już stara się nie tyle pomagać, co po prostu nie przeszkadzać, ale Adaś... no cóż. Łapki pcha wszędzie, Tefala w trakcie pracy wyłączył mi parę razy, a samego surowego ciasta też nie mam pojęcia ile zjadł. No choćbym nie wiem jak chciała, to ogarnąć ich obu stojących na krzesłach, żeby nie spadli i jeszcze gotowanie/pieczenie, nie jest wcale łatwo. Samo(...)wycinanie ciasteczek, które wydawać by się mogło chwilą u nas trwało chyba z godzinę, bo jak zaczęli tłuc foremkami, to trzeba było ciasto non stop sklejać i wałkować na nowo. Taki urok,co zrobić... Ale jeśli Wy macie starsze dzieci, lub po prostu więcej cierpliwości ode mnie, to polecam, bo to w sumie fajna zabawa i "stracony" czas
Kuchnia w czekoladziejedliście kiedyś pizze na cieście pełnoziarnistym? Moim zdaniem jest o niebo lepsza od tradycyjnej. Wyrazisty smak, ciemniejszy kolor ciasta i zdrowotne zalety mąki pełnoziarnistej, to tylko trzy z wielu powodów, dla których warto zamienić mąkę zwykłą na taką z pełnego ziarna. Wczoraj przygotowałam z tego przepisu dwie porcje ciasta, jedną wykorzystałam już i zrobiłam wege pizzę z brokułami, suszonymi pomidorami(...)parmezanem, z cebulą i posiekaną natkę. Drugą wciąż mam w lodówce i czeka na swoją kolej. Udanych weekendowych wypieków! Pełnoziarniste ciasto na pizzę Składniki: 1 kostka świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka ciepłej wody Przygotowanie: W misce mieszamy pokruszone drożdże z solą i przesianą mąką
Moja smaczna kuchniapowstały moje autorskie pierogi ruskie bez sera. Całkowicie wegańskie. Sama nie spodziewałam się, że moje wegańskie pierogi będą niemal identyczne w smaku co klasyczne ruskie. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka soli mąka do posypywania stolnicy Składniki na farsz do pierogów ruskich bez sera: 4 duże ziemniaki 1 cebula 1 kostka tofu naturalnego(...)Tofu rozgniatamy w misce widelcem. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy. Masy nie trzeba dosalać, gdyż zalewa z ogórków jest już słona. Gdy farsz jest gotowy zabieramy się za robienie ciasta na pierogi. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i solą i wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką
Dieta bez mlekasię koszmarem, po kilku sztukach się poddałam. Ciasteczka były pyszne, ale upiekłam je bez wzorków. Wniosek jaki mam po tamtej próbie jest taki, że nie nadaje się do tego ciasto bardzo kruche, ciasteczka z pieczątką muszą być nieco twardsze, co tu zapewnia mi miód dodany do ciasta. Gdzie kupić pieczątki? Są już dostępne w naprawdę wielu sklepach, moje kupiłam(...)sprawdźcie w składzie czy nie ma w niej mąki lub cukru) Przygotowanie : Cisto należy wyrobić ze wszystkich składników. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera ze spiralną końcówką. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie przygotuj blat do robienia ciasteczek, podsypując go mąką. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na pół i drugą połowę
nietylkopasta.plwtorkowy wieczór zapraszam na pyszne ciasto, będące połączeniem biszkoptu cynamonowego, pianki truskawkowej oraz dżemu porzeczkowego. Warto w długi jesienny wieczór wypić filiżankę aromatycznej kawy i zjeść kawałek pysznego ciasta. SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 8 łyżek oleju, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka octu, 1 łyżka proszku do pieczenia, Pianka(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 35cm x 22cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzenia biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Pianka
Tradycyjna kuchnia Kasioraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Żółtka miksujemy z pozostałą ilością cukru. Do podrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, sól, roztarte z cukrem żółtka, pozostałe ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy olej. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte bawełnianą ściereczką. Wrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe część
Domowy Smak JedzeniaPewnie nie ma osoby, która nie znałaby jabłek w cieście. W moim domu była to dosyć tradycyjna potrawa i dobrze pamiętam ją z dzieciństwa. Dla mojego dziecka też często przyrządzam takie smakołyki na podwieczorek. Ostatnio zamiast klasycznego ciasta naleśnikowego przygotowałam ciasto z egzotyczą nutą. Z dodatkiem ananasa, skórek z cytrysów i mleczka kokosowego. Myślę, że tradycyjne jabłka w cieście mają(...)pomarańcza, ananasy, granat, melon) wiórki kokosowe do posypania Mleczko kokosowe miksujemy z ananasem, jajkiem, cukrem, olejem i skórką z owoców. Dodajemy mąkę, wiórki kokosowe i mieszamy na gładkie ciasto. Jabłka obieramy, kroimy w około 1 cm plastry i ze środka wycinamy gniazda nasienne. Każdy krążek jabłka obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Przed podaniem […] Artykuł Jabłka
Mienta blogPyszne ślimaczki nadziane szpinakiem z ciasta jak na pizzę. Można je podać z keczupem lub sosem czosnkowym, będą także smakowały z czerwonym barszczykiem. składniki: ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju duża szczypta soli farsz 1 łyżka masła 450 g świeżego szpinaku 125 g fety pieprz 3-4 łyżki(...)domowego keczupu Przygotować ciasto. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Mąkę wymieszać z solą i dodać rozpuszczone drożdże oraz olej. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Przygotować farsz. Szpinak drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojony szpinak. Smażyć aż szpinak zmniejszy swoją objętość i odparuje większość wody. Następnie dodać pokruszoną fetę
