ciasto - 162322 przepisów (strona:1984/10822)

Chaczapuri imeretyńskie - gruziński płaski chleb z nadzieniem serowym 178

świeżym lub dojrzewającym, najczęściej używany jest gruziński ser sulguni. Występuje w kilku różniących się od siebie wariantach, m.in. chaczapuri imeruli - chaczapuri imeretyńskie, w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej fasoli; chaczapuri adżaruli - chaczapuri adżarskie, z serem i jajkiem; chaczapuri megrelskie - podobne do imeretyńskiego, z dodatkowym serem na wierzchu. Ciasto na chaczapuri może(...)bardzo smaczne, smak sody nie był w ogóle wyczuwalny. Swoje chaczapuri robiłem na podstawie tego filmiku Składniki na 4 nieduże chaczapuri: 220 g mąki pszennej + do podsypywania przy wyrabianiu ciasta 200 g jogurt grecki 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju 300 g sera podpuszczkowego, np. typu koryciński (można też użyć 50/50

Przepisy na domowy ser i chleb
Szpinakowe ciasto z kremem pomarańczowym 352

Ciasto w pięknym, wiosennym kolorze, a to wszystko za sprawą szpinaku. Upieczone w formie wieńca i przełożone kremem pomarańczowym, cieszy nie tylko podniebienie, ale ciekawie się prezentuje. CIASTO ZE SZPINAKIEM: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 200 g szpinaku świeżego 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM POMARAŃCZOWY: 2 szklanki(...)otarta z 2 pomarańczy 3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 3 żółtka 1 budyń waniliowy 200 g śmietanki kremówki 30% DEKORACJA: 100 g czekolady białej ok 100 g okruchów ciasta ze szpinakiem 1 łyżka masła ciasteczka typu oreo cząstki pomarańczy Liście świeżego szpinaku umyć pod bieżącą wodą, a następnie zmiksować blenderem na jednolite puree. Jajka ubić z cukrem na puszystą

https:KKuchniaMniam
torcik migdałowo czekoladowe 173

pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, a następnie dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Do masy jajecznej dodajemy sypkie składniki i delikatnie mieszamy np. przy pomocy szpatułki. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do dwój jednakowych torownic (ok.17 cm średnicy) wyłożonych (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu

Domowy Smak Jedzenia
Najprostszy chleb pszenny z chrupiącą skórką 188

wymieszaj w ciepłej wodzie. Odstawić na chwilę. W misie miksera załóż nóż do wyrabiania.  Wsyp mąkę, sól, dodaj olej i rozpuszczone drożdże. Ustaw program Pastry P1. Po wyrobieniu ciasta ustaw: temperatura 30C czas 120 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotowanie tradycyjne: Drożdże wymieszaj w ciepłej wodzie. Odstawić na chwilę. Do misy miksera zamontować hak do wyrabiania ciasta. Wsyp(...)mąkę, sól, dodaj olej i rozpuszczone drożdże. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 1h. Ciasto powinno powiększyć swoją objętość. Gotowe ciasto przełóż do naoliwionej miski. Zakryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na min 12h. Piekarnik nagrzej do 220C (bez termoobiegu, grzanie góra i dół). Gotowe ciasto wyłóż na blat oprószony mąką. Uformuj bochenek. Gotowy chleb

CookYourself
Sernik biały puch na białkach 721

białek. Mam dzisiaj dla was nową propozycję. Jest to sernik na białkach. Tak, to nie pomyłka do sera nie dodaje się ani jednego żółtka. Żółtka dodajemy tylko do kruchego ciasta. Sernik jest lekki, delikatny i puszysty. Talerzyk Porcelana Bogucice Składniki: Kruche ciasto: 1 szkl mąki pszennej T500 1 szkl mąki krupczatki 220 g zimnego masła 2 żółtka 80 g cukru(...)budyń waniliowy (40g) 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mleka w proszku 100 g rodzynek 1 płaska łyżka mąki pszennej cukier puder do oprószenia  Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 24*33 cm wyłożyć po bokach i na dnie papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na dno blaszki

Ala piecze i gotuje
Racuchy drożdżowe z jabłkami 136

Racuchy z jabłkami - robiłam w swojej karierze kilka razy. Czasem z większym lub mniejszym powodzeniem. Raz ciasto mi nie wyrosło, albo drożdże były stare, albo dałam zbyt gorące mleko. Drugim razem były surowe w środku, bo źle dobrałam temperaturę oleju. Za trzecim razem w końcu się udało! Mam nadzieję, że u Was pójdzie dobrze - od razu! Dla kogo: dla szukających(...)wyrośnięcia na ok. 10 minut. Następnie z reszty mąki usypać kopiec, wbić do niego jajka, dodać wyrośnięty rozczyn i wlać resztę mleka z olejem. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie jednolite, napowietrzone. Dodać jabłka pokrojone na kawałeczki i delikatnie wymieszać łyżką. Odłożyć do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Rozgrzać olej. Nakładać ciasto łyżką na olej i smażyć

Mania Wypiekania
ciasto kakaowe z owocami i śmietaną galaretkową... 198

jajka, olej, mleko, cukier, cukier waniliowy, wsypać mąkę z proszkiem, sodą, kakao i połączyć składniki nie za długo mieszając tortownica 24 cm wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką, połowę ciasta wylać do formy, poukładać połowę owoców i wylać resztę ciasta na owoce piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40-45 minut do suchego patyczka, ciasto(...)formie dobrze wystudzić zimną śmietanę 30% ubić rózgą blendera, gdy śmietana zacznie sztywnieć wsypać galaretkę i ubić do sztywności zimne ciasto wyłożyć na talerz, posmarować boki i wierzch śmietaną, posypać kolorową posypką, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest bardzo łatwe, szybkie do upieczenia, również jest idealną bazą do wielu owoców sezonowych.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki orkiszowe pieczone metodą solno - drożdżową. Lutowa piekarnia 120

metodą solno - drożdżową. To przepis, który udowadnia, że sól nie zabija drożdży. Metoda ta daje wiele korzyści, choć niekoniecznie przy domowym wypieku pieczywa. Mieszanina drożdży i 10% solanki czyni ciasto wyjątkowo plastycznym, wypieki dłużej pozostają świeże, a ciasto jest stabilniejsze co ma niebagatelne znaczenie przy produkcji, szczególnie na przemysłową skalę. Bułeczki mają drobniutki miękisz, chrupiącą skórkę i są bardzo smaczne(...)Swoje bułki upiekłam z mieszaniny mąki orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej płaskurki. Może trochę przesadziłam z "uzdrawianiem" bułek i dodatkiem mąki pełnoziarnistej, bo nie dość, że sól "hamowała" wzrost ciasta to dodatkowo obciążyłam je mąką z pełnego przemiału. Dlatego nie wyrosły za mocno, ale i tak bardzo nam smakowały. Przepis na pewno jeszcze powtórzę, ale już bez dodatku mąki pełnoziarnistej. Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bliny najlepsze 103

Bliny  wywodzą się z kuchni rosyjskiej. Są to placki/racuchy (z ciasta z mąki gryczanej i pszennej na drożdżach) mniej więcej wielkości spodka filiżanki. Smaży się je na specjalnych żeliwnych patelkach - „ patelki nie mogą być inne, jak czarne żelazne ”*. Przeważnie podaje się je z masłem, śmietaną i kawiorem. Według Heleny Mołochowiec „ głównym przysmakiem na ostatki uważa się u Rosjan bliny(...)Proponuję przepis z Wielkiej Ilustrowanej Książki Kucharskiej, Heleny Mołochowiec, w tłumaczeniu Wandy Kalinowskiej, z 1929 roku. Ilości produktów podaję w mililitrach, przeliczając szklanki na mililitry. „ Ciasto powinno być gęste, jak dobra śmietana ”. 870 ml mąki gryczanej, 370 ml mąki pszennej tortowej, 620 ml ciepłej wody, 10 g suchych drożdży (używam suchych drożdży, jest mi wygodniej), 500 ml mleka, 2 jajka

