ciasto - 162803 przepisów (strona:1922/10854)

Ciasto Piña Colada 102

jasną, puszystą masę. Dodać sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać olej i mleko. Wymieszać łyżką (lub krótko mikserem na najniższych obrotach), po czym stopniowo przesiewać do ciasta mąkę, delikatnie mieszając. Ciasto przelać do blaszki (23 x 33cm) wyścielonej papierem do pieczenia (fot.1) i piec w 180°C (grzanie góra dół) przez 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika

Świat Ciasta
Cisto bananowe czyli angielskie banana bread. 94

Ciasto rewelacyjne, pyszne mokre i bardzo długo świeże. Wykonanie w malakserze – do malaksera wrzucić jajka i cukier oraz olej, wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać banany i zmiksować. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, ponownie zmiksować. Na koniec dodać pokruszone drobno bakalie i potarte jabłka. Wymieszać już delikatnie. Wykonanie bez malaksera – jajka utrzeć z cukrem, wlać olej i wymieszać(...)pieczenia, sodę, wymieszać obroty 6, czas 1 minuta dodać potarte jabłka, pokruszone bakalie, wymieszać obroty wsteczne 2, czas 5-10 sekund. Musicie sprawdzić jak już się wmieszają w ciasto to jest gotowe Pieczenie – blaszkę o wymiarach 22 x 12 cm, wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto wlać do blaszki i piec 45-60 minut. w 180 stopniach

Kuchnia Pokoleń
Domowy sernik japoński na zimno 876

Bardzo łatwy w przygotowaniu i niezwykle, wręcz diabelnie kuszący domowy sernik japoński na zimno. Na delikatnym cieście, z pyszną pianką i orzeźwiającym wiśniowym wykończeniem. Sernik jest nieziemsko puszysty, kremowy, konsystencją przypomina wręcz suflet. A przepis jest jak prosty, że z pewnością każdy poradzi sobie z wykonaniem. Sernik będzie bez wątpienia doskonałym deserem do kawy i herbaty. Także rewelacyjnym ciastem(...)cytryny cukier do smaku 400 ml śmietany 30 % aromat waniliowy Masa wiśniowa: 400 ml wody 0,5 kg wiśni mrożonych lub z kompotu 1 galaretka wiśniowa 1 łyżka żelatyny Ciasto: 150 gr. masła 150 gr. mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki proszku do pieczenia 100 gr. cukru 3 jajka DOMOWY SERNIK JAPOŃSKI NA ZIMNO Wykonanie: Ciasto: 1. Suche składniki mieszamy

Kuchnia Na Wypasie
Budyniowiec czekoladowo-orzechowy (bez pieczenia) 102

Pyszne, warstwowe ciasto budyniowe o smaku czekoladowo-orzechowym, przygotowane na herbatnikach - bez pieczenia. Składa się ono z herbatników przełożonych czekoladową masą budyniową z orzechami laskowymi oraz bitą śmietaną na wierzchu.  Masa budyniowa wykonana została  z gotowych budyni czekoladowych,  na maśle, z dodatkiem kwaśnej śmietany. Poza tym, znajdziemy w niej również prawdziwą czekoladę gorzką oraz mleczną i dużą

Kuchnia MagdaLeny
Stromboli z grzybami leśnymi 160

chwilowa zmusza do oszczędzania żywności, więc użyłam go niezbyt dużo. Danie nie traci przez to na smaku i aromacie. A to za sprawą ziół i innych pachnących dodatków. Składniki : Ciasto 400 g mąki chlebowej 8 g soli 3 g cukru łyżeczka suszonego oregano 10 g drożdży 200 ml wody 3 łyżki oliwy Dodatki 320 g pokrojonych grzybów (u mnie rydze(...)koniec smażenia dodać do nich sól, pieprz i drobno pokrojone igiełki rozmarynu. Podsmażanie grzybów powinno trwać do całkowitego zniknięcia płynu. Odstawić do ostygnięcia. Również w przeddzień pieczenia zagnieść ciasto, czyli połączyć ze sobą mąkę, pokruszone drożdże, oregano, sól, cukier, wodę i łyżkę oleju. Wyrobić na gładko. Na koniec polać resztą oleju i jeszcze chwilkę zagniatać. Przykryć ściereczką i odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe Pizzerinki – Pyszny Przepis na Mini Pizze w Wersji Fit 95

window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe pizzerinki to świetna alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Są bardzo smaczne, a ich rozmiar sprawi, że możemy je zebrać ze sobą do szkoły czy pracy. Składniki na ciasto: 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant), 150 ml ciepłej wody (niegorącej!), 1 płaska łyżeczka cukru, 250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka przyprawy do pizzy(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki to kwestia indywidualna, tutaj można poszaleć. My użyliśmy: I rodzaj pieczarki, pomidorki koktajlowe, kukurydza, kabanosy. II rodzaj szynka z kurczaka, pomidorki koktajlowe, kukurydza, oliwki. Sposób wykonania ciasta: Suche składniki do ciasta przesypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Wykładamy składniki na stolnicę i stopniowo dodajemy ciepłą wodę. Gotowe ciasto wkładamy do miseczki, przykrywamy ścierką, pozostawiamy do wyrośnięcia

