ciasto - 162020 przepisów (strona:1990/10802)

Lepieszka/lepioszka z Astany 157

pieczywo i tak jak większość potraw, które jadłam w Astanie, posypana była sezamem. Składniki : Zaczyn 5 g drożdży 4 g cukru 100 g wody 100 g pszennej mąki chlebowej Ciasto zaczyn 150 g pszennej mąki chlebowej 5 g soli łyżka i łyżeczka oleju lnianego (w Kazachstanie pewnie dodają inny tłuszcz, skoro tam nawet herbatę pija się z mlekiem i łojem(...)wodzie. Dodać cukier i mąkę. Wymieszać. Zaczyn przykryć wilgotną ściereczką i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc. Do zaczynu dodać mąkę i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Polać je łyżką oleju lnianego, delikatnie wyrobić i odstawić pod przykryciem na kilka godzin do wyrośnięcia. Piekarnik włączyć na 220 stopni C. (grzałka góra/dół) z parą (jeśli piekarnik

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolada z musem brzoskwiniowym 375

Składniki : CIASTO: • 5 jajek, osobno żółtka i białka • 1/2 szkl. mąki pszennej • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/3 szkl. cukru ŚMIETANA: • 300 ml śmietanki 30% • 1 cukier waniliowy • 2 łyżki cukru • śmietan fix MUS BRZOSKWINIOWY: • puszka brzoskwiń • galaretka brzoskwiniowa DODATKOWO: • 1/2 tabliczki czekolady rozpuszczonej z dwiema łyżkami mleka Przygotowanie : Brzoskwinie odsączyć i zmiksować, połączyć z galaretką(...)wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując stopniowo dodawać cukier, następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy, dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy, aż składniki się połączą, ciasto rozprowadzić na dużej blaszce (takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok. 15 minut. Gotowe ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika

KUCHNIA POLSKA
POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE 287

kuchennej, mieszamy olej, kakao, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy całość do połączenia się składników. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Ciasto wyjdzie gęste, dlatego najlepiej mieszać je szpatułką. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, min. 6 godz. (najlepiej całą noc). Z schłodzonego ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy kulki

Słodki Pomysł
Tradycyjne pszenne bajgle 133

Bajgle to rodzaj bułek z dziurką, które wymagają co prawda ciut więcej pracy niż tradyzyjne ciasto drożdżowe, ale są naprawdę tego warte. Zachowują świeżość na drugi dzień, są sycące, a ich aromat jest nie do podrobienia. Przygotowanie składa się z pięciu etapów: Przygotowanie zaczynu Przygotowanie ciasta właściwego Wyrastanie Formowanie Gotowanie Pieczenie Cały ten proces zamknie się w 5 godzinach(...)przegotowanej letniej wody 2 łyżki cukru 100 g mąki Przygotowanie zaczynu: Wszystkie składniki na zaczyn dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę, tak aby zaczyn podwoił swoją objętość. Składniki na ciasto właściwe: 130 ml letniej przegotowanej wody 300 g mąki pszennej czubata łyżeczka soli + wyrośnięty zaczyn   Wszystkie składniki połączyć, początkowo wymieszać.     Następnie przez około 10 minut zagniatać

greenscarf
Pizza 'polska' z ziemniakami, boczkiem i cebulą 231

Znacie kogoś kto nie lubi pizzy? Ja nie! Zapraszam na pizzę na cienkim cieście z dodatkiem typowo polskich składników: ziemniaków w mundurkach, boczku oraz kiszonych ogórków. Pycha! Składniki: ciasto: 1o0ml ciepłej wody 90 ml ciepłego mleka 30 g drożdży 350g przesianej mąki pszennej tortowej szczypta soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy dodatki: gęsty sos pomidorowy (najlepiej domowy) 150g wędzonego boczku(...)ziemniaki Ser mozzarella oregano kiszone ogórki lub sałatka szwedzka rukola Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą i mlekiem. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około

Pyry na Gaz
Tarta z jabłkami pod bezą posypaną sezamem 152

Helio Beza: 3 białka 150 g drobnego cukru 1 łyżka sezamu do posypania 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie:   Piekarnik nagrzewamy do 180*C z podanych składników na ciasto wyrabiamy szybko i sprawnie jednolitą masę , którą formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki aby nieco ją schłodzić. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Skrapiamy cytryną, dodajemy cukier, cynamon, rodzynki(...)wszystko razem mieszamy.  Ciasto wyciągamy z lodówki i wykładamy nim blaszkę na tartę o średnicy 26 cm i podpiekamy ciasto przez 15 minut w piecu. Jeżeli jest taka potrzeba można wysmarować blaszkę tłuszczem. Wyciągamy ciasto, wykładamy na nie jabłka i ponownie zapiekamy przez kolejne 7 minut w tej samej temperaturze. W między czasie ubijamy białka na sztywno dodając stopniowo

W Moim Magicznym Domu
Tartaletki z gruszkami w żelu i bezą włoską 162

coraz gorsza pogoda i więcej czasu, który spędzamy w domu, dlatego dzisiaj propozycja na umilenie sobie tego czasu smacznymi tartaletkami z jesiennymi gruszkami.  TARTALETKI Z GRUSZKAMI  Składniki: ciasto kruche: 500 g mąki 150 g masła 100 g smalcu 1/2 szk cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1niepełna łyżeczka proszku do pieczenia gruszki w żelu: 5 gruszek(...)cytryny 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyża mąki ziemniaczanej +1/3 szkl wody bez włoska: 3 białka 150 g cukru  50 ml wody Przygotowanie: ciasto kruche: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto owijamy folią i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) po kawałku na grubość

