Cześć, zapraszam Was dziś na łatwe i bardzo pyszne pączki na Tłusty Czwartek. Do ich zrobienia nie potrzebujemy masła, dodajemy do ciasta olej. Nie są tłuste po usmażeniu. Ciasto pięknie sie zagniata. Zapraszam Zapraszam również na film SKŁADNIKI * z podanych proporcji wyszło mi około 16 pączków 750g mąki 350ml mleka 4 żółtka 60g drożdży 5 łyżek oleju(...)ubijamy z żółtkami na jasny kogel mogel. Do podrośniętych drożdży dodajemy ubite żółtka z cukrem, cukier waniliowy, szczyptę soli, przesiewamy mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto, by odchodziło od dłoni. Jeśli się klei można troszkę podsypać mąką. Wyrobione ciasto ma być gładkie i elastyczne. Odkładamy je do miski na ok 30-40 min do wyrośnięcia. Musi
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWalentynki zbliżają się wielkimi krokami,a na blogu kwitnie seria walentynkowych przepisów pełnych miłości. Zaczęliśmy tydzień temu od pysznego ciasta bez pieczenia , które zrobiło prawdziwą furorę! Dziś przyszła pora na kruche ciasteczka. Ponownie wykorzystujemy metalowe wykrawaczki ( w komplecie jest aż 6 różnych wymiarów ) dostępne w sklepie. Cacao Barry Extra Brute które użyłam do przepisu, to jasne kakao, intensywnie czerwone, bardzo(...)wysokiej jakości kakao potrafi nadać unikalny smak deserom czy wykwintnym kuchennym potrawom. Pastę cukierniczą waniliową już doskonale znacie – to dodatek, którego nie może zabraknąć w mojej kuchni! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 310 g * cukier puder – 100 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * masło min. 82% – 170 g * jajko – 1 szt * pasta cukiernicza waniliowa
Ostra na Słodkobagietki po upieczeniu studzić na metalowej kratce. Zrobiłam je bardzo długie i cienkie, na takich mi zależało. Chętni? Zapisujcie przepis i odpalajcie piekarniki :) Udanego pieczenia :) Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 3 szklanki mąki tortowej 4 łyżki oleju 1 mała łyżeczka soli Dodatkowo : mąka pszenna do posypania stolnicy(...)posmarowania blaszek Wykonanie pysznych bagietek: 1. Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, nie zagniatamy ciasta. Gdyby ciasto były zbyt zbite dolewamy ciepłego mleka, a zbyt luźne to dosypujemy mąki. Ilość mleka zależy o wilgotności mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut
IzabelawkuchniPierś z kurczaka w cieście francuskim to pyszne i efektowne danie. Mięso upieczone w ten sposób jest miękkie i delikatne. Składniki piersi z kurczaka ciasto francuskie Farsz: pieczarki cebula żółty ser Przygotowanie Obsmażamy pieczarki z cebulką przyprawiamy na koniec pieprzem i solą. Nacinamy pierś z kurczaka tak aby powstała kieszonka następnie wkładamy do środka farsz i żółty ser zamykamy kieszonkę(...)zawijamy w cieście. Roztrzepujemy jajko i smarujemy z wierzchu ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem przez około 40 min. 3 min przed wyjęciem posypuję z wierzchu serem. Autor przepisu: Monika Balm Artykuł Pierś z kurczaka w cieście francuskim pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyprawie jak te smażone ;) Składniki na około 14 pączków Tangzhong: 3 łyżki wody 3 łyżki mleka 2 łyżki mąki Zaczyn: 1/2 szkl mleka 30 g drożdży 2 łyżeczki cukru Ciasto: 2 i 1/2 szkl mąki (350 g) 4 łyżki cukru 1 jajko kl L szczypta soli 50 g masła roztopionego i ostudzonego Dodatkowo: do nadzienia marmolada różana około(...)wszystko zgęstniej, nie zagotowujemy tylko podgrzewamy ! ! Następnie odstawiamy do przestygnięcia. Zaczyn 2. W ciepłym mleku z cukrem umieszczamy drożdże, mieszamy do rozpuszczenia się ich i odstawiamy aby zaczyn wyrósł. Ciasto 3. W misie umieszczamy składniki na ciasto oprócz roztopionego masła ! 4. Następnie dodajemy Tangzhong oraz wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dolewamy masło. Robot wyrabiał ciasto
Gotowanie...to proste !gruboziarnistej. Wyszedł chrupiący aromatyczny i bardzo smaczny. Smacznego! SKŁADNIKI: Rozczyn: 1 szklanka letniego mleka 15 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suchych 1 lyzka cukru 1 lyzka maki pszennej Ciasto: 1szklanka maki pszennej typ 550 2 szklanki maki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki oleju roślinnego masło czosnkowe: 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka soli 2 ząbki czosnku 2 łyżki(...)odstawić w cieple miejsce na 15 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować, do miski dodać szklankę mąki, sól i olej. Składniki dobrze wymieszać i ciągle mieszając dodawać resztę mąki. W ciasto wrobić całą mąkę. Ciasto ma pozostać lekko klejące. Kiedy ciasto zbierze mąkę, ułożyć je na dnie miski, przykryć i odstawić w cieple miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie
Pani M - kuchnia smakowitaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym wpisie sprawdzone i mega smaczne ciasta bez pieczenia. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie! Domowe ciasta bez pieczenia mają wiele zalet. Są idealnym rozwiązaniem podczas lata, kiedy nie chcemy podczas upałów dodatkowo nagrzewać piekarnikiem swojej kuchni. To także ratunek dla osób, które nie są miłośnikami pieczenia, a mają ochotę przygotować smaczny deser(...)poczęstunek dla gości. W tym wpisie zebraliśmy dla Was 13 przepisów na pyszne i domowe ciasta bez pieczenia. Wypróbowanie czegoś nowego umili Wasze domowe przyjęcie i wprawi w zachwyt całą rodzinę! Ciasta bez pieczenia to idealny wybór dla każdego, kto ma ochotę na smaczny deser bez użycia piekarnika. 1. Kinder Bueno Przepis na: Przepiski.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Napoleonka
Damusia.plByła szarlotka, był sernik a dzisiaj sernik na szarlotce. Składniki na ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru -8 dkg margaryny -4 dkg masła -1 jajko -łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na serniko-szarlotkę : -słoik jabłek na szarlotkę -60 dkg tłustego twarogu -3 jajka -4 dkg masła -1/2 szklanki(...)cukru + 2 łyżki -2 łyżki budyniu waniliowego -10 dkg orzechów włoskich Mąkę, cukier, proszek do pieczenia mieszamy, dodajemy masło i margarynę, skruszamy, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Jeśli się klei dodajemy mąkę. Ciasto musi być plastyczne. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę 20x30 cm razem z bokami. Z 1/3 ciasta będą paski na wierzch. Ser mielimy w maszynce. Jabłka
Maminek kulinarnyużyć do przygotowania chleba. Ja tak właśnie zrobiłam. Fermentoliza: W misie umieszczamy zakwas, dodajemy wodę i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy całość do połączenia składników. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-45 minut. Następnie wsypujemy sól i wyrabiamy ciasto ok. 3-4 minuty. Ja zagniatałam ciasto ręcznie. Odstawiamy ciasto pod przykryciem, w dość ciepłe(...)miejsce. Co ok. 40 minut wykonujemy składanie ciasta, tzn, chwytamy dłonią pomoczoną w wodzie z jednej strony, naciągamy ciasto i składamy do środka, powtarzamy tak jeszcze 3 razy, za każdym razem obracając miskę o 90 stopni. Wykonujemy tę czynność 4-krotnie (czyli powtarzamy jeszcze 3x), za każdym razem po ok. 40 minutach. Następnie formujemy na blacie bochenek zagniatając kilkukrotnie ciasto
