ciasto - 162907 przepisów (strona:1903/10861)

Tarta Quiche Lorraine z porem i boczkiem 122

Wytrawna tarta znana pod nazwą Quiche Lorraine lub określana jako placek lotaryński. Tarta z kruchego ciasta wypełniona karmelizowanym, chrupiącym boczkiem krojonym w słupki oraz duszonymi krążkami pora. Kremowy sos na bazie słodkiej śmietanki 36 % z ciągnącym się serem. Całe danie to kwintesencja dobrego gustu i wykwintnego smaku, jak na francuskie przepisy kulinarne przystało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta na kruchym(...)push({}); Sposób przygotowania: KRUCHY SPÓD Schłodzone, twarde masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj mąkę pszenną, żółtko, kwaśną śmietanę i sól, po czym zagnieć dłońmi jednolite kruche ciasto. Ciasto przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 24 centymetów. Rozłóż starannie i równomiernie na spodzie oraz brzegach foremki. Podziurkuj widelcem, wstaw do lodówki na 20 minut by zastygło

ProstePesto.pl
Babka bounty z kakao i wiórkami kokosa 96

Swojego czasu uwielbiałam batoniki bounty, wiórki kokosowe oblane mleczną czekoladą okazywały się wciągającym połączeniem smaków. Babka z poniższego przepisu przypomina mi kokosowe batoniki. Warstwa kakaowego ciasta skrywająca w środeczku pralinę z wiórków kokosa i słodzonego mleczka skondensowanego. Całość oblana płynną czekoladą przygotowaną z gorzkiego kakao i roztopionego masła. Babka zaspokoi potrzebę spałaszowania czegoś słodkiego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babka bounty(...)pieczenia). Zmiksuj do połączenia, masa będzie dość gęsta. Teraz dodaj ubite białka i wymieszaj już tylko szpatułką do połączenia, białko rozluźni masę i nada jej puszystości. Połowę kakaowego ciasta przełóż do przygotowanej foremki do pieczenia baby. Następnie nałóż nadzienie z wiórkami kokosowymi i przykryj pozostałą częścią kakaowej masy. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na 40 minut

ProstePesto.pl
Drożdżowe bułeczki winno-pomarańczowe 80

powstały przepyszne śniadaniowe bułeczki drożdżowe, których aromat wraz z zapachem świeżo zaparzonej kawy zdziałał cuda. Nawet mnie wyłączył się Smerf Maruda ? Składniki na ok 20-25 bułeczek winno-pomarańczowych: Ciasto: 15 g świeżych drożdży 125 g letniego/ciepłego mleka 25 g cukru 250 g mąki 35 g masła 1 jajko Szczypta soli Nadzienie: 3 czerwone pomarańcze ok. 100 ml czerwonego(...)słodzidło. Zmniejszamy ogień i dusimy, a następnie przesmażamy tak jak powidło. Proces ten trwa ok 20 minut do pół godziny. Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem. Następnie wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie robota kuchennego i wyrabiamy ciasto. Powinno ono być lekkie i delikatnie (ale nie za bardzo) kleić się do palców. Formujemy kulkę, wykładamy na stolnicę wysypaną mąką

Kate's Kitchen
Pani Walewska 124

Pani Walewska – ciasto, które znają i uwielbiają chyba wszyscy. Kruche placki, beza i masa budyniowa a to wszystko przełamane delikatnie kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Obłęd w smaku, raj dla podniebienia. Komplementom dla tego ciasta nie ma końca – być może właśnie dlatego przez wielu nazywane jest „Pychotka”. Deser pięknie prezentuje się na świątecznym stole, doskonale sprawdza(...)się na rodzinnych imprezach ale zapewniam, że każda okazja (a nawet jej brak) jest idealna aby przygotować Panią Walewską. Składniki: Ciasto : 300 g mąki pszennej – polecam Mąkę Tortową Pasja z Młynów Jelonki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego ½ szklanki cukru pudru 200 g masła 4 żółtka 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Beza: 4 białka

Fascynacje Ani
Domowy KEBAB, bułki do kebaba (po prostu pycha)+FILM 126

rozpuszczenia. Dodajemy trochę mąki, mieszamy i odkładamy na 15 min do podrośnięcia. Po tym czasie dodajemy ciepłą wodę, sól,olej i wszystko mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Mi do tych proporcji weszło ok 1 kg mąki. Zagniatamy ciasto, dajemy je do miski, przykrywamy i odkładamy na jakieś 25 min do podrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, przerabiamy je chwilkę(...)dzielimy na 3 części. Każdą z części będziemy  wałkować  na duży placek. Pierwszą część ciasta wałkujemy na duży, okrągły placek, o grubości ok 1,5 cm Dajemy go na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy na złoty kolor. Upieczony placek wyciągamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
PUSZYSTE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 99

