lubi karpatki, no kto ? chyba nie znam nikogo J Jestem wielką fanką tego ciasta, to smaki mojego dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu. Ciasto parzone które rosnąc w piekarniku tworzy góry i doliny przełożone budyniowym kremem na mleku i maśle bez laktozy z firmy Mlekowita z tartą gorzką czekoladą i kolorowymi galaretkami. Ta karpatka to sposób na ciasto któremu(...)nikt się nie oprze. Ciasto parzone: 1/2 kostki masła bez laktozy Mlekowita 1 szklanka wody 1 szklanka mąki tortowej szczypta soli 5 jajek Zielony barwnik-opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka 3,2% Wydojone bez laktozy Mlekowita 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru ¾ kostki masła bez laktozy Mlekowita
Wanilia i KardamonJuż nazwa ciasta zdradza że jest ono bardzo delikatne oraz puszyste, ale żeby nie było tak miło😉 przełamane jest kwaskowym dżemem malinowym ja użyłam frużeliny malinowej, niektórzy podmieniają, maliny na dżem z czarnej porzeczki, również świetnie smakuje. Ciasto kryje w sobie specyficzny krem na bazie kajzerek, jest on po prostu rewelacyjny. Łabędzi Puch myślę że świetnie sprawdzi się(...)sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka
RAROSSAZapraszam na smaczny deser w innym wydaniu. Mille-feuille to kremówka ale ja podałam ją w pucharku z pokruszonym ciastem francuskim i dzięki temu pięknie się prezentuje. Polecam na deser po uroczystym obiedzie. Składniki: 100 g ciasta francuskiego 1 szkl wyciśniętego soku z marchewki 330 ml śmietanki 30 % 1 czubata łyżka proszku budyniowego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka masła(...)dekoracja: kolorowa posypka Przygotowanie: Ciasto francuskie układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu studzimy. Do garnka wlewamy 3/4 szkl soku marchewkowego, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i masło, zagotowujemy. W pozostałym soku rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy jak normalny budyń. Zdejmujemy z gazu
słodkie i nie tylko historie kulinarnepomyślałam, że chleb jest za mało wypieczony. Myślę, że to dodatek bananów sprawił, iż skórka na chlebie przypomina właśnie skórkę od banana. To porównanie idealnie pasuje:). Foremki przy rozkładaniu ciasta mogą się Wam wydawać zbyt duże. Jednak takie proponuję, pomimo, że ciasto nie sięga nawet do ich połowy. Wybrałam je intuicyjnie i już nie chciałam zamieniać, pomyślałam, że chleb(...)niższy. To był dobry pomysł, bo podczas krojenia okazało się, że chleb jest bardzo delikatny i wyższy bochenek trudniej byłoby kroić. Miękisz chleba jest elastyczny z nutką zapachu owoców. Ciasto właściwe urosło bardzo szybko, bo już po 80 minutach było gotowe do pieczenia. To na pewno za sprawą jabłka, bo każdy chleb z jego dodatkiem rośnie jak szalony. Chleb
Leśny ZakątekSkładniki: CIASTO: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem i ugotowaniem); 1 szklanka mąki pszennej; 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej; 1 jajo (klasy L). NADZIENIE: 500 g białego sera półtłustego; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 1 żółtko jaja (klasy L); 4 łyżki białego cukru. DODATKOWO: 100 g mlecznej czekolady; 100 g masła; Sól. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: CIASTO: Ziemniaki obrać(...)tłuczkiem do ziemniaków). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Przeciśnięte przez praskę, wystudzone ziemniaki przełożyć na oprószoną mąką pszenną stolnicę. Dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Wbić jajo. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. NADZIENIE: Do miski przełożyć ser biały. Dokładnie rozgnieść widelcem. Wbić żółtko jaja (białko nie jest potrzebne do tego przepisu). Dodać cukier wanilinowy oraz biały. Dokładnie wymieszać. KNEDLE Z BIAŁYM SEREM
Gospodyni MiejskaSkładniki na ciasto : • 200g mąki pszennej • szczypta soli • 100g masła • 1 jajko • 3 łyżki lodowatej wody Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić np przy pomocy malaksera. Kulę ciasta owinąć folią i wstawić na ok 30 minut do lodówki lub na 15 minut do zamrażalki. Formę do tarty o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciastem wylepić dokładnie spód
KUCHNIA POLSKAciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszamy i gotowe. Potem tylko polewa ale bez polewy ciasto też jest pyszne. Ciasto pachnie przyprawą do piernika i cynamonem jest wilgotne a zarazem puszyste. Składniki: Ciasto czekoladowe: 280 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej T650 300 g cukru 8 łyżek kakao 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka(...)wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać wszystkie płynne składniki razem z jajkami. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 33*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać posiekaną czekoladą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i polać polewą. Polewa
Ala piecze i gotujewymieszać, następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Jajko i żółtko lekko roztrzepać. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane żółtko(...)jajko oraz letnie mleko. Wymieszać wszystko do połączenia ( ciasto na tym etapie będzie dość zwarte ). Dodać przestudzone masło i dobrze wgnieść je w ciasto. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto ( wyrabiać około 8 minut ). Ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1,5 - 2 h ). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 16 równych
