Ekspresowe ciasto pachnące wanilią z dodatkiem dżemu brzoskwiniowego z kawałkami owoców posypane cukrem pudrem – pyszna, łatwa propozycja na kolejny smaczny dzień! Ciasto bez miksera, na jedną keksówkę, może być przygotowane na mleku lub maślance, szybkie (nie licząc czasu pieczenia), wygodne, każdy sobie z nim poradzi! Gdy zostaje… – kroję na kawałki, pakuję w pojemnik i mrożę – wyjmuję(...)potrzeba. Świetne rozwiązanie dla zabieganych;) Wypróbujcie przepis – smacznego! Szybkie ciasto z dżemem brzoskwiniowym SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru pudru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mleka 2 jajka 2 czubate łyżki dżemu brzoskwiniowego 1 łyżeczka pasty z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego/śmietankowego Uwagi
Zasmakuj KuchniMazurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. SKŁADNIKI Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 50 g mleka Dodatkowo: powidła śliwkowe WYKONANIE Ciasto: wszystkie składniki siekamy, i zagniatamy elastyczne ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Blaszkę(...)wymiarach 20x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy, spód i boki wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem, ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Usuwamy papiery, pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto studzimy. Krem czekoladowy: W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do połączenia składników. Spód mazurka smarujemy powidłami, polewamy kremem. Dekorujemy
słodki bratekBabka z makiem drożdżowa Ciasto drożdżowe idzie u nas ostatnio jak woda, bo rodzinka upodobała je sobie na śniadania, kolacje, do śniadaniówek. Mówię wam, upieczenie jednego ciasta to za mało, wstawiam od razu trzy blaszki a po upieczeniu studzę i połowę pakuję do zamrażarki (część z tego w plastrach). Raz, że oszczędność prądu bo piekarnik piecze na raz wszystko(...)zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z pozostałym cukrem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, masło, wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Ciasto wykładamy
Dorota Smakujedekoracja jest prosta i ładna. Przepis powstał przy współpracy z marką Basia, użyłam mąki Basia Extra wypiek do biszkoptów i tortów. Jest to mąka dedykowana właśnie do pieczenia ciast tortowych i biszkoptów. Dzięki procesowi perfekcyjnego mielenia ziaren pszenicy jest wyjątkowo aksamitna i delikatna, co zapewnia wypiekom puszystość oraz lekkość. Zachęcam również do odwiedzenia strony Basia z Sercem gdzie znajdziecie wiele(...)lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego
Mała CukierenkaTorta Pasqualina, włoski symbol uczczenia wiosny oraz przebudzenia natury, którego nie może zabraknąć w wielkanocnym menu. Torta Pasqualina składa się z dwóch warstw ciasta francuskiego i nadzienia ze szpinaku, ricotty, jajek, typowego dla liguryjskiej tradycji kulinarnej. Nie może zabraknąć te ż majeranku, gałki muszkata ł owej i czosnku, które dodają daniu(...)Waszych serc wiosenną radość i świeżość, pogodę ducha, spokój, ciepło i nadziej ę . Wesołych Świ ą t Wielkanocnych! SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego (wersja okrągła)* 1 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego) 500 g ricotty 70 g parmezanu 40 g bu ł ki tartej 6 jajek 3 ząbki czosnku majeranek gałka muszkata
La grande e la piccola cuocaŚwięta Wielkanocne niestety szybko przychodzą i szybko odchodzą - więc jak najbardziej wskazane są szybkie i proste przepisy na ciasta i ciasteczka. Takim właśnie przepisem chce się dzisiaj z Wami podzielić. Składniki: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 1 żółtko 190 g masła (prosto z lodówki) 1 łyżeczka soku cytrynowego 1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej Masło pokroić(...)składników. Ręcznie lub za pomocą robota zagnieść wszystko na jednolitą masę. Uformować kulę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto i krótko zagnieść. Rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm (fot.1) . Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremkami (fot.2) i układać je w odstępach około
Świat Ciastaużyjcie takiego, skróci to czas przygotowania. Sernik możecie wzbogacić o swoje ulubione dodatki, np. bakalie, ja dodałam jedynie otartą skórkę z pomarańczy i dla mnie było idealnie :). Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 2,5 łyżki kakao 160 g masła 40 g smalcu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 jajko 160 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa(...)jajek 200 g masła 250 g cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ( 40 g ) skórka otarta z pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, śmietanę oraz pokrojone w kostkę zimne masło i smalec. Przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego
Opowieści z piekarnikapropozycja niezwykle świąteczna, typowo wielkanocna, choć ja wykorzystuję ją także na inne okazje. Jest to przepis rodzinny. Receptura na ciasto pochodzi z notatek kulinarnych mojej mamy, zaś nadzienie i wierzch to przepis bratowej mojego dziadka. Ja już wpisałam je w swój zestaw przepisów świątecznych. Ciasto nie wymaga wielu przygotowań. Można pracę nad nim podzielić na dwa etapy i kruchy blat(...)muszą się ze sobą przegryźć, aby mazurek smakował. Ręczę, że smak zaintryguje Was i Waszych gości. To jak? Będzie się pysznił na Waszym stole? Składniki na prostokątną klasyczną blaszkę ciasto 250 g mąki pszennej 130-140 g dobrego masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu jabłkowego 2 jajka nadzienie 1 słoiczek konfitury morelowej garść
Raj dla PodniebieniaMuszę jeszcze przed świętami pokazać Wam te babeczki. To ostatnio HIT w mojej okolicy. Wszyscy je robią:) To dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej do ciasta kruchego. U mnie z nadzieniem jabłkowym ale dobre będą też z serem lub makiem. Składniki: 1 jajko całe + 3 żółtka 20 dag cukru pudru cukier waniliowy 40 dag tłuszczu (1 margaryna + smalec(...)wykonania: Jajko, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i miękki tłuszcz rozbełtać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z pomarańczy (dowolną ilość ale bez przesady). Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na części. Podsypać mąką. Rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Jednym kółkiem wylepić foremkę. Na to wyłożyć trochę jabłek dobrze wysmażonych (ewentualnie z kiślem aby były mniej płynne jabłka). Drugim
Cukiernia Pychotkiwiosennym twarożkiem Ciasto: 1/2 szklanki wody 70 g masła szklanka mąki 4 jajka Twarożek: 500 g chudego sera twarogowego 200 g naturalnego jogurtu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonej kolendry pęczek rzodkiewki ogórek szklarniowy lub dwa gruntowe pęczek szczypiorku Ciasto: Wodę gotujemy, dodajemy masło, mieszamy. Gdy masło się rozpuści dodajemy partiami mąkę i mieszamy energicznie. Gdy masa(...)stanie się błyszcząca i zacznie odchodzić od ścianek garnka, zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy jajka i miksujemy ciasto na gładką masę. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok. 25 cm. Przy użyciu rękawa cukierniczego lub łyżki wykładamy masę na przygotowany papier, formując okrąg. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
KucharzycaProsty przepis na pyszne i nieskomplikowane ciasto. Kruchy, maślany spód kakaowy wypełniony gęstym ganachem z gorzkiej czekolady i dużą ilością świeżych owoców. Dodałam ciemne bezpestkowe winogrona, ale z powodzeniem zastąpicie je borówkami, jeżynami lub innymi owocami. Klasycznie i dekadencko. Można przygotować 1-2 dni przed planowanym podaniem. SKŁADNIKI KRUCHY SPÓD 220 g mąki (1 i 1/2 szklanki(...)minut do lodówki Formę o wymiarach 20x30 cm (lub nieco większą) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. Schłodzone ciasto umieszczamy pomiędzy dwoma dużymi kawałkami folii spożywczej (lub arkuszami papieru do pieczenia) i rozwałkowujemy na cienki placek, o wymiarach nieco większy niż spód przygotowanej blachy. Odklejamy od ciasta jeden arkusz folii
cool and mintyDrożdżowe bułeczki z cynamonem są mięciutkie, przepyszne i kryją w sobie mały sekret. Bułeczki są bez jajek. Moja babcia pewnie byłaby przerażona. Drożdżowe bez jajek? Pamiętacie dawniejsze przepisy na ciasto drożdżowe. W składnikach podawano kopę jaj na szklankę maki. Ciasto było ciężkie, wilgotne i żółciutkie. Było to w czasach, kiedy nie słyszano o alergii na gluten, laktozę
dolcevitainmykitchendodatków, których jest pełno w sklepowych przetworach. Nie zagęszczane są pektyną - po prostu długo się je gotuje i odparowuje wodę. Prawdziwy smak domowych konfitur. Idealny dodatek do naleśnik, tostów, ciast. W ofercie jest bogata gama smaków, a wśród nich znajdziemy m.in. powidła śliwkowe, konfiturę z jagód, malin, żurawiny, mus z malin.... 7) Dodatki Musztarda chrzanowo- miodowa to najlepsza musztarda jaką
Kuchnia MagdaLenyTarta po upieczeniu prezentuje się obłędnie. I tak też smakuje. W przepisie na ciasto kruche zamieniamy masło na smalec. Do wytrawnych wypieków świetnie pasuje. Ciasto jest może troszkę bardziej tłuste, ale ma też inny posmak, jest bardziej kruche. Naprawdę świetne. Spróbujcie chociaż raz takiej zamiany. Tartę możecie podać na obiad lub kolację, ale jestem pewna, że sprawdzi się również(...)wielkanocnym świątecznym stole. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 1-1,15 godzina Składniki: Ciasto: mąka – 250g smalec – 100g cheddar – 50g jajka – 1 duża sztuka mleko – kilka łyżek sól, pieprz Środek: marchewka – 600g cukinia – 150g cebula – 1 sztuka serek śmietankowy – 70g mleko – 100ml jajko – 1 sztuka tymianek – ½ łyżeczki
wiecejwarzyw.plBabka drożdżowa z rodzynkami to pomysł nie tylko na Wielkanoc. Takie ciasto sprawdzi się również na co dzień, na deser, na śniadanie, do lunchboxu. Bardzo polecam Wam akurat ten przepis, bo babka jest prosta do przygotowania a wychodzi naprawdę pyszna. Oczywiście jeśli nie jesteście fanami rodzynek, możecie je pominąć w przygotowaniu ciasta lub zastąpić innymi bakaliami: suszoną żurawiną, skórką pomarańczową(...)zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z pozostałym cukrem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, masło, wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Ciasto wykładamy
Dorota Smakuje