solą. W osobnym naczyniu miksujemy jajka z cukrem na puszysta masę. Do masy jajeczne dodajemy suche składniki i mieszamy np. szpatułką. Następnie dodajemy pokrojone figi oraz orzechy. Wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie część. Mokrymi dłońmi przekładamy (najpierw jedną część) na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując podłużny wałek, lekko spłaszczony. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo, układamy(...)zachowując odstęp gdyż ciasta podrosną. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20 min. Następnie wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy do lekkiego przestudzenia (ok. 5-10 min.) i kroimy po skosie na „kromeczki”. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na leżąco. Podpiekamy po ok. 5 min. z każdej strony. Idealnie smakują maczane w kawie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Domowy Smak JedzeniaPaluchy drożdżowe z ciasta pizzowego są wspaniałym „finger food” na imprezę. Przypominają w smaku pizzę. Posypuję je obficie serem, czasami nadziewam salami lub kabanosami. Paluchy drożdżowe powstały z typowego ciasta na pizzę . Właściwie obok wypieku tradycyjnej pizzy zawsze można sobie upiec kilka takich paluchów. Paluchy z ciasta pizzowego w łapę i gotowe. Paluchy to fajna przekąska na karnawał(...)smaku 4 małe kabanosy 100 g mozzarella suszone oregano do posypania 1 łyżeczka soli morskiej, gruboziarnistej Drożdże rozpuść w lekko podgrzanym mleku. Dodaj obie mąki, sól i zarób elastyczne ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia ale też powinno być miękkie. Przykryj naczynię z ciastem folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj
codojedzeniapiwie Rewelacyjne w smaku, bardzo kruche, lekkie i delikatne ciastka karnawałowe. Składają się tylko z czterech składników: żółtek, cukru, mąki i piwa. Dodatek piwa dodatkowo napusza faworki. Ważne aby ciasto rozwałkować jak najcieniej, wówczas chruściki wychodzą bardzo kruche. Z podanych składników wyszły mi dwie patery pysznych faworków. Polecam! Składniki: 6 żółtek 3 łyżki cukru 1/2 szklanki piwa(...)najwyższych obrotach przez 4-5 minut, aż staną się jasne i puszyste *** *** Do żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wlewamy piwo i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie ciasto bijemy wałkiem, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Gdy będzie już płaskie to składamy na pół i jeszcze raz na pół
Blog z Apetytemprzyszłość.Makowiec wyszedł cudownie miękki , pełen bakalii i masy makowej.Bardzo polecam ten przepis do którego zabierałam się już dawno , a udało się go zrobič teraz :). Ciasto: ***************** 340g.mąki 160ml.ciepłego mleka 2 żółtka 30g.roztopionego ostudzonego masła 60g.cukru pudru 20g.drożdży 1łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią odrobina zapachu waniliowego szczypta soli Farsz makowy: ************************* 1 1/4 szklanki maku(...)stolnicy lekko podsypując mąką przez ok 4-5 minut.na gładkią masę. 5.Zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 40 minut w misce posypanej mąką. 6. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy.Ciasto przekroić na 2 równe części.Zostawić przykryte ściereczką przez 10 minut . 7. Każde ciasto rozwałkować na prostokąt o gr.4mm.i długość.ok.24-28 cm. 8. Nałożyć farsz
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPaluchy drożdżowe z ciasta pizzowego są wspaniałym „finger food” na imprezę. Przypominają w smaku pizzę. Posypuję je obficie serem, czasami nadziewam salami lub kabanosami. Paluchy drożdżowe powstały z typowego ciasta na pizzę . Właściwie obok wypieku tradycyjnej pizzy zawsze można sobie upiec kilka takich paluchów. Paluchy z ciasta pizzowego w łapę i gotowe. Paluchy to fajna przekąska na karnawał(...)smaku 4 małe kabanosy 100 g mozzarella suszone oregano do posypania 1 łyżeczka soli morskiej, gruboziarnistej Drożdże rozpuść w lekko podgrzanym mleku. Dodaj obie mąki, sól i zarób elastyczne ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia ale też powinno być miękkie. Przykryj naczynię z ciastem folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj
codojedzeniaSKŁADNIKI: CIASTO: • 2 szkl. mąki • 3/4 szkl. cukru pudru • 3 łyżki kakao • kostka schłodzonego masła • 4 żółtka MASA: • 200 g wiórków kokosowych • 1/2 szkl. cukru • 1/5 szkl. mleka • 1 łyżeczka żelatyny PRZYGOTOWANIE: Mąkę wsypać do miski, dodać cukier i kakao, wymieszać, dodać pokrojone masło i żółtka, zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. 30 minut(...)Żelatynę zalać łyżeczką zimnej wody i dokładnie wymieszać, napęczniałą zalać dwiema łyżkami gorącej wody, wymieszać, aż się rozpuści, przygotowaną żelatynę wymieszać z masą kokosową i odstawić do ostudzenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm, wykrawać np. szklanką koła, tak aby była ich parzysta ilość, ułożyć je (można dość blisko siebie) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec
KUCHNIA POLSKApomidorków z oleju 1 łyżka przecieru pomidorowego Wykonanie: suszone pomidorki odsączyć z oleju, dodać przecier i zblendować na gładkie puree składniki na makaron umieścić w misie robota i zagnieść ciasto hakiem. Do ciasta dodałam oliwę pomidorową ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Ciasto nie może się kleić, gdyby się kleiło dodać trochę więcej mąki. Powinno być twarde, ale elastyczne. Gotowe owinąć(...)folię i odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut, do zawiązania glutenu ciasto podzielić na 8 kawałków i kolejno przepuszczać kilka razy przez maszynkę z wałkiem, zmniejszając grubość. Na najgrubszym wałku po każdorazowym przekręceniu składaj placek na pół. Ciasto powinno być podsypywane mąką, by się nie sklejało. Przy ostatnim przekręcaniu, na najcieńszym wałku nie składaj już ciasta i przekręć tylko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem kremu orzechowego, bez pieczenia, na kakaowych herbatnikach, przepyszne. Z wieńczeniem całości są wiśnie z nalewki, mocno alkoholowe, więc ciasto jest zdecydowanie dla dorosłych. W wersji dla dzieci rezygnujemy z wiśni, a ciasto polewamy samą czekoladą. ok 400 g herbatników kakaowych 100 g czekolady gorzkiej 200 g kremu czekoladowo orzechowego np Nutelli 2 szklanki śmietanki kremówki(...)formie o wymiarach 21 x 25 cm. Szybko przykrywać herbatnikami kolejne warstwy kremu. Do formy dobrze jest włożyć papier do pieczenia, tak aby w łatwy sposób można było wyjąć ciasto po stężeniu. K remówkę mocno podgrzać i gorącą zalać posiekaną czekoladę. Delikatnie mieszając połączyć. Do przestudzonej czekolady dodać odsączone z nalewki wiśnie i obtoczyć w polewie. Wyłożyć na wierzch ciasta
https:KKuchniaMniambardzo słodki i smaczny przepis na domowe faworki. Jest karnawał więc tym bardziej tego typu słodkości są mile widziane. Tajemnicą pięknie rumianych i puszystych faworków jest przede wszystkim wybijanie ciasta. Ja przeważnie angażuje do tego Piotrka dzięki czemu wiem, że ciasto dostanie porządne lanie Najbardziej newralgicznym momentem jest zdecydowanie ich smażenie. Nie można trzymać ich zbyt długo w gorącym oleju(...)drugiej mieszamy mąkę ze śmietaną. Do żółtek dodajemy łyżkę spirytusu i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wraz ze śmietaną i dobrze mieszamy. Stolnice podsypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto. Zagniatamy je by było elastyczne, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Gotowe ciasto wybijamy drewnianym wałkiem przez 10 minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Pierwszą dokładnie rozwałkowujemy na grubość
Życie ze smakiemdalej...😀 Krokiety na obiad, to dobry sposób, aby wyczyścić trochę lodówkę - w naleśniki można zawinąć wiele, kwestia smaku, co lubicie najbardziej 😘😘😘😀 SKŁADNIKI: na ok. 12 sztuk ciasto naleśnikowe: 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli łyżka cukru łyżka oliwy mąka pszenna mineralna woda gazowana farsz: ok. 2 litry kiszonej kapusty (wyjdzie ok. 1kg po osączeniu i obgotowaniu) 250g(...)łyeczka pieprzu czarnego, mielonego kumin rzymski na czubek łyżeczki 1-2 łyżeczki soli maggi do smaku jajka i bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, sól i na początek 2 szklanki wody gazowanej. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Następnie, porcjami wsypujemy mąkę pszenną, cały czas mieszając, aby nie powstały
