Niewielkie ciasto, na przyjemne popołudnie. Babeczka dla kilku znajomych, którzy prosząc o kolejne kawałki zadbają o to, by zniknęła cała. Zachęcam do przetestowania mojego przepisu, bo to już kolejna udana propozycja z zastosowaniem majonezu. Szybka, bardzo prosta w przygotowaniu. Lekka, miękka babeczka. Dodana kawa nie dominuje, podkreśla tylko i dopieszcza czekoladową moc wypieku. W oryginalnym przepisie(...)ciasta dodaje się gorzkie kakao, ja wykorzystałam intensywną, gorzką czekoladę w proszku. Grzbiet babeczki polałam rozpuszczoną czekoladą, z pokruszonymi kuleczkami pralinek Giotto. Te pralinki miałam pod ręką. Są przepyszne. Składniki: proporcje na keksówkę o wymiarach 23 cm / 10 cm składniki w temperaturze pokojowej 1 pełna szklanka mąki pszennej - 150 gram 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki
Kronika Piekarnikadłużej, upiekłam sernikową tartę z borówkami i brzoskwiniami. Pyszna! Można ją również upiec z innymi sezonowymi owocami, np malinami, jeżynami, jagodami... Polecam również inne przepisy na tarty i ciasta z owocami: Galette ze śliwkami Tarta cytrynowa z bezą Tarta z truskawkami i rabarbarem Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami Tarta z jagodami Rustykalna tarta z rabarbarem Tartaletki z gruszką(...)masła 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody lub śmietany Przesiać obie mąki i cukier puder, dodać masło, posiekać, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtko, wodę/śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować na grubość ok 5-6mm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto przenieść do formy na tartę (24cm), wyłożyć
Obiad gotowyCiasto krówka – bez pieczenia to obłędnie pyszny deser. Szybkie w przygotowaniu ciasto na herbatnikach, przełożone masą budyniową oraz kajmakiem. I w dodatku bez pieczenia! Więc bez obaw każdemu wyjdzie równie pyszne! Serdecznie polecam to rewelacyjne ciasto zarówno na święta jak i różnego rodzaju przyjęcia lub po prostu do popołudniowej kawki! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto krówka(...)masa się zagotuje i zostawiamy do przestudzenia. Do masy budyniowej dodajemy kostkę masła i mieszamy do połączenia. Gotowy budyń wylewamy na herbatniki i równomiernie rozprowadzamy, przykrywamy kolejną warstwą. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą masą kajmakową, dekorujemy orzechami. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby masa się zestygła. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); źródło: http://kulinarneprzeboje.pl/2016/05/28/krowka-bez-pieczenia/
Gotuj z Prezesemmiksera, tylko do połączenia się składników. Na koniec wlać 3/4 szklanki oleju i wymieszać. 2. Formę z kominem wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Następnie do blaszki wylać 2/3 ciasta. Do pozostałej części ciasta dodać dwie łyżki kakao i wymieszać. Ciemne ciasto przelać do formy (ciasto z kakao jest cięższe, więc opadnie na dno). 3. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego(...)stopni. Ciasto piec przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawić jeszcze przez około 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Przed podaniem babkę oprószyć cukrem pudrem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotuj z Prezesemprzepis okazał się hitem na naszym koncie na Instagramie. Nic dziwnego, bo jest idealny, banalnie prosty i błyskawiczny. Pieczona kaszka manna przypomina połączenie ciasta, budyniu, naleśników i kaszki, wszystko co najlepsze w jednym. Zmiksujesz ją w kilka sekund, na wierzch dasz owoce, a cała reszta to już tylko czas pieczenia. Do stworzenia przepisu na pieczoną kaszkę manną zainspirował mnie deser(...)Clafoutis, który w oryginale nie zawiera dodatku grysiku. Zaskocz swojego maluszka ciastem na śniadanie, sama też zjesz je z przyjemnością. Swoją porcję możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem jeśli lubisz bardziej wyraziste w smaku posiłki. Dziecku nie dodawaj cukru, nie zna jego smaku, więc wierz mi że nie potrzebuje jego dodatku. Podobnie jest z solą w posiłkach dla maluszków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
