Faworki drożdżowe

Faworki drożdżowe

Faworki drożdżowe

Faworki , kruche ciastka smażone. Muszą być delikatne i kruche, rozpływające się w ustach. Proponuję faworki z ciasta drożdżowego. F aworki drożdżowe też są dobre. 450 g mąki (u mnie krupczatka), 200 ml letniego mleka, 100 g masła, 3 jajka, 2 żółtka, 80 g cukru pudru, 20 ml spirytusu lub rumu, 7 g suchych drożdży, mąka do podsypywania podczas wałkowania, 1,2 kg smalcu 2 -3 łyżki rumu lub spirytusu, cukier puder z cukrem waniliowym Drożdże wymieszać z mlekiem i łyżeczką cukru, odstawić aby „się ruszyły”. Jajka i żół... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu królestwo garów

Warto przeczytać

15 najlepszych przepisów na Tłusty Czwartek

Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.