Moja Książka KucharskaDziś zapraszam Was na szybkie ciasto czekoladowe z gruszką . Proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Delikatna, słodka gruszka wspaniale komponuje się z czekoladowymi smakami. Spróbujcie takiego połączenia. Moje ciasto z znikło w mgnieniu oka. Smakowało gościom i rodzinie. Polecam. Składniki: (na standardową keksówkę) 250 g masła lub margaryny 1 i 1/2 szklanki cukru 2 pełne łyżki ciemnego(...)miksujemy żółtka z naszą czekoladową masą. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy obitą pianę z białek, miksujemy krótko na małych obrotach. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. W ciasto wkładamy w odstępach 3 połówki gruszek z syropu. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie dół
Słodkie okruszkiCzasem mam w domu w zapasie ciasto francuskie i w razie potrzeby lub ochoty na jakąś szybką przekąskę na słodko lub wytrawnie wykorzystuję te ciasto..dziś propozycja na słodko..rożki z jabłkami ..pomysł podpatrzony u Dorotki .U mnie rożków jest więcej niż 6,bo ciasta miałam więcej, no i kwadraty też były mniejsze. 375 g ciasta francuskiego(...)posmarowania Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.Wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, by nie ściemniały. Dodać rodzynki, cukier, cynamon, mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na kwadraty [ mniejsze lub większe], rozłożyć na nich nadzienie jabłkowe. Brzegi ciastek posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, następnie złożyć na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zlepiać ciasto
Moje domowe kucharzeniePyszne, puszyste, delikatne ciasto cytrynowe z gęstym lukrem nazywało się u mnie w domu cytryniak. To był absolutny hit wszystkich urodzin, a moja mama była niekwestionowanym mistrzem w tej kategorii. Nie znam nikogo, komu nie smakowałby jej cytryniak. W sumie aż sama się dziwię, że tak późno dzielę się z Wami tym przepisem, bo to naprawdę jest coś, czego trzeba(...)przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy krótko do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek, należy ją delikatnie wmieszać silikonową szpatułką. Ubita piana sprawia, że ciasto jest puszyste i dobrze napowietrzone, dlatego nie należy go na tym etapie zbyt długo mieszać – jedynie do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę (nie trzeba jej wykładać wcześniej papierem
Ciastkozercywiec trochę mniejsze wyrzuty sumienia-Hihi :) Ale na pewnowarto wypróbować ten pomysł.Nadzienie może być dowolne,co lubicie-marmolada,dżem,nutella,ugotowany budyń. Spróbujcie koniecznie!! Składniki: (na ok.16 sztuk): CIASTO: 400g mąki pszennej, 50 g świeżych drożdży, 50g cukru, ½ szklanki mleka, 150g masła, ½ łyżeczki soli, 1 jajko, 2 żółtka, DODATKOWO: 1 żółtko+1 łyżka mleka do posmarowania pączków, Nadzienie(...)żółtka, dodajemy cukier i ucieramy chwilkę mikserem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy podrośnięty rozczyn. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Najlepiej ciasto wyrobić przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką
Swojskie jedzonkoilości wyszło mi 18 gofrów. Wzorowałam się na tym przepisie , lekko go tylko zmodyfikowałam, m.in. zmniejszyłam ilość cukru (i to znacznie), no i dopasowałam do używanej przeze mnie mąki. Ciasto musi być dość gęste. Składniki: - 380g mąki orkiszowej typ750 (lub 2 szklanki, bez 2 łyżek pszennej) - 230g masła (stopionego i wystudzonego), u mnie bez laktozy(...)świeżych przygotowujemy wcześniej zaczyn z drożdży z letnim mlekiem i małą ilością mąki) oraz sól i mieszamy. Do misy miksera dolewamy roztrzepane jajka z mlekiem i masłem i wyrabiamy ciasto. Ja mieszam tylko chwilę, do dobrego połączenia składników. Misę z ciastem odstawiam pod przykryciem do wyrastania na ok.1-2h, do podwojenia objętości. Z drożdży świeżych ciasto wyrośnie pewnie wcześniej, u mnie
Smaczne Zdrowe