ciasto - 162020 przepisów (strona:1901/10802)

Drożdżowa gwiazda z makiem 64

około 10 minut, do momentu aż zaczyn „ruszy”.   Krok drugi : do zaczynu dodać 2 jajka, wymieszać całość i dodać kolejny składnik – ciepłe mleko. Wyrobić dłońmi ciasto przed około 15 minut. Musi być gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Krok trzeci: wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę zagnieść(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenie i posmarować 1/3 masy makowej. Na to nałożyć drugi okrąg i ponownie nałożyć masę. Powtórzyć kolejność z trzecim krążkiem aż do przykrycia ostatnią częścią ciasta. Krok czwarty: na środku złożonych krążków odcisnąć szklankę. Ciasto podzielić na 16 równych części, zaczynając od zaznaczonego koła. Następnie należy każdy kawałek zawinąć dwukrotnie w kierunku środka – jeden kawałek

Proste-przepisy.pl
Krem czekoladowy 66

Ciasta oraz desery często przekładam kremem. Jeśli jest to krem czekoladowy to robię go na dwa różne sposoby. Pierwszy typ kremu czekoladowego, który przyrządzam bazuje na budyniu, drugi zaś na serku mascarpone. Krem przygotowany na budyniu jest zdecydowanie cięższy od tego robionego na mascarpone, ale za to idealnie sprawdza się w ciastach, które dekoruję masą cukrową. Krem czekoladowy , który robię(...)bazie serka mascarpone jest lżejszy i nadaje się do przekładania ciast biszkoptowych, babeczek oraz do deserów w pucharku. Przepis na krem czekoladowy przygotowany z serka mascarpone, śmietany kremówki oraz czekolady znajdziecie poniżej. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Krem czekoladowy do ciast Składniki na krem czekoladowy. 400 ml śmietany kremówki (36%) 25 dkg serka mascarpone

MeCooks
Puchate pierniczki – prosty przepis 77

słodką mieszankę, jajka, śmietanę, kakao i przyprawę do piernika. Wszystko mieszamy łyżką tak długo, aż składniki się połączą. W razie potrzeby można składniki połączyć ręką (lekko podsypaną mąką). Uwaga! Ciasto będzie się lepić! Tak ma być. Nie dodajemy więcej mąki. Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Ciasto można też(...)zostawić w chłodnym pomieszczeniu na noc (wówczas należy je przykryć ściereczką). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Matę podsypujemy mąką. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy je (w razie potrzeby ciasto można delikatnie podsypać mąką). U mnie wałkowały dzieci, stąd różne grubości pierniczków. Ciasto powinno być rozwałkowane na około 4-5 mm. Im grubiej tym bardziej puchate

Słodkie okruszki
Imprezowe ślimaczki z łososiem 67

Imprezowe ślimaczki z łososiem to świetna przekąska, która powinna znaleźć się na każdym stole. Są bardzo smaczne, a do ich przygotowania potrzebujemy tylko 3 składników, ciasta francuskiego, wędzonego łososia oraz kremowego serka. Całe roladki jesteśmy w stanie przygotować w kilka minut, plus czas pieczenia, który również nie jest długi. Roladki z łososiem idealnie sprawdzą się na każdą nadarzającą się okazję(...)Świetnie smakują w wersji na ciepło i zimno. Możecie je zaserwować solo lub z dodatkiem sosu czosnkowego. PRZEPIS NA IMPREZOWE ŚLIMACZKI Z ŁOSOSIEM Składniki 1 płat ciasta francuskiego 1 serek kremowy 100 g wędzonego łososia Wykonanie Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy kremowym serkiem. Następnie równolegle do dłuższego boku układamy wędzonego łososia. Całość zwijamy w roladę, układając ją tak, by łączenie

