ciasto - 162322 przepisów (strona:1935/10822)

Burgery rybne w błyskawicznych bułkach 113

Błyskawiczne są i burgery rybne i bułki. Burgery właściwie nie wymagają smażenia, a ciasto na bułki nie musi rosnąć. Całe danie zrobisz w 20-25 minut Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Burgery rybne, które dzisiaj prezentujemy, to genialnie prosty sposób na zrobienie szybkich kotletów np. z resztek ryby jakie zostały w lodówce. Może to być(...)drożdży, a proszek do pieczenia, czyli wypiekane są z tzw. mąki samorosnącej. Jeśli jest to twoje pierwsze spotkanie z mąką samorosnącą, to nie zdziw się, że w trakcie wyrabiania ciasto jest kluchowate, gliniaste i w niczym nie przypomina gładkiego ciasta drożdżowego. Ale nic to, pozory mylą. Błyskawiczne bułki hamburgerowe po wstawieniu do piekarnika zmienią się nie do poznania

Niedzielny kucharz
Mega puszysta i wilgotna babka majonezowa – najlepsza babka na każdą okazję 205

Przepis na tą babkę omijałam od dawna szerokim łukiem, no bo jak to dodać majonez do ciasta?! Ależ się myliłam, babka jest doskonała, tak puszysta, że w życiu nie udało mi się upiec bardziej puszystego ciasta. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że babka jest nieco piaskowa ale jednocześnie bardzo wilgotna, za sprawą majonezu. Koniecznie dodajcie do niej olejku cytrynowego, on sprawia(...)tego ciasta jeszcze bardziej nie można się oderwać. Rozpływam się nad tą babką niesamowicie, ale z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że to najlepsza babka jaką do tej pory zrobiłam, polecam gorąco! Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 35 min   Składniki: (na formę do babki o średnicy ok. 23 cm) 4 jajka 2/3 szklanki cukru /150 g 5 łyżek majonezu

Słodki Blog
Oponki serowe - błyskawiczne do przygotowania 139

składniki połączyć ze sobą. Następnie dodać przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Wlać śmietanę, spirytus i wsypać szczyptę soli. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto klei się do blatu to podsypać odrobiną mąki . Z ciasta uformować wałek. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Blat obsypać mąką i rozwałkować ciasto. Uwaga: ciasto nie może(...)uzyskania złotego koloru (smażyć na średnim ogniu) . Usmażone oponki przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.   Etapy przygotowywania ciasta na oponki serowe Wycinanie oponek Smażenie oponek

Ugotować
Rafaello na krakersach 133

Ciasto rafaello bez pieczenia, przygotowane na krakersach i przełożone śmietankową masą budyniową z serkiem mascarpone oraz wiórkami kokosowymi. Prosty i niewymagający dużo pracy deser tylko z 7 składników, dedykowany wielbicielom kokosu oraz pralinek kokosowych. Deser rafaello to pyszne słodko-słone połączenie, które uzależnia. Słodka masa budyniowa z kokosem przełamana jest warstwami słonych krakersów. Sprawdzony kilkakrotnie przeze mnie przepis, który

Kuchnia MagdaLeny
Pączki budyniowe 143

Pączki budyniowe z dodatkiem mleka w proszku są bardzo delikatne i pyszne w smaku. Mój trzyletni syn jadł je bez żadnego nadzienia, tak mu smakowały. Z ciastem pracuje się łatwo i największą sztuką w przygotowaniu tych pączków jest prawidłowe ich upieczenie, tak aby ich nie spalić, a zarazem by temperatura oleju nie była za niska, bo wchłoną za dużo tłuszczu(...)miski wsypać pozostałą mąkę, dodać pozostałe mleko, sól, cukier, mleko w proszku, alkohol, rozpuszczone masło i jajka z budyniem. Na koniec wlać zaczyn, wymieszać wszystkie składniki i zacząć wyrabiać ciasto. Do ciasta nie dodawać więcej mąki, jeżeli będzie się lepić do dłoni, to natłuścić je masłem. Wyrobione ciasto uformować w kulę, miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na godzinę

Passions hobbies life
Kremówka bez pieczenia z wiśniowym akcentem 171

Kremówka bez pieczenia z wiśniowym akcentem To jedno z łatwiejszych ciast bez pieczenia. Taki deser jest idealny dla zabieganych lub gdy nie mamy ochoty uruchamiać piekarnika. W przepisie podaję Wam dwie wersje masy (kremu). Pierwsza – nasz krem przygotowujemy od podstaw, w drugiej korzystamy z gotowych budyniów. Obie wersje są tak naprawdę proste i można je przygotować w krótkim(...)też wiśni ze słoika (owoce należy wcisnąć w krem). To kto się skusi na taką prosta kremówkę z wiśniowym akcentem na groszku ptysiowym? A jeśli szukacie innych prostych ciast do kawy czy herbaty, to polecam Wam zajrzeć do działu ciasta (klik) . Składniki: Krem do kremówki wersja I: 3 szklanki mleka (750 ml) 300 g masła (można zmniejszyć

