masy makowej (850 g) - ja użyłam Dr. Oetkera garść rodzynek - sparzonych wrzątkiem i odsączonych garść posiekanych orzechów włoskich garść posiekanych suszonych moreli 2 łyżki miodu Ciasto: 500 g mąki pszennek 50 g drożdży 125 g margaryny 250 ml mleka 150 g cukru pudru 3 jajka szczypta soli 1 jajko do posmarowania ciasta 1 szklanka(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, sól, mleko, rozczyn i dokładnie wszystko wyrobić (ja mieszam silikonową szpatułką w misce do ciasta drożdżowego tupperware). Na koniec dodawać po trochu wystudzoną, ale jeszcze płynną margarynę, do całkowitego jej wchłonięcia. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość (można przykryć
cucinaremałych dzieciach). I to właśnie z myślą o nich wolę zaplanować wszystko wcześniej. Nie tylko świąteczne wypieki, które naprawdę warto przećwiczyć wcześniej (ja zawsze wymyślam jakiś nowy przepis, nowe ciasto), ale też też i całe zakupy. Ja bardzo nie lubię odkładać zakupów na ostatnią chwilę, tym bardziej, że przed Bożym Narodzeniem jest tyle wydatków. Nie zapominajmy też o Świętym Mikołaju(...)Aktywuj portfel Masterpass . Ja w tym roku zaplanowałam spore zakupy na Shumee W koszyku już mam zabawki dla maluchów i produkty do pieczenia – filiżanki na muffinki, wałek do ciasta i najróżniejsze blaszki. W końcu wypieków będzie naprawdę sporo. A jeśli chodzi o wypieki, to… czas na przepis na pyszne drożdżowe pierniczki. Przepis na drożdżowe pierniczki (miękkie) *zdjęcie przykładowe
Słodkie okruszkiprzygotowanie. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go. Polecam! Oto składniki i przyprawy na krokiety z kapustą i grzybami. SKŁADNIKI NA KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI: na ok. 12 sztuk ciasto naleśnikowe: 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli łyżka cukru łyżka oliwy mąka pszenna mineralna woda gazowana farsz: ok. 2 litry kiszonej kapusty (wyjdzie ok. 1kg po osączeniu(...)łyżeczki soli maggi do smaku jajka i bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Krokiety z kapustą i grzybami przepis. PRZYGOTOWANIE KROKIETÓW Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI: Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, sól i na początek 2 szklanki wody gazowanej. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Następnie, porcjami wsypujemy mąkę pszenną, cały czas mieszając, aby nie powstały
Moja Książka KucharskaFrancuska tarta pomarańczowa to odwracane ciasto, które koniecznie trzeba spróbować. Mocno pomarańczowe, dziecinnie proste w wykonaniu, a w smaku przypomina magdalenki Prousta. Przynajmniej tak sobie możemy wyobrazić. Delikatne, mięciutkie, pachnące masełkiem, z dużą ilością cukru, ale nie za słodkie. Najkrócej można te tartę opisać jednym zdaniem: jest taka francuska. Jeśli nie macie
dolcevitainmykitchenwody, wsypałam cukier, dodałam pokruszone drożdże i dokładnie wymiesza łam, żeby się rozpuściły. Do miski przesiałam mąkę, dodałam rozpuszczone drożdże i wymieszałam, ale nie musi to być dokładnie wyrobione ciasto. Wsypałam otręby i ziarna słonecznika. Ponownie wymieszałam. Ciasto ma mieć konsystencję lekko klejącą, ale składniki musza się połączyć. Tak wymieszane ciasto zostawiłam w misce, przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam(...)ciepłe miejsce (koło kaloryfera) na około 1,5 godziny, żeby wyrosło. Wystarczyła tylko godzina i ciasto potroiło swoją objętość Piekarnik nagrzałam do temperatury 220 ° C (g/d) Do gorącego wstawiłam naczynie żaroodporne na około 10 minut, żeby się ogrzało. Wyrośnięte ciasto przełożyłam na deskę i rozłożyłam, następnie złożyłam na pół, rozciągnęłam lekko przygniatając i znów złożyłam na pół. Powtórzyłam
