trzema łyżkami mąki orkiszowej i odstawiamy do podrośnięcia. W dużym naczyniu mieszamy mąkę orkiszową z mąką żytnią oraz solą. Dodajemy podrośnięty zaczyn oraz pozostałą letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy nasiona. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (40-60 min.) Wyrośnięte ciasto przekładamy do dwóch wąskich foremek i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia
Domowy Smak Jedzeniałyżeczki soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz z ok. 125 ml letniej wody. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże oraz pozostałą letnią wodę i chwilkę wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Następnie ponownie chwilkę wyrabiamy i ponownie zostawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. W między czasie natłuszczamy(...)moim przypadku naczynie żaroodporne wraz z pokrywka, i wstawiamy do piekarnika (ok.200 st. C) aby naczynie się nagrzało. Wyrośnięte ciasto przekładamy do nagrzanego naczynia (uwaga aby się nie poparzyć), możemy go naciąć ostrym nożem. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 min, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy przez kolejne ok. 30 min. Po upieczeniu chleb wyciągamy
Domowy Smak Jedzeniawygląda niesamowicie, dutch baby jest bardzo proste do przygotowania. Każdemu wyjdzie – nie ma szans, żeby zepsuć to danie. Wystarczy zmiksować składniki (co zajmuje 10 sekund), rozgrzać piekarnik, wylać ciasto na gorącą patelnię, odczekać 20-25 minut i naleśnik gotowy. Można go zjeść tylko z posypką z cukru pudru, ale doskonale smakuje też z owocami (także mrożonymi) i innymi cukierniczym(...)chcecie podarować sobie słodką chwilę zapomnienia. Może też bez problemu robić za deser – zwłaszcza jeśli chcecie zrobić coś samodzielnie, a macie mało czasu lub nie umiecie/nie chcecie piec ciasta. Satysfakcja gości gwarantowana! My moglibyśmy jeść dutch baby na okrągło! Jeśli skusił Was ten pomysł na śniadanie – jeszcze słowo od Wujka Dobra Rada. Naleśnik najlepiej robić w naczyniu
Niedzielny kucharzrozczyn, pod przykryciem, w ciepłe miejsce na około 10 minut. W misce umieszczamy resztę mąki, wlewamy podrośnięty zaczyn, dodajemy olej, oliwki pokrojone w kostkę lub w plasterki, zaczynamy zagniatać ciasto dodając stopniowo resztę wody (powinniśmy wyrabiać ciasto przez około 5 minut). Wyrobione ciasto umieszczamy w misce skropionej olejem, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut do godziny(...)Kiedy ciasto ładnie nam już wyrośnie, ponownie je zagniatamy, ale tylko przez chwilę, następnie dzielimy je na 6 części, z każdego fragmentu formujemy okrągły placek o grubości około 0,5 cm (możemy formować placki w dłoniach, rozciągając ciasto lub rozwałkować każdą część ciasta wałkiem, na stolnicy, nadając jej kształt koła). Focaccie umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia
KulinarneImpresje.pltheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Proste w przygotowaniu, cudownie puszyste i wilgotne ciasto cytrynowe Z cytrynowym lukrem oraz kandyzowanymi plasterkami cytryny... takie oto ciasto przygotowałam w kolejnym wyzwaniu w konkursie z Mąką Basią Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto: 200 g mąki Basia Tortowa Extra 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml oleju słonecznikowego 100 ml wody 1 opakowanie cukru waniliowego- cytrynowego z prawdziwą skórką