Przepiski.pl
Drożdżowe ze śliwkami i kakaową kruszonką 119

pierwszych słoiczków, jednak mąż widząc śliwki od razu uznał, że szykuje się placek z nimi. No i wiadomo, kiedy on prosi, nie umiem odmówić. Najczęściej ze śliwkami piekę ucierane ciasto, ale tym razem na wyraźnie postawioną prośbę powstał klasyczny placek drożdżowy z kruszonką. Jedynie tę ostatnią postanowiłam odrobinę urozmaicić dodając ciemne kakao. I szczerze powiem, że dobrze czasem zrobić coś(...)pozwalam mu lekko przystygnąć. W sporym naczyniu umieszczam przesianą mąkę, cukier, żółtka, wanilię i drożdże.  Mieszam wszystko podlewając stopniowo mleko. Jako ostatnie dodaję płynne masło i wyrabiam ciasto około 10 minut. Oczywiście całe to zagniatanie można zrobić przy pomocy kuchennego robota. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, robię z niego kulę i wkładam z naczyniem do termicznej torby, zawsze używam

I tu będę miała takie te
Napoleonka truskawkowa bez pieczenia 115

Napoleonka truskawkowa bez pieczenia to pyszne i proste do przygotowania ciasto. To deser, który przygotowała moja córka w ramach jej tegorocznego zapału do nauki gotowania – więc polecam wam spróbować nawet jeśli dopiero stawiacie w kuchni pierwsze kroki. Bazą do przygotowania tego ciasta był stary rodzinny przepis na napoleonkę na herbatnikach. To moja teściowa, babcia mojej córki pokazała(...)pierwszy jak przygotować ciasto. Zachęcona pierwszym sukcesem córeczka sama zmodyfikowała klasyczną wersję obmyślając nową – truskawkową. Bardzo smaczne i efektowne ciasto powstało. Polecamy! PRZEPIS NAPOLEONKA TRUSKAWKOWA BEZ PIECZENIA Składniki: 1 litr mleka 1 kostka 200g masła 1 szklanka maki pszennej 1 szkl cukru 1 budyń truskawkowy 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 paczki krakersów posypka cukrowa kolorowa

Dorota Smakuje
Szybka Tarta z Dżemem 107

dżemem truskawkowym. Z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych wypieków. Domowa tarta z dżemem jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dlatego tym bardziej zachęcamy do wypróbowania tego przepisu. Składniki na ciasto:  1,5 szklanki mąki pszennej 60 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350g marmolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania  Mąkę przesiać przez(...)sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. 2/3 ciasta ułożyć na formie (28 cm) a następnie ponakłuwać widelcem. Marmoladę (u mnie truskawkowa) wyłożyć na cieście. Pozostałą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wykroić paseczki o szerokości ok 3 cm. Paseczki ułożyć na marmoladzie jak na zdjęciu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piec przez 45 minut

Przepiski.pl
Keto brownie ze śliwkami (Paleo, LowCarb) 134

chciał, że w pobliskim warzywniaku wszystkie były już wykupione, zostały tylko morele i śliwki. No to powstało keto brownie ze śliwkami. Keto brownie ze śliwkami – czekodżem śliwkowy w formie ciasta Jak wiadomo połączenie śliwek i czekolady jest bardzo udane. Moją ulubioną konfiturą śliwkową jest tzw. “ czekodżem śliwk owy” właśnie, więc i brownie nie miało prawa wyjść niesmaczne(...)mąki i dokładnie takie dostałam! Jest przy tym dość proste i szybkie. Trzeba tylko pamiętać, żeby jajka wyjąć z wyprzedzeniem z lodówki, czego ja oczywiście nie zrobiłam… W efekcie ciasto po połączeniu czekolady z jajkami zrobiło się bardzo gęste i ciężko się z nim pracowało. Myślę, że przez to straciło też trochę na puszystości… Keto brownie śliwkowe Czekolada to podstawa

Modern Cave Girl
Pierożki Kebabowe z Sezamem 158

pierożkach kebabowych ? Jeśli nie, koniecznie zapoznajcie się z naszym przepisem. Podpowiemy Wam jak krok po kroku zrobić pyszne i domowe pierożki kebabowe z sezamem . Pierożki kebabowe to inaczej ciasto drożdżowe z mięsno-warzywnym farszem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego, na który przepis najdziecie tutaj: Przepis na Domowy Sos Czosnkowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe pierożki kebabowe(...)zapoznania się z poniższym przepisem. Pierożki kebabowe z sezamem z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. PRZEPIS NA PIEROŻKI KEBABOWE Z SEZAMEM Składniki: Z przepisu wychodzi ok. 40 sztuk Ciasto: 800 g mąki pszennej typu 450 3 łyżeczki drożdży suszonych 450 ml ciepłej wody 2 i 1/2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli sezam – do posypania

Przepiski.pl
Pieczony naleśnik, który robi się sam. Dutch baby 93

składniki się ogrzeją. Od razu więc uspokajam – jeśli użyjecie produktów wyjętych prosto z lodówki, naleśnik też wyjdzie 🙂 Warto natomiast pamiętać wtedy o jednym, dodatkowym kroku. Tuż przed przelaniem ciasta na patelnię, zamieszajcie je 2-3 razy, by cała masa miała jednolitą konsystencję i składniki były równomiernie rozprowadzone. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne śniadania znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE(...)Skoro jesteśmy już przy punkcie dotyczącym przelewania ciasta, to kolejny istotny punkt. Patelnia musi być gorąca. Gdy włączacie piekarnika, wstawcie do niego w tym samym momencie żeliwną patelnię. Dzięki temu cała jej powierzchnia będzie równomiernie nagrzana, a naleśnik nie będzie przywierał. Z czym podawać dutch baby? Dutch baby można przygotowywać na słodko (tak lubię najbardziej) lub w wersji wytrawnej. Fantastycznie

Na-talerzu.pl
Naleśniki z truskawkami 81

nich zrobić? W jakiej formie je podać? Koniecznie zrób smaczne i niebywale proste naleśniki z truskawkami. Będą idealne zarówno na obiad, ciepłą kolację lub podwieczorek, jak również jako deser. Ciasto na naleśniki wykonujemy z  przepisu podstawowego . Smok poleca też naleśniki z bananami . {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/nalesniki-z-truskawkami-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads(...)u0119sne, dania m\u0105czne, desery, obiady, owoce","cookTime":"PT0H20M","prepTime":"PT0H15M","recipeInstructions":["Mleko, wod\u0119, m\u0105k\u0119, jajko, s\u00f3l, cukier i proszek do pieczenia zmiksowa\u0107, \u017ceby ciasto by\u0142o lej\u0105ce i lekkie.\r","Sma\u017cy\u0107 na oleju na rozgrzanej patelni.\r","Gdy sp\u00f3d nale\u015bnika si\u0119 przysma\u017cy, obr\u00f3ci\u0107 na drug

Bardzo Gruby Smok
Babka drożdżowa 113

Idealna babka do upieczenia na Wielkanoc lub do upieczenia w zwykłej formie. Kto ma ochotę na kolejną, pyszną, słodką babkę ;). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babka drożdżowa Składniki Składniki na ciasto: 2 i ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki drobnego cukru 50 g drożdży 5 żółtek ½ szklanki mleka 100 g masła 5-6 łyżek ulubionej konfitury 4 łyżki rodzynek 4 łyżki kandyzowanej skórki(...)wszystkie składniki się połączą, lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h. Dużą formę do babki smarujemy masłem i oprószamy lekko mąką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy i dzielimy na pięć części. Kawałek ciasta formujemy w wałeczek i wkładamy do formy (dookoła komina), smarujemy konfiturą, posypujemy rodzynkami i skórką pomarańczową. Tak postępujemy

To co lubię - gotuję i polecam
Tarta z łososiem 105

Dzisiaj propozycja obiadowa. Samo ciasto możemy zrobić i upiec dzień wcześniej. Drugiego dnia dokładamy sam farsz, zapiekamy i smaczny, zdrowy obiad mamy gotowy. Spróbujcie. Pamiętajcie tylko żeby farsz i masę jajeczną dobrze doprawić do smaku gdyż sama cukinia jest dosyć mdła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta z łososiem Składniki Składniki na ciasto: 150 g schłodzonego masła 260 g mąki pszennej(...)masę jajeczną: 3 jajka 150 ml śmietanki słodkiej 30 % 250 g sera żółtego sól pieprz Instrukcje Masło siekamy z mąką i solą, po chwili dodajemy jajko i wyrabiamy szybko ciasto. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Ciasto podsypujemy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy na wielkość formy ( ja użyłam o średnicy 30 cm), ew. bezpośrednio przekładamy ciasto i ugniatamy palcami. Nakłuwamy

To co lubię - gotuję i polecam