Uwielbiam ciasta ucierane z banalnego powodu- naprawdę trzeba się postarać aby nie wyszły, są bardzo proste do wykonania i wymagają bardzo małego nakładu pracy i czasu. Tym razem potrzebowałam ciasto typu- duża blacha na warsztaty jogi które prowadziłam, a poza tym ze wegańskie wiadomo, to nie mogło zawierać soi, bo jedna z dziewczyn ma na nią uczulenie. Zdecydowałam, że zrobię(...)typowo jesienne ciasto z jabłkami, które wzbogaciłam o nutę marcepanu i migdałów w ogóle. Musiałam dodatkowo upiec po maluchu dla moich domowników, bo jeżeli piekę tylko dla nich to nie robi to na nich większego wrażenia, ale jak tylko zabieram się za pieczenie dla kogoś to włącza im się „pies ogrodnika” i zawsze ma do wysłuchiwania
greenscarfbardzo ważny dla nas okres, który spędzamy z najbliższymi. Dużo wcześniej dekorujemy swoje wnętrza ciekawymi ozdobami oraz zabieramy się za świąteczne porządki. Warto także wcześniej zastanowić się jakie ciasto na święta upiec w tym roku. Tradycyjne, świąteczne ciasta to oczywiście sernik, piernik, a także miodownik. Największymi zaletami miodownika jest oczywiście jego cudowny smak, ale także fakt, że możemy upiec(...)najlepsze przepisy na domowy miodownik który będzie idealnym wyborem na święta. Zapraszamy do zapoznania się z poniższym zestawieniem i przepisami. Na pewno znajdziecie idealny przepis na pyszne ciasto miodowe dla siebie. 1. Miodownik Przepis na: Przepiski.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Miodownik z masą budyniową Przepis na: domowe-wypieki.pl 3. Miodownik z kremem z kaszą manną Przepis na: mieszamwgarnku.pl 4. Kakaowy miodownik
Damusia.plolej podgrzać w garnuszku do połączenia tych składników (nie mogą być zbyt gorące). 3. Jajko rozmieszać w osobnej miseczce. 4. Mokre składniki wymieszać z suchymi i ugnieść tworząc zwarte ciasto. (Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łączyć z innymi kawałkami ciasta podczas wylepiania tarty, dodać odrobinę gorącej wody i znów je wyrobić. Jeśli jest zbyt klejące, można(...)dodać trochę mąki, wyrobić je i wstawić do lodówki aż stanie się nieco bardziej zwarte.). 5. Papierem do pieczenia wyłożyć formę i wylepić ciastem spód i boki (ciasto rośnie więc nie tworzyć zbyt grubej warstwy), widelcem zrobić w wylepionym spodzie małe dziurki. NADZIENIE ORZECHOWE 1. Orzechy posiekać na drobniejsze kawałki. 2. Olej rozpuścić do płynnej konsystencji ale nie może być
Candy PandasDzisiaj polecam pyszny sennik krakowski na kruchym cieście. Jest obowiązkowa pozycja na wszystkie święta w moim domu. Sernik można przygotować z rodzynkami lub ze skórka pomarańczową. Sernik krakowski to tradycyjny polski sernik, składający się z gęstej, twarogowej masy serowej z bakaliami (rodzynki i skórka pomarańczowa) oraz ciasta kruchego na spodzie i wierzchu (w postaci kratki). Cały sernik piecze się przez(...)przeszkód zrobić go już kilka dni przed świętami (przechowujemy w miarę chłodnym miejscu, nie musi być lodówka). Do tradycyjnego sernika krakowskiego należy użyć trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu. Składniki na ciasto jajko 125 g masła 200 g mąki 100 g cukru pudru Składniki na masę serową 1kg sera twarogowego półtłustego 1 opakowanie cukru waniliowego 100g rodzynek 5 jajek 100 g cukru
Pomysłowa kuchniaPierogi z ciecierzycą i marchewką, doprawione chili i kminem rzymskim. Pomysł na bezmięsny obiad. Pierożki są pyszne i proste do przygotowania. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 2 średnie marchewki 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego szczypta chili(...)sól pieprz Dodatkowo: zrumieniona na maśle cebula Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić (około 8 minut). W razie potrzeby dosypać mąki. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło. Farsz: Na patelni
Oryginalny smakjest składnikiem wielu potraw chińskich i japońskich. Pasta sezamowa jest też popularna w kuchni indyjskiej. Tahini używam m.in do hummusu, do sałatek, dressingów, a nawet deserów, takich jak tureckie ciasto z tahini. Pasta sezamowa tahini może się różnić smakiem w zależności od kraju pochodzenia i metody przygotowana. Książka Yotama Ottolenghi Smak Smak jest kolejną książką Yotama Ottolenghi
Cztery Fajerybezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na formę nakładamy naprzemiennie po łyżce ciasta ciemnego i białego( koło siebie a potem ciemne na białym i odwrotnie). Całość delikatnie wyrównujemy na wierzchu. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy
Domowe ciastamniejsze przyjęcia. Pizza zawsze się sprawdza Mam swoje sprawdzone przepisy na pizze. Dziś dzielę się z Wami kolejnym z nich. Polecam Wam przepis na pyszną, puszystą domową pizze. Z ciastem dobrze się pracuje, a pizza pięknie wyrasta i jest naprawdę puszysta. Puszysta, a jednocześnie chrupiąca, bo pieką ją na kamieniu do pizzy. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście pizzy z kamienia(...)dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i łyżkę oleju lub delikatnej oliwy. Wlewamy nasze rozrobione drożdże. Wszystko wstępnie mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ręką tak długo aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę. Odstawiamy je pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce. Ja mam miskę z pokrywką, ale możecie przykryć miskę lekko wilgotną ściereczką. Ciasto
Słodkie okruszkizdjąć z ognia, wystudzić. Jajka, cukier, miękki tłuszcz ,cukier wanilinowy utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i połączyć składniki na dość gęste ciasto. Tortownica 24 cm, keksówka 15x11 cm ( lub 1 duża 30x25 cm ) z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do foremek, wygładzić i wyłożyć masę jabłkową, wygładzić. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra(...)ół, ciasto piec około 55 minut, dobrze w formie wystudzić. Na cieście w formie ułożyć plastry truskawek, wylać tężejącą galaretkę ( galaretki wymieszać w 900 ml gorącej wody i wystudzić ) i schować do lodówki najlepiej na całą noc - bardzo łatwe, tanie, szybkie ciasto ucierane z masą jabłkową, dodane truskawki z galaretką idealnie smakuję z ciastem.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię