Dziś domowe eklerki z prostego ciasta parzonego. To dla mnie trochę taka cukiernicza magia, że ciasto rośnie tak pięknie bez żadnego proszku, nie wiem jak, ale to działa. I jest pyszne :) Tradycyjnie eklerki nadziewane są cukierniczym kremem crème pâtissière, ja dziś wybrałam do nadziania prosty krem śmietankowy, jeśli jednak wolicie nieco cięższe maślane kremy, poniżej link do budyniowego. Składniki(...)Kiedy płyn już się gotuje jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę i podgrzewamy dalej ciągle mieszając. Powinniśmy otrzymać jednolitą “kluskę”, która bez trudu odkleja się od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem (warto zrobić to w większej misce niż moja ;) ). Do wyciskania eklerków dobrze jest użyć tylki
CiastkozercySkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 2 łyżki śmietany 18% 5 żółtek parę kropel zapachu migdałowego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek sok z 1/2 cytryny 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (z cukrem) 1 łyżeczka cynamonu Beza: 5 białek (jeśli mamy zamrożone białka możemy dodać jeszcze 3 aby beza(...)pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone w kostkę schłodzone masło i siekamy razem z mąką na jak najmniejsze kawałki. Dodajemy żółtka, śmietanę oraz zapach migdałowy i zagniatamy szybko jednolite ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Obieramy jabłka i ścieramy je na dużych oczkach tarki. Dodajemy sok z cytryny, cynamon oraz proszek budyniowy
Qchnia po prostuKiedy nie mamy zbyt dużo czasu na robienie kolacji albo kiedy chcemy smacznie rozpocząć niedzielny poranek, wtedy polecam wyczarować taki oto placek z ciasta francuskiego z serowym nadzieniem. Spróbujcie, jest bardzo smaczny Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 100g twarogu półtłustego – 70g sera żółtego (u mnie gouda) – 50g twardej mozarelli – 2 ząbki czosnku – sól(...)posmarowania Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać sery, starte na tarce na dużych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto francuskie podzielić na 2 części. Jedną częścią wyłożyć formę (razem z bokami), na ciasto wyłożyć masę serową i wyrównać. Przykryć drugą częścią ciasta, boki lekko docisnąć. Wierzch ponakłuwać widelcem i posmarować
Smaki ArmineBuraki w cieście naleśnikowym doskonale sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych, ale również jako element dania bezmięsnego. Przepis pochodzi z książki Heleny Kulzowej, Kuchnia polsk a z 1939 roku. W oryginalnym przepisie do ciasta naleśnikowego użyte jest mleko i wino, ja przygotowałam ciasto bez mleka. Samo wino. 1 kg buraków, ciasto naleśnikowe : 2 jajka, 60 g cukru pudru(...)plasterki 0,5 – 1 cm. Jajka ubić na puszystą masę. Dalej ubijając dodać cukier puder, zmielone goździki, szczyptę soli. Następnie wlać wino i stopniowo dodawać mąkę. Powinniśmy otrzymać ciasto gęstsze od naleśnikowego. Ciasto odstawić na 15 minut. Plasterki buraków taplać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy
królestwo garówjaki będzie listopad? Oby nie ponury, bo wtedy energia ulatnia się ze mnie w okamgnieniu. Na chłodniejsze wieczory mam sposób - kubek rozgrzewającej herbaty albo kakao, kawałek drożdżowego ciasta - i życie od razu nabiera smaku. Strucla drożdżowa z orzechami wyjątkowo wpisuje się w jesienną aurę, a swoim smakiem osłodzi każdy listopad (a nawet i całą zimę:) Strucla drożdżowa z orzechami Składniki(...)wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać mleko i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Keksówkę 35cm wyłożyć