królestwo garów
Tarta z kurczakiem, szpinakiem i ciemnymi winogronami 196

stole nikt by długo nie usiedział;) Na jedną z takich okazji przygotowałam (podpatrzoną u firmy cateringowej) tartę z kurczakiem, szpinakiem i ciemnymi winogronami. Upiekłam ją w dużej brytfannie na ciasto, wystudziłam i pokroiłam na zgrabne kwadraty - w sam raz na kilka kęsów. Wyszło mi 15 porcji, które błyskawiczie rozeszły się wśród moich gości. Tartę można spokojnie przygotować dzień wcześniej(...)ząbek czosnku 2 piersi z kurczaka 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie:  Masło posiekać z mąką, dodać szczyptę soli, oliwę i wyrobić na gładkie ciasto. W razie potrzeby, jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolać wody. Ciasto włożyć do foliowego woreczka lub zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15 minut.  Rozwałkować ciasto

Kulinarne Inspiracje
Pizza razowa z szynką parmeńską 172

Składniki 3 sztuki ok. 25 cm: Ciasto – 200 g mąki ( najlepiej typu 00) – 200 g mąki pełnoziarnistej – 25 g świeżych drożdży – łyżeczka soli – pół łyżeczki cukru – łyżka oliwy – ok. 200 ml wody Sos pomidorowy – 1/2 puszki pomidorów z puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól a następnie drożdże i oliwę. Wyrabiamy ciasto dodaj równocześnie wodę i obserwując konsystencje ciasta. Nie możemy przesadzić z wodą ( ciasto musi być elastyczne). Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po wyrośnięciu ciasto rozprowadzić na blaszce, najlepiej

I LOVE LIFE
Cynamonowe mini szarlotki 136

Chrupkie ciasto francuskie, soczyste i słodkie jabłko a do tego aromatyczny cynamon. Tylko tyle wystarczy by powstały pyszne mini szarlotki. Te ciasteczka to super alternatywa dla klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu a potrzebujemy upiec coś pysznego to te ciastka zdecydowanie się nadają. Zatem do dzieła! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka, umyte(...)pokrojone w plastry grubości mniej więcej 1 cm, z wyciętymi gniazdami nasiennymi pół szklanki cukru wymieszanego z łyżką cynamonu 1 rozkłócone jajko Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 1,5cm. Na desce układamy dwa paski obok siebie a na nich prostopadle dwa kolejne (powinna powstać kratka). Na tak przygotowanym cieście układamy plaster

Życie ze smakiem
Pączki / Oponki jogurtowe 196

Witajcie. Przygotowałam dziś pączki i oponki drożdżowe na jogurcie. Mięciutkie jak puszek, naprawdę ciężko się im oprzeć. Miały być same oponki, ale jednak przygotowałam jeszcze pączki z tego samego ciasta. Wyszły rewelacyjnie. Ciasto jest super - nie jest słodkie, więc w sam raz komponuje się ze słodkim dżemem lub kremem budyniowym. A oponkom wystarczy cukier puder, choć z lukrem też byłyby(...)cukrem, mlekiem i łyżką mąki. Odstawić na 30 minut do podrośnięcia. 3. Do miski przełożyć przesianą mąkę, żółtka, sól, jogurt, dodać podrośnięty rozczyn, zmiksować mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Rozpuścić masło, lekko przestudzone dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut, aż podwoi swoją objętość. 4. Gotowe ciasto wyłożyć

Kuchnia domowa Ani
Oponki 147

Dodatkowo: 700 ml tłuszczu (olej lub smalec) 1 kieliszek alkoholu Przygotowanie: Ser biały zmielić dwukrotnie w maszynce. Na stopnicę wysypać mąkę, dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk, należy dodać więcej mąki. Ciast powinno być miękkie i sprężyste. Stolnice podsypać mąką i rozwałkować ciasto na placek(...)grubości 1 centymetra. Z ciasta wyciąć kółka za pomocą szklanki, a następnie w każdym kółku wyciąć kieliszkiem otwór. Oponki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu przełożyć na ręcznik papierowy i posypać cukrem pudrem. Krok po kroku: 1. Przełożyć wszystkie produkty na stolnicę

KuchniaWeDwoje.pl
pączki tradycyjne 141

ciepłym miejscu. Żółtka oraz jajo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę, utarte żółtka, pozostałe ciepłe mleko, olej, sól oraz spirytus. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie „odstawać od ręki”. Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy na stolnicę, krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania