ciasto - 162020 przepisów (strona:1891/10802)

Dyniowy chleb tostowy 102

125ml zimnej wody 10g świeżych drożdży 1 łyżka miodu 10g soli 1 łyżka masła 1 łyżka oleju/oliwy Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać pure z dyni, mąkę, sól. Wyrobić gładkie ciasto. Dodać miód, masło i olej, wyrabiać do miękkości. Z ciasta uformować kulę, włożyć do naoliwionego pojemnika, przykryć, pozostawić w temperaturze pokojowej na 90 minut. W tym czasie dwukrotnie złożyć ciasto(...)minutach (ciasto podciągać delikatnie do góry i zakładać do środka z 4 stron, jak kopertę).  Pojemnik z ciastem wstawić na noc do lodówki (na ok. 8h).  Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, uformować bochenek, włożyć do foremki (u mnie keksówka 31cm, natłuszczona i wysypana mąką) i pozostawić do wyrastania na ok 2h. Wyrośnięte ciasto powinno być pulchne

Obiad gotowy
Ciasto z jabłkami i bezową pianką. 295

Kruche ciasto, prażone jabłka i delikatna pianka. Uwielbiam to ciasto i jem  bez opamiętania. Na blogu jest też wersja z rabarbarem, jedna i druga przepyszna.  Bardzo polecam. Nie za słodkie, delikatne, po prostu rozpływa się w ustach.   Spróbujcie koniecznie.  Piekłam w blaszce 34x24 Składniki: 200 g. masła 3 pełne łyżki cukru 250 g. mąki pszennej(...)proszek do pieczenia wsypać do miski.  Dodać pokrojone masło i rozgnieść palcami. Następnie dodać żółtka  i szybko zagnieść. Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami. Ciasto przełożyć na stolnicę i uformować kulę. Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki.  Ciasto razem z papierem przełożyć na blaszkę. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury

Agusiowe smakołyki
Amoniaczki 57

malaksera mieszać składniki do momentu, w którym zaczynają łączyć się ze sobą. Kolejno, wolną strużką dodać zimne mleko z amoniakiem, żółtka oraz jajko. Szybko wyrobić, po czym zagnieść ciasto. Ciasto wyjąć na stolnicę lekko podsypaną mąką, uformować w kulkę i owinąć folią spożywczą. Konsystencja ciasta jest dość luźna, lecz taka ma być, nie dodawać więcej mąki. Odstawić w chłodne miejsce(...)godzinę, aby ciasto odpoczęło. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość 0,5 centymetra i za pomocą foremek wykrawać ciasteczka. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarować białkiem i intensywnie posypywać cukrem kryształem. Blaszkę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka piec przez około 20 minut lub do momentu, w którym są przyrumienione

MeCooks
Chleb borodiński na kmkz w 30 godzin od zera 69

nawodnieniu 190% w temperaturze 38-42C. Ze względu na stosunkowo wysoką temperaturę fermentacji zakwasu, nie rozwijają się w nim dzikie drożdże, więc w celu rozluźnienia i podniesienia ciasta należy do niego dodać również drożdże piekarskie. Pieczenie chleba z wykorzystaniem KMKZ okazało się bardzo łatwe, proste i przewidywalne, ale KMKZ nie można po prostu wziąć i wykorzystać w przepisach wykorzystujących(...)stopnia kwasowości. Ja do utrzymania temperatury wykorzystałem modem 😁 ale można też wykorzystać na przykład  jogurtownicę. Proporcje podałem na 2 foremki 20x11x7 cm (co odpowiada pojemności 1300 ml każda). Ciasto zrobiłem z 1 kg mąki, wliczając słód żytni fermentowany. Zaparka 100 g mąka żytnia typ 2000  50 g słód żytni fermentowany (ciemny) 380 g wrząca woda

Przepisy na domowy ser i chleb
Szybkie rogaliki z białym makiem 128

Marcina były przepyszne, ale na ich zrobienie trzeba było przeznaczyć dwa dni pracy. Dlatego też powstał pomysł, aby w tym roku zrobić szybkie rogaliki z białym makiem , wykorzystując gotowe ciasto francuskiego oraz gotową masę makową z białego maku. Do nadzienia dodaliśmy mielone orzechy i migdały, masę marcepanową i biszkopty, dzięki czemu elementy tradycyjnych rogali z Poznania zostały zachowane. Szybkie rogaliki(...)białym makiem – składniki 2 opakowania ciasta francuskiego 1 puszka masy makowej z białego maku (400 g) 200 g masy marcepanowej 50 g migdałów 50 g łuskanych orzechów włoskich 50 g łuskanych orzechów laskowych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy 100 g biszkoptów 1 jajko Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogali (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Migdały zalać gorącą wodą, ostawić