Słodkie okruszki
Muffinki czekoladowo - serowe 127

prosi, bo widzi je w różnych bajkach. Dziś akurat nabrałam ochoty na coś słodkiego, czekoladowego, a w domu nie było kupnych słodyczy. Postanowiłam więc zrobić muffinki z ciasta czekoladowego. Ciasto zrobiłam z dodatkiem oleju, żeby nie było suche. Ponieważ jednak nie przepadam za ciastami bez kremów czy dodatków, to postanowiłam dodać do nich ser biały. Dzięki temu muffinki nabrały dodatkowej(...)wilgoci i ładniejszego wyglądu. Babeczki robi się błyskawicznie, więc to dodatkowy plus. Ja swoje muffinki dodatkowo polałam czekoladą. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto czekoladowe: 2szkl. mąki tortowej 3/4szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao 1 łyżeczka budyniu czekoladowego w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka ok. 0,5szkl. mleka 6 łyżek oleju (adsbygoogle

Waniliowe Improwizacje
Kremówka z wiśniowym akcentem (bez pieczenia) 151

Kremówka z wiśniowym akcentem (bez pieczenia) To jedno z łatwiejszych ciast bez pieczenia. Taki deser jest idealny dla zabieganych lub gdy nie mamy ochoty uruchamiać piekarnika. W przepisie podaję Wam dwie wersje masy (kremu). Pierwsza – nasz krem przygotowujemy od podstaw, w drugiej korzystamy z gotowych budyniów. Obie wersje są tak naprawdę proste i można je przygotować w krótkim czasie(...)użyć dżemu, marmolady czy też wiśni ze słoika (owoce należy wcisnąć w krem). To kto się skusi na taką prosta kremówkę z wiśniowym akcentem? A jeśli szukacie innych prostych ciast do kawy czy herbaty, to polecam Wam zajrzeć do działu ciasta (klik) . Kremówka z wiśniowym akcentem (bez pieczenia) Składniki: Krem do kremówki wersja I: 3 szklanki mleka

Słodkie okruszki
pączki na mące krupczatce 99

puszystą masę (naczynie z jajkami, żółtkami i cukrem umieszczamy na garnku z niewielką ilością gotującej się wody). Do mąki dodajemy sól, podrośnięty zaczyn oraz masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiani dodajemy rozpuszczone masło oraz alkohol. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min. Następnie przekładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i delikatnie rozwałkowujemy. Wycinamy

Domowy Smak Jedzenia
Pączki z nadzieniem jagodowym 101

jagodowym - wykonanie: Mleko mieszam z masłem, drożdżami i cukrem. Odstawiam na 10 minut. W misce mieszam mąkę z solą, robię dołek, wlewam rozczyn, dodaję jajka i żółtka oraz spirytus. Ciasto wyrabiam przez około 5 minut. Następnie odkładam do wyrośnięcia.  Jaka temperatura w mieszkaniu jest optymalna do wyrastania ciasta drożdżowego? Temperatura w okolicy 22 - 24 stopni pozwoli na bardzo szybkie(...)wyrastanie ciastaCiasto wyrośnie w tej temperaturze bardzo szybko. Nim się obejrzycie ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat dobrze oprószony mąką. W międzyczasie pod głęboką patelnią włączamy źródło ciepła i rozgrzewamy olej do temperatury 175 stopni C. Kulkę ciasta dobrze w niej maczamy i rozpłaszczamy dłońmi na grubość około 1 cm. Krążki wycinałam szklanką, nie czekałam

MamaOskarka
pączki z dziurką wg s. Anastazji 80

Drożdże dokładnie mieszamy z 1 łyżką cukru, letnim mlekiem oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy podrośnięty rozczyn, żółtka z cukrem i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i alkohol. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 60 min. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószoną stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm , wykrawamy szklanką

Domowy Smak Jedzenia
Chrust piwny 129

rozwalonym na trzy części wałku...Na szczęście znalazł się w domu godziwy zastępca (co już niebawem będziecie mogli zobaczyć w wyróżnionej relacji na Instagramie) i mogłam prać po tym cieście spokojnie i bez obaw że zaraz znowu się rozleci. Wyszły chrupiące i takie jak je sobie wyobrażałam, a o tym że smakowały niech świadczy fakt, że pięć  (albo(...)mące). Do dużej miski przesiewamy mąkę, wbijamy żółtka, dodajemy szczyptę soli, piwo i starte na wiórki masło. Mieszamy wszystko łyżką, a następnie wyrabiamy dłonią lub robotem do momentu jak ciasto stanie się zwarte, a grudki masła niewidoczne. Ja wyrabiałam około 10 minut ręcznie. Gotowe ciasto przekładamy do woreczka, owijamy i chłodzimy 2 godziny w lodówce. Po tym czasie wyciągamy

Kuchnia w czekoladzie
Tawa Tawas. Boliwijskie pączki 106

podarowałam, nie lubię bardzo słodkich wypieków. W smaku trochę podobne do pączków, ale zdecydowanie szybciej się je robi. Są na zewnątrz są chrupiące, a w środku miękkie i puszyste. Ciasto na te pączki jest krojone, więc robi się je błyskawicznie. Sposób wykonania przypomina szagówki, czyli wielkopolskie kopytka , wałki ciasta kroi się na szagę, czyli po skosie. Właściwie oprócz mleka niczym(...)przygotować Tawa tawas ? Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy jak na pierogi czy kopytka. Ja robiłam wszystko ręcznie w misce i to zajęło mi 5 minut. Ale można ciasto wyrobić hakiem robota do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni. Z ciasta formujemy wałeczki jak na kopytka, które następnie lekko spłaszczamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania