ciasto - 162322 przepisów (strona:1932/10822)

Bułeczki z dżemem i kruszonką 112

Bułeczki z dżemem i kruszonką Prosty przepis na mięciutkie, maślane i przepyszne ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką. Świetny pomysł na pachnące śniadanko lub przekąskę w ciągu dnia.       Składniki: Ciasto: 15g świeżych drożdży 250g mąki 1/2 szklanki letniego mleka 50g rozpuszczonego masła 1 żółtko jaja 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: dżem owocowy(...)zaczyn wyrośnie *** *** Do dużej miski wlewamy resztę mleka, masło i żółtko – mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę cukier i sól. Całość mieszamy, najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odchodzić od haka lub łyżki *** *** Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Następnie ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy

Blog z Apetytem
Kajzerki 136

nieco więcej) – czubata łyżeczka cukru – 2 łyżki masła – 1 łyżeczka soli – 1 jajko – ewentualnie do posmarowania przed pieczeniem: 1 jajko i 1 łyżka mleka Przygotowanie: UWAGI: Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową lub być ciepłe. Tylko wtedy ciasto się uda i wyrośnie prawidłowo. Roztop masło i odstaw aby nieco przestygło. Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży: drożdże zmieszaj(...)pozostałe składniki jak w kolejnym punkcie. Jeśli korzystasz z drożdży suchych: do misy robota wsyp mąkę, wodę, jajko, drożdże, cukier i sól. Mieszajcie wszystko 3-5 minut, a kiedy ciasto będzie już jednolite dodaj rozpuszczone masło. Mieszaj aby uzyskać jednolite ciasto, które nie jest zbyt klejące. Ale jeśli ciasto jest zbyt twarde to dodaj jeszcze z 50 ml wody. Ciasto

nietylkopasta.pl
Przepis z maminego zeszytu -sernik ,pierzynka\ 164

starych zeszytach jest ten błąd że nie ma napisane w jakiej blaszce piec ,więc dałam do tortownicy 24 cm .Ciasto wyrosło wysoko ,więc na drugi raz upiekę w innej blaszce .A teraz przepis na ciasto- Pół kostki margaryny, 2szklanki mąki, 4 łyżki mleka, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru kryształu. przygotowanie ciasta Margarynę stopić i dodać(...)miski jak będzie zimna .Teraz dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy. Dajemy do lodówki na 30 min. Potem . Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę i lekko podpiec w piekarniku ok10 – 15 min ,potem wyjąc i wylać masę serową i piec . Masa serowa Kilogram sera białego zmielić ,3/4 szklanki cukru kryształu ,2 jajka ,4 żółtka ,1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem

Moje Wyroby
Ciasto cytrynówka. 122

Chciałam Wam pokazać, co fajnego można zrobić z mieszanki na babkę cytrynową. Okazuje się, że niekoniecznie samą babkę. Tym razem, babka posłużyła mi jako spód do ciasta. Wierzch babki ścięłam i pokruszyłam, żeby ozdobić ciasto od góry, a środek, to pyszna masa z serków i śmietanki z dodatkiem, aromatycznej skórki cytrynowej. Wszystko razem idealnie się komponuje. Nazwałam to ciasto, cytrynówka(...)gładką masę. Przełożyć do tortownicy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 165 stopni 25-30 minut. Zostawić do wystudzenia. Kiedy wystygnie, ściąć delikatnie górę ciasta i pokruszyć do miseczki. Ciasto delikatnie nasączyć, wodą z cytryną i cukrem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Śmietanę ubić, dodać cukier puder, jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać serek mascarpone, dalej

Agusiowe smakołyki
Drożdżówki z serem 119

pozostałym mlekiem.  2. Do mąki w misce dodajemy: rozczyn, mleko zmiksowane z jajkami, cukier i miękkie masło.  3. Całość wyrabiamy tak długo, aż składniki się połączą, a ciasto będzie odchodzić od rąk. Opcjonalnie można oprószyć je jeszcze mąką, aby odchodziło od miski. 4. Wyrobione ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na ok. 1 godzinę 20 minut do wyrośnięcia. Nadzienie(...)serowe: Twarożek miksujemy z jajkiem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem, masłem. Na końcu można opcjonalnie dodać rodzynki. Wymieszać.  Co z wyrośniętym ciastem: 1. Ciasto dzielimy na 4 części. Stolnicę oprószamy mąką. 2. Każdą część ugniatamy - formując z niej kulkę.  3. Każdą kulkę wałkujemy na kształt prostokąta.  4. Na powierzchnię rozwałkowanego ciasta kładziemy 1/4 masy serowej.  5. Ciasto