W garach u GosiIdealnie się nadaje na imprezy rodzinne czy święta .Co prawda przepis jest bardzo stary ,i tak przepisuje zeszyt mamy i wrzucam tutaj ciasta .Wtedy przypominam sobie smaki ciast kolejnych które piekła .Mama ma co prawda już 80 lat więc już nie piecze . Ale warto zachowywać takie przepisy . Pierwsze pieczemy ciasto biszkoptowe i przekroi na 2 części . Ze względu że biszkopt(...)zeszytu nie wyszedł mi za wysoki to z biedą go przekroiłam ,więc tutaj nie podaje przepisu na biszkopt ,Musicie upiec wedle własnego przepisu na dużą blachę 33 x 28. Ciasto kokosowe Wybornie mi się udało muszę przyznać 5 białek ubić na sztywno ,dodać 1 szklankę cukru pudru .Wsypać potem kokos biały 20 dag i wymieszać i z tego upiec placek
Moje WyrobySłodki, kuszący jabłecznik z migdałową skorupką. Kruche, bardzo smaczne ciasto, warstwa jabłek i chrupiące, przyrumienione płatki migdałów. Jabłuszka kroimy na grube plastry. Wypróbowałam też wersję z połówkami jabłek, pięknie naciętymi i ułożonymi pękatą stroną do góry. Pomiędzy jabłkami pozostaje jednak dużo wolnej przestrzeni. Trzeba ją wypełnić, więc pokroiłam jeszcze jabłka
dolcevitainmykitchenBabeczki czekoladowo-serowe Wilgotne ciasto czekoladowe przemieszane z delikatną masą serową – niebo w ustach. Pyszne, szybki i łatwe w wykonaniu babeczki, którymi zaskoczysz zarówno gości jak i domowników. Polecam! Składniki: Ciasto czekoladowe: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 szklanki cukru 80g kakao 2 szklanki wody 2/3 szklanki oleju 1 łyżka octu winnego(...)Masa serowa: 250g mielonego sera twarogowego 1 jajko 50g cukru 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli *** Przygotowujemy ciasto czekoladowe: do miski wsypujemy składniki suche – mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz kakao i wszystko razem mieszamy. Dodajemy składniki mokre – wodę, olej oraz ocet winny i ponownie dokładnie mieszamy *** *** Ciasto przekładamy do foremek na muffinki
Blog z Apetytemzapachy, nie, nie uwielbiam...kocham, kocham cudowny zapach cynamonu, zapach pieczonych pierniczków, zapach suszonych pomarańczy. Czekam już na te święta :) Ale się rozmarzyłam...a tym czasem zapraszam na pyszne ciasto drożdżowe, taki zawijaniec z mnóstwem domowego powidła, słodkiej masy kajmakowej i aromatycznego cynamonu. Udał mi się ten drożdżowiec, oj udał. Częstujcie się proszę :) Drożdżowe zawijańce podałam na pięknym talerzu(...)wyjmowania blaszek użyłam rękawicy również od AMBITION . Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki syropu z mniszka lekarskiego Na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 2 jajka 2 białka 5 łyżek oleju 5 łyżek syropu z mniszka lekarskiego ewentualnie pół szklanki ciepłego mleka Na nadzienie: 1 słoiczek powidła śliwkowego
IzabelawkuchniCiasto drożdżowe z dodatkiem zmiksowanego, prażonego słonecznika wyrobiłam, w którym masę krówkową o smaku orzechowym ukryłam. W formie rolady, skręconej w ślimaka na blachę dałam, kajmakiem posmarowałam, słonecznikiem posypałam i chwilę, na czas wyrośnięcia, poczekałam. Po upieczeniu, przestudzeniu, mogłam zajadać się ciastem drożdżowym, o smaku słonecznika z kajmakiem orzechowym. Składniki: 20 g świeżych drożdży, 300 ml ciepłego mleka(...)ściereczką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Trzy łyżki słonecznika odstawiamy, a pozostały dokładnie miksujemy za pomocą blendera. Rada: słonecznik powinien być ciepły, ciasto będzie lepiej rosło. Dodajemy roztrzepane jajka, sól, cukier, zmiksowany słonecznik i stopniowo mąkę. Wyrabiamy ciasto, ma być gładkie, elastyczne i miękkie. Z ciasta wałkujemy duży prostokąt o wymiarach ok. 30/40
