żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesianą mąkę z kakao, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki
moj przepis napszennej 120 g wody przegotowanej 12 g drożdży 3 łyżki mleka z proszku 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 45 g masła Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Wyrobić ciasto. Będzie się bardzo kleić. Wyrabiać minimum 15 min, do momentu aż będzie bardzo rozciągliwe/elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia. Odgazować. Uformować wałek. Podzielić na 9 równych części. Każdą część rozwałkować
moj przepis nadokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, w nieprzewiewnym miejscu. Ja umieszczam formę w piekarniku, ustawionym na temperaturę 30 st. Czas pierwszego wyrastania to 20 min. Ciasto na chleb jeszcze raz krótko wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem/olejem i wysypanej mąką gryczaną. Wyrównać, można posypać pestkami dyni czy słonecznika. Ponownie pozostawić
moj przepis nawyłożyć papierem do pieczenia. W misie miksera umieścić masło, cukier. Utrzeć na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodaj jajko,mąkę, sodę, cynamon, sól, ekstrakt, płatki owsiane i rodzynki. Ciasto włożyć na 30 min do lodówki, aby mniej się kleiło, ja ten krok pominęłam. Gałkownicą, o średnicy 2-3 cm, lub łyżką, maczaną w wodzie, formować połówki kul. Można też
moj przepis naMałe racuszki z jabłkami przygotowane na jogurcie naturalnym, bez drożdży. Szybki, tani i prosty przepis. Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać łyżką lub trzepaczką i ciasto gotowe do smażenia. Bez miksera, bez wyrabiania i wyrastania ciasta. Takie placuszki z jabłkami są pyszne - wychodzą mięciutkie i puszyste. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, kolację lub podwieczorek. Dobrze smakują zarówno na ciepło(...)smażenia Wykonanie: Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je. Następnie dodajemy jogurt naturalny, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz mąkę i ubijamy trzepaczką, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Odstawiamy na około 10-15 min. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do ciasta i mieszamy dokładnie łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej
Kuchnia MagdaLenypierogi są tego warte 😄 Pierogi to danie znane chyba na całym świecie - znajdziemy je w kuchni europejskiej, azjatyckiej, amerykańskiej oraz afrykańskiej. Pierogi to kawałki cienkiego, elastycznego, dobrze zlepiającego się ciasta napełnionego rozmaitymi farszami i poddanego obróbce termicznej - może być gotowane w wodzie, na parze, pieczone, smażone lub grillowane. Choć obecnie zarówno wielu Polaków, jak i cudzoziemców uważa pierogi za typowo(...)polską potrawę, to pomysł faszerowania kawałków ciasta i ich gotowania, smażenia czy pieczenia najprawdopodobniej pochodzi jednak z Chin, skąd przez Ruś dotarł do Polski, a następnie rozpowszechnił się dalej na zachód Europy. Podobno pierogi w Polsce znane były już w XIII wieku i przygotowywane były wtedy na specjalne okazje, takie jak ślub, stypa czy imieniny. W XVII wieku były już
Z notatnika dietetykatutaj zaglądacie. Dzisiaj z tej okazji częstuję pysznymi drożdżówkami. Nie mam tortu, ale drożdżówki też są super :) Częstujcie się :) A tutaj o drożdżówkach: Pyszne drożdżówki z kuchni portugalskiej. Ciasto nie jest puszyste, jest takie krucho-drożdżowe, takie lekko zbite. Ciasto wyrasta w lodówce. Polewa kokosowa jest obłędna w smaku i cudownie pachnie. Dodam, że do ciasta nie dodajemy jajek(...)Takie drożdżówki są idealne na podwieczorek czy na piknik. Polecam. Potrzebujemy: Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru około 300 ml ciepłego mleka 7 g suszonych drożdży 10 dag masła 82 % 1 cukier waniliowy Na polewę kokosową: 230 ml mleka 1 całe jajko 2 żółtka 1 lekko kopiasta łyżka mąki tortowej 3 łyżki cukru 1 cukier
IzabelawkuchniSnickers to kremowe, bardzo delikatne i rozpływające się w ustach ciasto z orzeszkami. Idealne ciasto na specjalne okazje. Składniki oraz sposób przygotowania pół kg mąki 2 łyżki miodu pół masła 2 całe jajka 1 płaska łyżka sody niecała szkl. cukru pudru Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Upiec 3 placki. Piec w 180 st. 15 minut. Na jeden placek(...)dać masę orzechową: 25 dkg pokrojonych orzechów, pół kostki masła, pół szkl. cukru, 2 łyżki miodu. To wszystko wymieszać i rozsmarować na ciasto. Masa: Pół litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szkl. cukru. Ugotować budyń, wystudzić i zmiksować z 1 masłem. Przełożyć pozostałe placki. Na wierzch dać z orzechami. Autor przepisu: Beata Pikor Artykuł Obłędne
Wasze PrzepisyTempura to wywodzące się z kuchni japońskiej danie składające się z warzyw lub owoców morza pokrytych ciastem i smażonych na głębokim tłuszczu. Ciasto do tempury w wersji podstawowej przygotowuje się z połączenia lodowatej wody z mąką. Tak zrobione ciasto ma niemalże przejrzystą konsystencję i po usmażeniu jest niesamowicie lekkie. W nieco rozbudowanej wersji do ciasta na tempurę dodawane są jajka(...)skrobia oraz przyprawy. Przepis na krewetki w tempurze , którym poniżej chcę się z Wami podzielić, przygotowałam na bazie ciasta z dodatkiem jajek. Krewetki w tempurze najczęściej robię na lunch, kolację oraz kiedy odwiedzają mnie goście. Krewetki podaję ze słodkim sosem chili, gdyż mi takie połączenie smakuje najbardziej. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Krewetki Składniki
MeCooksczekoladowych to koniecznie musicie to zmienić. Ciasteczka są intensywnie czekoladowe, fajnie się prezentują a ich przygotowanie jest super proste. Popękane ciasteczka czekoladowe powstają z obtoczenia dość gęstego w konsystencji ciasta czekoladowego w cukrze pudrze. W trakcie pieczenia ciasteczka wyrastają i rozchodzą się tworząc na ich powierzchni popękany wzór. Czas pieczenia ciasteczek zależy od tego jaki efekt końcowy konsystencji ciasta(...)jednym jajku, ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę i kakao , proszek do pieczenia oraz sól. Ubijać przez 2-3 minuty, do momentu w którym składniki dobrze się połączą i powstanie gęste ciasto czekoladowe . Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Ciasto czekoladowe wyjąć z lodówki, nabierać łyżką i formować kulki o średnicy
MeCooksCiasto bez pieczenia - sernik na zimno o smaku kiwi i czekolady. Prosty deser przygotowany na spodzie kakaowym z kruszonych biszkoptów, z masą serową ze świeżych owoców kiwi i serka mascarpone oraz jogurtową masą z gorzką czekoladą. Na wierzchu przyozdobiony świeżymi plasterkami kiwi i siekaną czekoladą. Ciasto jest orzeźwiające i delikatne w smaku, trochę w konsystencji przypominające ptasie mleczko. Ma wyraźny(...)rozkłada białka, więc galaretka nie stężeje. Można temu zaradzić - przed zmieszaniem zblendowaych owoców kiwi z galaretką, należy je wcześniej zagotować, by dezaktywować enzymy. P.S. Jeżeli szukasz więcej przepisów na ciasta bez pieczenia, to znajdziesz je w moim e-booku ➔ CIASTA BEZ PIECZENIA Teraz wszystkie E-Booki w moim sklepie -30% z kodem rabatowym: RABAT30 ⇓⇓⇓ SKLEP Składniki: Spód
Kuchnia MagdaLenypomysłem jak zrobić tort, udekorowany masą cukrową. Miesiąc temu sama borykałam się z tym tematem. Pracę z tortem zaczęłam dwa dni przed planowaną imprezą. 1) Najpierw pieczemy blaty z ciasta biszkoptowego. Blaty możecie upiec opierając się na moim ulubionym przepisie na biszkopt rzucany ze strony Moje Wypieki lub możecie skorzystać ze swojego ulubionego przepisu. Po upieczeniu i wystudzeniu blatów należy
moj przepis naostudzić, połączyć z jogurtem i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Masę serową przełożyć do formy z ciastem, wyrównać, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, do stężenia. Dodatkowo: 150 gr kremówki 30% 250 gr serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 500 gr świeżych jeżyn
moj przepis namisie miksera ubić całe jajka z cukrem na jasną, puszystą masę (końcówką do ubijania bitej śmietany). Do obitych jaj powoli wlewać czekoladę z masłem, miksować, następnie dodać mąkę, zmiksować. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód). Dokładnie wyrównać. Piec 25 min w 180 st. Przygotować masę serową podczas gdy spód się piecze. Składniki na masę serową
moj przepis nabardzo krótko żeby masa się nie zważyła. Wykonanie: Pierwszy blat położyć na paterę, krem podzielić na 4 części, maliny podzielić na 4 części. Po kolei układać na paterze blat ciasta, krem, maliny, następnie kolejny blat, krem i maliny… itd. Tort przechowywać w lodówce. Można podawać natychmiast lub dnia następnego. Smacznego! czekoladowy_tort_z_malinami czekoladowy_tort_z_malinami .pf-button.pf
moj przepis na