Kuchnia smaków
Pierogi z mięsem z drobiowym (z rosołu) 110

postać tego mięska, aby była dla nas "zjadliwa". Dziś padło na pierogi i to był naprawdę strzał w dziesiątkę.Dobrze doprawiony pikantny farsz z zieloną pietruszką i niezwykle mięciutkie ciasto pierogowe zamieniły "zwykłe" udka z rosołu w niezwykle pyszną potrawę. Do tego koniecznie mnóstwo smażonej cebulki i domowy barszczyk czerwony na zakwasie. (na zakwas buraczany znajdziecie przepis u mnie(...)blogu).  p.s.Nie mogą być nie dobre, skoro moja Hanka, która na każde mięsko reaguje słowami "bleee, fuuuj", zjadła już dwa, a jest dopiero 10:30:)))) Na ciasto pierogowe: 500 g mąki pszennej + do podsypywania 250 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego Na farsz: 4 udka z kurczaka (przed gotowaniem ważyły

Krylowa Kuchnia
Francuskie ślimaczki z szynką i parmezanem 102

Paczkę ciasta francuskiego staram się mieć zawsze w domu. Przydaje się zarówno gdy najdzie ochota na coś słodkiego, jak i słonego, no i jest super przydatne, gdy spodziewamy się gości, a nie bardzo mamy czas na pracochłonne dania. Gotowe ciasta francuskie można kupić w każdym prawie spożywczaku, należy tylko zwrócić uwagę, aby miało w składzie dużą ilość masła. Tym razem(...)przygotowałam wytrawne przekąski z szynką i parmezanem. Szynka doskonale komponuje się ze słono-ostrym serem, a delikatne ciasto francuskie zyskuje smak przez posmarowanie go sosem pomidorowym z ziołami. Wszystko razem tworzy doskonałą kompozycję. duże opakowanie ciasta francuskiego - 375g 8 plastrów szynki 12 plastrów sera gouda 4 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oliwy z oliwek zioła prowansalskie

Krylowa Kuchnia
Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi grzybami 117

użyć również tych mrożonych. Farsz jest mega pyszny bo proporcje to aż50% grzybów, na 50% kapusty! Paszteciki posypałam czarnuszką, którą wszyscy uwielbiamy. Z porcji wychodzi aż 40 pasztecików, a ciasto choć drożdżowe nie jest na prawdę wymagające. Polecam serdecznie! Na ciasto: 600 g mąki pszennej + do podsypywania 250 ml mleka 100 g masła 30 g świeżych drożdży 2 jajka(...)desce do krojenia, następnie wrzucić ją na suchą patelnie i smażyć ok. 10 minut, aby nadmiar wody odparował. Farsz przełożyć do miski i doprawić jeszcze solą i pieprzem. Ciasto. 100 ml ciepłego mleka wymieszać z drożdżami i cukrem., pozostawić aby rozczyn zaczął pracować . Masło rozpuścić i przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, mleko, rozpuszczone masło ,jajka i rozczyn. Zagniatać

Krylowa Kuchnia
Odrywane bułeczki z batatami (wegańskie, bez białego cukru, bez laktozy) 105

Kolejny przepis na drożdżowe ciasto! Tym razem wersja bez jajek i mleka a za to z batatami 😊  Postanowiłyśmy zrobić odrywany chlebek w ciekawej formie, można powiedzieć imprezowej (nie można obecnie zapraszać innych ale możecie taki wypiek zafundować swojej rodzince). Piekąc takie ciacho sprawicie frajdę swoim domownikom kiedy będą odrywać małe bułeczki i zanurzać je w pysznym kremie Rawnella(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej -10g drożdży suchych -250ml ciepłego mleka roślinnego (nie gorącego) -60g cukru kokosowego -150ml oleju rzepakowego -200g ugotowanych batatów -mąka do podsypywania ciasta Dodatkowo - Rawnella - Bio surowy krem orzechowy Siła Roślin  1. Mąki wymieszać z drożdżami. 2. Mleko roślinne, cukier kokosowy, olej i bataty zmiksować na gładko blenderem. 3. Suche składniki dokładnie

Candy Pandas
Chleb pszenny – najprostszy przepis 25723

zamrażalki a w takiej formie zajmuje mniej miejsca. Wyjątkowo szybki chleb pszenny jest wykonywany błyskawicznie, nie trzeba czekać na wyrośnięcie zaczynu, nie trzeba czekać kilku godzin na wyrośnięcie ciasta. Można go spożywać właściwie już kilkanaście minut po wyciągnięciu z pieca, ma chrupiącą skórkę, delikatny i napowietrzony środek. Raz upieczesz własny chleb i już nie będziesz chcieć kupować pieczywa z piekarni(...)oleju mak, siemię lniane, sezam do obsypania chleba (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najprostszy chleb pszenny – Wykonanie 800 gram mąki przesiej przez sito. Wsyp do miski w której będziesz wyrabiać ciasto drożdżowe. Przesiana mąka spowoduje, że chleb będzie bardziej napowietrzony i bardziej puszysty. Do mąki dodaj 10 gram suchych drożdży, 2 płaskie łyżeczki soli, 3 łyżki dobrej jakości oleju. Następnie wlej

