ciasto - 162020 przepisów (strona:1912/10802)

Focaccia 70

minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaję: 1,5 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 łyżkę oliwy z oliwek 1/2 szkl. ciepłej wody Mieszam dokładnie aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski i od ręki. Jeśli za bardzo się klei można dodać odrobinkę mąki. Ciasto powinno być luźne. Odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin. U mnie rosło(...)godziny. Po tym czasie wyjęłam ciasto do wysmarowanej oliwą z oliwek prostokątnej brytfanki. Rozłożyłam ciasto. Przykryłam ciasto ponownie ściereczką o pozwoliłam mu wyrosnąć (przez 1 godzinę) Po tym czasie ciasto wysmarowałam 1 łyżką oliwy, i palcami zrobiłam wgłębienia. Poukładałam rozmaryn – porwaną 1 gałązkę, czarne oliwki przekrojone na pół i połówki pomidorków koktajlowych. Posypałam grubo zmieloną solą. Piekłam

MojaQchnia.pl
domowe kopytka + film krok po kroku 88

ziemniaczanej wykonanie : Ugotowane ziemniaki odstawiamy do przestudzenia a następnie przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy łuczkiem do ziemniaków. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i szybko zagniatamy ciasto (z ciasta należy od razu zrobić kluski, nie może leżeć bo zrzednie). Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy wałeczki na stolnicy oprószonej mąką i tniemy kluseczki. Partiami wrzucamy do osolonej, gotującej

Domowy Smak Jedzenia
Domowe mini hot dogi z piekarnika 85

szkl mleka 50 g drożdży 5 łyżek oleju 3 łyżki cukru 2 jajka szczypta soli dodatkowo: 6 parówek 12 plastrów sera ketchup 1 jajko słodka papryka   Przygotowanie: ciasto: Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z 1 łyżką mąki i cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce,aż zaczną pracować. Resztę mąki, sól,olej przekładamy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto(...)czekamy, aż ciasto wyrośnie, od razu wałkujemy. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko , bo i tak spore wyrośnie. Kroimy na paski ok. 2 cm.    Parówki dzielimy na 2 kawałki, każdy zawijamy w plaster sera posmarowany ketchupem, a potem dookoła owijamy paski ciasta drożdżowego (można też wykonać łatwiejszą i szybszą wersję: zamiast owijać parówki paskami ciasta,  zawijamy je w lekko

Bon appetit mon amie
Najlepsze kruche rogaliki z powidłami 84

Doskonały przepis na kruche rogaliki nadziane powidłami. Ciasto jest niezwykle delikatne i kruchutkie, polecam najlepszy przepis na kruche rogaliki jaki wypróbowałam. Czas przygotowania: 60 min Czas chłodzenia: 60 min Czas pieczenia: 12 min   Składniki: (na 40 rogalików) 2 szklanki mąki (320 g) 1/3 szklanki cukru pudru (45 g) 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)śmietany kwaśnej ok. 200 g powideł śliwkowych Przygotowanie: Sypkie składniki wymieszaj w misce Dodaj miękkie masło i rozetrzyj do uzyskania kruszonki Dodaj żółtko i śmietanę, wyrób gładkie i jednolite ciasto Podziel ciasto na pięć równych części, spłaszcz formując z każdej okrągły placek, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 60 min Stolnicę lub blat posyp obficie mąką, każdy

Słodki Blog
Placuszki z serka homogenizowanego 110

połączenia składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy minimalną ilość oleju. Na rozgrzany olej wykładamy do łyżce ciasta, formując małe, okrągłe placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Wykładamy na ręczniki papierowe, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Placuszki świetnie smakują z frużeliną - u mnie: jabłko z gruszką (pycha

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżowe bułeczki z dżemem 68

dodajemy 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, całość mieszamy z 1/3 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min aż rozczyn zwiększy swoją objętość, przygotowanie ciasta: rozpuszczamy masło/margarynę w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier, wlewamy rozczyn drożdży, wbijamy jajko i żółtko, wlewamy pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto(...)koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczony tłuszcz, ( w razie potrzemy możemy dodać więcej mąki), gotowe ciasto wkładamy do miski na dnie obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny, po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na ok 12 równych części. każdą część ciasta rozpłaszczyłam w dłoni, nałożyłam łyżeczkę dżemu

Blog kulinarny S9.PL
Chleb bez piekarnika. Czy to jest możliwe? 68

Pisza do mnie widzowie z podziękowaniem za przepisy na ciasta bez użycia piekarnika. Widząc potrzebę na takie rozwiązania przedstawiam Wam dzisiaj nowy przepis, tym razem na domowy chleb. Mam nadzieje, ze i ten przepis Wam się przyda i sprawdzi. SKŁADNIKI: 400 g maki pszennej typ 650 220 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży 1 lyzka cukru 1 łyżeczka soli(...)maki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować do miski przesiać make i dodać sol. Całość wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, której dno wysmarować olejem. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na 1 1/2 godziny. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, wyjąć je z miski

Pani M - kuchnia smakowita
Pani Walewska 103

Pani Walewska – ciasto, które znają i uwielbiają chyba wszyscy. Kruche placki, beza i masa budyniowa a to wszystko przełamane delikatnie kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Obłęd w smaku, raj dla podniebienia. Komplementom dla tego ciasta nie ma końca – być może właśnie dlatego przez wielu nazywane jest „Pychotka”. Deser pięknie prezentuje się na świątecznym stole, doskonale sprawdza(...)się na rodzinnych imprezach ale zapewniam, że każda okazja (a nawet jej brak) jest idealna aby przygotować Panią Walewską. Składniki: Ciasto : 300 g mąki pszennej – polecam Mąkę Tortową Pasja z Młynów Jelonki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego ½ szklanki cukru pudru 200 g masła 4 żółtka 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Beza: 4 białka

