Ciasto „Owocowe marzenie” – biszkoptowe ciasto z owocowym kremem. Wiosna… czy Wy też tak kochacie tą porę roku? Zieleń, wszystko budzi się do życia. Ja kocham ten czas. Również w mojej kuchni jest coraz bardziej kolorowo. Odchodzą w kąt pierniki, wypieki z cynamonem, teraz królują inne połączenie. Pełne owoców, kolorów. I choć na działkowych krzaczkach(...)brakuje. Za to właśnie kocham mrożonki Hortex. Ulubiona owocowa mieszanka na wyciągnięcie ręki o każdej porze roku Weekendowe rodzinne chwile zawsze spędzamy przy wspólnych rozmowach i dobrym cieście. Tym razem przygotowałam ciasto „Owocowe marzenie”. Pyszna biszkoptowa tarta z owocowym kremem i dużą porcją owoców. Do tego odrobina jadalnych płatków róż. Coś cudownego! Polecam Wam takie połączenie. Moja rodzina
Słodkie okruszkikremem mascarpone Wydawałoby się, że ptysie to skomplikowana sprawa. Pamiętam, gdy pierwszy raz robiłam ciasto parzone i jak bardzo mi się nie udało. Gdyby nie przeogromna ochota na ciastko z kremem, nie spróbowałabym drugi raz. Tyle dobrego z „zachciewajek”. Tak naprawdę wykonanie ciasta jest banalnie proste. I choć rękaw cukierniczy znacznie ułatwia sprawę, to bez niego nie jest(...)wcale dużo trudniej. Ptysie są lekkie, idealne na raz. I dwa, ponieważ na jednym trudno skończyć. Ciasto: 150 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka ksylitolu 100 g masła 125 ml mleka 125 ml wody 4 jajka Krem: 250 g serka mascarpone 150 g jogurtu skyr 2-3 łyżki ksylitolu (wedle uznania) 1-2 krople aromatu waniliowego W niedużym rondelku gotujemy
KucharzycaSuszone morele pokroić w paseczki i przełożyć do małej miski i zalać wrzącą wodą. Wody nalać tyle, aby pokryły owoce. Moczyć morele około 30 minut. Następnie odcedzić owoce. Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kaszą manną przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie(...)lekko wymieszać. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olejek spirytusowy pomarańczowy - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszą manną - zmiksować na gładką masę. Następnie do ciasta dodać pokroje w paseczki morele i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy
Ciastka - domowe słodkościcukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo żółtka, serek homogenizowany, śmietanę, ekstrakt waniliowy. Następnie w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Ubite dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki/keksówki (ok. 35cm długości
Domowy Smak Jedzeniaurodzinami swojego dziecka zaczynasz nerwowo przeglądać oferty piekarni? Wiesz, ze nie kupisz tam smacznego tortu. Mało tego, ten tort nie będzie nawet tani. Ale z niewiadomych przyczyn biszkopt to ciasto, które z tobą nie współpracuje. I nie ważne, ze błagalnym wzrokiem patrzysz na piekarnik. Nie wzrusza go, ze chodzisz na paluszkach, żeby nie przeszkadzać mu w wyrastaniu. Klapa, klops, cienki(...)ubić z nich pianę Przed rozpoczęciem pracy przygotuj sobie foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia Nastaw piekarnik na 160 stopni, musi być dobrze rozgrzany zanim włożysz do niego ciasto Zmieszaj mąkę ziemniaczaną i pszenną i dokładnie przesiej przez sitko Bierzemy się do pracy Wiesz co sprawia, ze biszkopt rośnie? Pecherzyki powietrza z ubitych na pianę jajek. Dobrze ubita piana
CiastkozercyPizza wiejska (z kiełbasą i ogórkiem) Dziś polecam Wam pyszną domową pizze. Przepis jest naprawdę prosty. Najważniejsze, aby dobrze wyrobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia. Dodatki są już kwestią indywidualną. U nas ostatnio króluje pizza wiejska z kiełbasą i ogórkiem lub z szynką. Pizza z dzisiejszego przepisu jest dość duża – przepis na dużą blachę. Tym razem wykorzystałam mąkę(...)przez to ciasto nie jest ani zbyt miękkie, ani zbyt kruche. Takie pomiędzy Na takie właśnie mieliśmy ochotę Pamiętajcie też, aby dobrze rozgrzać piekarnik, bo od tego też zależy sukces domowej pizzy. Spróbujcie, polecam. Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej – u mnie białostocka typ 500 PZZ Białystok pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 8 g suchych drożdży
Słodkie okruszkisobie, że nie będzie mnie żadna banda sfrustrowanych bab spod znaku „szlachta nie pracuje” tudzież „wyższa szkoła baunsu i lansu” terroryzowała, to moje pierogi i jak będę chciała, to ciasto będzie miało grubość pół metra, a ja będę zawijać tę cholerną falbankę walcem i poprawiać młotem udarowym, gdyż kaprys mam taki i lubię! O!!11oneone. Wróćmy jednak do shish barak(...)oryginale shish barak pochodzi z Turcji. Te maleńkie pierożki, gotowane w jogurcie lub labnehu, spotkacie pod nazwami chuchuara, joshpara, tushbera lub tushpara. Gotowanie w jogurcie sprawia, że delikatne ciasto i aromatyczny farsz cudownie komponują się z kwaskowatym sosem. Jeśli kwaśność jogurtu będzie dla was za duża, możecie dodać słodkiej śmietanki. Jeśli boicie się tak ugotować shish barak, ugotujcie jak nasze
ladykitchenPrzepis na to ciasto znalazłam u Ani, w Jaśminowej kuchni, z kolei Ania wypatrzyła go, u Dorci w kuchni :) Ciasto bardzo mnie zaciekawiło, więc postanowiłam wypróbować. Zdziwiło mnie połączenie budyniu z makiem, nigdy czegoś takiego nie jadłam. Zrobiłam z ciekawości i nie żałuję. Ciasto jest pyszne, a przede wszystkim łatwe i szybkie w przygotowaniu. Będę do niego wracać, bo rodzince(...)bardzo smakowało. Myślę, że to ciasto można przygotować na świąteczny stół, zamiast tradycyjnego makowca. Jeśli lubicie mak, to spróbujcie koniecznie. Składniki na ciasto: 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej 1 nie pełna szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. masła i margaryny 2 łyżeczki cukru waniliowego ( miałam swojski) 1 jajko Składniki na masę: 800 ml. mleka 2 budynie
Agusiowe smakołykiCzarna pomarańcza to połączenie czekolady z pomarańczą. Ciasto typu murzynek z dodatkiem konfitury pomarańczowej, przełożone masą z cząstkami pomarańczy, przygotowaną z serka mascarpone i śmietany kremówki, oblane gorzką czekoladą i posypane skórką pomarańczową. Ciasto jest bardzo aromatyczne i pięknie pachnące pomarańczą. To zasługa konfitury pomarańczowej, która oprócz aromatu, nadaje wyjątkowy smak oraz sprawia, że ciasto jest wilgotne. Nie jest(...)przesłodzone, dlatego można rozkoszować się nim z czystą przyjemnością! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 250 g konfitury pomarańczowej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 2 pomarańcze
Kuchnia MagdaLenyKolejne ciasto kukurydziane z dodatkiem jogurtu naturalnego, pachnące świeżą skórką z pomarańczy z czarnym sezamem, który ostatnio zagościł na dobre w moim domu. Ciasto można polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Szybkie, w kilka chwil, na jedną keksówkę, znika szybko, a jutro można już piec inne, np. z owocami lub kruszonką. Polecam szybki i łatwy w przygotowaniu przepis na ciasto(...)jogurtowe kukurydziane z czarnym sezamem. Smacznego Jogurtowe kukurydziane ciasto z czarnym sezamem i skórką pomarańczową SKŁADNIKI: 3 jajka 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru z wanilią 2 łyżeczki skórki z pomarańczy startej na drobnych oczkach lub łyżeczka aromatu pomarańczowego Uwagi do przepisu: Wszystkie składniki