Kuchnia u Krysiprzepis na najłatwiejsze ciasto dyniowe, pełne korzennych przypraw. Na wierzchu delikatna, chrupiąca skorupka a pod nią ukryta miękka, słodka dynia. Muszę się przyznać, że kiedy robiłam to ciasto pomyślałam sobie – Przecież to nie może się udać! Wzięłam dynie w swoje ręce i pomyślałam o stworzeniu bardziej twórczego ciasta. Ale podobno te najprostsze pomysły są najlepsze. Dowodem na to jest(...)moje dyniowe ciasto, które w dużej mierze tworzy się samo . W konsystencji przypomina budyń/pudding, takie lubię. Nie wymaga pracy, ale dużo cierpliwości. Kiedy się upiecze, będziesz chciał je zjeść od razu, zbyt pięknie pachnie. Ale nic z tego, ciasto po wystygnięciu ląduje na co najmniej godzinę do lodówki – masa musi trochę stężeć. Nie będzie łatwo go wyjąć
Słodkie GotowaniePyszne ciasto chałwowe z nutką wanilii. Bez pieczenia, podane dobrze schłodzone smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: KREM: - 600 ml. mleka - szczypta soli - 1/2 szkl. cukru - 200 gr. masła - 2 budynie waniliowe w proszku - 300 gr. chałwy waniliowej POLEWA: - 100 gr. czekolady gorzkiej - 100 ml. śmietanki kremówki 30 % DODATKOWO: - 60 szt. herbatników - słoiczek dżemu truskawkowego - krokant do ozdoby ciasta * foremka 24cm. x 32cm(...)górę herbatniki. - w rondelku podgrzewamy 100 ml. śmietanki kremówki, dodajemy 100 gr. gorzkiej czekolady i dobrze mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się czekolady. - polewę czekoladową wylewamy na górę ciasta czyli na herbatniki i posypujemy ją krokantem dla ozdoby. - ciasto przykrywamy folią spożywczą, i wsadzamy do lodówki na całą noc. Uwagi: - ciasto należy podawać dobrze schłodzone. Jak wykonać takie ciasto chałwowe
RITA food channelmarzę żeby przed świętami zrobić ciasteczka razem z całą małą gromadą. A jest ich w sumie 6. Moja mamuśka ma sześcioro prawnucząt, a już siódmy niedługo się pojawi. Przygotowanie ciasta – wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować. Ustawić malakser lub mikser na pulsacyjne wyrabianie ciasta. Składniki muszą się dokładnie połączyć. Wyjąć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i uformować kulę(...)Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, tak na 2-3 milimetry grubości. Za pomocą radełka wyciąć ciasteczka. Oczywiście możecie zrobić większe lub mniejsze. Ciasteczka posypać obficie cukrem grubo mielonym. Przygotowanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, wyrobić ciasto naczynie zamknięte, interwał, czas 1 minuta wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i ulepić kulę reszta jak wyżej Pieczenie
Kuchnia Pokoleńzimno. Dodatek świeżych ziół sprawia, że słona tarta pachnie i smakuje wykwintnie. Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem będzie nie tylko pasowała na obiad, ale i na kolację. Ciasto zagniata się błyskawicznie, więc nawet w przypadku niezapowiedzianych gości, jej przygotowanie nie jest pracochłonne, zaś smak rozwijający się na podniebieniu, urzeknie wszystkich. Boczek można także zastąpić cieniutkimi plastrami prosciutto, a kurki(...)zmieniajcie, cieszcie się jej przygotowaniem i częstowaniem innych! Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem kłania się! Tartę można upiec w prostokątnej formie lub okrągłej. Składniki pozostają bez zmian. Podstawą ciasta jest dobre masło. Na jego jakości nie oszczędzam, bo wiem, że zaowocuje to kruchością ciasta i jego maślanym smakiem. Składniki ciasto 125-135g zimnego masła 160-170g mąki
Raj dla PodniebieniaDziś domowe eklerki z prostego ciasta parzonego. To dla mnie trochę taka cukiernicza magia, że ciasto rośnie tak pięknie bez żadnego proszku, nie wiem jak, ale to działa. I jest pyszne :) Tradycyjnie eklerki nadziewane są cukierniczym kremem crème pâtissière, ja dziś wybrałam do nadziania prosty krem śmietankowy, jeśli jednak wolicie nieco cięższe maślane kremy, poniżej link do budyniowego. Składniki(...)Kiedy płyn już się gotuje jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę i podgrzewamy dalej ciągle mieszając. Powinniśmy otrzymać jednolitą “kluskę”, która bez trudu odkleja się od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem (warto zrobić to w większej misce niż moja ;) ). Do wyciskania eklerków dobrze jest użyć tylki
CiastkozercySkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 2 łyżki śmietany 18% 5 żółtek parę kropel zapachu migdałowego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek sok z 1/2 cytryny 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (z cukrem) 1 łyżeczka cynamonu Beza: 5 białek (jeśli mamy zamrożone białka możemy dodać jeszcze 3 aby beza(...)pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone w kostkę schłodzone masło i siekamy razem z mąką na jak najmniejsze kawałki. Dodajemy żółtka, śmietanę oraz zapach migdałowy i zagniatamy szybko jednolite ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Obieramy jabłka i ścieramy je na dużych oczkach tarki. Dodajemy sok z cytryny, cynamon oraz proszek budyniowy
Qchnia po prostuKiedy nie mamy zbyt dużo czasu na robienie kolacji albo kiedy chcemy smacznie rozpocząć niedzielny poranek, wtedy polecam wyczarować taki oto placek z ciasta francuskiego z serowym nadzieniem. Spróbujcie, jest bardzo smaczny Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 100g twarogu półtłustego – 70g sera żółtego (u mnie gouda) – 50g twardej mozarelli – 2 ząbki czosnku – sól(...)posmarowania Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać sery, starte na tarce na dużych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto francuskie podzielić na 2 części. Jedną częścią wyłożyć formę (razem z bokami), na ciasto wyłożyć masę serową i wyrównać. Przykryć drugą częścią ciasta, boki lekko docisnąć. Wierzch ponakłuwać widelcem i posmarować
Smaki ArmineBuraki w cieście naleśnikowym doskonale sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych, ale również jako element dania bezmięsnego. Przepis pochodzi z książki Heleny Kulzowej, Kuchnia polsk a z 1939 roku. W oryginalnym przepisie do ciasta naleśnikowego użyte jest mleko i wino, ja przygotowałam ciasto bez mleka. Samo wino. 1 kg buraków, ciasto naleśnikowe : 2 jajka, 60 g cukru pudru(...)plasterki 0,5 – 1 cm. Jajka ubić na puszystą masę. Dalej ubijając dodać cukier puder, zmielone goździki, szczyptę soli. Następnie wlać wino i stopniowo dodawać mąkę. Powinniśmy otrzymać ciasto gęstsze od naleśnikowego. Ciasto odstawić na 15 minut. Plasterki buraków taplać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy
królestwo garówjaki będzie listopad? Oby nie ponury, bo wtedy energia ulatnia się ze mnie w okamgnieniu. Na chłodniejsze wieczory mam sposób - kubek rozgrzewającej herbaty albo kakao, kawałek drożdżowego ciasta - i życie od razu nabiera smaku. Strucla drożdżowa z orzechami wyjątkowo wpisuje się w jesienną aurę, a swoim smakiem osłodzi każdy listopad (a nawet i całą zimę:) Strucla drożdżowa z orzechami Składniki(...)wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać mleko i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Keksówkę 35cm wyłożyć
Obiad gotowyDelikatne i kruche, maślane ciasteczka o smaku waniliowym, dodatkowo przełożone mleczną czekoladą. Przepis na ciasto jest uniwersalny i można modyfikować go według preferencji i okoliczności ( dodając np.: cynamon, przyprawy korzenne, skórkę z cytryny, itp.), u mnie- z racji tego, że wykorzystałam wzór w kształcie duszka- będą idealne na Halloween 👻🎃🕷🕸 Wyrabianie ciasta, wałkowanie i wycinanie, to sama przyjemność i łatwizna, dlatego(...)też do pomocy można zaangażować dzieci- 'moje' ciasteczka w zasadzie zrobiła córeczka, ja tylko przygotowałam Jej ciasto i roztopiłam czekoladę 😊 A zamiast czekolady można użyć ulubionej konfitury. Około 16 szt. * mąka pszenna- 300 g * masło- 150 g * drobny cukier- 50 g * jajko- 1 szt. * ekstrakt waniliowy- 2 łyżeczki * proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki * czekolada mleczna- 100 g Masło (temperatura pokojowa
Kraina Miodem Płynąca