Moniki SmakołykiBliny , bo o nich mowa to danie, które wywodzi się z kuchni rosyjskiej ale jest również daniem typowym dla kuchni białoruskiej i ukraińskiej. Bliny to małe placuszki robione z ciasta na bazie drożdży i mąki. Te tradycyjne zawierają w sobie mąkę gryczaną lub połączenie mąki gryczanej z inną mąką. Mniej tradycyjne bliny robione są z dowolnej mąki w tym także(...)zaserwowałam je z kawiorem z grzybów leśnych i odrobiną kwaśnej śmietany. Smakowały rewelacyjnie. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do zrobienia blinów. Ciasto: 30 dkg bezglutenowej mąki owsianej 1/2 łyżeczka soli 350 ml letniego mleka 3 dkg świeżych drożdży szczypta cukru 2 jajka Kawior z grzybów leśnych: 30 dkg grzybów leśnych 1 łyżka
mecooksadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Blok z białej czekolady z orzechami to ulubione ciasto mojego męża. Jest to banalnie proste ciasto bez pieczenia, gdzie głównym składnikiem jest mleko w proszku. Jest to świetny deser dla osób, które nie przepadają za standardową czekoladą z zawartością kakao. Jego największą zaletą są dodatki, które można zamiennie stosować, dzięki czemu ciasto za każdym razem będzie smakować(...)Wykonanie Przygotowanie bloku należy rozpocząć od przygotowania wszystkich dodatków. Możemy zrobić blok z niewielką ich ilością, bądź zrobić wersję „na bogato”, gdzie dodatki będą przeważającą częścią ciasta, na początku mieszamy w misce rozdrobnione na mniejsze kawałki herbatniki, pocięte suszone owoce, niewielkie kawałki czekolady, rozdrobnione orzechy i migdały. Ja do porcji ze zdjęcia dodałam 200 gram twardych herbatników
To Musisz WiedziećSkładniki: ( szklanka 250 ml) ( składniki na ok 30 sztuk) Rozczyn: Drożdże 25 g Mąka pszenna łyżka Cukier łyżka Mleko letnie 1/2 szklanki Ciasto: Mąka pszenna 3 i 1/2 szklanki Mleko letnie 3/4 szklanki Masło roztopione 100 g Jajka 2 Cukier 4 łyżki Sól szczypta Jabłka 2 Przygotowanie: Składniki na rozczyn umieścić w misce, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce(...)minut. Pozostałe składniki na ciasto umieścić w misce oraz dodać wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiać do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Możemy również użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. W tym czasie jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałeczki. Wyrośnięte ciasto przełożyć
Kulinarne przygodysię na obiad. Jeśli szukasz innych pomysłów na pierogowe rarytasy, polecam także pierogi z wędzoną makrelą i pierogi z dynią :) PIEROGI Z KACZKĄ (na ok. 40 pierogów) Składniki na ciasto 250 ml ciepłej wody 420 g mąki pszennej 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz 1 pierś kaczki 3 liście laurowe 3 ząbki czosnku 3 owoce ziela angielskiego(...)miękkości kaczki, pod przykryciem. Potrwa to około 20 - 30 minut. Odstawiam "odcedzoną" kaczkę do wystudzenia. Kaszę gryczaną gotuję na sypko z dodatkiem soli. W oczekiwaniu na kaczkę przygotowuję ciasto na pierogi. Mąkę zalewam ciepłą wodą, dodaję szczyptę soli i zagniatam miękkie ciasto, pod koniec dolewając olej. Może się nieco kleić jeszcze do dłoni - nie dodaję jednak więcej mąki, dosypiemy
W kuchni Karmel-itkiprzecier z dyni włożyć do miski. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło i całość posiekać nożem do uzyskania kruszonki. Następnie szybko całość zagnieść rękami, do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Całość procesu można sobie ułatwić używając melaksera. Ważne jest, żeby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, ponieważ wtedy ciasteczka wyjdą nam zbyt twarde. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (grzanie(...)góra-dół). Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Tak uzyskane ciasteczka poukładać na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 1 cm. Piec około 20 minut do uzyskania ładnego rumianego koloru. drukuj przepis
Świat Ciasta