ProstePesto.plcudowne owoce, z których można przepyszne cuda wyczarować :) Składniki (około 12 racuszków): Zaczyn: 10 g. świeżych drożdży 1 łyżka cukru 100 ml. lekko ciepłego mleka 2 łyżki mąki pszennej Ciasto: wyrośnięty zaczyn 180 g. mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 100 ml. lekko ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego Oraz: 2 dojrzałe gruszki odrobina oleju do smażenia cukier puder(...)Odstaw miseczkę w ciepłe miejsce na 15 minut. Gdy zaczyn wyrośnie przelej go do większej miski. Dodaj przesianą mąkę, sól, cukier waniliowy i jajko. Wlej ciepłe mleko i wymieszaj ciasto mikserem. Ciasto będzie dość rzadkie. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1 godzinę. Gruszki pokrój w plasterki około 3 mm. Wytnij z plasterków gniazda nasienne
Delicious Placewyjątku. Począwszy od takiego najzwyklejszego: z wody z masełkiem i bułką tartą, poprzez panierowanego w bułce tartej i obsmażonego na oleju, czy nawet pieczonego (nasze ostatnie odkrycie). Kalafior w cieście również jest u nas bardzo lubiany. O ile jednak taki z wody smakuje mi i na ciepło i na zimno, taki w cieście piwnym najlepszy jest od razu po przygotowaniu(...)wówczas ciasto jest najbardziej chrupiące i zdecydowanie najsmaczniejsze. Kalafior w cieście piwnym doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym. 1 duży kalafior 2 jajka 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. jasnego piwa mielona papryka ostra i słodka szczypta proszku do pieczenia sól, cukier olej Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli oraz cukru. Odcedzamy
Smaki Na Talerzumakaronie robionym od podstaw. I chociaż to zajęcie może trochę pracochłonne, to tak bardzo nam zasmakował, że rodzinnie lubimy go robić. Oczywiście z pomocą przychodzi robot kuchenny, który wyrabia ciasto i maszynka do makaronu, która go wycina – nie mniej jednak trochę pracy to kosztuje, podobnie jak np pierogi. Jednak dla smaku warto! Dzisiaj wersja z mąką z ciecierzycy, która(...)jajek 1 łyżeczka soli ciepła woda w razie potrzeby Jak zrobić makaron z ciecierzycy: Najpierw do misy wsypujemy obie mąki i sól, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, mieszamy. Zaczynamy wyrabiać ciasto – można ręcznie a można robotem kuchennym z nakładką hakiem do wyrabiania ciasta. Jeśli trzeba podlewamy do ciasta niewielkie ilości ciepłej wody. Ciasto wyjść elastyczne, ale bardzo gęste i zwarte
Dorota Smakujezrobić jako lunch do szkoły lub pracy, lub podać na okazyjne przyjęcie. Ślimaczki są bardzo smaczne, łatwe do zrobienia i możecie je zrobić z waszymi ulubionymi dodatkami. Składniki: Ciasto: 250 g maki pszennej 150 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych szczypta soli szczypta cukru 1 lyzka oleju Sos: 1 1/2 kg dojrzałych pomidorów(...)jabłkowego Dodatki u mnie: szynka parmeńska salami listki bazylii 150 g startego sera mozzarella Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku oraz subskrypcji. Wykonanie: Składniki na ciasto bardzo dobrze wyrobić. Jeśli mąka jest bardzo sucha, można dodać odrobinę więcej wody. Wyrobione ciasto uformować w kulę, ułożyć w misce, nakryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Pani M - kuchnia smakowitaCześć Kochani, któż nie lubi serników? Mało chyba jest takich osób. Dziś zapraszam Was na jeden z pyszniejszych serników-sernik Izaura, czyli mięciutki, kremowy sernik na kakaowym cieście murzynku. Sernik jest bardzo łatwy do zrobienia a smakuje rewelacyjnie. Zapraszam gorąco Tradycyjnie zapraszam Was też na film z przygotowaniem sernika SKŁADNIKI *blaszka ok 25x35cm* ***zawsze używam szklanki o pojemności 250ml(...)CIASTO KAKAOWE -2 szklanki mąki pszennej tortowej -niepełna szklanka cukru -3 łyżki ciemnego kakao -200g masła lub margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -4 jajka -200ml wody MASA SEROWA -1 kg sera z wiaderka lub zmielonego twarogu półtłustego -4 jajka -150g miękkiego masła lub margaryny -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPłatki owsiane na śniadanie można przygotować na milion różnych sposobów. Jednym z nich jest forma pieczonej w piekarniku owsianki. Zdrowe śniadanie które smakuje i wygląda jak ciasto? To możliwe z tym przepisem. Upieczoną owsiankę pokroisz na kawałki, dokładnie tak jak kroi się ciasto. Owsianka jest delikatna w smaku, swoją słodycz zawdzięcza tylko i wyłącznie słodkim, dojrzałym owocom śliwki węgierki. Oczywiście(...)kawałków Przygotowanie 10 min. Pieczenie 25 min. Kalorie 150 kcal Pieczona owsianka śniadaniowa z nasionami chia i śliwkami węgierkami. Po upieczeniu z łatwością pokroisz ją na kawałki, jak ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100 g płatków owsianych pełnoziarnistych 1 szklanka napoju owsianego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka nasion chia 3 dojrzałe śliwki węgierki (adsbygoogle = window.adsbygoogle
ProstePesto.pl