Zasmakuj Kuchnizbędnych dodatków - jedynie mąka, drożdże, woda i przyprawy. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, przełożyć do formy i pozostawić do wyrośnięcia, a następnie do piekarnika. Bez wyrabiania, pilnowania i przerabiania ciasta. A chlebek wychodzi wspaniały! Takiego nigdzie nie dostaniecie 😉 Z zewnątrz chrupiąca skórka, a środek miękki i lekko wilgotny jak na zakwasie. Ma on również delikatnie kwaskowaty smak i zapach
Kuchnia MagdaLenydokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, w nieprzewiewnym miejscu. Ja umieszczam formę w piekarniku, ustawionym na temperaturę 30 st. Czas pierwszego wyrastania to 20 min. Ciasto na chleb jeszcze raz krótko wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem/olejem i wysypanej mąką gryczaną. Wyrównać, można posypać pestkami dyni czy słonecznika. Ponownie pozostawić
moj przepis najest! Rustykalna drożdżówka z malinami. Koniec zimy, a w kuchni zapach malin jak powiew sielskiego lata Czego więcej chcieć? Przepis jest prosty! Raz, dwa i na podwieczorek gotowe, ciasto drożdżowe jak u mamy. Smakuje jak to w dzieciństwie, jednak przepis nie zawiera mleka, masła, ani jajek. Jest to przepis jak najbardziej w wersji wegańskiej. Zamiana kilku składników na roślinne odpowiedniki(...)mieszamy. W osobnym naczyniu mieszany mąkę z płaskurki, mąkę z amarantusa i proszek do pieczenia. Następnie do „mokrych” składników dodajemy powili połączone maki z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest gotowe jak ładnie odchodzi od ręki. W razie potrzeby można podsypywać odrobinę mąka, jeżeli będzie się kleiło. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy do pieczenia (u mnie
Cookery.plnatrafiłam na bułeczki w kształcie ryjków. Ich autorka zrobiła je z nadzieniem w środku. Mnie zależało na bułeczkach drożdżowych na jutrzejsze śniadania, więc wykorzystałam tylko formę, a przepis na ciasto jest mój. Składniki (na 9 bułek): 300 ml mleka 10 g drożdży pół łyżeczki cukru 550 g mąki pszennej uniwersalnej 10 g soli 2 jajka 25 g miękkiego masła(...)łyżeczką mąki. Odstawić do namnożenia drożdży na ok. kwadrans. W misce wymieszać mąkę z solą i żółtkiem. Do suchych składników dodać mleko z drożdżami. Wymieszać, a potem zarobić gładkie ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk, dodać miękkie masło. Wyrobić. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny. Kawałek ciasta rozwałkować
Weekendy w domu i ogrodziepysznego ciasta drożdżowego chyba jeszcze nie jadłam, a wypróbowałam już wiele różnych przepisów.To ciasto jest z dodatkiem bananów, polecam , bo jest naprawdę pyszne.U mnie połowa rogalików jest z nadzieniem jabłkowym a połowa z nutellą.Bananowe drożdżowe rogaliki z przepisu z bloga Candy Company a pieczone w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Ciasto 7 g drożdży instant(...)łyżki mąki (z odważonych 500 g) oraz cukier wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aż zaczyn zapracuje. Następnie dodać jajka, pure z banana ,resztę mąki i wyrobić. Kiedy ciasto się połączy dodać masło i wyrabiać jeszcze ok. 15-20 minut, aż będzie gładkie lśniące i zacznie odchodzić od ścianek misy. W razie potrzeby można dosypać dodatkowe 50 g mąki
Moje domowe kucharzenie