Kaszanka w cieście – kuchnia podkarpacka Kaszanka to jedna z tych potraw, którą się lubi albo nie. W polskiej kuchni popularna jest już od 300 lat, jednak przybyła do nas z zachodu Europy, prawdopodobnie z Niemiec (tam zwana jest Grützwurst). Do jej przyrządzania używa się kaszy, najczęściej gryczanej, rzadziej jęczmiennej, oraz krwi i podrobów. Do smaku doprawia się ją cebulą(...)kaszanka ma grono swoich wiernych wielbicieli również w Polsce. Zwykle podaje się ją podsmażoną na patelni, ale bywa też przyrządzana na inne sposoby. Jednym z ciekawszych jest kaszanka w cieście według receptury Koła Gospodyń Wiejskich z Huty Gogołowskiej (gmina Frysztak), zgodnie z którym grube plasterki kaszanki macza się w gęstym cieście naleśnikowym i podsmaża na tłuszczu. Przepis pochodzi z publikacji
Trzeci talerzznaleźć można pewnie tysiące, ale najlepsze są te sprawdzone, otrzymane drogą pantoflową od kogoś. Mam taką cudowną Panią Krysię, która regularnie dzieli się ze mną szczęściem. Bazą tego ciasta jest półkruche ciasto, które idealnie trzyma jabłka w ryzach. Jabłecznik ładnie trzyma formę, nic się nie rozjeżdża i nie rozpada. Jest idealnie kruche, ale nie twarde, rozpływa się w ustach. Polecam(...)dwie części. Dla ułatwienia sobie pracy możesz od razu jedną połową wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli masz ochotę i chcesz aby było perfekcyjnie to rozwałkuj ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą w włóż na 15-30 minut do lodówki (lub całą blachę i jedną połówkę zawiniętą w folię). W międzyczasie zetrzyj jabłka (mogą być ze skórką
greenscarftrzymać za czubek na szczycie pierożka), wgryźć się w niego, wypić cały płyn znajdujący się w środku, a następnie skonsumować resztę. Tylko tym sposobem poznacie prawdziwy smak chinkali! Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 300 ml gorącej wody 1 łyżka oleju Farsz: 500 g mielonej wołowiny 1 cebula, drobno pokrojona 250 ml rosołu lub bulionu(...)łyżeczka nasion kolendry, roztartych w moździerzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo mielonego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę Przygotowanie: Zagniatamy ciasto na pierogi: w mikserze lub na stolnicy mieszamy mąkę z solą i wodą, na koniec dodajemy olej. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy
Smakowity Blog Kulinarnyjasną, puszystą masę. Dodać sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać olej i mleko. Wymieszać łyżką (lub krótko mikserem na najniższych obrotach), po czym stopniowo przesiewać do ciasta mąkę, delikatnie mieszając. Ciasto przelać do blaszki (23 x 33cm) wyścielonej papierem do pieczenia (fot.1) i piec w 180°C (grzanie góra dół) przez 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika
Świat CiastaCiasto rewelacyjne, pyszne mokre i bardzo długo świeże. Wykonanie w malakserze – do malaksera wrzucić jajka i cukier oraz olej, wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać banany i zmiksować. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, ponownie zmiksować. Na koniec dodać pokruszone drobno bakalie i potarte jabłka. Wymieszać już delikatnie. Wykonanie bez malaksera – jajka utrzeć z cukrem, wlać olej i wymieszać(...)pieczenia, sodę, wymieszać obroty 6, czas 1 minuta dodać potarte jabłka, pokruszone bakalie, wymieszać obroty wsteczne 2, czas 5-10 sekund. Musicie sprawdzić jak już się wmieszają w ciasto to jest gotowe Pieczenie – blaszkę o wymiarach 22 x 12 cm, wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto wlać do blaszki i piec 45-60 minut. w 180 stopniach