Smaczne Zdrowemiękkiego masła 500 g mąki pszennej Przygotowanie: W większej misce skrusz drożdże, dodaj cukier, wodę i mleko. Zamieszaj i przykryj na 5 minut. Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Wyrobione ciast zostaw w misce, przykryj ścierką i odstaw na 60 minut. Ciasto przemieszaj i uformuj wałek. Wałek ciasta potnij na 8 równych części. Przygotuj duża blachę i wyłóż(...)papierem pergaminowym. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę, delikatnie rozpłaszcz i ułóż na blasze. Na środku bułki zrób podłużne wgłębienie (używam części tępej noża). Bułki przykryj ścierką i odstaw (10 min, aż piekarnik się rozgrzeje). W tym czasie rozgrzej piekarnik na 200C. Bułki piecz około 20 minut Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie
Niezły MłynekChurros to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego, wyciskane z rękawa cukierniczego, pieczone na głębokim oleju, posypane cukrem pudrem, cynamonem lub można je zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie. Idealny przysmak na tłusty czwartek. Nie jest ani praco ani czasochłonny. Delikatne, puszyste z chrupiącą skórką na zewnątrz. Ja uwielbiam churrosy posypane cukrem pudrem albo cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i do tego(...)wlać mleko, dodać masło, cukier i cukier waniliowy, zagotować na małym ogniu by masło się rozpuściło. Wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką wszystko by powstała jedna, gładka kula z ciasta. Ciasto zdjąć z ognia, przełożyć do plastikowej miski i dobrze schłodzić. Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku i mieszać mikserem. W garnku rozgrzać olej (nie może być
Zrób to smacznieimpulsu, bez śladu zastanowienia. I, jak na mój gust, wyszło świetnie. Spróbujcie, nie będziecie żałować. Oczywiście, w ramach zabaw kolorami, które ostatnio uprawiam, nie mogłem pozwolić na to by ciasto nie wyglądało "ciut nietypowo". Ot, taki dodatek dla uciechy oczu. Do dzieła więc. Składniki: 1. Ciasto: 200g semola rimacinata (podwójnie mielona mąka z pszenicy durum) szczypta soli łyżeczka oliwy 120g(...)czerwonego barwnika (patrz: poniżej) 2. Barwnik do ciasta: 1 niewielki burak, ugotowany na parze ("w mundurku") 1 czerwona papryka, upieczona (180 stopni, ok. 20 minut) 3. Nadzienie: 250g wędzonego twarogu 1 łyżka posiekanego szczypioru 1 łyżka przyprawy "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" Kamisu śmietana 18% sól i pieprz do smaku 4. Do podania: masło starty Grana Padano Wykonanie: buraka
Pasta Po PolskuPrzepis na to ciasto wypatrzyłam na blogu mniammniam.com. Wprowadziłam nieznaczne zmiany i wyszło super! Ciasto sprawdziło się doskonale na małej imieninowej rodzinnej uroczystości. Najbardziej smakowało mi takie mocno schłodzone. Ciasto Góra lodowa z orzechową wkładką jest niewątpliwie jednym ze smaczniejszych wypieków. Zaspokaja potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, a jednocześnie cieszy oczy. Dodatek orzechów z pewnością wzbogaca całość, dodając element chrupkości. Biszkopt(...)proszku, mieszamy do połączenia rózga kuchenną. Dzielimy powstałą masę na połowę. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej 1 łyżkę mleka w proszku, mieszamy. Obie polewy rozprowadzamy na wierzchu ciasta, tworząc esy-floresy. Inspiracja
Smaki Na TalerzuWypróbowany wielokrotnie przepis na ciasto. Zmieniamy tylko farsz Składniki : 0,5 kg mąki 7 g drożdży instant lub 15 g świeżych łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp. przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy(...)używamy suszonych drożdży tzw. instatnt można ten etap pominąć i od razu wymieszać całe opakowanie z mąką. Kiedy drożdże podrosną dolewamy oliwę i dosypujemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto dość długo aż uzyskamy kulę. Ciasto nie powinno lepić się do rąk ale też nie może się rozpadać. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub oliwy. Dzielimy kulę na cztery
prawdziwe jedzenie