Fascynacje Ani
Bułeczki drożdżowe 86

Masło rozpuść i lekko przestudź. Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli oraz skórkę pomarańczową. Następnie na to wylej zarośnięty zaczyn, a następnie dodaj jajka wymieszane z cukrem. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając letnie mleko. Na koniec dodaj rozpuszczone masło. Wyrabiaj do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie obsyp ciasto delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce(...)Wyrośnięte ciasto rozwałkuj dość cienko, aby powstał duży placek. Następnie posmaruj go ulubionym nadzieniem, np. nutellą. Ciasto podziel na trzy pasy, ale nie przecinaj. Pierwszy pas połóż na pasie środkowym, a pasem trzecim przykryj całość. Składanie ciasta przypomina tutaj składanie broszury. Następnie ciasto pokrój na paski o średnicy około 2-3 cm i zwijaj Każdy pasek zawijaj w rękach wokół

365 dni dookoła kuchni
Pieczone pierożki drożdżowe z pieczarkami i serem 89

Składniki: ( kubek 200 ml) (30-35 sztuk) Ciasto:  Mąka 500 g Drożdże 35 g Cukier łyżeczka Sól łyżeczka Kubek maślanki 200 ml Jajko Olej 1/2 kubka 100 ml Farsz: Cebula duża Pieczarki 500 g Ser 100-150 g Sól Pieprz + jajko do posmarowania przed pieczeniem Przygotowanie: Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto. Drożdże przed dodaniem pokruszyć. Wyrobić jednolite(...)ciasto. W razie konieczności podsypać odrobiną mąki. Ciasto jest elastyczne i nie powinno kleić się do dłoni. Wyrobione ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy pieczarki starte na tarce jarzynowej. Smażymy do momentu odparowania wody. Na koniec doprawimy solą oraz pieprzem i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone składniki z patelni

Kulinarne przygody
12 rad jak przetrwać święta z cukrzycą 67

przede wszystkim surowe warzywa. Dzięki nim indeks glikemiczny potraw będzie niższy, a Wam będzie łatwiej zapanować nad cukrami. Słodycze dla diabetyka Na moim blogu znajdziecie wiele inspiracji na zdrowsze ciasta z niższym, niż tradycyjne, indeksem glikemicznym. Zamiast piernika, upieczcie ciasto marchewkowe , odchudźcie sernik i przygotujcie go bez ciasta i z ksylitolem zamiast cukru lub przygotujcie brownie z cukinii . Często(...)zdrowsze wersje ciast cieszą się dużo większym powodzeniem niż tradycyjne przekładane biszkopty z tłustym słodkim kremem. Jeśli już jecie ciasto, to poprzestańcie na jednym kawałku i nie przesadzajcie z ilością słodyczy. W niektórych regionach Polski na stołach pojawia się kutia (mieszanina gotowanych ziaren pszenicy, maku i bakalii). Poznajcie moją zdrowszą wersję tego świątecznego specjału – kutia dla diabetyka. Przygotowuję

Dietolog
Ciasto biszkoptowe z mleczną masą, delicjami, galaretką i truskawkami + film 68

Ciasto biszkoptowe z mleczną masą, delicjami, galaretką i truskawkami to znakomity pomysł na wyjątkowe okazje, stanowi również pyszny smakołyk na deser lub podwieczorek do popołudniowej kawy. Jest to ciasto, którego warstwy świetnie się ze sobą komponują tworząc doskonałą całość.     składniki na tortownicę 26 cm biszkopt 3 jajka 1/3 szklanki cukru kryształu ( szklanka 250 ml ) 1/2 szklanki mąki pszennej(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt odwracamy do góry

Smakowite Dania
Tarta Quiche Lorraine z porem i boczkiem 94

Wytrawna tarta znana pod nazwą Quiche Lorraine lub określana jako placek lotaryński. Tarta z kruchego ciasta wypełniona karmelizowanym, chrupiącym boczkiem krojonym w słupki oraz duszonymi krążkami pora. Kremowy sos na bazie słodkiej śmietanki 36 % z ciągnącym się serem. Całe danie to kwintesencja dobrego gustu i wykwintnego smaku, jak na francuskie przepisy kulinarne przystało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta na kruchym(...)push({}); Sposób przygotowania: KRUCHY SPÓD Schłodzone, twarde masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj mąkę pszenną, żółtko, kwaśną śmietanę i sól, po czym zagnieć dłońmi jednolite kruche ciasto. Ciasto przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 24 centymetów. Rozłóż starannie i równomiernie na spodzie oraz brzegach foremki. Podziurkuj widelcem, wstaw do lodówki na 20 minut by zastygło

ProstePesto.pl
Babka bounty z kakao i wiórkami kokosa 78

Swojego czasu uwielbiałam batoniki bounty, wiórki kokosowe oblane mleczną czekoladą okazywały się wciągającym połączeniem smaków. Babka z poniższego przepisu przypomina mi kokosowe batoniki. Warstwa kakaowego ciasta skrywająca w środeczku pralinę z wiórków kokosa i słodzonego mleczka skondensowanego. Całość oblana płynną czekoladą przygotowaną z gorzkiego kakao i roztopionego masła. Babka zaspokoi potrzebę spałaszowania czegoś słodkiego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babka bounty(...)pieczenia). Zmiksuj do połączenia, masa będzie dość gęsta. Teraz dodaj ubite białka i wymieszaj już tylko szpatułką do połączenia, białko rozluźni masę i nada jej puszystości. Połowę kakaowego ciasta przełóż do przygotowanej foremki do pieczenia baby. Następnie nałóż nadzienie z wiórkami kokosowymi i przykryj pozostałą częścią kakaowej masy. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na 40 minut

ProstePesto.pl