żółtko • 2 łyżki cukru pudru • szczypta soli • 1 kg jabłek • 80 g masła • 1-6 łyżek cukru PRZYGOTOWANIE : Z mąki, masła, żółtka, cukru pudru i szczypty soli zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok.30-50 minut. W tym czasie obrać jabłka i pokroić w ósemki, w dużym rondlu rozgrzać masło i rozpuścić w nim cukier, chwilę(...)cukier zacznie się karmelizować, dodajemy jabłka i chwilę smażymy, do momentu gdy jabłka trochę zmiękną i obtoczą się w karmelu , tak przygotowane jabłka przełożyć do formy na tartę, ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na okrąg trochę większy od formy, przykryć ciastem jabłka, a brzegi zawinąć do środka, piec ok. 30-35 minut w temperaturze 200 stopni, po upieczeniu odczekać
KUCHNIA POLSKApozostałe składniki, tj. resztę mąk, oliwę, sól oraz otręby. Wlać resztę ciepłej wody oraz dodać zaczyn. Całość dokładnie wymieszać. Ja nie wyrabiam długo, mieszam tylko do połączenia składników. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dosypać ewentualnie trochę więcej mąki. Generalnie ciasto nie powinno być bardzo gęste, powinno się lekko kleić. Ja jak dotychczas nigdy nie dosypywałam więcej mąki, ale różnie(...)bywa... Miskę z ciastem odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, na ok.30-40 minut, aż podwoi objętość. Następnie ciasto zbić, przemieszać (odgazować). Dłońmi maczanymi w oliwie odrywać kawałki ciasta, chwilę pougniatać, ciasto jakby lekko gęstnieje pod wpływem wyrabiania. Z masy uformować kulkę, zawinąć łączeniem pod spód i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W ten sam sposób postępujemy z pozostałym
Smaczne ZdroweBrownie to klasyczne, amerykańskie ciasto czekoladowe, które podaje się z różnymi dodatkami, np. malinami czy wiśniami. U mnie znajdziecie przepis na ciasto z brzoskwiniami. A smak ciasta wzbogaciłam dodatkiem cukinii. Tym sposobem powstało wilgotne ciasto czekoladowe w rozmiarze XXL;) Składniki na blachę 35 x 35 lub 25 x 35: 115 g masła 250 g cukru pół(...)kakao 2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach około 400 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia brzoskwinie Przygotowanie: Wszystkie składniki jak do większości ciast powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, przesiewamy i łączymy razem z solą, kakao, proszkiem do pieczenia. Masło i cukier ucieramy mikserem do powstania jasnej i puszystej masy
Życie zaczyna się w kuchnitrochę cytrynowej skórki, albo tłuczonego anyżu. Tę massę wylać na blachę oliwą wysmarowaną i upiec w dość gorącym piecu, pilnując, aby nabrało koloru, a jednak nie spaliło się. Gdy ciasto wystygnie, pokrajać go w cienkie plasterki i ususzyć w bardzo wolnym piecu”. Zmieniłam mąkę zwykłą na orkiszową, dodałam orzechy i żurawinę. Podaję przybliżoną wagę jajek. Ma to znaczenie, bo waga(...)waga mąki. W przybliżeniu wygląda to tak: 7 jajek, 458g cukru / waga 7 jajek /, 394g mąki orkiszowej jasnej / waga 6 jajek /, 100g orzechów laskowych, 100g suszonej żurawiny. Ciasto przygotowujemy identycznie jak w przepisie poniżej. Używamy tylko większej prostokątnej foremki o rozmiarach 30x25 i pieczemy nieco dłużej, też do suchego patyczka. Sucharki mają niesamowity smak! Jako dodatek do kawy, herbaty, jogurtu
Leśny Zakątekjednym kawałku miałam dosyć na cały dzień. Ale po godzinie leciałam do lodówki po kolejną porcję! Tak uzależniającego tortu jeszcze nigdy nie jadłam :). Bałam się trochę tego połączenia ciasta bananowego z masłem orzechowym, ale kwaśna konfitura robi swoje! Tort idealny na jesienną i zimową porę, koniecznie do kawy bez cukru! Jestem ciekawa Waszych wrażeń po degustacji :). P.S. Pracę nad tortem(...)najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Dzień 1: Pieczemy bananowe ciasto. Dzień 2: Robimy krem, składamy i tynkujemy tort. Dzień 3: Dekorujemy tort. Dzień 4: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremem). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto
Słodki Pomysłpizza to bogactwo smaków to surówka z kapusty jest po prostu najprostszą jaką może być. Lekko kwaśna, pikantna, z lekką nutą majerankową. Pizza bianco z łososiem Składniki: 4 pizze Ciasto na pizzę 750 g pszennej mąki 3 łyżki oliwy ¾ łyżki soli 40 g drożdży 600 ml zimnej wody 1 łyżeczka cukru Nadzienie do pizzy 200 g wędzonego łososia 1 czerwona(...)oliwek 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 1 łyżeczka majeranku 1¾ łyżeczki soli lub wedle smaku Drożdże rozpuść w zimnej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę, sól i zagnieć elastyczne lekko lepiące ciasto. Jeśli ciasto jest za twarde dodaj więcej wody, jeśli za lepkie dodaj mąki. Przykryj naczynie z ciastem folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po wyrośnięciu złóż ciasto
codojedzeniaDodatkowo: 2 białka (do sklejania brzegów pierogów) 2 żółtka (do smarowania pierogów z wierchu) sezam (do posypania) Kiedy mamy ochotę na pierogi, ale już przejadła nam się wersja w cieście gotowanym - polecam pierogi pieczone. Niezbyt skomplikowane w wykonaniu, a przepyszne. Ciasto jest dosyć lekkie i delikatne, ponieważ łączy w sobie kompozycje ciasta zarówno kruchego, jak i drożdżowego. Zaczynamy od przygotowania(...)drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulkę. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę połączyć z wcześniej zmielonym mięsem. Doprawić majerankiem solą i pieprzem. Teraz czas na ciasto. Mąkę przesiać do miski, dodać masło (roztopione i przestudzone), jajko, sól i drożdże. Wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby kilka łyżek ciepłej wody (około 5 - 6 łyżek). Ciasto wygniatać przez
Świat Domowej Kuchninadmiar wody wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masa nie może być wodnista. Przygotowanie mięsa – pierś kurzą pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić wszystkimi przyprawami i wymieszać. Przygotowanie ciasta francuskiego – gotowe ciasto rozwinąć. Z obydwu stron ciasto ponacinać, tworząc ukośne paski. Środek zostawić cały. Na środku położyć plastry sera. Następnie rozłożyć szpinak. na szpinaki rozłożyć kawałki mięsa. Obsypać(...)bazylią. Jak macie świeże listki bazylii to również je rozłożyć. Zawinąć ciasto, pasek za paskiem zawijać jak warkocz. Górę ciasta posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem. Obsypać suszoną bazylią. Pieczenie – do nagrzanego piekarnika do 200 C włożyć roladę i piec 35-40 minut. Ciasto musi nabrać złotego koloru. Podawać na ciepło. Polecam pycha
Kuchnia PokoleńPierogi wiejskie Cieniutkie, maślane i delikatne ciasto pierogowe wypełnione pysznym farszem z kapustą kiszoną, wędzonym boczkiem, ziemniakami i cebulką. Coś pysznego! Polecam SKŁADNIKI: Składniki na ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki + mąka do podsypania 1 jajko sól i pieprz Składniki na farsz: 250g kapusty kiszonej z marchewką 200g ugotowanych ziemniaków 100g wędzonego boczku(...)cebula 1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego *** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę i posypujemy ją łyżeczką soli oraz pieprzu *** *** Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści *** *** Mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt
Blog z Apetytemsztywną pianę, ciągle miksując stopniowo dodawać cukier, następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy, dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy, aż składniki się połączą, ciasto rozprowadzić na dużej blaszce (takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok. 15 minut.Gotowe ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i położyć(...)całkowitego stężenia. Gotową wykładamy na talerz i kroimy podłużne pasy. Przygotowanie : Roladę rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną, wzdłuż boku, który będziemy zwijać rozkładamy galaretkę, zaczynamy zwijać i na środku ciasta również rozkładamy paski z galaretki, zwijamy do końca, wierzch dekorujemy rozpuszczoną czekoladą lub cukrem pudrem, chowamy do lodówki, do chłodzenia, najlepiej przygotować wieczorem i chłodzić całą noc, biszkopt jest wtedy idealnie
KUCHNIA POLSKADziś do kawy szybkie i bardzo pulchniutkie ciasto łaciate z malinami (u mnie mrożonymi, bez rozmrażania) i rodzynkami o zapachu migdałów i orzechów z dodatkiem kakao. Wspaniałe i proste! Idealne do popołudniowych rozmów z bliskimi U mnie zawsze się sprawdza wywołując uśmiech i radość na resztę dnia – ciasto, towarzystwo i dobra kawa! POLECAM! Składniki na blaszkę o wymiarach(...)rozmrażania Przygotowanie: Całe jajka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy do masy jajecznej, dodajemy tarte orzechy i migdały. Dodajemy powoli olej i napój gazowany pomarańczowy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej miski ciasta dodajemy kakao, do drugiej opłukane i posypane mąką rodzynki, mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką wlewamy na przemian jasne i ciemne ciasto
Zasmakuj KuchniDzisiaj mam przepis zdecydowanie dla wielbicieli słodkich, czekoladowych ciast:) Puszysty ciemny biszkopt przełożony dwoma czekoladowymi kremami, budyniowym oraz śmietanowym, które świetnie ze sobą współgrają. Idealne jako dodatek do filiżanki gorącej kawy :) foremka 23x33cm Biszkopt: 5 jajek, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki mąki tortowej, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki kakao, dodatkowo herbata do nasączenia ciasta. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru, następnie stale ubijając na średnich obrotach, dodawać kolejno żółtka. Do osobnej miseczki przesiać obydwie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodawać do utartych jajek, ale już nie ubijać tylko wymieszać delikatnie szpatułką do ciast. Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę o wym. 23x23cm
Z miłości do słodkościjest szarlotka idealna, naprawdę, nie kłamię. Przepyszna, słodka, mocno cynamonowa czyli taka na tip top. Ciasto wychodzi BARDZO słodkie mimo, że jest bez grama cukru. Etapów jest kilka, ale ciasto jest bardzo proste do zrobienia. Jeżeli wolicie możecie pokroić jabłka w plasterki, dodać więcej cynamonu czy do spodu dodać odrobinę kakao. Składniki: Spód: 4 żółtka 340 g mąki(...)można próbować dać mniej i dolać więcej wody) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zimna woda (ok. 10 łyżek) Zimne masło pokroić w drobną kostkę. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Uformować kulę. Odstawić do lodówki na 30 min. Po upływie 30 min. ciasto wałkujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej formy. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w 180 stopniach
CzarnawisienkaWitajcie, znacie ciasto o nazwie Karpatka? Osobiście to jedno z moich ulubionych ciast:) Tradycyjnie wypieka się ją na mące pszennej. Ale ja nie byłabym sobą gdybym nie przerobiła jej na zdrowszą wersje - bez glutenu i cukru ;) Chętni na przepis? Zapraszam poniżej!:) Wartości odżywcze w 100 g: 217 kcal(...)Składniki Ciasto - 120 g mąki ryżowej -80 g mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 100 ml oleju kokosowego - 1 szklanka wody - szczypta sody oczyszczonej - szczypta soli Masa - 500 ml mleka zwykłego lub roślinnego - 2 żółtka - 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła - 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie Ciasto W rondelku powoli zagotowujemy wodę z olejem oraz solą. Zdejmujemy z ognia
Health-Fit-LifeRegionalne danie, które bardzo szybko się przygotowuje, super smakuje, jest w przygotowaniu banalne, a w smaku oryginalne. Niby ciasto jak na naleśniki przygotowane, a jak placki ziemniaczane podsmażane. Polecam domową kapustę dodawać, a z wielkim smakiem będziecie FUCZKI zajadać. Składniki(...)śmietana 18% lub jogurt naturalny. Przygotowanie: Jajka, żółtka, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki). Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten. Ciasto zgęstnieje, w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka. Rada: ciasto nabrane łyżką powinno powoli z niej spływać. Odciśniętą kapustę drobno kroimy lub bardzo krótko sikamy za pomocą miksera
Moniki Smakołyki