ciasto - 160969 przepisów (strona:1892/10732)

Kruche rogaliki z czekoladą 43

mojej mamy. Te kruche rogaliki z kremem czekoladowym są idealne na co dzień oraz na świąteczny stół. Czas wykonania: 1 h (+ 2 h oczekiwania) Ilość porcji: 48 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny (1 kostka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g drożdży 5 łyżek mleka 2 jajka 2 cukry waniliowe szczypta soli Dodatkowo: 250 g kremu(...)czekoladowego Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, margarynę, jajka, cukier i sól. Wyrobić ciasto. Można je wstawić do lodówki na 2 godziny, wtedy będzie się lepiej wałkować, bo będzie twardsze. Podzielić ciasto na 4 części i każdą z nich rozwałkować tworząc koło o średnicy około 23 – 28 cm i grubości 5 mm. Następnie

KuchniaWeDwoje.pl
Kolorowa, mięsna tarta 50

Pełna koloru i smaku tarta. Szynka, kurczak, papryka, por, czyli wszystko co najlepsze:) Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 8 kawałków Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżka mleka 1 łyżeczka soli Nadzienie: 250 g fileta z indyka 1 mały por 100 g surowej szynki np. parmeńskiej 1 niewielka cebula(...)śmietany 18% (mały kubek) 2 jajka szczypiorek z cebuli szalotki 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu odrobina masła Dodatkowo: 70 g tartego sera mozzarella 1 łyżka szczypiorku Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej łyżeczkę soli oraz masło i wszystko posiekać. Wbić jajko, wlać łyżkę mleka i zagnieść na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować, wyłożyć na blachę do tarty

KuchniaWeDwoje.pl
Pita 43

łyżki oleju Przygotowanie: W letniej wodzie rozmieszać drożdże i cukier. Mąkę (oba rodzaje) przesiać przez sitko do miski. Dodać olej oraz rozpuszczone drożdże. Wszystkie składniki połączyć ze sobą – ugniatając ciasto ręcznie przez około 20 – 25 minut lub mikserem przez 10 minut używając widełek do ucierania ciast (tych spiralek). Ciasto przełożyć do miski, posypać mąką, przykryć czystą ścierką i podstawić(...)wyrośnięcia na około 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy podzielić je na 8 części. Z każdej części uformować kulkę, którą następnie należy cienko rozwałkować, mniej więcej na grubość 5 mm. Tak przygotowane bułeczki pozostawić na posypaną mąką stolnicę na 20 minut przykryte ścierką lub ręcznikiem papierowym. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (razem z blachą, na których planujemy upiec

KuchniaWeDwoje.pl
Paluszki serowe z ziołami i czarnuszką 47

żółtko 1 łyżeczka soli Dodatkowo: czarnuszka oregano mak papryka Przygotowanie: Na stopnicę wsypać przesianą mąki, posiekane masło, zmielony w maszynce do mięsa ser, całe jajko oraz sól. Wyrobić energicznie ciasto. Posypać stopnice odrobiną mąki (pszennej lub krupczatki) i rozwałkować ciasto na grubości 5 mm. Z ciasta wyciąć paski 1 – 2 cm na 15 – 20 cm i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Następnie(...)ostygnięcia i podawać z sosem czosnkowym lub domowym masłem orzechowym. Przepis na: “ Domowe masło orzechowe ” Przepis na: “ Sos czosnkowy ” Krok po kroku: 1. Wyrobić ciasto 2. Rozwałkować ciasto i pokroić 3. Wysmarować ciasto żółtkiem 4. Posypać ciasto przyprawami 5. Zwinąć ruloniki 6. Upiec paluszki Pobierz wersję do druku: Pobierz Paluszki serowe z ziołami i czarnuszką Artykuł

KuchniaWeDwoje.pl
Obwarzanki na słodko 42

żółtka i zmiksować na jednolitą masę. Całość połączyć za pomocą łyżki z rozpuszczonymi drożdżami. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wlać masę z rozczynem oraz resztę mleka. Wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h – 1h 30 minut, aż podwoi swą objętość. Ciasto podzielić na 24 niewielkie części. Z każdej części(...)Krok po kroku: 1. Zrobić rozczyn 2. Utrzeć masło z cukrem i dodać jajka 3. Masę połączyć z drożdżami 4. Przesiać mąkę i wlać masę oraz mleko 5. Zagnieść ciasto 6. Odstawić ciasto do wyrośnięcia 7. Zrobić ruloniki 8. Opleść ciasto kształtując obwarzanki 9. Ciasto wysmarować żółtkiem 10. Posypać sezamem 11. Upiec obwarzanki Pobierz wersję do druku: Pobierz Obwarzanki

KuchniaWeDwoje.pl
Kruche rogaliki z dżemem z dyni 41

znajduje się też na blogu). Tym razem jednak postanowiłam użyć domowej konfitury z dyni. Rogaliki wyszły przepyszne! Czas wykonania: 1 h (+2 h oczekiwania) Ilość porcji: 48 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny (1 kostka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g drożdży 5 łyżek mleka 2 jajka 2 cukry waniliowe szczypta soli Dodatkowo: 20 g dżemu(...)dyniowego ( Przepis ) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, margarynę, jajka, cukier i sól. Wyrobić ciasto. Można je wstawić do lodówki na 2 godziny, wtedy będzie się lepiej wałkować, bo będzie twardsze. Podzielić ciasto na 4 części i każdą z nich rozwałkować tworząc koło o średnicy około 23 – 28 cm i grubości

KuchniaWeDwoje.pl
Pierożki ziemniaczane z mięsem mielonym 55

Pierożki ziemniaczane z mięsem mielonym to bardzo sycące danie obiadowe. Ciasto na pierogi robi się z ugotowanych ziemniaków, więc jeśli macie jakieś resztki z wczorajszego obiadu to można je wykorzystać. W kuchni nic się nie może zmarnować! Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk (4 – 6 porcji) Składniki: 700 g ziemniaków 3 – 4 łyżki mąki pszennej(...)pieprzem. Wystudzić. W między czasie przygotować sos pieczarkowy (przepis na sos znajduje się poniżej). Ziemniaki ubić. Dodać do nich jajko oraz obie mąki i wymieszać. Stolnicę posypać mąką. Wyłożyć ciasto i energicznie wyrobić. Ciasto na pierożki można przygotować na 2 sposoby; Sposób 1: ciasto podzielić na 12 części i każdą część rozwałkować na placek o grubości 5 mm Sposób

KuchniaWeDwoje.pl
Chrust 59

cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo (do smażenia): 1 l oleju lub 4 kostki smalcu 1 kieliszek wódki lub whisky Przygotowanie: Wszystkie składniki przełożyć na stolnicę, zagnieść ciasto i rozwałkować (grubość zależy od Waszych upodobań smakowych). Z ciasta wykroić romby, na ich środku zrobić nacięcie i przewlec jeden koniec ciastka przez nie. Smażyć na rozgrzanym oleju(...)stron na złoty kolor. Krok po kroku: 1. Przełożyć wszystkie składniki na ciasto 2. Zagnieść ciasto 3. Rozwałkować ciasto 4. Wyciąć romby z ciasta 5. Przewlec ciasto 6. Usmażyć chrust Poprzedni 1 z 6 Następny   Faworki, czy chrust? Jak się u Was mówi na ten przysmak? Artykuł Chrust pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Oponki 59

gęstej śmietany Dodatkowo: 700 ml tłuszczu (olej lub smalec) 1 kieliszek alkoholu Przygotowanie: Ser biały zmielić dwukrotnie w maszynce. Na stopnicę wysypać mąkę, dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk, należy dodać więcej mąki. Ciast powinno być miękkie i sprężyste. Stolnice podsypać mąką i rozwałkować ciasto na placek o grubości 1 centymetra. Z ciasta(...)rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu przełożyć na ręcznik papierowy i posypać cukrem pudrem. Krok po kroku: 1. Przełożyć wszystkie produkty na stolnicę 2. Zarobić ciasto 3. Ciasto rozwałkować 4. Za pomocą szklanki i kieliszka wykroić oponki 5. Rozgrzać tłuszcz z alkoholem 6. Smażyć oponki na złoty kolor Poprzedni 1 z 6 Następny Artykuł Oponki pochodzi

KuchniaWeDwoje.pl
Focaccia 60

minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaję: 1,5 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 łyżkę oliwy z oliwek 1/2 szkl. ciepłej wody Mieszam dokładnie aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski i od ręki. Jeśli za bardzo się klei można dodać odrobinkę mąki. Ciasto powinno być luźne. Odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin. U mnie rosło(...)godziny. Po tym czasie wyjęłam ciasto do wysmarowanej oliwą z oliwek prostokątnej brytfanki. Rozłożyłam ciasto. Przykryłam ciasto ponownie ściereczką o pozwoliłam mu wyrosnąć (przez 1 godzinę) Po tym czasie ciasto wysmarowałam 1 łyżką oliwy, i palcami zrobiłam wgłębienia. Poukładałam rozmaryn – porwaną 1 gałązkę, czarne oliwki przekrojone na pół i połówki pomidorków koktajlowych. Posypałam grubo zmieloną solą. Piekłam

MojaQchnia.pl
domowe kopytka + film krok po kroku 77

ziemniaczanej wykonanie : Ugotowane ziemniaki odstawiamy do przestudzenia a następnie przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy łuczkiem do ziemniaków. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i szybko zagniatamy ciasto (z ciasta należy od razu zrobić kluski, nie może leżeć bo zrzednie). Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy wałeczki na stolnicy oprószonej mąką i tniemy kluseczki. Partiami wrzucamy do osolonej, gotującej

Domowy Smak Jedzenia
Domowe mini hot dogi z piekarnika 79

szkl mleka 50 g drożdży 5 łyżek oleju 3 łyżki cukru 2 jajka szczypta soli dodatkowo: 6 parówek 12 plastrów sera ketchup 1 jajko słodka papryka   Przygotowanie: ciasto: Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z 1 łyżką mąki i cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce,aż zaczną pracować. Resztę mąki, sól,olej przekładamy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto(...)czekamy, aż ciasto wyrośnie, od razu wałkujemy. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko , bo i tak spore wyrośnie. Kroimy na paski ok. 2 cm.    Parówki dzielimy na 2 kawałki, każdy zawijamy w plaster sera posmarowany ketchupem, a potem dookoła owijamy paski ciasta drożdżowego (można też wykonać łatwiejszą i szybszą wersję: zamiast owijać parówki paskami ciasta,  zawijamy je w lekko

Bon appetit mon amie
Najlepsze kruche rogaliki z powidłami 68

Doskonały przepis na kruche rogaliki nadziane powidłami. Ciasto jest niezwykle delikatne i kruchutkie, polecam najlepszy przepis na kruche rogaliki jaki wypróbowałam. Czas przygotowania: 60 min Czas chłodzenia: 60 min Czas pieczenia: 12 min   Składniki: (na 40 rogalików) 2 szklanki mąki (320 g) 1/3 szklanki cukru pudru (45 g) 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)śmietany kwaśnej ok. 200 g powideł śliwkowych Przygotowanie: Sypkie składniki wymieszaj w misce Dodaj miękkie masło i rozetrzyj do uzyskania kruszonki Dodaj żółtko i śmietanę, wyrób gładkie i jednolite ciasto Podziel ciasto na pięć równych części, spłaszcz formując z każdej okrągły placek, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 60 min Stolnicę lub blat posyp obficie mąką, każdy

Słodki Blog
Placuszki z serka homogenizowanego 103

połączenia składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy minimalną ilość oleju. Na rozgrzany olej wykładamy do łyżce ciasta, formując małe, okrągłe placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Wykładamy na ręczniki papierowe, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Placuszki świetnie smakują z frużeliną - u mnie: jabłko z gruszką (pycha

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżowe bułeczki z dżemem 57

dodajemy 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, całość mieszamy z 1/3 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min aż rozczyn zwiększy swoją objętość, przygotowanie ciasta: rozpuszczamy masło/margarynę w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier, wlewamy rozczyn drożdży, wbijamy jajko i żółtko, wlewamy pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto(...)koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczony tłuszcz, ( w razie potrzemy możemy dodać więcej mąki), gotowe ciasto wkładamy do miski na dnie obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny, po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na ok 12 równych części. każdą część ciasta rozpłaszczyłam w dłoni, nałożyłam łyżeczkę dżemu

Blog kulinarny S9.PL