Alle Dobre!
Pieczone pierożki z kapustą i grzybami 887

sytuacji. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Na pewno posmakują wszystkim Waszym bliskim. PIECZONE PIEROŻKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI – PRZEPIS Składniki Ciasto: 500 g mąki 3 żółtka 100 g rozpuszczonego masła szklanka ciepłego mleka 7 g drożdży instant łyżeczka soli łyżeczka cukru Farsz: 300 g kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów(...)oraz kapustę. Całość zalewamy 1 szklanką wody. Gotujemy przez około 30 minut, aż wszystko zmięknie i woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy aż będzie gładkie i jednolite. 4. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do godziny. 5. Po tym czasie ciasto wyciągamy

Alle Dobre!
Przekąski na święta i sylwestra 121

Przekąski to nieodłączny element każdej imprezy. Stanowią idealny dodatek do sałatek i ciast. To właśnie przekąski są najmniej czasochłonnym i jednym z łatwiejszych sposobów na poczęstunek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jedną z najbardziej popularnych przekąsek, którą z pewnością każdy zna, są koreczki. Nabijane na wykałaczkę kawałki szynki, sera i warzyw z pewnością każdy z Was kojarzy z wielu imprez. Szykowało się(...)znajdzie coś idealnego dla siebie. Poniżej znajdziecie najlepsze przekąski na święta i sylwestra. Zapraszam, bo jest w czym wybierać. Imprezowy wieniec Parówkowe Przeplatańce (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki z ciasta francuskiego Sushi z ogórka Koperty z ciasta francuskiego Imprezowe roladki z tortilli Zawijane roladki z szynki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mini Zapiekanki z Ciasta Francuskiego Francuskie roladki z 3 składników Paszteciki

Przepiski.pl
Drożdżówki z makiem 59

Drożdżówki z masą makową, domowymi powidłami śliwkowymi z czekoladą i kruszonką to propozycja na świąteczny mini wypiek do kawy. To drożdżówki świetne także na imprezę lub karnawał. Ciasto z przepisu wychodzi bardzo puszyste. Drożdżówki są wilgotne w środku dzięki masie makowej z bakaliami. Wszystko dopełnia maślana i pachnąca kruszonka. Ciasto na drożdżówki możesz posmarować dowolnymi powidłami, konfiturą lub marmoladą, przygotować(...)spienione drożdże, dodać cukier, sól, wbić 1 jajko i 1 żółtko, wlać pozostałe mleko (125 ml) oraz roztopione lekko ciepłe masło. Wyrabiać ręcznie lub mikserem z zamontowanymi hakami do ciasta drożdżowego przez ok. 15 minut. Ciasto ma być elastyczne i gładkie. Następnie miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, tak by podwoiło swoją objętość. PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI: Wszystkie

Zasmakuj Kuchni
Imprezowy wieniec 77

przepisem na pyszny wieniec imprezowy. Przepis ten możecie w dowolny sposób modyfikować, zmieniając składniki farszu. Dzięki temu za każdym razem będzie smakował inaczej. PRZEPIS NA IMPREZOWY WIENIEC Składniki CIASTO 450 g mąki 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżeczka soli 9 g drożdży instant FARSZ 150 g ulubionej szynki 100 g żółtego sera(...)Wlać ciepłe mleko, całość wymieszać i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce. Po upływie czasu dodać jajka, przesianą mąkę, sól oraz masło. Całość mieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawić na 60 minut. Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na cienki prostokąt. Szynkę oraz ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę, kukurydze

Przepiski.pl
Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe 87

szybkie w przygotowaniu. Pięknie pachną i wspaniale smakują, na pewno będą u mnie na Święta. W przepisie można również wykorzystać orzechy laskowe i migdały. Polecam! Inspiracja z gazetki „pyszne ciasta na Boże Narodzenie” nr 3/2010. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najlepsze Świąteczne Ciastka(...)Rożki Orzechowe Składniki na około 50 sztuk: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g masła w temperaturze pokojowej 100g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) szczypta soli 100g zmielonych orzechów włoskich 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto: 1. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około

Mała Cukierenka