Obiad gotowyDelikatne i kruche, maślane ciasteczka o smaku waniliowym, dodatkowo przełożone mleczną czekoladą. Przepis na ciasto jest uniwersalny i można modyfikować go według preferencji i okoliczności ( dodając np.: cynamon, przyprawy korzenne, skórkę z cytryny, itp.), u mnie- z racji tego, że wykorzystałam wzór w kształcie duszka- będą idealne na Halloween 👻🎃🕷🕸 Wyrabianie ciasta, wałkowanie i wycinanie, to sama przyjemność i łatwizna, dlatego(...)też do pomocy można zaangażować dzieci- 'moje' ciasteczka w zasadzie zrobiła córeczka, ja tylko przygotowałam Jej ciasto i roztopiłam czekoladę 😊 A zamiast czekolady można użyć ulubionej konfitury. Około 16 szt. * mąka pszenna- 300 g * masło- 150 g * drobny cukier- 50 g * jajko- 1 szt. * ekstrakt waniliowy- 2 łyżeczki * proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki * czekolada mleczna- 100 g Masło (temperatura pokojowa
Kraina Miodem Płynącaąki tj. 2 2/3 szklanki 4 jajka Wykonanie Ubić jajka w misce. Zrobić kopiec z m ąki na stolnicy. Za pomocą widelca delikatnie wymieszać jajka z mąką . Gdy ciasto zacznie się łączyć z mąką trzeba użyć palców i kontynuować łączenie maki z jajkami. Trzeba sprawdzić konsystencję ciasta i dodać tyle mąki, aby ciasto nie kleiło się ale nie zbyt dużo(...)Ilość dodanej mąki zależy głównie od wielkości jajek. Zagnieść ciasto przez co najmniej 5-10 minut (lub dłużej), aż staje się wilgotne, gładkie i elastyczne. Zawin ąć ciasto w folię i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ponownie ugniatać ciasto przez kilka minut. Owinąć ponownie w folie i odstawić na kolejne 30 minut. Teraz walkowac ciasto na potrzebna grubość
w mojej kuchnisklepowych kasach. Niestety ich skład i makro to połączenie cukru i niezdrowych tłuszczów, co jest najgorszym z możliwych. W naszych batonikach, na które wpadła moja córka tradycyjny biszkopt zastąpiło ciasto kokosowe, karmel przygotowany na bazie śmietanki kokosowej i słodzika zastąpił ten z cukrowy, do tego orzechy, nasiona i pestki a całość skąpana w gorzkiej czekoladzie. Oczywiście jest to deser, który(...)tego karmel wykonany jest na bazie słodzika, który mimo że jest glukogenny i tak nie polecam stosować zbyt często. Składniki na keto batoniki karmelowo-orzechowe: Składnik i na ciasto kokosowe w wersji bez jajek: 100 g mąki kokosowej 100 g oleju kokosowego 20 g miąższu kokosowego i 100 ml wody lub 120 ml gotowej śmietanki lub mleczka kokosowego odrobina soli
Ola la LCHFKruche Cynamonowe Ciasteczka – Zapraszam na pyszne, maślane, kruche ciasteczka z cynamonem. W przygotowaniu są proste i szybkie, musimy tylko poczekać, aż ciasto się troche schłodzi w lodówce. Z ciasta możemy wycinać dowolne kształty ciasteczek, na święta można zrobić piękne gwiazdki, ciasto podczas pieczenia bardzo dobrze trzyma kształt. Piekłam te ciasteczka w zeszłym roku i w moim domu zrobiły furorę :). Cynamonowe(...)wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 3. Do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45-60 minut. 4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i dosyć cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać
Mała CukierenkaJabłka ostatnio bardzo obrodziły. Na bazarach jest ich wiele gatunków. Kuszą swoim wyglądem. No i jak tu nie upiec pysznego ciasta z jabłkami. Tym razem postanowiłam upiec ciasto pełne jabłek z małą ilością ciasta w środku. Mało masy i aż 2 kg jabłek. Do tego orzechy włoskie... ach, to był dobry pomysł. Nie raz pisałam, że najlepsze przepisy powstają(...)wpływem chwili. Tak też było i tym razem. Natomiast Wy macie już gotowy przepis, polecam to ciasto, bo jest naprawdę pyszne. Wszystkiego tutaj jest duuużo, nawet blaszka do pieczenia jest duuuża :) Składniki (na blaszkę 40x26 cm): 2 kg jabłek 5 dużych, wiejskich jajek 200 g cukru 300 g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Kuchnia u KrysiProziaki czyli chlebek sodowy, jest smaczny i wyjątkowy. Na Podkarpaciu szczególnie znany, a przepis z pokolenia na pokolenie jest przekazywany. Ciasto