około 15 minut. Po tym czasie wlać pozostałe 130 mleka, masło rozpuścić, wlać do miski. Wsypać mąkę, sól, wbić 2 jajka. Przy pomocy robota z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego dobrze wyrobić ciasto (można to też zrobić dłonią). Miskę z ciastem ponownie zakryć ścierką, odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę lekko podsypaną(...)mąką, krótko wyrobić. Podzielić je na 12 części.  Każdy kawałek ciasta drożdżowego uformować na okrągłe bułeczki. Układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby pomiędzy nimi było około 1 cm odstępu. Zakryć ponownie ścierką, odłożyć na około 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 170'C. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20-25 minut

Zrób to smacznie
Polędwica w cieście francuskim 88

Polędwica w cieście francuskim, to kolejne danie z serii , podaj na swiąteczny stół. Dość prosty przepis, ale te są najlepsze. Mięso soczyste, bardzo aromatyczne i pięknie wygląda. Można również podawać na zimno jako dodatek do pieczywa czy sałatek. Bardzo dobre, polecam, skorzystajcie z przepisu:) Składniki 1 polędwiczka opakowanie ciasta francuskiego 1 cebula kilka ząbków czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki(...)masła kilka plastrów szynki świeży rozmaryn, tymianek musztarda Dijon jajko sól, pieprz Ciasto wcześniej wyjąć z lodówki, niech poleży w temp pokojowej, Rozgrzać piekarnik na 200 stopni. Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem. Czosnek, cebulę i zioła posiekać. Rozgrzać olej na patelni, na rozgrzanym tłuszczu zrumienić polędwiczki, z każdej strony na złoty kolor.Wyjąć na deseczkę i po lekkim przestudzeniu posmarować

gotuj ze mną
Szarlotka Bez Pieczenia 92

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka bez pieczenia to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Idealna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki, którą pieczemy w piekarniku. Moja rodzinka bardzo polubiła to ciasto, a mąż stwierdził, że szalotka bez pieczenia to najlepsze ciasto, jakie jadł. To tym bardziej uświadomiło mnie, że muszę się podzielić z Wami tym przepisem. Szarlotka bez pieczenia to bardzo smaczny(...)śmietany 30%. Wszystkie składniki połączone razem dają bardzo ciekawą kompozycję smakową. Szarlotka na herbatnikach to świetny wynalazek i idealne rozwiązanie dla osób, które nie lubią piec. Po przygotowaniu tego ciasta, z pewnością przepis zostanie z Wami na długo, a szarlotka bez pieczenia zagości na liście Waszych ulubionych ciast. PRZEPIS NA SZARLOTKĘ BEZ PIECZENIA Składniki 100 g herbatników ciemnych

Przepiski.pl
Prosta szarlotka z lukrem 74

Domowa, aromatyczna, przepyszna szarlotka z lukrem. Przepis nie jest trudny i każdy da sobie z nim radę. Składniki Ciasto: 3 szkl. mąki 4 żółtka 1 szkl. cukru 20 dkg margaryny 3 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku 1 łyżka octu 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 cytrynowa galaretka Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka śmietany(...)Przygotowanie Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części. 1,5 kg jabłek zetrzeć i usmażyć. Na koniec wsypać 1 cytrynową galaretkę i wymieszać. Ostudzić. Na wysmarowaną blaszkę dajemy jedną część ciasta wylepiamy dno na to jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy ok. 50 min w 180 st do zarumienienia góry. Po lekkim wystudzeniu robimy lukier: 1 szkl

Wasze Przepisy
NALEŚNIKOWE ENCHILADAS Z MIĘSEM I WARZYWAMI / TEST CREPES MAKER MARKI ARIETE ZE SKLEPU GARNECZKI.PL 103

wprowadzać w życie nowe idee, nadawać im konkretną formę oraz wprowadzać do życia wiele radości i nową, lepszą jakość. CECHY NALEŚNIKARKI CREPES MAKER: ⇒ Naleśnikarka przeznaczona do przygotowywania cienkiego ciasta na naleśniki, tortillę, omlet lub pitę. ⇒ Ma moc 1000 W. ⇒ Posiada obudowę z tworzywa sztucznego, która nie przegrzewa się, tym samym chroni przed poparzeniem. ⇒ Płyta grzejna jest nieprzywierająca, co zapobiega przyklejaniu(...)się ciasta naleśnikowego do powierzchni, pozwala to też na łatwe oczyszczenie płyty po pracy. ⇒ Wyjątkowe wzornictwo stylizowane na lata 50-te. ⇒ Łatwa w obsłudze. ⇒ Kompaktowe wymiary ułatwiają przechowywanie urządzenia. ⇒ Designerski wygląd sprawia, że śmiało może być wystawione na zewnątrz i być ozdobnym dodatkiem kuchni. ⇒ W zestawie znajdują się dwie drewniane szpatułki ułatwiające rozprowadzenie i przełożenie ciasta na płycie. Można zakupić

