ciasto - 162020 przepisów (strona:1960/10802)

Chleb razowy z cieciorką - choinka 96

Czas świąteczny sprawia, że nawet pieczywo w nowej odsłonie powstaje i np. choinkę udaje.  Ciasto z mąki pszennej razowej przygotowałam do którego cieciorki dodałam. Chleb wyszedł znakomicie i smakował   wyśmienicie. Pierwsze kawałki zostały oderwane i z wielkim smakiem zjadane.  Chleb można w tradycyjnym kształcie uformować, tylko pieczenia trzeba dopilnować. Im grubsze ciasto, tym czas pieczenia wydłużamy(...)cukru i maki pszennej. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cieciorkę miksujemy lub rozdrabniamy widelcem. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy cieciorkę, sól i ok. 400 g maki  razowej. Wyrabiamy ciasto, a pozostałą mąkę dodajemy w zależności od potrzeby lub do podsypania ciasta. Z wyrobionego ciasta formułujemy duży trójkąt, który przekładamy na blachę od piekarnika podsypaną mąką. Ciasto nacinamy z dwóch

Moniki Smakołyki
Przepisy na Sylwestra 127

kurczakiem   i pesto z rukoli 22.  Gulasz z indyka z boczkiem   i suszonymi śliwkami 23.  Sałatka król   imprezy 24.  Szybkie ślimaczki z ciasta   francuskiego na wytrawnie 25.  Zakręcone ślimaczki   z ciasta francuskiego 26.  Strogonow   drobiowy 27.  Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28.  Wafle z masą mleczno(...)kurczakiem   w gyrosie, szpinakiem i brokułem 31.  Sałatka z brokułem, boczkiem, pestkami dyni i słonecznika 32.  Schab pieczony z chilli i czosnkiem 33.  świderki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i mozzarellą 34.  Tortille po meksykańsku zapiekane 35.  Rollsy z szynki i awokado 36.  Mini pizze z kabanosem, cebulką i kukurydzą

kruche babeczki
Rolada buraczkowa ze śledziem 103

odrobinę tą klasyką i te same smaki zamknąć w innej formie. Zainspirowana  pomidorową roladą , którą przygotowywałam jakiś czas temu zdecydowałam, że zamknę śledzika w buraczkowej roladce. Do zabarwienia ciasta na roladę użyłam sproszkowanego buraka, jednak jeśli nie macie takiego składnika w domu, to sok z buraka też powinien się sprawdzić. U mnie farsz jest minimalistyczny, jedynie serek z przyprawami(...)pomysłem na potrawę świąteczną, ale sprawdzi się także doskonale w roli przekąski na przykład na Sylwestrową imprezę. Pokrojona w niewielkie plastry będzie idealnym finger-food. ROLADA BURACZKOWA ZE ŚLEDZIEM CIASTO 2 jajka 200 g maki (u mnie pół na pół pszenna i orkiszowa) Pół szklanki kefiru Łyżka sproszkowanego buraka Pół łyżeczki proszku do pieczenia Opcjonalnie woda FARSZ Serek naturalny typu

HealthyCreations
Chaczapuri 98

mają swoją pizzę, tak Gruzini chaczapuri. Poczytałam troszkę o tym, dokształciłam się w miarę szybko jak to było możliwe. Zrobiłam! W trakcie robienia chaczapuri, okazało się, że przepis na ciasto bardzo przypomina ten na moją pizzę. Trochę zastanawiało mnie to, że smaży się to na patelni. Nie byłam jakoś do tego przekonana. Dziś mogę powiedzieć, że można i na patelni(...)spotkania, imprezy. Można zabrać na obiad do pracy. Nadziewać można czym tylko się lubi. Fajnie do tego pasuje sos czosnkowy. Dziś nadziałam kurczakiem. Następnym razem zrobię z mięsem mielonym. Ciasto: * 50 dkg mąki pszennej * 3 dkg drożdży albo opakowanie suszonych * 150 ml wody * 150 ml mleka – ja dodałam maślankę * 1 -2 łyżeczki soli * 1 łyżeczka cukru * olej 2 łyżki

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto daktylowe pływające w toffi ... Nigelli Lawson 130

Idą powtórki w telewizji Food Network z Nigellą Lawson. Kiedy pokazała "Ciasto daktylowe pływające w toff"i  już widziałam na swoim stole świątecznym. Zrobiłam najpierw notatki. Potem ciasto. Ciasto daktylowe rozpływa się w ustach. No, jest to ciasto warte grzechu. Ale przy okazji Świąt dlaczego by nie ulec. Jest w nim melasa ( więc wiele minerałów), ciemny cukier muscovado ( zdobyłam(...)gnie udało mi się znaleźć). W ogóle stwierdzam, że nie jadłam lepszego sosu. Kiedy go podacie do stołu zabierzcie ze sobą dzbanuszek sosu aby jeszcze przy gościach polać wierzch ciasta. Niech cały skąpie się w sosie ;) Można zrobić wersję wegańską czy bezglutenową. Zamieńcie tylko jaja na aquafabę a mąkę orkiszową na mąkę owsianą.  Śmietankę zwykła można zamienić śmietankę kokosową

AZgotuj!
SZYBKI MAKOWIEC JADĄ GOŚCIE 154

Ciasto  JADĄ GOŚCIE  to najbardziej popularne ciasto na blogu. Kiedyś wpadłam na pomysł żeby upiec je z makiem :) Wyszło pysznie a co najważniejsze jest proste i szybkie. Polecam :) SKŁADNIKI NA CIASTO: Odmierzamy szklanką o pojemności 200 ml SUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy(...)opcjonalnie ulubione bakalie łyżka kaszy manny WYKONANIE: MAK: Jajko ubijamy z cukrem na białą puszystą masę, dodajemy kaszkę mannę, mak i bakalie. Mieszamy i odstawiamy na bok. CIASTO: W jednej misce przesiewamy mąki, proszek, dodajemy cukry i mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy kefir i olej. Dobrze mieszamy. Łączymy składniki mokre z suchymi i mieszamy, tylko do połączenia składników

Pani na deser
Pierogi z kapustą i grzybami 156

farszu suszone grzybki w dużej ilości, ponieważ tak lubimy. Farszu zawsze przygotowuję więcej i mam wtedy również do krokietów , a jak zostaje to sobie zamrażam. Polecam serdecznie :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (najlepsza T500) 250 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki oleju 3/4 łyżeczki soli Farsz: 100 g suszonych grzybów 1 kg kiszonej kapusty 150 g cebuli 2 liście(...)solą i pieprzem. Taka kapusta nadaje się jako farsz do pierogów, krokietów lub pasztecików i jako dodatek do mięs. Tak przyrządzoną kapustę można śmiało przygotować wcześniej i zamrozić. Przygotować ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zawsze wyrabiam w robocie planetarnym, hakiem do ciast drożdżowych. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody, w zależności

Kocham..lubię..gotuję..
Pierniczki pełne dobrych uczuć 189

bliskimi Takie proste i takie przyjemne – wspólne spotkanie ze znajomymi w kuchni przy wycinaniu pierniczków, dekorowaniu przyniesionymi perełkami, piciu grzańca. Całe mieszkanie pełne jest zapachu świąt i radosnej atmosfery. Ciasto można zrobić dzień wcześniej, zaś lukier najlepiej tworzyć na bieżąco z cukru pudru i soku pomarańczowego (to połączenie daje cudowny smak) mieszanego z barwnikami w proporcjach(...)dość dużej misce wymieszaj mąkę z sodą i cukrem pudrem. Dodaj przyprawy i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Wlej ciepły miód z masłem i wymieszaj. Dodaj roztrzepane jajka i zagnieć ciasto (po kilku minutach zacznie ładnie odklejać się od rąk). Ciasto możesz podzielić na kilka kul wielkości piłki tenisowej – każda będzie 1 porcją do rozwałkowania. Ciasto przełóż do miski, przykryj folią

Eat me! Fit me!
Brukowiec - prosty piernik na szybko 116

Przyznaję - na Brukowiec czekam cały rok. To moje ulubione świąteczne ciasto.  Jest pysznie korzenno-miodowy, przełamany marmoladą. Jego wygląd "bruku" również zachwyca. To jedno z najstarszych ciast, robi się go już od średniowiecza. Ciasto to jest popularne głównie na terenie Mazur, ale jak widać - my na Podkarpaciu też je znamy, robimy i kochamy. Serwuje się je głównie na Boże(...)przyprawę do piernika, ponownie gotujemy, a następnie studzimy.  Mąkę z sodą przesiewamy do miski. Dodajemy przestudzoną słodką mieszaninę, rozpuszczone masło, kakao i jajka. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto (powinno być miękkie i elastyczne). W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub wody.  Ciasto odstawiamy na 1h.  Po upłynięciu czasu ciasto ponownie zagniatamy i formujemy z niego wałek

Czarnawisienka
Wieniec cynamonowy – kringel estoński 75

takie jak cinnamon rolls, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Wieńce będą genialnym pomysłem na prezent, jeśli wybieracie się w gości . Możecie przewiązać je wstążeczkami, które dodadzą uroku. Wieniec cynamonowy ciasto 500 g mąki pszennej ((typ 405)) 200 ml mleka ((3/4 szklanki)) 60 g masła 7 g drożdży suchych 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego nadzienie 70 g cukru brązowego(...)łyżki)) 60 g masła 2 łyżeczki cynamonu ciasto Do miski wsyp mąkę oraz drożdże, a następnie wymieszaj. W garnuszku rozpuść masło i wymieszaj je z mlekiem. Dodaj do mąki. Następnie dodaj jajka i 2 łyżeczki cukru waniliowego. Wszystkie składniki wyrabiaj w misie lub ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i ostaw

Przepisy na widelcu
Uszka z grzybami mojej babci 140

Fani uszek z barszczem (albo barszczu z uszkami) łączmy się! :D W Święta szalejemy z babcią przepisowo i to kolejny jej popisowy przepis. Wege uszka, mocno grzybowe z ciastem na mące pszennej lub orkiszowej. PYCHOTA. Składniki na 40 uszek: Farsz grzybowy do uszek: 350 g pieczarek (super będzie jak dodamy również inne grzyby) Sól, pieprz Pieczarki kroimy na duże kawałki(...)smażymy. Następnie je miksujemy lub bardzo drobno siekamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz ma być gęsty. Wkładamy go na czas robienia ciasta do lodówki. Ciasto na uszka: 250 g mąki pszennej lub orkiszowej (typ ok. 500) 1/2 szkl. ciepłej wody 1 żółtko 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju rzepakowego Na stolnicę wysypujemy mąkę, w środku mąki robimy dołek. Wbijamy

Czarnawisienka
MARGARETKA – CIASTO BEZ PIECZENIA 290

Ciasto, które totalnie rozkochało w sobie moją mamę i tak naprawdę to Ona jest teraz w domu mistrzynią w jego przygotowywaniu! A przygotowywała je już kilka ( a może nawet naście razy! ). Ciasto robi się błyskawicznie, a do jego przygotowania potrzebne tylko kilka składników, które przeważnie mamy pod ręką ( albo w sklepie za rogiem! ). Zarówno wygląd, jak i smak robią furorę(...)Gwarantuję, że po spróbowaniu stanie się jednym z Waszych ulubionych ciast, Gorąco polecam! Idealny pomysł nie tylko na Święta! SKŁADNIKI: * gofry – 250 g ( mogą być oczywiście domowe! ) * galaretka przezroczysta – 3 szt * galaretka cytrynowa – 2 szt * śmietana 30% – 600 ml * kruche ciasteczka z nadzieniem ( bez problemu do kupienia w Biedronce ) 310 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Przezroczyste galaretka rozpuszczamy

Ostra na Słodko
Babka panettone 97

obr.1 następnie obroty 3. Nastawiamy Thermomix czas 2 min/obr.3 – dodajemy po 1 jajku. Otwieramy pokrywę naczynia, wyciągamy motylek. Dodajemy makę, zaczyn z drożdży oraz esencję waniliowa. Ciasto mieszamy czas 30 s/obr.4 następnie wyrabiamy czas 8 min/Wyrabianie ciasta. Jedna minutę przed końcem wyrabiania dosypujemy odcedzone rodzynki, skórkę pomarańczowa i kandyzowana skórkę. Masa nie będzie zwarta, będzie klejaca. Ale nie dodawajmy(...)maki żeby ciasto nie było po upieczeniu zbite. Ciasto wylewamy do dużej miski (ciasto sporo urośnie), przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Tortownicę o średnicy 16 cm (można użyć szerszej ale babka nie wyrośnie nam tak wysoko) wykładamy papierem do pieczenia. Boki tortownicy wykładamy również papierem do pieczenia ale tak aby wystawał nawet 15 cm poza krawędzie. Wyrośnięte ciasto mieszamy

Themo przepisy
Sernik z mlekiem w proszku na kakaowym spodzie 169

kakaowym spodzie Dziś zapraszam Was na pyszny sernik z mlekiem w proszku na kakaowym spodzie. Sernik jest naprawdę kremowy, dobrze wyrośnięty i dosłownie rozpływa się w ustach. Tak przygotowane ciasto sprawdzi się na każde święta, przyjęcie czy inne uroczystości. A może po prostu podacie go do popołudniowej kawy? Przepis na sernik z mlekiem w proszku jest naprawdę prosty. Podstawę smaku(...)stanowi mleko w proszku. Ja użyłam do ciasta mleka LE ROYAL dostępnego na Kawwa.pl Uwielbiam ten produkt. Można z nim przygotować nie tylko doskonałe latte, ale też i pyszne kremy czy serniki. Spróbujcie. Składniki: Na spód: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka naturalnego kakao 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 jajko 100 g masła 1 łyżka naturalnego jogurtu

Słodkie okruszki
Ciasto na święta: piernik błyskawiczny 91

ubij na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie do masy. Przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 170°C przez 45-60 min do suchego patyczka. Gdy ciasto całkowicie wystygnie możesz je przekroić i posmarować powidłami śliwkowymi. Ja odkroiłam wierzchnią wypukłą część ale możesz ją pozostawić jeśli Ci nie przeszkadza wypukłe ciasto, ja chciałam mieć jak najbardziej płaski(...)cukrem pudrem i kakaem, powstanie bardzo gęsta masa. Następnie dodaj 2 łyżki wrzątku i energicznie wymieszaj. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta dodaj jeszcze odrobinę wrzątku. Polewę wylej na ciasto i wyrównaj. Udekoruj według własnego uznania. Smacznego

Słodki Blog