To Musisz Wiedzieć
Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem na zakwasie 100

zakwasie Thermomix Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy zakwas i 1 łyżkę mąki. Mieszamy czas 2 min/temp 37/obr. 3. Następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz ziaren słonecznika. Wyrabiamy ciasto czas 4 min/Interwał/funkcja Wyrabianie . Na 1 minutę przed końcem wyrabiania dodajemy ziarna słonecznika. Ciasto zostawiamy w naczyniu do wyrośnięcia. Czas zależy od szybkości wyrastania ciasta na ogół jest(...)godzin. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy czas 3 min/Interwał/funkcja Wyrabianie. Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę przekładamy ciasto. Ciasto będzie klejące, aby nie kleiło nam się do ręki zwilżmy rękę woda. Chleb przykrywamy ścierka, zostawiamy do wyrośnięcia – ja czekam do momentu aż ciasto dorośnie go górnej ścianki keksówki – zajmuje to ok. 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy

Themo przepisy
Drożdżowe bułeczki 88

Długo zachowują świeżość, więc nie trzeba zjeść wszystkich od razu pierwszego dnia. Przepis na maślane drożdżowe bułeczki jest bardzo prosty i trzeba zadbać tylko o ciepłe miejsce dla wyrastającego ciasta. Jeżeli w domu jest zimno, można rozgrzać piekarnik do ponad 30 stopni, wyłączyć go i tam zostawić ciasto do wyrośnięcia. Składniki na drożdżowe bułeczki 500 g mąki pszennej 1 opakowanie(...)dodatkowa mąka do podsypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mleko i masło włożyć do garnka, podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Przelać do miski, w której będzie wyrabiane ciasto. Odczekać, aż temperatura mieszaniny spadnie do trzydziestu kilku stopni (dla palca powinna być lekko ciepła). Rozsypać drożdże po powierzchni mleka z masłem, nie mieszać, zostawić na 5-10 minut. Dodać

niecodziennikpary
Porzeczkowiec 94

Szukając pomysłu na dobre ciasto, całkiem przypadkowo usłyszeliśmy o porzeczkowcu , który podbił podniebienia komunijnych gości. U nas w ogrodzie porzeczki właśnie dojrzały, co stanowiło doskonałą okazję do przekonania się, dlaczego jest tak zachwalane. My także już wiemy – w porzeczkowcu mamy smakowite połączenie czekoladowego ciasta, kwaskowatych porzeczek i lekkich mas. Nawet Wujek powiedział “Da się zjeść(...)już coś znaczy. Składniki na porzeczkowiec Ciasto kakaowe: 3 / 4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1,5 szklanki drobnego cukru 5 płaskich łyżek kakao 5 białek 5 żółtek 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa serowa: 200 g masła 500 g serka do serników 5 łyżek cukru pudru Krem śmietankowy

niecodziennikpary
Keks z bakaliami 177

Keks to ciasto pełne bakalii, przez co jest ono tak smaczne i kolorowe. Dla mnie powinien być wyrośnięty, lekki i wilgotny, a owoce powinny stanowić jego znaczną część. Być może ze względu na to bogactwo owoców, słodycz i wygląd najczęściej pieczony jest na święta Bożego Narodzenia. Dobrze jest keks z bakaliami przygotować kilka dni wcześniej, zawinąć w lnianą ściereczkę(...)pomarańczy skórka starta z 1 cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Rodzynki, kandyzowane owoce namoczyć w rumie oraz ekstrakcie waniliowym. Migdały i orzechy grubo posiekać. Przed wrzuceniem do ciasta wszystkie bakalie obtoczyć w mące, zapobiegnie to ich opadaniu na spód. Pomarańczę i cytrynę dokładnie umyć, zetrzeć z nich cienką warstwę skórki. Margarynę zmiksować z cukrem na kremową masę. Ciągle miksując

niecodziennikpary
Kruchy mazurek śliwkowy 72

Mazurki należą do najprostszych wielkanocnych wypieków – w tym wystarczy kruche ciasto, dżem i odrobina lukru. Wybraliśmy dżem śliwkowy, ponieważ jest kwaskowaty i można się delektować ciastem bez uczucia przesłodzenia. Dzięki temu będzie można spróbować większej ilości świątecznych smakołyków. Składniki 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 100 g cukru 2 żółtka 3 łyżki wody 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)słoik dżemu śliwkowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Przesiać mąkę, dodać zimne masło, posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy i wodę, zagnieść szybko ciasto, włożyć je do lodówki na 30 minut. Ciasto podzielić na trzy części, każdą z nich cienko rozwałkować na takie same prostokąty – najlepiej od razu na papierze do pieczenia, żeby nie trzeba było ich przekładać. Każdy

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania