ąki tj. 2 2/3 szklanki 4 jajka Wykonanie Ubić jajka w misce. Zrobić kopiec z m ąki na stolnicy. Za pomocą widelca delikatnie wymieszać jajka z mąką . Gdy ciasto zacznie się łączyć z mąką trzeba użyć palców i kontynuować łączenie maki z jajkami. Trzeba sprawdzić konsystencję ciasta i dodać tyle mąki, aby ciasto nie kleiło się ale nie zbyt dużo(...)Ilość dodanej mąki zależy głównie od wielkości jajek. Zagnieść ciasto przez co najmniej 5-10 minut (lub dłużej), aż staje się wilgotne, gładkie i elastyczne. Zawin ąć ciasto w folię i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ponownie ugniatać ciasto przez kilka minut. Owinąć ponownie w folie i odstawić na kolejne 30 minut. Teraz walkowac ciasto na potrzebna grubość
w mojej kuchnisklepowych kasach. Niestety ich skład i makro to połączenie cukru i niezdrowych tłuszczów, co jest najgorszym z możliwych. W naszych batonikach, na które wpadła moja córka tradycyjny biszkopt zastąpiło ciasto kokosowe, karmel przygotowany na bazie śmietanki kokosowej i słodzika zastąpił ten z cukrowy, do tego orzechy, nasiona i pestki a całość skąpana w gorzkiej czekoladzie. Oczywiście jest to deser, który(...)tego karmel wykonany jest na bazie słodzika, który mimo że jest glukogenny i tak nie polecam stosować zbyt często. Składniki na keto batoniki karmelowo-orzechowe: Składnik i na ciasto kokosowe w wersji bez jajek: 100 g mąki kokosowej 100 g oleju kokosowego 20 g miąższu kokosowego i 100 ml wody lub 120 ml gotowej śmietanki lub mleczka kokosowego odrobina soli
Ola la LCHFKruche Cynamonowe Ciasteczka – Zapraszam na pyszne, maślane, kruche ciasteczka z cynamonem. W przygotowaniu są proste i szybkie, musimy tylko poczekać, aż ciasto się troche schłodzi w lodówce. Z ciasta możemy wycinać dowolne kształty ciasteczek, na święta można zrobić piękne gwiazdki, ciasto podczas pieczenia bardzo dobrze trzyma kształt. Piekłam te ciasteczka w zeszłym roku i w moim domu zrobiły furorę :). Cynamonowe(...)wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 3. Do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45-60 minut. 4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i dosyć cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać
Mała CukierenkaJabłka ostatnio bardzo obrodziły. Na bazarach jest ich wiele gatunków. Kuszą swoim wyglądem. No i jak tu nie upiec pysznego ciasta z jabłkami. Tym razem postanowiłam upiec ciasto pełne jabłek z małą ilością ciasta w środku. Mało masy i aż 2 kg jabłek. Do tego orzechy włoskie... ach, to był dobry pomysł. Nie raz pisałam, że najlepsze przepisy powstają(...)wpływem chwili. Tak też było i tym razem. Natomiast Wy macie już gotowy przepis, polecam to ciasto, bo jest naprawdę pyszne. Wszystkiego tutaj jest duuużo, nawet blaszka do pieczenia jest duuuża :) Składniki (na blaszkę 40x26 cm): 2 kg jabłek 5 dużych, wiejskich jajek 200 g cukru 300 g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Kuchnia u KrysiProziaki czyli chlebek sodowy, jest smaczny i wyjątkowy. Na Podkarpaciu szczególnie znany, a przepis z pokolenia na pokolenie jest przekazywany. Ciasto na bazie maślanki, kwaśnej śmietanki czy kefiru jest przygotowywane, a z niego okrągłe, prostokątne, kwadratowe, kształty są formowane. Na patelniach, blatach żeliwnych są wypiekane, z dodatkami słodkimi lub słonymi podawane. Ja mini proziaczki, tak na szybkie(...)mąka do podsypania. Przygotowanie: Mąkę mieszamy z sodą i solą tzw. suche składniki. Do dużej miski wlewamy kefir, dodajemy jajka, cukier, dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy ciasto. Na początku mieszamy za pomocą dużej np. drewnianej łyżki, a gdy ciasto będzie stawiało opór, wyrabiamy ręką. Powinno być luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy
Moniki SmakołykiRurki wyglądają na trudne w przygotowaniu, ale tak nie jest, trzeba mieć tylko foremki metalowe do rurek, ja mam 20 sztuk, wtedy praca idzie szybciej. Rurki z ciasta kruchego, wypełnione bitą śmietaną z idealnym dodatkiem czyli czekoladą, pięknie się prezentują, zachwycą każdego. SKŁADNIKI : • 500 g mąki • 250 g masła • 150 g śmietany • szczypta soli • 2 żółtka • 400 ml śmietanki(...)żelatyny rozpuszczona w małej ilości gorącej wody (na dnie szklanki) • czekolada mleczna rozpuszczona w z 2 łyżkami mleka PRZYGOTOWANIE : Mąkę, masło, śmietanę, żółtka i szczyptę soli zagniatamy na jednolite ciasto, chowamy do lodówki na około godzinę, schłodzone dzielimy na dwie części, jedną chowamy do lodówki, a drugą rozwałkowujemy dość cienko na prostokąt, dzielimy na paski o dł. 15cm i szerokości
KUCHNIA POLSKAmnie weekend to nie czas na leniuchowanie, a pieczenie. W piątkowy wieczór zamiast imprezować wolę ugniatać ciasto drożdżowe i rozpieszczać się aromatem przypraw, które unoszą się w domu podczas pieczenia. Dziś naszła mnie ochota na bułeczki, ale takie na bogato... z cynamonem, miodem, serem i jabłkami. Wszystko na raz smakuje lepiej niż osobno - gwarantuję! Bułeczki są pełnoziarniste i upieczone(...)cudownie miękkie, a otacza je chrupiąca skórka. Czy wyobrażacie sobie smaczniejszy sobotni poranek? 😉 Bułki można przygotować także tylko z mąki pszennej, będą równie smaczne. Zamiast oleju możecie użyć masła, ciasto drożdżowe będzie delikatniejsze i cudownie maślane, ale nie jest to konieczne. Bułeczki cynamonowo-miodowe: 250ml mleka 80ml oleju słonecznikowego lub kokosowego (można także użyć rozpuszczonego masła) 100g miodu 250g mąki
Cooking Monsteruwielbiam, o niebo lepsze od kupnych i nie są takie trudne w przygotowaniu, można zrobić z czekoladą, budyniem, jabłkami lub dżemem, ja zrobiłem swoje ulubione,czyli z twarożkiem. SKŁADNIKI : CIASTO: • 600 g mąki pszennej • 80 g margaryny • 250 ml mleka • 1/3 szkl. cukru • szczypta soli • 40 g świeżych drożdży MASA SEROWA: • 1/5 kostki twarogu • 1 żółtko (białko zostawić(...)puder PRZYGOTOWANIE : Mleko podgrzać z margaryną, aż margaryna się rozpuści (nie gotować), dodać drożdże i cukier, wymieszać, do miski wsypać mąkę i szczyptę soli, dodać resztę składników, zagnieść jednolite ciasto, powinno być pulchne i odchodzić od rąk, miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić, rozwałkować na grubość
KUCHNIA POLSKAnajbliższych. Bardzo polecam… Zdjęcia Monika Szeffler Przez Ogródek . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierniczki Grzybki Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 120g miękkiego masła 210g cukru 2 jajka 240g naturalnego miodu 130g naturalnego jogurtu 800g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki sody 2 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej(...)zmielonych goździków 1 łyżeczka zmielonego kardamonu (niekoniecznie) Lukier: 2 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao bez cukru 1 łyżka soku z cytryny 5-6 łyżek gorącej wody Ciasto: 1. Do miski przełożyć masło, wsypać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać miód
Mała CukierenkaDziś gratka dla wielbicieli wilgotnych i w miarę szybkich ciast. Ciasto marchewkowe przygotowane na mące pełnoziarnistej i ciemnobrązowym cukrze dark muscovado wg receptury Gordona Ramsay’a, to wspaniały jesienny wypiek. Taki trochę pachnący już Świętami:) Mój mąż nie mógł się go nachwalić i kilka razy zasugerował, że zjadłby go niebawem ponownie:)) Ja mam co do niego pewną uwagę(...)mogłoby być minimalnie mniej słodkie. Następnym razem raczej przygotuję go redukując ilość cukru oraz rodzynek. Jak dla mnie nasączanie ciasta też nie do końca jest konieczne. Tam, gdzie ów nasącz nie doszedł ciasto smakowało mi znacznie bardziej, niż miejsca nasączone. Poza tym – super! 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 225 g marchewki (dałam nieznacznie więcej) po 1/2 łyżeczki: cynamonu, imbiru
Smaki Na TalerzuKruche rogaliki z ciasta serowego! Szybkie, kruche i przepyszne rogaliki. Robi się je łatwo i w zasadzie ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga wyrastania, wyrabiania ani chłodzenia. Jakby tego było mało to na drugi dzień smakują tak samo dobrze, jak nie jeszcze lepiej, jak w dzień pieczenia. Polecam! Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 150g miękkiego masła 100g miękkiej(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików czekolada, marmolada lub ser do nadziania *** Z podanych składników zagniatamy ciasto *** *** Ciasto dzielimy na trzy części. Blat podsypujemy mąką i każdą część ciasta wałkujemy na kształt koła (niezbyt cienko) *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie każdego trójkąta układamy łyżeczkę nadzienia
Blog z Apetytemwymieszać żeby nie było grudek, miseczkę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut. Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z resztą mąki, roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli, wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki, odstawimy pod przykryciem do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Składniki na masę serową dokładnie mieszamy, twaróg można zmielić. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta(...)grubości 5mm, połowę smarujemy serem i nakrywamy drugą połową ciasta, wzdłuż krótszego boku tniemy paski ok. 2cm szerokości, każdy lekko skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy jeszcze 15 minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy białkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy 15-20 minut, aż będą całe rumiane, gotowe posypać cukrem pudrem, można również
KUCHNIA POLSKAmiski wsypujemy mąkę, wlewamy nasz drożdżowy rozczyn, dodajemy oliwę z oliwek, szczyptę soli i wbijamy 1 jajko. Całość wyrabiamy tak długo (podsypując rękę mąką), aż uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Szynkę, obrane pieczarki (bez ogonków) kroimy w kosteczkę. Dodajemy pokrojoną cebulkę i całość podsmażamy na niewielkiej(...)ilości oleju doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gdy ciasto podrośnie wyrabiamy jeszcze z 2 razy. Wyciągamy i na podsypanej mąką macie/blacie ugniatamy ręką ciasto na kształt placka (można też ciasto rozwałkować) na grubość około 7 mm. Następnie np. za pomocą szklanki wycinamy koła. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i wycinamy znów koła, aż skończy nam się ciasto. Mi wyszło
Słodkie okruszkiDziś gratka dla wielbicieli wilgotnych i w miarę szybkich ciast. Ciasto marchewkowe przygotowane na mące pełnoziarnistej i ciemnobrązowym cukrze dark muscovado wg receptury Gordona Ramsey’a, to wspaniały jesienny wypiek. Taki trochę pachnący już Świętami:) Mój mąż nie mógł się go nachwalić i kilka razy zasugerował, że zjadłby go niebawem ponownie:)) Ja mam co do niego pewną uwagę(...)mogłoby być minimalnie mniej słodkie. Następnym razem raczej przygotuję go redukując ilość cukru oraz rodzynek. Jak dla mnie nasączanie ciasta też nie do końca jest konieczne. Tam, gdzie ów nasącz nie doszedł ciasto smakowało mi znacznie bardziej, niż miejsca nasączone. Poza tym – super! 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 225 g marchewki (dałam nieznacznie więcej) po 1/2 łyżeczki: cynamonu, imbiru
Smaki Na TalerzuPotraficie się oprzeć kawałkowi wilgotnego ciasta z dużą ilością kakao? Ja nie. Co jak co ale obok murzynka nie przejdę obojętnie. Miałam ochotę na takiego zwykłego ale w trakcie pozmieniałam i wyszedł mi z tego placuszek na bogato. Nie wiem czy próbowaliście kiedyś konfitury z figi, nie jest ona jeszcze u nas tak bardzo popularna a szkoda(...)jest przepyszna. I świetnie się komponuje właśnie z takimi ciastami, gdzie trzeba przełamać smak i nadać charakteru. *keksówka 25*10cm Składniki: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła 3 duże łyżki gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie przyprawy do piernika 8 łyżek wody dodatkowo: słoiczek konfitury z figi
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia