rodzina jemy bułki dyniowe bez dodatków, ale z powodzeniem można je podawać z dżemem i innymi dodatkami. Duża porcja na około 21 bułek (można przygotować w mniejszej formie do ciasta z połowy porcji) SKŁADNIKI 50 g świeżych drożdży 350 ml letniego mleka 1,4 kg mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 2 jajka 500 g puree z dyni 1 łyżeczka(...)mąki, dodać sól, cukier, cynamon, puree z dyni, rozbełtane jajka, wlać pozostałe mleko i dodać zaczyn. Całość dobrze wymieszać, po czym dodać odrobinę masła i zacząć zagniatać ciasto. Co jakiś czas dodawać masło, aż się całe zużyje, dopiero później podsypywać pozostałą mąką zagniatając. Ilość dodanej mąki jest zależna od tego, jakiej konsystencji było wasze puree z dyni (może się okazać
Passions hobbies lifeBardzo szybkie i proste ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze :) Składniki: (porcja na dużą blachę) 8 jajek 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g masła (rozpuszczonego i wystudzonego) opakowanie cukru waniliowego śliwki (najlepiej węgierki) Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier i cukier waniliowy. Dalej miksując dodawać(...)jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone masło. Miksować na wolnych obrotach tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek (skórką do ciasta). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około godziny. Wystudzone ciasto
kuchnia doskiEuropie w II wieku n. e. Bardzo szybko podbiły kubki smakowe Rzymian i stały się prawdziwym przysmakiem. Sezon na śliwki właśnie trwa. Śliwki świetnie smakują jako dodatek do ciast. Jednym z takich pysznych wypieków jest to ciasto ze śliwkami, w którego składzie nie ma ani jednego jajka. Oto przepis na ciasto ze śliwkami. Składniki 400 g mąki pszennej(...)mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. W drugiej misce mieszamy mleczko kokosowe z olejem. Do składników suchych dodajemy mokre i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Formę do ciasta smarujemy olejem kokosowym. Przelewamy do niej ciasto. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i układamy śliwki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut (do suchego patyczka). Dobrze jest
My Chcemy Jeśćroku jabłonie uginają się od owoców. Dojrzałe, soczyste, pełne smaku. Zrobiłam z nich szarlotkę na kruchym cieście z kratką. Na stole prezentuje się wspaniale. Składniki: 6 jabłek opakowanie cukru z cynamonem lub łyżeczka mielonego cynamonu szczypta mielonego anyżu gwiazdkowego 1 łyżka miodu kardamon mielony 1/2 łyżeczki Ciasto: 500 gram mąki orkiszowej lub krupczatki kostka zimnego masła 3 łyżki cukru pudru(...)żółtka 3 łyżki zimnego mleka 1/2 łyżeczki mielonej wanilii Z podanych składników zagnieść ciasto (ja umieszczam składniki w malakserze, dzięki czemu ciasto jest bardziej kruche, bo masło nie ogrzewa się od rąk, potem i chwilę zagniatam w kulę, zawijam w folię). Schłodzić w lodówce 30 minut. Jabłka obrać i pokroić w dość duża kostkę. Wymieszać z przyprawami ( cukrem
AZgotuj!puszki – 2 jajka – 500 g świeżych malin ( jedno kartonowe pudełko) Beza – 3 białka – ½ szklanki cukru Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i jeśli ciasto jest bardzo miękkie włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 30 cm. Przenieść(...)formę do tarty o średnicy 28 cm. Nakłuć widelcem i umieścić obciążenie. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni) i piec ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec przez kolejne ok. 15 minut ( piec na lekki złoty kolor). W tym czasie przygotować nadzienie. Serek mascarpone, mleko skondensowane i jajka wymieszać w mikserze na gładki krem. Białka ubijamy
I LOVE LIFEśpieszyć i upiec. Zachęcam, są tak pyszne, że nie pożałujecie. Smacznego życzę :) Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki tortowej Ciasto: 4 kopiaste szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 2 jajka 5 dag masła lub margaryny ewentualnie ciepłe mleko Nadzienie: 25 dag sera białego półtłustego 2 łyżki cukru do smaku(...)serkiem i jeżynami: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem aż będą puszyste. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy, powinna być letnia. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło lub margarynę. Zgniatamy mięciutkie ciasto, ewentualnie dodajemy
Izabelawkuchniziemniaczane, które wręcz uwielbiam :) Kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy zajadałam knedle z różnymi nadzieniami – z truskawkami, śliwkami, czy twarogiem. Sekretem udanego przepisu na knedle jest szybkie wyrobienie ciasta i nie dodawanie zbyt dużej ilości mąki, dzięki czemu ciasto pozostanie pyszne i delikatne. Z podanych niżej składników wyszło mi 10 knedli. Zobacz również: Kluski śląskie – najlepszy przepis! @media(...)sztuk ok. 500g obranych ziemniaków (waga po ugotowaniu również 500 g) 1 jajko pół szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 80-100g + ew. więcej do podsypania jeśli ciasto jest za bardzo lepkie 1 łyżka mąki ziemniaczanej – ok. 10g kilka łyżeczek cukru (opcjonalnie) sól dodatkowo do polania: bułka tarta, cukier, masło + ewentualnie śmietana (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Knedle ze śliwkami
