ciasto - 162020 przepisów (strona:1949/10802)

Ciasto kawowe+ film 81

Ciasto kawowe to słodki przysmak, który zachwyci niejedno podniebienie. Biszkopt z makiem oraz masa kawowa z mascarpone przełożona małymi biszkoptami namoczonymi w mocnym naparze kawy a wierzch ciasta posypany naturalnym kakao to znakomita kompozycja smaków. Takie ciasto to znakomita propozycja na każdą okazję, święta czy domowe przyjęcia.     składniki na tortownicę 23 cm biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru(...)ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mak, całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie je rozprowadzamy, pieczemy około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Wystudzony biszkopt odwracamy do góry dnem i wkładamy

Smakowite Dania
Pyzy 98

formie budyniowej (obecnie w takich formach gotuje się babki). Przepis na pyzy gotowane w formie budyniowej według Elżbiety Kiewnarskiej z książki Kuchnia powojenna z 1928 roku. Do przygotowania ciasta użyłam suche drożdże. Pani Elżbieta proponuje nadziewać je podduszoną cebulą, ja do cebuli dodaję grzyby suszone. Ciasto : 300 g mąki pszennej, 1,5 g suchych drożdży, 250 ml letniego mleka(...)kawy soli, farsz : 1 cebula, garść grzybów suszonych, sól, pieprz, 2 łyżki masła, sok z cytryny, masło do wysmarowania formy i natłuszczania rąk, bułka tarta do wysypania formy Ciasto : mąkę wsypać do miski. Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i wlać do mąki. Ugniatając wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Jajko rozbełtać z solą. Do wyrośniętego ciasta dodać

królestwo garów
Chleb łyżką mieszany pieczony w naczyniu żaroodpornym 185

który jest łatwy i szybki do przygotowania. Poniższe pieczywo należy upiec w naczyniu żaroodpornym.  Na początku wszystkie składniki na chleb należy wymieszać ze sobą (za pomocą łyżki) i ciasto p ozostawić do dwukrotnego wyrośnięcia. Gotowe ciasto chlebowe przełożyć do gorącego naczynia żaroodpornego i upiec. Prawda, że przygotowanie domowego chleba brzmi bardzo prosto? 😊 Ps. Chleb najlepiej smakuje w dniu pieczenia(...)olej, pozostałą ilość wody i wyrośnięty rozczyn. Za pomocą łyżki wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Miskę przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłe miejsce (do podwojenia masy; około 30 minut). Ciasto przełożyć na blat posypany odrobiną mąki i chwilę wyrobić. Ciasto ponownie przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia (około 30 minut). W międzyczasie piekarnik rozgrzać

Ugotować
Jak zrobić tort na 1 urodziny lub chrzciny 108

pomysłem jak zrobić tort, udekorowany masą cukrową. Miesiąc temu sama borykałam się z tym tematem. Pracę z tortem zaczęłam dwa dni przed planowaną imprezą. 1) Najpierw pieczemy blaty z ciasta biszkoptowego. Blaty możecie upiec opierając się na moim ulubionym przepisie na biszkopt rzucany ze strony Moje Wypieki lub możecie skorzystać ze swojego ulubionego przepisu. Po upieczeniu i wystudzeniu blatów należy

moj przepis na
Torcik serowy z bitą śmietana i jeżynami 139

ostudzić, połączyć z jogurtem i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Masę serową przełożyć do formy z ciastem, wyrównać, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, do stężenia. Dodatkowo: 150 gr kremówki 30% 250 gr serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 500 gr świeżych jeżyn

moj przepis na
Sernik nowojorski na spodzie Brownies 107

misie miksera ubić całe jajka z cukrem na jasną, puszystą masę (końcówką do ubijania bitej śmietany). Do obitych jaj powoli wlewać czekoladę z masłem, miksować, następnie dodać mąkę, zmiksować. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód). Dokładnie wyrównać. Piec 25 min w 180 st. Przygotować masę serową podczas gdy spód się piecze. Składniki na masę serową

moj przepis na
Czekoladowy tort z malinami 89

bardzo krótko żeby masa się nie zważyła. Wykonanie: Pierwszy blat położyć na paterę, krem podzielić na 4 części, maliny podzielić na 4 części. Po kolei układać na paterze blat ciasta, krem, maliny, następnie kolejny blat, krem i maliny… itd. Tort przechowywać w lodówce. Można podawać natychmiast lub dnia następnego. Smacznego! czekoladowy_tort_z_malinami czekoladowy_tort_z_malinami

moj przepis na
Chleb pszenny bez wyrabiania 120

połączenia składników. Miskę szczelnie przykryć folią spożywczą. Odstawić na blat na 12-15 godzin. Na blat wyłożyć folię teflonową do pieczenia lub papier do pieczenia obficie posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć, następnie złożyć jak kopertę. Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (chleb w dotyku ma być miękki jak łydeczka niemowlaka). Do piekarnika wstawić naczynie i pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać

moj przepis na
Nasączenie biszkoptu 114

mojprzepisna.pl | Nasączenie biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy , który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę: Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około

moj przepis na
Konkurs z Lidlem 102

proste i wyszukane dnia z różnych stron świata. Co trzeba zrobić: 1. Polubić stronę mojprzepisna.pl na Facebooku. 2. Udostępnić ten wpis na swoim profilu. 3. Upiec jakieś świąteczne ciasto lub zrobić deser. 4. W komentarzu do tego wpisu dodać przepis i zdjęcie danej potrawy. Uwaga przepis musi być autorski, zdjęcie też własnoręcznie zrobione. 5. Przepis i zdjęcie można również dodać

moj przepis na
Muffiny marchewkowe 121

drugiej misce wymieszać mokre składniki. Do mokrych składników dodać suche, wymieszać, tylko do połączenia składników np. widelcem. Foremki do muffin wysmarować tłuszczem, wysypać otrębami, nakładać po czubatej łyżce ciasta, wyrównać. Piec w 180 st. przez 30 min (do suchego patyczka), wyjąć ostudzić chwilkę podawać jeszcze ciepłe/gorące. Można podawać z sosem zrobionym na bazie jogurtu, czosnku i ziół. Smacznego

moj przepis na
Jaglane babeczki na słono 93

ogródek miały być jaglane kopytka, ale coś pokopałam no i wyszły babeczki ;-). Przepis podpatrzyłam na blogu Burczy mi w brzuchu . Jednak zbytnio się w niego nie wczytałam no i ciasto wyszło mi zbyt rzadkie. Tak czy siak, nie ma tego złego… nic się nie może zmarnować, więc są ekspresowe babeczki jaglane :). Składniki na 18 małych babeczek (moje „gniazda

moj przepis na
Wegeburgery z kaszą jaglaną 108

kaszą i ziarnami. Dodać bułkę tartą, mąkę, olej, przyprawy, poszatkowane zioła. Wszystko wymieszać dokładnie dłońmi, lekko ściskając. Piekarnik nagrzać do 200 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 12 części, z każdej części formować okrągły kotlet o grubości około 1,5 cm i średnicy około 7 cm. Piec przez 30 min, po 15 minutach przewrócić

moj przepis na
Wiśniowy torcik z białą czekoladą na jogurtach 110

mojprzepisna.pl| Wiśniowy torcik z białą czekoladą na jogurtach Już dawno miałam ochotę zrobić jakieś warstwowe ciasto bez pieczenia. Uwielbiamy serniki na zimno, więc wymyśliłam taki oto torcik. Nie jest trudny, ale czasochłonny. Z jednej strony jest kaloryczny bo ma białą czekoladą i serek mascarpone, ale z drugej strony jest dietetyczny bo zmiast śmietany kremówki ma jogurt naturalny, ma dużo galaretki

moj przepis na
Niebiański sernik na zimno z kokosem 136

oliwę, jajko, daktyle, wiórki, aromat, zmiksować na gładką masę, dodać otręby, płatki owsiane, siemię lniane, dokładnie wymieszać (ale już bez siekania). Odstawić na 20 min aby siemię namokło. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche dodać więcej musu, jeżeli zbyt wilgotne, dodać więcej otrębów. Formę wysmarować oliwą, wyłożyć ciasteczka, powygniatać w dno tortownicy, dokładnie wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 175 st piekarnika

moj przepis na