kuchnia podkarpacka Kluski ziemniaczane to jedna z typowych dla Podkarpacia dawnych potraw. W zależności od okolicy nosi ona różne nazwy i nieco odmiennie jest przygotowywana. Z reguły w skład ciasta wchodzą same ziemniaki – w niewielkiej ilości ugotowane, a w pozostałej surowe, starte. Bywa, że ziemniaki zagęszcza się nieco mąką ziemniaczaną lub pszenną, by ciasto było bardziej zwarte. W najprostszej wersji(...)doświadczone gospodynie, a o których rzadko się wspomina. Przede wszystkim do gotowania klusków ziemniaczanych warto wybrać mączystą odmianę ziemniaków, która zawiera dużo skrobi. Wpłynie to na zwartość i stabilność ciasta. Ciasto na kluski z surowych ziemniaków często nabiera szarego, nieapetycznego koloru. Żeby temu zapobiec wystarczy starte ziemniaki zaparzyć gorącymi ugotowanymi ziemniakami i od razu wymieszać. Dzięki temu kluski pozostaną jasne
Trzeci talerzCiasto kinder bueno to doskonały pomysł na pyszne ciasto na rodzinną uroczystość. Jest pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto: 2 szkl mąki tortowej 3 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku 1 łyżeczka sody 4 całe jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju Do miksera dać 4 jajka, 1 szklankę cukru i 1 szklankę oleju. Miksować(...)cukru pudru 5 opakowań batoników kinder bueno Śmietanę ubić z cukrem i można wkroić batoniki albo ja zmiksowałam kto jak woli. Przekrojony biszkopt przełożyć masą i przykryć drugą częścią ciasta. Autor przepisu: Magda Podlesna Artykuł Ciasto kinder bueno pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyczekoladowych to koniecznie musicie to zmienić. Ciasteczka są intensywnie czekoladowe, fajnie się prezentują a ich przygotowanie jest super proste. Popękane ciasteczka czekoladowe powstają z obtoczenia dość gęstego w konsystencji ciasta czekoladowego w cukrze pudrze. W trakcie pieczenia ciasteczka wyrastają i rozchodzą się tworząc na ich powierzchni popękany wzór. Czas pieczenia ciasteczek zależy od tego jaki efekt końcowy konsystencji ciasta(...)jednym jajku, ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę i kakao , proszek do pieczenia oraz sól. Ubijać przez 2-3 minuty, do momentu w którym składniki dobrze się połączą i powstanie gęste ciasto czekoladowe . Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Ciasto czekoladowe wyjąć z lodówki, nabierać łyżką i formować kulki o średnicy
MeCooksimprezie jako przekąskę oraz zjeść na drugie śniadanie. Składniki: (8 sztuk) Zaczyn 25 g. świeżych drożdży 3 łyżki mąki pszennej 100 ml. lekko ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto 385 g. mąki pszennej 150 ml. lekko ciepłej wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 jajko Nadzienie 1 cebula 1 papryka (ja dałam po kawałku czerwonej, zielonej(...)mąki pszennej po 1 łyżce sezamu jasnego i czarnego 1 małe jajko 2 łyżki mleka Składniki na zaczyn połącz ze sobą i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Ciasto: Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj zaczyn, jajko, oliwę i wlej wodę. Wymieszaj a następnie wyrób na stolnicy gładkie i elastyczne ciasto. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe
Delicious PlacePyszne i delikatne ciasto składające się z dwóch warstw kakaowego biszkoptu przełożonego kremem z mleka w proszku. Składniki Ciasto: 6 jajek 1 szkl. cukru 3 łyżki oleju 3 łyżki przegotowanej i ostudzonej wody 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Masa: 1/2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 250g masła lub dobrej margaryny(...)mleka w proszku 2 cukry waniliowe Przygotowanie Całe jajka utrzeć do białości z cukrem, dodać olej i wodę, miksować dalej, wsypywać obie mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Wylać ciasto na blaszkę 25×25 i piec 25-30 minut w temp. 175 stopni. W tym czasie w rondelku zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć
Wasze Przepisychałkę z kruszonką. Jest puszysta, mięciutka i nie sposób powstrzymać się od smakowania jej jeszcze na ciepło. Jeśli nie lubisz kruszonki, możesz ją pominąć, lub posypać bułkę np.makiem. Do ciasta dodałam cukier wanilinowy by urozmaicić smak, ale ten również nie jest konieczny. Taka chałka posmarowana dżemem lub miodem, to uczta dla podniebienia i przepyszne śniadanie. Polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)Rozczyn : 25 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru 1 łyżka mąki Ciasto 4 szklanki mąki tortowej 2 jajka szczypta soli 50 g masła lub palmy 3 łyżki cukru Do ciasta możesz też dodać cukier wanilinowy lub skórkę otartą z cytryny. Kruszonka 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru 2 łyżki masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na chałkę drożdżową
Do Garów!Sernik z płatkami migdałowymi to delikatne w smaku i pyszne ciasto idealne dla wszystkich wielbicieli słodkości. Smakosze serników będą zachwyceni. Składniki Ciasto kruche : 2 szk. mąki 0,5 szk. cukru 3 jajka (2 żółtka, jedno całe) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 0,5 margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 0,5 cukru 3 żółtka(...)oleju 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Dodatkowo: dżem porzeczkowy polewa czekoladowa płatki migdałowe Przygotowanie Składniki na ciasto połączyć, wyrobić i rozwałkować. Wyłożyć na blachę i poprzebijać ciasto widelcem. Wszystkie składniki na masę włożyć do miski i zmiksować. Wyłożyć na ciasto dżem porzeczkowy 2-3 łyżki stołowe płaskie, a na dżem masę twarogową. Piec ok. 180 C 40 minut. Na koniec
Wasze PrzepisyPrzepis na mocno wilgotne, aromatyczne ciasto z żelką wiśniową oraz pianką jogurtową. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i mało czasochłonne, a efekt na pewno zachwyci. Połączenie takich smaków jest świetne… 🙂 Ciasto jest mocno czekoladowe oraz wilgotne, przełamane jest kwasowością wiśni, a pianka jogurtowa idealnie się komponuje z resztą składników. Ciasto czekoladowo-wiśniowe -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta
AleTorcikPrzepis na mocno wilgotne, aromatyczne ciasto z żelką wiśniową oraz pianką jogurtową. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i mało czasochłonne, a efekt na pewno zachwyci. Połączenie takich smaków jest świetne… 🙂 Ciasto jest mocno czekoladowe oraz wilgotne, przełamane jest kwasowością wiśni, a pianka jogurtowa idealnie się komponuje z resztą składników. Ciasto czekoladowo-wiśniowe -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta
AleTorcikpodłużnych biszkoptów - 200 gram 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zaparzone w szklance wrzątku, z łyżeczką cukru 200 gram czekolady mlecznej lub deserowej 1 łyżka gorzkiego kakao do oprószenia ciasta Wykonanie: Potrzebna Wam będzie sporej wielkości miska o okrągłym - wypukłym dnie, ( można również wykorzystać duży durszlak ), oraz malutka miseczka - wielkości filiżanki. Konieczna będzie też folia spożywcza. Całą(...)wygładzamy górę i wykładamy na nią pozostałe nasączone biszkopty. Tak przygotowaną, wypełnioną po brzegi miskę wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Około dwie godziny przed podaniem ciasta, rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej dwie tabliczki czekolady - mogą być mleczne, deserowe lub mieszane. Dolewamy do nich 3 łyżki śmietanki lub mleka i mieszamy na gładko
Kronika PiekarnikaTempura to wywodzące się z kuchni japońskiej danie składające się z warzyw lub owoców morza pokrytych ciastem i smażonych na głębokim tłuszczu. Ciasto do tempury w wersji podstawowej przygotowuje się z połączenia lodowatej wody z mąką. Tak zrobione ciasto ma niemalże przejrzystą konsystencję i po usmażeniu jest niesamowicie lekkie. W nieco rozbudowanej wersji do ciasta na tempurę dodawane są jajka(...)skrobia oraz przyprawy. Przepis na krewetki w tempurze , którym poniżej chcę się z Wami podzielić, przygotowałam na bazie ciasta z dodatkiem jajek. Krewetki w tempurze najczęściej robię na lunch, kolację oraz kiedy odwiedzają mnie goście. Krewetki podaję ze słodkim sosem chili, gdyż mi takie połączenie smakuje najbardziej. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Krewetki Składniki
MeCooksPIERÓG Z SEREM ALA CHACZAPURI Zapraszam do spobowania bardzo smacznego dania. W stylu chaczapuri. W przygotowaniu danie bardzo przypomina robienie CZEBUREKOW , bedzie jednak robione z innego ciasta i z innym farszem. Skladniki: ciasto: 300 ml kefiru 0,5 lyzeczki soli 1 zoltko 30 ml oleju 0,5 lyzeczki proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki sody(...)sera zoltego (ja uzylam sera mozzarella) ok 30 g zieleniny (to co lubimy np: koperek, szczypiorek, natka piertruszki, kawalek papryki) sol, pieprz 1 bialko Sposob przygotowania: przygotowanie ciasta 1. Do miski wlewamy kefir 2. Dodajemy zoltko, olej, sol, sode i wszystko dokladnie mieszamy. 3. Partiami dodajemy make i zagniatamy ciasto. 4. Ciasto przykrywamy i dajemy mu odpoczac
Kulinarnie z Polką na Kresachfajny, prosty i jakże smaczny przepis na popularne paluszki grissini, tyle że w wersji polskiej . Pikantne, chrupkie, ale nie twarde- znakomity dodatek do dipów i zup. Polecam! Składniki na ciasto: 250 g maki pszennej 15 – 20 g drożdży świeżych ( max: 1/5 kostki) 5 g cukru ( mała łyżeczka) 1 żółtko ½ szklanki mleka 40 g roztopionego masła 1 białko do posmarowania(...)następnie wlewamy ciepłe mleko i wsypujemy ok. 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 5 minut do ciepła. Rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy żółtko i roztopione masło. Zarabiamy ciasto ( ma odstawać od ręki , ale nie być rzadkie). Odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height
Domowe ciastabardzo szybka w przygotowaniu. porcja na 2 osoby Składniki: 300 g filetu z dorsza 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 łyżka oleju 1 liść pora (zielony) płat ciasta francuskiego połowa serka typu philadelphia pół dużej cukinii sól i pieprz do smaku dodatkowo ćwiartki cytryny do skropienia Przygotowanie: Dwa filety przetnij wzdłuż tak aby powstały 4 długie kawałki(...)pietruszkę. Zawijamy filety w gniazdka i związujemy porem jak wstążką, tak aby wyglądały jak gniazda. Umieszczamy gniazda w naczyniu do pieczenia. Odstawiamy. Różyczki: Cukinię tniemy na bardzo cienkie plastry. Ciasto przecinamy wzdłuż na 4 długie paski. Ciasto smarujemy serkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Okładamy plastry cukinii na górnej krawędzi ciasta, jedną obok drugiej, tak aby lekko na siebie
Niezły Młynek