Opowieści z piekarnikaChlebek bazyliowy Chlebek bazyliowy jest wyśmienity, pachnący i bardzo aromatyczny z czosnkowo – serową nutą. Ciasto jest delikatne i miękkie. To naprawdę rewelacyjny wypiek wytrawny. Warto go upiec. Nie będziecie rozczarowani. Składniki na chlebek bazyliowy: Ciasto: 3,5 szklanki mąki, 100g masła, 250ml mleka, 2 jajka opakowanie drożdży instant (8g) łyżeczka cukru, ¾ łyżeczki soli. Farsz: ¾ szklanki posiekanej świeżej bazylii, 5 ząbków(...)czosnku, ½ szklanki tartego parmezanu, 50 g masła. Mieszamy ze sobą mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodajemy roztopione wystudzone masło, jajka i mleko i wyrabiamy ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 50 minut. Wrośnięte ciasto wałkujemy tak, aby powstał prostokąt. Smarujemy miękkim masłem, posypujemy
Gotuj Się Kto MożeJabłka w cieście owsianym Jabłka w cieście owsianym to ciekawa alternatywa dla zwykłych placuszków. Ich lekko kwaskowy smak doskonale komponuje się z delikatnym ciastem z owsianej mąki. Wypróbujcie. Ciasto zostało przygotowane według przepisu, który znajdziecie tutaj. Ponad to będą potrzebne jeszcze 3 jabłka, które obieram ze skórki, wydrążam gniazda nasienne i kroję na plastry(...)otrzymując w ten sposób krążki z dziurką w środku. Wylewam na patelnię nieco oleju i rozgrzewam go. Każdy krążek osobno zanurzam w cieście tak, aby był dokładnie nim oblepiony i smażę z obu stron do uzyskania złotego koloru. Jabłka w cieście owsianym gotowe. Jabłka w cieście owsianym SMACZNEGO
Gotuj Się Kto MożeDzisiejsza propozycja ciasto czekoladowe bez pieczenia. Moja żona nienawidzi takich przepisów, bo to najgorsze zło jakie może być - ciasto !!! Smaczne, Pyszne ale jednocześnie Kaloryczne :) ale tak to jest z ciastami - nie da się zrobić niekalorycznego ciasta :) na pocieszenie dodam że nie dodałem dodatkowego cukru - poza ten który jest w składnikach - a jest ich raptem 5 :) samo przygotowanie ciasta to pół(...)czekolady 3-4 rurki waflowe do dekoracji Herbatniki mielimy na drobna kawałeczki w robocie kuchennym, masło rozpuszczamy w rondelku. Wystudzone masło mieszamy z herbatnikami - wykładamy na dno foremki na ciasto i dokładnie ugniatamy (w moim przypadku tortownica o średnicy 24cm). Gotowy spód do lodówki około 1h. 2 tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy lekko przestygnie dokładnie mieszamy
Smacznie Pysznie KalorycznieSKŁADNIKI: CIASTO: 1 szkl. mąki 1 szkl. wody 1/2 kostki masła 4 łyżki startego sera 4 jajka FARSZ: 2 awokado sok z połowy cytryny 1 op. sera feta 1 pęczek koperku 1 cebula ząbek czosnku(...)pieprz Przygotowujemy ciasto: Do garnka wlewamy wodę oraz masło. Mieszamy do czasu aż masło rozpuści się a woda zacznie bulgotać. W tym momencie dodajemy mąkę, zestawiamy garnek z ognia i energicznym ruchem mieszamy ciasto. Gdy ciasto będzie gęstą kulką wstawiamy na ogień i mieszamy przez ok 2-3 minuty aby mąka zaparzyła się. Zdejmujemy z ognia. Ciasto przekładamy do miski
Kuchnia w oparachJako że na początku maja czeka mnie kolejne urodzinowe przyjęcie – tym razem mojego syna 2 latka, testuję ciasta, które nadawałyby się na spód tortu zamiast biszkoptu. Chciałabym, żeby tort urodzinowy cieszył nawet po rozkrojeniu :) i tutaj idealnie pasuje mi ciasto zebra! Samo w sobie przypomina nieco ciasto na babkę, dla mnie zdecydowanie potrzebuje dodatku. Jeśli nie kremu do tortu(...)cukru 2,5 szklanki mąki pszennej +2 łyżki 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej (w niektórych przepisach znalazłam tutaj orężadę, ale dla mnie ciasto wychodzi wtedy za słodkie) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao aromat waniliowy Jajka ubijamy na pianę z dodatkiem cukru. Można je rozdzielić na białka i żółtka, wtedy szybciej
CiastkozercyMini pizzerinki Idealna przekąska na przyjęcie i nie tylko. Pyszne, puszyste mini pizze, które znikają w mgnieniu oka. Polecam! Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka suchych drożdży 2 łyżeczki oleju 3/4 szklanki letniej wody szczypta soli 1 płaska łyżeczka cukru Dodatki: papryki w różnych kolorach (po kawałku) wędliny: szynka, salami ok. 10dkg cebula(...)pomidorowy lub ketchup *** Do szklanki z letnią wodą dodajemy drożdże, sól, cukier oraz olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy w nie wodę z drożdżami. Wyrabiamy ciasto *** *** Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posmarowanym olejem blacie
Blog z ApetytemRurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne, kremowe ciasto z rurkami, które nie wymaga pieczenia. Do jego wykonania użyłam blaszki o wymiarach 24×24 cm. Ciasto zawsze należy zrobić dzień wcześniej przed podaniem, ponieważ wówczas rurki zmiękną i nie ma żadnego problemu z krojeniem. Polecam! Składniki: ok 25 sztuk kakaowych herbatników(...)całą długość aby rozmazać trochę położone już paseczki . Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolady są jeszcze ciepłe gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek nam nie wyjdzie *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY
Blog z Apetytem