Kulinarne Przebojeskończy się na jednej bułeczce 😉 Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser, do szkoły, pracy czy na wycieczkę... bo nie ma nic lepszego niż domowe drożdżówki! Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 3 łyżki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie: 250 g sera białego 1 jajko(...)miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj zapraszam Was do przygotowania przekładańca, czyli ciasta na spodzie biszkoptowym, z kremem budyniowym, warstwą wiśniową i bezą kokosową. Idealne połączenie smaków. Ciast nie jest zbyt mocno słodkie w smaku. Zachęcam do pieczenia 😊 S kładniki na formę do pieczenia 20 cm x 30 cm: biszkopt 3 jajka 1/2 szklanki zwykłego cukru (120 g) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej(...)budyń (partiami!). Cały czas miksować na najwyższych obrotach miksera, aż utworzy się gładka, puszysta masa. Biszkopt przełożyć z powrotem do formy do pieczenia i rozsmarować na nim krem budyniowy. Ciasto wstawić do lodówki, ponieważ krem musi stężeć. Na sam koniec przygotować warstwę wiśniową: wiśnie umyć, pozbawić pestek. Przełożyć do garnka (wraz z sokiem). Do wiśni wlać 3 szklanki wody
UgotowaćMigdałowo - cynamonowe ciasto ze śliwkami - delikatne, puszyste, mięciutkie i aromatyczne. Mąka migdałowa nadaje mu wilgotności, śliwki lekkiego posmaku kwaskowatości, a cynamon zapachu. Składniki na ciasto: 100 g miękkiego masła 160 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 100 g mąki z migdałów (polecam Skworcu ) 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii 2 czubate łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)miały temperaturę pokojową. Tortownicę o średnicy 23 cm -24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy na pół lub na ćwiartki (zależy od wielkości śliwek). Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mąkę z migdałów, wanilię, cynamon, proszek
Smak mojego domuSerniki uwielbiam pod każdą postacią. W sezonie często dodaję do nich różne owoce, dzięki czemu za każdym razem smakują trochę inaczej. Ciasto: 3 szkl mąki 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie troszkę śmietany Masa serowa: 1kg sera białego z wiadereczka 2 jajka 2 budynie waniliowe 3/4 szkl cukru pudru(...)kostki miękkiego masła 500 g moreli Pianka: 5 białek 1 szkl cukru do piany 1 kisiel cytrynowy Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować, nakłuć widelcem i wyłożyć na blaszkę (30x20cm), wstawić do lodówki. Pozostałe ciasto zawinąć i odstawić do zamrażalnika. Masa serowa: Ser, jajka, budyń w proszku, cukier i masło dobrze
Smakołyki AsiPrzeglądając ostatnio przepisy Siostry Anastazji trafiłam na bardzo optymistycznie wyglądające ciasto. Aż prosiło się, żeby je upiec. Zainspirowałam się więc przepisem a w zasadzie samym wyglądem, bo resztę zrobiłam po swojemu. Bardzo polecam to ciasto, na upały sprawdziło się idealnie- jest lekkie, nie za słodkie, orzeźwiające, mokre. Dużo robi tu biszkopt zalany galaretką, który wprost uwielbiam. Jeśli(...)lubicie suchego biszkopta pod takimi ciastami to koniecznie wypróbujcie ten sposób. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1 kg kwaśnych jabłek 2 galaretki o smaku kiwi na masę jogurtową: 2 duże kubki jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPuszysty biszkopt, frużelina z kwaskowych jeżyn i słodki krem budyniowy - oto składowe ciasta idealnego ;). My się nim zajadaliśmy. Od razu podpowiadam, że jeżyny można zastąpić np. malinami, jagodami/borówkami amerykańskimi lub wiśniami. W wersji jeżynowej podbiło nasze serca i oczywiście podniebienia ;). Bardzo polecam! Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej ( 160 g ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( 10 g ) 6 dużych jajek(...)Frużelina z jeżyn: 800 g jeżyn świeżych lub mrożonych 130 g cukru ( lub więcej, do smaku ) 18 g żelatyny + 50 ml zimnej wody Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet
Opowieści z piekarnikazrobiłam domowe ptysie, które wyszły genialne! Istna bomba kaloryczna, ale uwierz mi zjesz jednego i trafisz do rozkosznego raju, gdzie kubki smakowe szaleją z zachwytu! ;-) Do przygotowania ptysi użyłam ciasta parzonego, ale o trochę zmodyfikowanej recepturze. Ptysie pięknie wyrosły, w cieście powstały pożądane duże przestrzenie, a ciasto z wierzchu pięknie się zarumieniło i było chrupiące. Przepis na odmianę ciasta parzonego(...)pszennej - szczypta soli - 6 dużych jaj W rondelku zagotuj wodę i masło, rozpuść, dodaj sól. Dodaj mąkę i ciągle mieszaj- najlepiej drewnianą łyżką, mieszaj nie ściągając garnuszka z ognia. Ciasto powinno być szkliste i odchodzić od boku rondelka. Ciasto przestudź. Dodawaj po jednym jaju i mieszaj, aż do wyczerpania jaj. Rękawem cukierniczym uformuje podłużne paski jak na eklerki (jeśli wolisz
SMYKWKUCHNItyp2000 - 10g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 400g (ml) letniej wody - 30g oliwy z oliwek lub masła klarowanego - 25g świeżych drożdży +dodatkowo kilka łyżek mąki do podsypania blatu i zagniatania ciasta * "Pszenica samopsza to jedno z najstarszych udomowionych gatunków zbóż. Pochodzi od dzikich pszenic jednoziarnowych, które uprawiano około 7 tysięcy lat p.n.e. Ma liczne prozdrowotne walory. W miejscach(...)płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Do misy miksera odważyć mąki: samopszę typ650, typ2000 i płaskurkę
Smaczne Zdrowe