Ostra na Słodko
sernik z kratką + film krok po kroku 93

składniki na ciasto kruche: 200 g mąki 50 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z wanilią 100 g masła 2 żółtka Film krok po kroku jak wykonać sernik: wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części jedną wykładamy dno tortownicy (ok. 22-23 cm średnicy, wyłożoną papierem do pieczenia), podpiekamy. Drugą rozwałkowujemy(...)połączenia się składników. Uderzamy naczyniem naczyniem z masą o blat aby pozbyć się nadmiaru powietrza w masie. Przelewamy masę na podpieczony spód, na wiechu układamy kratkę z pozostałego ciasta. Pieczemy w 160-170 st. C, aż wierzch będzie złocisty, przez ok. 70 min. Upieczony studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach

Domowy Smak Jedzenia
Sernik królewski z brzoskwiniami 979

Sernik królewski z brzoskwiniami  Sernik królewski z brzoskwiniami to pyszny, klasyczny, pieczony sernik z wiaderka na kruchym spodzie z kruszonką kakaową ścieraną na tarce. To idealne ciasto na święta i inne uroczystości. Zobaczcie przygotowanie sernika krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Sernik królewski z brzoskwiniami i kruszonką można przygotować z sera(...)wiaderka, który nie wymaga dodatku tłuszczu, masa na pewno wyjdzie idealna. Nasz sernik królewski z wiaderka jest wysoki, słodki, delikatnie kremowy, idealnie pasuje do kawy lub herbaty. To wspaniałe ciasto z brzoskwiniami z puszki, idealne na Boże narodzenie, Wielkanoc, imieniny i inne okazje. Bardzo polecam, smacznego:) Sernik królewski z brzoskwiniami, składniki: na blaszkę o wymiarach 25x36 cm: na ciasto

Lekcje w kuchni
Babka piaskowa - puszysta i delikatna 96

Przepis na wielkanocną babkę piaskową, która wychodzi bardzo puszysta i delikatna. Prosta babka piaskowa jest niezastąpionym ciastem na każdym świątecznym stole. Babka piaskowa jest ciastem, które bardzo szybko się przygotowuje, a jeszcze szybciej się ją zjada. Puszysta i delikatna babka piaskowa od pewnego czasu zagościła u mnie na dobre. Lubię testować nowe przepisy na babki , ale zawsze wracam do tego(...)piaskowa - puszysta i delikatna jest o umiarkowanej słodyczy, dlatego osobom lubiącym bardzo słodkie wypieki polecam polanie jej lukrem lub słodką polewą. Wypróbujcie koniecznie przepis na to pyszne i szybkie ciasto , a zapewniam, że zostanie z Wami na zawsze 😀         Liczba porcji: 10 Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie Forma z kominem o średnicy: 22 cm u góry

Kuchcik gotuje
Krem malinowy 106

Kremy do przekładania ciast najczęściej robi się na bazie masła lub mascarpone. Te pierwsze są zdecydowanie cięższe przez co nadają się również do dekoracji. Kremy przygotowane z serka mascarpone są lekkie, idealnie łączą się z owocami oraz czekoladą. Krem malinowy , na który poniżej znajdziecie przepis jest kremem, w którym królują maliny, bita śmietana i oczywiście mascarpone. Krem ten najlepiej sprawdzi(...)się połączony z ciastami biszkoptowymi. Nadaje się również do wypełniania kruchych babeczek oraz do deserków w pucharkach. Przygotowanie kremu malinowego jest proste. Maliny mrożone bądź świeże należy przez kilka minut pogotować z wodą i cukrem, wystudzić i zmiksować. Kolejno połączyć z żelatyną a w kolejnych krokach z mascarpone i bitą śmietaną. Muszę się przyznać, iż nawet w sezonie na świeże

MeCooks
Chałka z suszonymi czereśniami i kruszonką 114

oczywiście kruszonką...mnóstwem kruszonki. Upieczcie :)    Potrzebujemy:    Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki tortowej   Na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru 2 jajka 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 10 dag masła lub margaryny ewentualnie ciepłe mleko 80 g suszonej czereśni od HELIO   Na kruszonkę(...)pysznej chałki:   1. Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę dokładnie rozcieramy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,, ruszył,, tak na około 20 minut. 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło lub margarynę, mieszamy. Następnie zagniatamy

Izabelawkuchni