rondla wlać wrzątek roztopić w nim masło, a następnie jeszcze gorące przelać do mąki i wymieszać. Wyrabiać ciasto ręcznie

Olcia gotuje!
Racuchy z jabłkami – puszyste i chrupiące 57

ulubionych smaków dzieciństwa. Zazwyczaj babcie były mistrzyniami takich placków – zawsze wychodziły im bezbłędnie. Jednak przygotowanie takich klasycznych placków wymagało cierpliwości. Najczęściej bowiem były to racuszki przygotowywane na bazie ciasta drożdżowego . A jak wiemy, drożdże potrzebują czasu na wyrośnięcie i osiągnięcie gotowości do pracy. Na szczęście Wy nie musicie już czekać, aż ciasto odpowiednio wyrośnie. Z tym przepisem przygotujecie równie(...)misce rozmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj mleko i jaja. Wmieszaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zmniejsz ogień i łyżką nakładaj ciasto na patelnię, tworząc placuszki (1 czubata łyżka stołowa = 1 placek). Smaż na złoty kolor przez ok. 2 minuty i przewróć placki na drugą stronę. Smaż jeszcze ok. 1 minutę. Podawaj posypane

Na-talerzu.pl
Rogaliki maślane z makiem 67

warte upieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rogaliki maślane – składniki: SKŁADNIKI NA ZACZYN DROŻDŻOWY: 60 ml mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE: 60 g masła 150 ml mleka 450 g mąki pszennej 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka soli SKŁADNIKI DODATKOWE: 3 łyżki maku niebieskiego 50 g roztopionego masła 1 białko(...)jednolitą konsystencję. Przygotowujemy dużą miskę. przekładamy do niej przesianą mąkę, sól i mieszamy. Również dolewamy do miski roztopione masło z miodem i mlekiem oraz przygotowany zaczyn drożdżowy. Mieszamy. Wyrabiamy ciasto ręcznie około 10 minut, lub mikserem z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego około 5 minut. Ponownie miskę przykrywamy i odstawiamy ciasto na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno ponownie

Olcia gotuje!
Racuchy drożdżowe z jabłkami 55

przygotowanie kojarzyło mi się z długim czasem oczekiwania. Faktycznie w przeciwieństwie do zwykłych racuchów, trzeba odczekać trochę najpierw na aktywację zaczynu, później na wyrośnięcie masy drożdżowej. Jednak podczas wyrastania ciasta możemy robić coś innego, pobawić się z dzieckiem lub nawet iść na spacer. Dlatego też przekonałam się to tego przepisu. Według mnie racuszki drożdżowe są znacznie smaczniejsze od zwykłych racuchów(...)minut w ciepłym miejscu. Do misy wsyp pozostałą ilość mąki, cukier wanilinowy, dodaj jajko i aktywny zaczyn drożdżowy. Zmiksuj krótko do połączenia najlepiej końcówkami miksera przeznaczonymi do przygotowania ciasta drożdżowego. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 – 60 minut. Po tym czasie dodaj do masy jabłka pokrojone w drobną kostkę. Racuchy smaż na rozgrzanej patelni z olejem

ProstePesto.pl
Klasyczna szarlotka 48

Tradycyjna szarlotka domowa. Proste ciacho, choć trzeba troszkę się naugniatać. Babcie twierdzą, że smakuje tak samo jakby zrobiły to ich mamy. To ciasto zawsze na święta znika jako pierwsze Print Klasyczna szarlotka Course Deser Cuisine Polska Ingredients Ciasto 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru 1 cukier wanilinowy 250 g margaryny 4 jajka Jabłka(...)mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 4 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Jedną część ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i przełożyć do prostokątnej formy

PanGotuje
CZEKOLADOWE CIACHO (bez glutenu, białego cukru i laktozy) 58

Pomijając już naszą fazę na wszelkie serniki i ciasta tego typu wreszcie czas na coś prostszego. Puszyste a zarazem wilgotne i mięciutkie, mocno czekoladowe ciacho. Do tego jest z małą ilości węgli jak na ciasto, więc będzie super dla osób na keto diecie 😉 Filmik z przygotowania ciasta znajdziecie tutaj na naszym IG     Składniki (śr: 20cm): -4 jajka(...)rozpuszczoną i wystudzoną czekoladą), kakao, olejem i mąką kokosową. 4. Do masy dodawać po kilka łyżek ubitych białek i miksować na najniższych obrotach miksera do jednolitej masy. 5. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, posypać orzechami i piec w 180’C ok 25 minut. 6. Wystudzone ciasto polać resztą keto kremu (lub rozpuścić czekoladę z olejem

Candy Pandas
Domowa pizza z figami 41

można zrobić takiej mega chrupaśnej pizzuni w domu. I to o niebo lepszej niż w pizzerii. Dzięki gotowej mieszance  do wypieku pizzy  Polskie Młyny zrobicie sami domowe ciasto o wyjątkowym smaku. Do mieszanki dodajemy tylko drożdże, wodę i olej i ciasto mamy gotowe. Z porcji 500 g przygotujemy dwie pizze. Polecam zrobić sobie listę dodatków które chcemy żeby(...)czysta przyjemność. Warto zaangażować dzieci, rodzinę do pomocy. Jak własnoręcznie zrobią pizzę i poczują jej smak, nie skuszą się już na żadną inną.      500 g Pizza ciasto Polskie Młyny Rozczyn: 20 g świeżych drożdży 15 g mieszanki na pizzę Polskie Młyny 50 ml wody letniej Wymieszać wszystkie składniki, odstawić na 30 min. do wyrośnięcia. Ciasto: rozczyn

wesoła kuchnia
Kruche faworki, chrust na żółtkach 42

łyżki wody – olej do smażenia – cukier puder do oprószenia Mąkę i cukier puder (2 łyżki) przesiać do miski. Dodać żółtka, śmietanę, rozpuszczone masło, spirytus, wodę. Dokładnie zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut (w temperaturze pokojowej). Następnie ciasto wybić wałkiem, czyli napowietrzyć. Ubijać ciasto min 15 minut, składając boki ciasta i ubijać dalej. Owinąć w folię i odstawić(...)minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na cienki placek (im cieńsze ciasto tym faworki są smaczniejsze). Wykrawać paski (szer.3-4cm dł. 10-12cm). Na środku każdego prostokąta zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta. W płaskim rondlu rozgrzać porządnie tłuszcz i smażyć, partiami faworki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

CookYourself
Tarta z kukurydzą 74

Ciasto francuskie przeważnie kupuję gotowe. Zwracam uwagę, aby było z masłem a nie z innymi tłuszczami. Można oczywiście samemu przygotować ciasto francuskie, ale na to potrzeba trochę czasu, chyba że przygotujemy ciasto francuskie według starego przepisu . A gdy już mamy ciasto francuskie, to proponuję zrobić tartę z kukurydzą. Kukurydzę obrać z liści, przyciąć końcówkę i wierzchołek. Włożyć do gotującej się(...)boczkiem. Doprawić do smaku ostrą papryką. Cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ubić. Dodać do nich musztardę, śmietanę i ser, wymieszać. Formę do tary posmarować masłem, wyłożyć ciastem francuskim. Na cieście ułożyć farsz kukurydziany. Polać polewą z jajek i sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 – 25 minut. Można podawać na ciepło i zimno

królestwo garów
Rogaliki z nadzieniem kokosowym 40

Rogaliki są serio pyszne. Ciasto jest mięciutkie, a nadzienie nietypowe w smaku, a zarazem pyszne. Wychodzi ich sporo, bo 48 sztuk, ale to i tak mało :D. Przepis znalazłam na stronie monikismakołyki Składniki: Ciasto: 300 ml mleka 50 g masła 2 jajka (w temperaturze pokojowej) 7 g suszonych drożdży  50 g cukru pudru  1/2 łyżeczki soli(...)Mleko lekko podgrzewam (nie może być gorące!). Masło roztapiam. W dużej misce mieszam mąkę z suszonymi drożdżami, solą oraz cukrem pudrem. Dodaję mleko, jajka i roztopione ostudzone masło. Wyrabiam ciasto ok 10 min. Kiedy klei się jeszcze mocno do rąk dodaję łyżkę lub dwie mąki. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Miskę przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na godzinę

Gotuj z Agnes
Ciasto na pierogi z jajkiem. 57

Ciasto na pierogi powinno być elastyczne.     Składniki na około 60 pierogów : 65 dkg mąki pszennej 1 całe jajko 1/3 łyżeczki soli niejodowanej około 300 ml letniej wody szczypta mielonej kurkumy ( opcjonalnie )  Sposób wykonania :   M ąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę lub do większej miski. Dodajemy sól, jajko i około 4 /5 wody. Wyrabiamy ręką ciasto(...)razie potrzeby wlewamy resztę wody. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie mieć jednolitą elastyczną konsystencję . Nie powinno być zbyt twarde, bo będzie nam ciężko zlepiać pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 2 mm. Kroimy na kawałki lub wykrawamy kółka. Skrawki ciasta które nam zostały ponownie zagniatamy i wałkujemy. Ważne jest, aby mąka na ciasto na pierogi była

Przepisy i porady kulinarne