Kuchnia PokoleńBardzo łatwy w przygotowaniu i niezwykle, wręcz diabelnie kuszący domowy sernik japoński na zimno. Na delikatnym cieście, z pyszną pianką i orzeźwiającym wiśniowym wykończeniem. Sernik jest nieziemsko puszysty, kremowy, konsystencją przypomina wręcz suflet. A przepis jest jak prosty, że z pewnością każdy poradzi sobie z wykonaniem. Sernik będzie bez wątpienia doskonałym deserem do kawy i herbaty. Także rewelacyjnym ciastem(...)cytryny cukier do smaku 400 ml śmietany 30 % aromat waniliowy Masa wiśniowa: 400 ml wody 0,5 kg wiśni mrożonych lub z kompotu 1 galaretka wiśniowa 1 łyżka żelatyny Ciasto: 150 gr. masła 150 gr. mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki proszku do pieczenia 100 gr. cukru 3 jajka DOMOWY SERNIK JAPOŃSKI NA ZIMNO Wykonanie: Ciasto: 1. Suche składniki mieszamy
Kuchnia Na WypasiePyszne, warstwowe ciasto budyniowe o smaku czekoladowo-orzechowym, przygotowane na herbatnikach - bez pieczenia. Składa się ono z herbatników przełożonych czekoladową masą budyniową z orzechami laskowymi oraz bitą śmietaną na wierzchu. Masa budyniowa wykonana została z gotowych budyni czekoladowych, na maśle, z dodatkiem kwaśnej śmietany. Poza tym, znajdziemy w niej również prawdziwą czekoladę gorzką oraz mleczną i dużą
Kuchnia MagdaLenychwilowa zmusza do oszczędzania żywności, więc użyłam go niezbyt dużo. Danie nie traci przez to na smaku i aromacie. A to za sprawą ziół i innych pachnących dodatków. Składniki : Ciasto 400 g mąki chlebowej 8 g soli 3 g cukru łyżeczka suszonego oregano 10 g drożdży 200 ml wody 3 łyżki oliwy Dodatki 320 g pokrojonych grzybów (u mnie rydze(...)koniec smażenia dodać do nich sól, pieprz i drobno pokrojone igiełki rozmarynu. Podsmażanie grzybów powinno trwać do całkowitego zniknięcia płynu. Odstawić do ostygnięcia. Również w przeddzień pieczenia zagnieść ciasto, czyli połączyć ze sobą mąkę, pokruszone drożdże, oregano, sól, cukier, wodę i łyżkę oleju. Wyrobić na gładko. Na koniec polać resztą oleju i jeszcze chwilkę zagniatać. Przykryć ściereczką i odstawić
Weekendy w domu i ogrodziewindow.adsbygoogle || []).push({}); Domowe pizzerinki to świetna alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Są bardzo smaczne, a ich rozmiar sprawi, że możemy je zebrać ze sobą do szkoły czy pracy. Składniki na ciasto: 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant), 150 ml ciepłej wody (niegorącej!), 1 płaska łyżeczka cukru, 250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka przyprawy do pizzy(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki to kwestia indywidualna, tutaj można poszaleć. My użyliśmy: I rodzaj pieczarki, pomidorki koktajlowe, kukurydza, kabanosy. II rodzaj szynka z kurczaka, pomidorki koktajlowe, kukurydza, oliwki. Sposób wykonania ciasta: Suche składniki do ciasta przesypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Wykładamy składniki na stolnicę i stopniowo dodajemy ciepłą wodę. Gotowe ciasto wkładamy do miseczki, przykrywamy ścierką, pozostawiamy do wyrośnięcia
Przepiski.plzakwasie to zdecydowanie moja ulubiona pizza. Wymaga odrobinę czasu i przygotowań, ale caly ten wysilek jest warty, o czym przekona was każdy kęs tej pizzy. Cienkie i chrupiące ciasto stanowi idealną bazę pod wasze ulubione dodatki. SKŁADNIKI: 500 G MĄKI / TYP 00 LUB 750 2 ŁYŻECZKI SOLI NIEJODOWANEJ 150 G ZAKWASU NA CHLEB 250 ML WODY O TEMPERATURZE(...)WLAĆ DO MISKI I ROZPUŚCIĆ W NIEJ SÓL. NASTĘPNIE DODAĆ ZAKWAS I ROZPROWADZIĆ GO W WODZIE. NA KONIEC DO MISKI PRZESIAĆ MĄKĘ I POŁĄCZYĆ DOBRZE WSZYSTKIE SKŁADNIKI. LEKKO WYROBIONE CIASTO, PRZELOZYC NA STOLNICE I WYROBIĆ NA GŁADKIE I ELASTYCZNE CIASTO. CIASTO ROZCIĄGAĆ, UGNIATAĆ PRZEZ 10 MIN. WYROBIONE CIASTO PRZEŁOŻYĆ DO MISKI LEKKO WYSMAROWANEJ OLIWA, PRZYKRYC SCIERECZKA I ODSTAWIC DO WYROSNIECIA
Pani M - kuchnia smakowitapierwszych słoiczków, jednak mąż widząc śliwki od razu uznał, że szykuje się placek z nimi. No i wiadomo, kiedy on prosi, nie umiem odmówić. Najczęściej ze śliwkami piekę ucierane ciasto, ale tym razem na wyraźnie postawioną prośbę powstał klasyczny placek drożdżowy z kruszonką. Jedynie tę ostatnią postanowiłam odrobinę urozmaicić dodając ciemne kakao. I szczerze powiem, że dobrze czasem zrobić coś(...)pozwalam mu lekko przystygnąć. W sporym naczyniu umieszczam przesianą mąkę, cukier, żółtka, wanilię i drożdże. Mieszam wszystko podlewając stopniowo mleko. Jako ostatnie dodaję płynne masło i wyrabiam ciasto około 10 minut. Oczywiście całe to zagniatanie można zrobić przy pomocy kuchennego robota. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, robię z niego kulę i wkładam z naczyniem do termicznej torby, zawsze używam
I tu będę miała takie teNapoleonka truskawkowa bez pieczenia to pyszne i proste do przygotowania ciasto. To deser, który przygotowała moja córka w ramach jej tegorocznego zapału do nauki gotowania – więc polecam wam spróbować nawet jeśli dopiero stawiacie w kuchni pierwsze kroki. Bazą do przygotowania tego ciasta był stary rodzinny przepis na napoleonkę na herbatnikach. To moja teściowa, babcia mojej córki pokazała(...)pierwszy jak przygotować ciasto. Zachęcona pierwszym sukcesem córeczka sama zmodyfikowała klasyczną wersję obmyślając nową – truskawkową. Bardzo smaczne i efektowne ciasto powstało. Polecamy! PRZEPIS NAPOLEONKA TRUSKAWKOWA BEZ PIECZENIA Składniki: 1 litr mleka 1 kostka 200g masła 1 szklanka maki pszennej 1 szkl cukru 1 budyń truskawkowy 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 paczki krakersów posypka cukrowa kolorowa
Dorota Smakujedżemem truskawkowym. Z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych wypieków. Domowa tarta z dżemem jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dlatego tym bardziej zachęcamy do wypróbowania tego przepisu. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 60 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350g marmolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania Mąkę przesiać przez(...)sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. 2/3 ciasta ułożyć na formie (28 cm) a następnie ponakłuwać widelcem. Marmoladę (u mnie truskawkowa) wyłożyć na cieście. Pozostałą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wykroić paseczki o szerokości ok 3 cm. Paseczki ułożyć na marmoladzie jak na zdjęciu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piec przez 45 minut
Przepiski.plchciał, że w pobliskim warzywniaku wszystkie były już wykupione, zostały tylko morele i śliwki. No to powstało keto brownie ze śliwkami. Keto brownie ze śliwkami – czekodżem śliwkowy w formie ciasta Jak wiadomo połączenie śliwek i czekolady jest bardzo udane. Moją ulubioną konfiturą śliwkową jest tzw. “ czekodżem śliwk owy” właśnie, więc i brownie nie miało prawa wyjść niesmaczne(...)mąki i dokładnie takie dostałam! Jest przy tym dość proste i szybkie. Trzeba tylko pamiętać, żeby jajka wyjąć z wyprzedzeniem z lodówki, czego ja oczywiście nie zrobiłam… W efekcie ciasto po połączeniu czekolady z jajkami zrobiło się bardzo gęste i ciężko się z nim pracowało. Myślę, że przez to straciło też trochę na puszystości… Keto brownie śliwkowe Czekolada to podstawa
Modern Cave Girlpierożkach kebabowych ? Jeśli nie, koniecznie zapoznajcie się z naszym przepisem. Podpowiemy Wam jak krok po kroku zrobić pyszne i domowe pierożki kebabowe z sezamem . Pierożki kebabowe to inaczej ciasto drożdżowe z mięsno-warzywnym farszem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego, na który przepis najdziecie tutaj: Przepis na Domowy Sos Czosnkowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe pierożki kebabowe(...)zapoznania się z poniższym przepisem. Pierożki kebabowe z sezamem z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. PRZEPIS NA PIEROŻKI KEBABOWE Z SEZAMEM Składniki: Z przepisu wychodzi ok. 40 sztuk Ciasto: 800 g mąki pszennej typu 450 3 łyżeczki drożdży suszonych 450 ml ciepłej wody 2 i 1/2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli sezam – do posypania
Przepiski.pl