niecodziennikpary
Przepis na bułeczki z borówkami 54

można dodać więcej) ok. 250g borówek Przygotowanie:     Drożdże i cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej śmietanki. Następnie dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewając śmietankę zaczynamy wyrabiać ciasto. Do wyrobionego ciasta na samym końcu wlewamy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy do momentu aż wchłonie cały tłuszcz i będzie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką(...)zostawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości.    Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 9 części. Z każdego kawałka robimy kulkę, którą spłaszczamy na placek o grubości ok. 1cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy, bo ciasto będzie rosło), a następnie zostawiamy na 15 minut lub dłużej do ponownego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Paluchy makowe 75

Takie paluchy z makiem będą również oryginalną przekąską na świątecznym stole. ŚWIDERKI MAKOWE PRZEPIS Czas przygotowania: 10 min. | Czas pieczenia: 15 min. | Liczba porcji: 8 sztuk Składniki 1 płat ciasta francuskiego 300 g masy makowej 1 żółtko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto francuskie przeciąć na pół wzdłuż krótszego boku. Na jednym kawałku ciasta równomiernie rozprowadzić masę makową i całość przykryć(...)drugim kawałkiem. Następnie ciasto pociąć na paski o szerokości ok. 2-3 cm. Każdy pasek chwycić po obu końcach i zawinąć w spiralę. Paluchy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 15 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Paluchy makowe pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Wytrawne ptysie z pastą z fasoli 63

Ptysie w wersji na słono z pastą z fasoli z dodatkiem suszonych pomidorów. Do tego krewetki, pomidorki i trochę zielonego. Fajna alternatywa na przekąski.           ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 250 ml wody 100 g masła 180 g pasty z fasoli z suszonymi pomidorami 14 pomidorków koktajlowych 20 dkg krewetek(...)pomidory suszone natka pietruszki, listki botwinki sól, pieprz, przyprawa do ryb, olej Ciasto parzone: Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do gotującej wody wsypuję stopniowo mąkę i cały czas energicznie mieszam. Chwilę gotuję na wolnym ogniu, mąką się zaparzy, ciasto zacznie odchodzić o ścianek garnka. Ciasto odstawiam na pięć minut do przestudzenia. Do jeszcze ciepłego ciasta wbijam

wesoła kuchnia
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym (bez laktozy) 138

zbyt mocno i pozostawić trochę większych kawałków. Następnie dodajemy pozostałe składniki ( masło orzechowe , jajko , cukier i opcjonalnie posiekane orzechy ) i dobrze wyrabiamy do połączenia wszystkich składników. Łyżką nabieramy porcję ciasta, wyrabiamy kulkę wielkości orzecha włoskiego , a potem ją spłaszczamy. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie musicie zachowywać dużych odstępów, ciastka nie urosną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)ciasteczka owsiane z czekoladą Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem Ciasteczka owsiane z czekoladą Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem Wszystkie przepisy znajdziesz tutaj . Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki

WegePrzepis
Tarta z brokułem i serem camembert. 60

Maślane kruche ciasto, ser camembert i brokuły. Tak niewiele trzeba, żeby cieszyć się tym pysznym smakiem.  Do zrobienia tej tarty nie potrzebujemy też żadnej formy.  Wystarczy ciasto rozwałkować i zawinąć brzegi do środka.  Nieidealna, ale jakże piękna i smaczna. Składniki: 200 g. mąki pszennej 100 g. masła 1 jajko duża szczypta soli Nadzienie: 1/2 brokuła(...)zostawić do wystudzenia.  Mąkę wsypać do miski, dodać sól i pokrojone na mniejsze kawałki masło.  Wbić jajko i wymieszać mikserem z hakami lub robotem.  Kiedy z ciasta zrobią się grudki, przełożyć je na stolnicę i szybko zagnieść.  Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce.  Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła

Agusiowe smakołyki
Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym 41

Pyszne ciasto na różne okazje, urodziny, imieniny czy tak po prostu do kawy. Puszyste biszkopty, jeden makowy drugi ciemny, takie mięciutkie, że nie wymagają nasączenia. Do tego dwa kremy z dodatkiem domowego dżemu wiśniowego i słodki kajmak. Efektowne i pyszne. Bardzo słodkie, więc idealnie smakuje z filiżanką kawy.    Potrzebujemy: Na biszkopt makowy: 5 jajek 1 cukier waniliowy pół(...)dżemu wiśniowego ( najlepiej domowego )   Krem ze śmietanki: 250 ml śmietanki kremówki 30 % pół słoiczka dżemu wiśniowego ( najlepiej domowego ) 2 łyżki żelatyny spożywczej 4 łyżki gorącej wody Wykonanie pysznego ciasta tortowo-biszkoptowego: 1. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy oba cukry i ubijamy do rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia

Izabelawkuchni
Milopita 65

numer dwa. Bardzo rzadko się zdarza, żebym robił, coś drugi raz z potraw, które u mnie znajdziesz mój drogi czytelniku. Milopita Oczywiście nie mogłem, nie zrobić tego pysznego greckiego ciasta, dostając jabłka i orzechy włoskie. Szarlotka , czyli Milopita, ciężko powiedzieć skąd tak naprawdę pochodzi. Milopita – mηλόπιτα w języku greckim oznacza – szarlotkę -, Etymologicznie pita oznacza ciasto, zatem w Grecji znajdziesz wiele(...)ciast, które kończą się na – pita – na przykład: Fanouropita – ciasto z przyprawami i orzechami przygotowywane do świętowania San Fanouros. Vasilopita – tradycyjne greckie ciasto jogurtowe przygotowywane na Nowy Rok. Karydopita – tradycyjne greckie ciasto orzechowe nasączone syropem. Milopita Na zakończenie, zapraszam na pyszne, greckie ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi. cRc Elementy Jabłka 7-9 sztuk Orzechy włoskie 2 duże garście Oliwa

RafalCook
Pizza z jesiennymi warzywami 62

Tradycyjne ciasto na pizzę udekorujemy dziś warzywami jesieni. Warzywa doprawimy tak aby pizzę z chęcią zjadły też dzieci. Proponuję cukinię, paprykę, brokuła, kukurydzę, czerwoną cebulę i czosnek. Kto lubi dodaje plastry pomidorków koktajlowych i dyni. Składniki : 0,5 kg mąki 7 g drożdży instant lub 15 g świeżych łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody(...)ciepłym miejscu. Kiedy drożdże podrosną dolewamy oliwę i dosypujemy mąkę i sól.   2. Suszone drożdże tzw. od razu wymieszać całe opakowanie z mąką i solą. Wyrabiamy ciasto dość długo aż uzyskamy kulę. Ciasto nie powinno lepić się do rąk ale też nie może się rozpadać. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub oliwy. Dzielimy kulę na cztery części

prawdziwe jedzenie
Pierogi razowe ze śliwkami - kuchnia podkarpacka 46

wielu zakątków Podkarpacia. Przetrwało w naszych kuchniach do współczesnych czasów nie tylko dlatego, że jest proste i niedrogie, ale dlatego, że jest coś wyjątkowego w połączeniu lekko słonego ciasta ze słodko-kwaśną śliwką. Pierogi śliwkowe zrobione z białej mąki mają delikatny smak i gładką konsystencję. Pierogi razowe są bardziej siermiężne, ale ma to swój specyficzny urok, dlatego i one nadal(...)chętnie gotowane są w naszym regionie. Jeśli mogę dać Wam praktyczną radę co do ciasta razowego, to proszę mieć na uwadze fakt, że ciasto razowe jest mniej elastyczne, niż ciasto z białej mąki. Dlatego warto wyciąć większe kółka, by bez problemu objąć nimi połówkę śliwki i zlepić brzegi. Zbyt małe kółka trzeba naciągać, co może spowodować rozrywanie się delikatnego ciasta

Trzeci talerz
Cantucci 102

charakterystyczne twarde ciasteczka z dodatkiem posiekanych migdałów. Wywodzą się z Toskanii. To smaczne i chrupkie włoskie ciastka, które przed zjedzeniem zanurzysz w kawie, herbacie lub winie. Przygotowanie samego ciasta jest szybkie i łatwe. Cechą charakterystyczną cantucci jest pieczenie, bowiem ciasteczka pieczesz dwa razy. Dzięki podwójnemu pieczeniu ciastka są bardzo kruche i chrupiące. Pieczemy je początkowo w formie rulonów, później pokrojone(...)łyżki dowolnego, płynnego miodu. Całość wymieszaj. Dodaj przesiane sypkie składniki, czyli 2,5 szklanki mąki pszennej oraz płaską łyżeczkę sody. Składniki delikatnie wymieszaj do połączenia. Na koniec dodaj do ciasta posiekane orzechy, migdały oraz otartą skórkę z jednej wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem cytryny. Szybko wymieszaj ręką. Ciasto podziel na cztery podobnej wielkości części w formie wałków. Ruloniki z ciasta podsyp

Zasmakuj Kuchni