Bon appetit mon amie
Drożdżowe ciasto orkiszowe ze śliwkami 134

życiu liczą się drobne przyjemności, a jedną z nich jest domowe ciasto drożdżowe. Na mące orkiszowej, ze śliwkami i lekką kruszonką. Do tego porządna dawka kawy w dobrym towarzystwie i poziom szczęścia automatycznie podnosi się o kilka poziomów wzwyż.  Powiem Wam, że drożdżowe w robię wybitnie rzadko ze względu na długi czas przygotowania, ale teraz wymagała tego sytuacja(...)długiej nieobecności w rodzinnym domu zapragnęłam poczuć zapach piekącego się ciasta... które musicie spróbować! Idealne na długie wieczory pod kocem i ciepłą czekoladą/kawą/herbatą (niepotrzebne skreślić).  Składniki: na prostokątną formę 30 x 20 cm 50 g świeżych drożdży 200 ml mleka łyżka cukru szklanka ksylitolu* 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki orkiszowej 100 g masła

Kuchnia Ellie
sernik tradycyjny 179

składniki na ciasto kruche: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany, kwaśnej 80 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21×32 cm, wymiary dna foremki), wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 st. C na rumiano(...)cytryny lub ekstraktem. Następnie dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem miksując. Następnie stopniowo dodajemy ser, budyń oraz kasze mannę. Miksujemy do połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 15 -20 min. a następnie zmniejszamy temperaturę do ok. 160 st. C i pieczemy jeszcze ok. 50-60 min. Po upieczeniu

Domowy Smak Jedzenia
Tort "Number cake" 145

soli Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30-36% 1-2 łyżki cukru pudru 1  łyżka  ekstraktu z wanilii  / cukru wanilinowego Przygotowanie: Ciasto: Z wyżej wymienionych składników szybko zagnieść ciasto, podzielić na 4 części i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować szablony z cyframi (czcionka Arial Black, rozmiar największy możliwy, który się(...)zmieści na kartce A4) - wydrukować i wyciąć nożyczkami.  Po ok. godzinie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 5 mm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyciąć cyferkę z szablonu. Tak Przygotowane ciasto poprzekłuwać widelcem i wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie piec w temp. 180*C ok. 15 minut. Tak samo

Malinowo w kuchni
Chrupiące pierożki z serem i szpinakiem 129

Czas przygotowania: 45 min. Składniki na 4 szt. Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275 g) 4 garście świeżego szpinaku baby 4 łyżki białego sera greckiego Myzithra 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego 2 łyżeczki posiekanego koperku oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE farszu szpinakowo-serowego(...)odstawiamy. PRZYGOTOWANIE dipu jogurtowego do pierożków: Do miseczki przekładamy jogurt grecki. Dodajemy drobno starty czosnek i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i ostawiamy. PRZYGOTOWANIE chrupiących pierożków: Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy nożem na 4 prostokąty. Każdą część ciasta smarujemy rozpuszczonym masłem. Na cieście układamy farsz i składamy ciasto na formę trójkąta. Zlepiamy brzegi pierożków. Gotowe układamy na blaszce

kulinarnyJa
Kruche ze śliwkami i bezą 365

Sezon na śliwki powoli się kończy, ale może jeszcze zdążycie zrobić to pyszne kruche ciacho. Niby takie banalne połączenie, ale dzięki dodatkowi odrobiny smalcu, ciasto jest delikatniejsze, do tego owoce, słodka pianka i jest po prostu pysznie.  Ciasto: 2 szklanki mąki 6 łyżek cukru 4 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła (może(...)być margaryna) 1 łyżka smalcu (lub 50 g masła, ale polecam dodać smalec) Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na pół. Połowę chłodzimy w lodówce, resztę proponuję umieścić w zamrażalniku będzie je wtedy łatwiej zetrzeć. Beza: 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej  ok 500 g śliwek  2-3 łyżki kaszy manny Białka ubijamy

Cynamonowe szczęście
Brownie korzenne z suszonymi śliwkami 98

rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. Dodać mąkę i sól, zmiksować na jednolite ciasto, dodać posiekane śliwki (2 - 3 sztuki zostawić do dekoracji) i wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35 minuty, aż ciasto lekko urośnie (jeśli używamy(...)większej blaszki, ciasto będzie gotowe szybciej, jeśli mniejszej - czas pieczenia należy wydłużyć). Po przestudzeniu polać polewą (roztopiona czekolada z masłem). Pokroić na porcje i udekorować kawałeczkami suszonych śliwek

KUCHNIA POLSKA
Szybkie bułki orkiszowo-pszenne na drożdżach 164

misy wsypujemy m\u0105k\u0119 w \u015brodku robimy do\u0142ek i przek\u0142adamy papk\u0119 z dro\u017cd\u017cy.\r","Dodajemy wod\u0119, jajko i s\u00f3l. Wyrabiamy ciasto.\r","Na sam koniec dodajemy t\u0142uszcz i dalej zarabiamy. \r","Ciasto przek\u0142adamy do miski wysmarowanej t\u0142uszczem.\r","Przykrywamy \u015bciereczk\u0105 i pozostawiamy do wyro\u015bni\u0119cia(...)Ciasto przek\u0142adamy na stolnic\u0119, formujemy 10 bu\u0142eczek.\r","Bu\u0142eczki uk\u0142adamy na blasze wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia.\r","Smarujemy \u017c\u00f3\u0142tkiem i posypujemy nasionkami.\r","Pozostawiamy jeszcze na 15 min.\r","Pieczemy na z\u0142oty kolor w 180 stopniach."]} Drukuj Szybkie bułki orkiszowo-pszenne na drożdżach Składniki 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej

Mieszam w Garnku