Monia miesza i gotujektórzy naprawdę jak nie mają przepisu od a do z to nic nie zrobią- istnieją. I dobrze, bo nie miałabym dla kogo pisać :) Składniki na ok 90 sztuk Ciasto: 5 szklanek mąki + do podsypywania 500ml gorącej wody 1 płaska łyżeczka soli 1 małe jajko Farsz: 1 duża główka kapusty (ok 3 kg przed obraniem) 250g wędzonego boczku 1 duża(...)cebula 2 ząbki czosnku 120g masła lub margaryny Sól, pieprz do smaku Okrasa: Słonina lub smażone na masełku pieczarki (dla dzieci samo masełko) Sposób przygotowania w Tefal Companion Ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy w misie Companiona z założonym ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy program puls na ok 2½ minuty. Gotowe ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, krótko zagniatamy tylko w kulę
Kuchnia w czekoladziepszennej 120 g wody przegotowanej 12 g drożdży 3 łyżki mleka z proszku 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 45 g masła Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Wyrobić ciasto. Będzie się bardzo kleić. Wyrabiać minimum 15 min, do momentu aż będzie bardzo rozciągliwe/elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia. Odgazować. Uformować wałek. Podzielić na 9 równych części. Każdą część rozwałkować
moj przepis naPierożki ziemniaczane z mięsem mielonym to bardzo sycące danie obiadowe. Ciasto na pierogi robi się z ugotowanych ziemniaków, więc jeśli macie jakieś resztki z wczorajszego obiadu to można je wykorzystać. W kuchni nic się nie może zmarnować! var metaslider_8795 = function($) { $('#metaslider_8795').nivoSlider({ boxCols:8, boxRows:1, pauseTime:3000, effect(...)czasie przygotować sos pieczarkowy (przepis na sos znajduje się poniżej). Ziemniaki ubić. Dodać do nich jajko oraz obie mąki i wymieszać. Stolnicę posypać mąką. Wyłożyć ciasto i energicznie wyrobić. Ciasto na pierożki można przygotować na 2 sposoby; Sposób 1: ciasto podzielić na 12 części i każdą część rozwałkować na placek
KuchniaWeDwoje.plJesienią warto przygotować pyszności z udziałem dyni. Dynia pasuje nie tylko do dań obiadowych, ale również do ciast i deserów. W wypiekach najczęściej wykorzystuje się puree z dyni. Dynię kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne. Układamy ją w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu i pieczemy w 180 stopniach około 40-50 minut (przed wyjęciem sprawdzamy nożykiem lub widelcem(...)jest już miękka). Po wystudzeniu obieramy skórkę, a miąższ miksujemy na gładkie puree. Warto upiec większą ilość dyni, a nadmiar puree zamrozić. Ciasto z puree z dyni jest wilgotne, dzięki temu dłużej zachowa świeżość. Dodatek skórki z pomarańczy i cynamonu nadaje mu aromatu i smaku. Polecam! Ciasto dyniowe Składniki na formę 26cm: 200g miękkiego masła niepełna szklanka
Smak mojej kuchniBardzo wyjątkowe ciasto Pijak. Jeżeli chcecie się pochwalić na imprezie rodzinnej pysznym ciastem to polecam serdecznie. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Biszkopt makowo-kokosowy 4 białka 3/4 szklanki cukru 100 g wiórek kokosowych 100 g maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem(...)szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku miksując wszystko na mniejszych obrotach. Przesiewamy porcjami mąkę do masy jajecznej i delikatnie szpatułką łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm moja blaszka była ciut innych wymiarów i ciasto wyszło takie wysokie. Pieczemy przez 30 minut w temp
W Moim Magicznym DomuDzisiejszy deser to prawdziwa bomba kaloryczna,ale doskonała na takie ponure dni jak dzisiejszy, jesienne smutki i depresje. Już kawałeczek tego ciasta dostarcza dawkę energii i podwyższa poziom endorfin. Dobry nastrój powraca od razu. TARTA CZEKOLADOWA z SOLONYM POPCORNEM Składniki: ciasto : 120 g schłodzonego masła 200 g mąki 50 g cukru 1 żółtko 1 szczypta soli masa czekoladowa(...)śmietany 30% 400 g czekolady gorzkiej 50 g syropu glukozowego (glukoza w płynie lub np.syrop kukurydziany) 100 masła dodatkowo: popcorn złoty syrop lub karmel Przygotowanie: ciasto: Schłodzone masło kroimy w kostkę, łączymy z mąką i cukrem. Dodajemy żółtko i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto , owijamy folią i schładzamy 30 minut. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy zostawiając
Bon appetit mon amieskładniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 30 g cukru 125 g masła 1 jajko 1 żółtko (białko do pianki białkowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy jajko, żółtko, cukier oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (ok.24(...)śmietankowe wykonanie : Żółtka miksujemy z cukrem kryształem oraz z cukrem prawdziwą wanilią. Dodajemy ser, olej oraz mleko wymieszane z budyniami i miksujemy na gładką masę. Całość przelewamy na podpieczone ciasto. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w 180 st. C przez ok. 50 min. składniki na piankę białkową: 5 białek 100 g cukru pudru 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy na sztywno
Domowy Smak Jedzenia