na bazie maślanki, kwaśnej śmietanki czy kefiru jest przygotowywane, a z niego okrągłe, prostokątne, kwadratowe, kształty są formowane. Na patelniach, blatach żeliwnych są wypiekane, z dodatkami słodkimi lub słonymi podawane. Ja mini proziaczki, tak na szybkie(...)mąka do podsypania. Przygotowanie: Mąkę mieszamy z sodą i solą tzw. suche składniki. Do dużej miski wlewamy kefir, dodajemy jajka, cukier, dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy ciasto. Na początku mieszamy za pomocą dużej np. drewnianej łyżki, a gdy ciasto będzie stawiało opór, wyrabiamy ręką. Powinno być luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy
Moniki SmakołykiRurki wyglądają na trudne w przygotowaniu, ale tak nie jest, trzeba mieć tylko foremki metalowe do rurek, ja mam 20 sztuk, wtedy praca idzie szybciej. Rurki z ciasta kruchego, wypełnione bitą śmietaną z idealnym dodatkiem czyli czekoladą, pięknie się prezentują, zachwycą każdego. SKŁADNIKI : • 500 g mąki • 250 g masła • 150 g śmietany • szczypta soli • 2 żółtka • 400 ml śmietanki(...)żelatyny rozpuszczona w małej ilości gorącej wody (na dnie szklanki) • czekolada mleczna rozpuszczona w z 2 łyżkami mleka PRZYGOTOWANIE : Mąkę, masło, śmietanę, żółtka i szczyptę soli zagniatamy na jednolite ciasto, chowamy do lodówki na około godzinę, schłodzone dzielimy na dwie części, jedną chowamy do lodówki, a drugą rozwałkowujemy dość cienko na prostokąt, dzielimy na paski o dł. 15cm i szerokości
KUCHNIA POLSKAmnie weekend to nie czas na leniuchowanie, a pieczenie. W piątkowy wieczór zamiast imprezować wolę ugniatać ciasto drożdżowe i rozpieszczać się aromatem przypraw, które unoszą się w domu podczas pieczenia. Dziś naszła mnie ochota na bułeczki, ale takie na bogato... z cynamonem, miodem, serem i jabłkami. Wszystko na raz smakuje lepiej niż osobno - gwarantuję! Bułeczki są pełnoziarniste i upieczone(...)cudownie miękkie, a otacza je chrupiąca skórka. Czy wyobrażacie sobie smaczniejszy sobotni poranek? 😉 Bułki można przygotować także tylko z mąki pszennej, będą równie smaczne. Zamiast oleju możecie użyć masła, ciasto drożdżowe będzie delikatniejsze i cudownie maślane, ale nie jest to konieczne. Bułeczki cynamonowo-miodowe: 250ml mleka 80ml oleju słonecznikowego lub kokosowego (można także użyć rozpuszczonego masła) 100g miodu 250g mąki
Cooking Monsteruwielbiam, o niebo lepsze od kupnych i nie są takie trudne w przygotowaniu, można zrobić z czekoladą, budyniem, jabłkami lub dżemem, ja zrobiłem swoje ulubione,czyli z twarożkiem. SKŁADNIKI : CIASTO: • 600 g mąki pszennej • 80 g margaryny • 250 ml mleka • 1/3 szkl. cukru • szczypta soli • 40 g świeżych drożdży MASA SEROWA: • 1/5 kostki twarogu • 1 żółtko (białko zostawić(...)puder PRZYGOTOWANIE : Mleko podgrzać z margaryną, aż margaryna się rozpuści (nie gotować), dodać drożdże i cukier, wymieszać, do miski wsypać mąkę i szczyptę soli, dodać resztę składników, zagnieść jednolite ciasto, powinno być pulchne i odchodzić od rąk, miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić, rozwałkować na grubość
KUCHNIA POLSKAnajbliższych. Bardzo polecam… Zdjęcia Monika Szeffler Przez Ogródek . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierniczki Grzybki Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 120g miękkiego masła 210g cukru 2 jajka 240g naturalnego miodu 130g naturalnego jogurtu 800g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki sody 2 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej(...)zmielonych goździków 1 łyżeczka zmielonego kardamonu (niekoniecznie) Lukier: 2 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao bez cukru 1 łyżka soku z cytryny 5-6 łyżek gorącej wody Ciasto: 1. Do miski przełożyć masło, wsypać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać miód
Mała Cukierenka